Αλέξης Τσίπρας: Ντροπή για την Ευρώπη το μεταναστευτικό ζήτημα

Τσίπρας

Άμεση αλλαγή της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ μετά από την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Επείγουσα ευρωπαϊκή παρέμβαση για το μεταναστευτικό και αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου ρύθμισής του ζητά ο Αλέξης Τσίπρας μετά από τραγωδία με 12 συνολικά νεκρούς και αγνοούμενος – 9 παιδιά και τρεις γυναίκες μητέρες. Με ιδιαίτερη αυστηρότητα ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής αριστεράς στις ευρωεκλογές 2014 καταγγέλλει την υποκρισία ευρωπαίων ηγετών στις περιπτώσεις ανάλογων τραγωδιών που λένε μεγάλα λόγια αλλά αρνούνται τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων αποτροπής του μεταναστευτικού κύματος, μεταξύ άλλων και λόγω πολεμικών συγκρούσεων σε τρικοσμικές και όχι μόνο χώρες, ζητώντας άμεση χρηματοδότηση και αλλαγή του ισχύοντος νομικού καθεστώτος στην Ευρώπη για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του τρομερού προβλήματος.

«Είναι υποκριτικό  και ανήθικο  να γίνονται μεγαλόστομες δηλώσεις από ηγέτες των επί μέρους θεσμικών οργάνων της ΕΕ, κάθε φορά που έχουμε τραγικά συμβάντα, δηλώσεις,  οι  οποίες ξεχνιούνται αμέσως μετά την αποχώρηση των τηλεοπτικών συνεργείων από τους χώρους της τραγωδίας που επισκέπτονται αυτοί οι ηγέτες», σημειώνει πιο συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος Πρόεδρος της Κομισιόν από την ευρωπαϊκή αριστερά τονίζει ακόμα απευθυνόμενος στον Βαν Ρομπέι ότι: «Ύστερα από τα επαναλαμβανόμενα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη Λαμπεντούζα και στο Φαρμακονήσι, σας ζητώ να αναλάβετε αμέσως την πρωτοβουλία, κατά το άρθρο 15, παρά 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το συντομότερο δυνατό, με αντικείμενο την αναθεώρηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 343/2003 (Δουβλίνο ΙΙ), σύμφωνα και με το άρθρο 80 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή «των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών, μεταξύ άλλων και στο οικονομικό επίπεδο» στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας ζητά στην επιστολή του προς τον τύποις επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πρωτοβουλία του «να περιλάβει και την πρόβλεψη για επείγουσα διάθεση κονδυλίων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος που επιδεινώνεται διαρκώς, στο πλαίσιο της ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών». Τέλος, σε άλλα σημείο της παρέμβασής του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «Καμία δύναμη Frontex και κανένας φράκτης δεν μπορεί να σταματήσει ένα φαινόμενο το οποίο είναι, εν μέρει, αποτέλεσμα της κρίσης που επικρατεί στις χώρες απ’ όπου αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν. Ούτε θα το καταφέρουμε αυτό υιοθετώντας στο Νότο, κάτω από την πίεση των κυβερνήσεων χωρών του Βορρά της ΕΕ, όλο και πιο καταπιεστικές πολιτικές απέναντι στους μετανάστες».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής Τσίπρα με παραλήπτη τον Ρομπέι:

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2014

 

Προς τον κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;