Όταν γνώρισα τον Florian Schmitt [συνέντευξη στο TEDxAth]

Florian Schmitt George Gritzalas Christos Panagos

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και πολυσυζητημένους (και για την εμφάνισή του από τις κυρίες) ομιλητές στο φετινό TEDx Athens, ήταν ο Florian Schmitt, Executive Creative Director της Hi-ReS!, ενός δημιουργικού γραφείου που ο ίδιος ίδρυσε το 1999. Στην ομιλία του, μίλησε για την αξία του να είσαι λίγο… “χαζός” και έδωσε παραδείγματα από την “reality is negotiable” λογική που έχει. Στη συνέντευξη (που ξέρω, όλες οι παρευρισκόμενες ζήλεψαν, αλλά τι να κάνω) μας έδωσε λόγους για να πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο (για να το συνδέσω και με την καμπάνια της Coca-Cola, την οποία θέλω να ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου έδωσε να μιλήσω με αυτό τον άνθρωπο) και απάντησε στις πιο… “χαζές” ερωτήσεις!

Όταν γνωρίζεις έναν άνθρωπο τον οποίο τον ρωτάς “τι κάνεις για να βγάλεις το ψωμί σου”, και σου απαντάει αφοπλιστικά “δουλεύω με πάθος”, καταλαβαίνεις πως θα κερδίσεις πολλά από αυτή τη συζήτηση. Και φυσικά στο αν “ο μισθός σκοτώνει τη δημιουργικότητα” (ένας προβληματισμός που πάντα είχα, το κατά πόσο όταν κάνεις το χόμπι επάγγελμα, “μισείς” το χόμπι), απάντησε απλά… “όχι, μου αρέσει να λύνω προβλήματα και οι πελάτες μου, μου έχουν δώσει την ελευθερία να τα λύνω όπως θέλω!”. Σε αυτό το σημείο, να πω πως πελάτες του κυρίου που βλέπετε, είναι κάτι εταιριούλες μικρές, όπως η Paramount, η Warner Brothers, το Jägermeister και η Chanel και ο ίδιος έχει κερδίσει βραβεία όπως είναι τα D&AD Silver, Cannes Cyberlions, Clios, One Shows, BAFTA και Webby. Ναι, καλά κατάλαβες, ψιλοπράγματα μωρέ…

Πως να μη ρωτήσεις αυτόν τον άνθρωπο λοιπόν, που φτάνουν οι στόχοι του και “ποια είναι τα όνειρά του” (γιατί, μέσα σου ξέρεις πως για κάποιους το “sky is not the limit” είναι δύσκολο, γιατί είναι ήδη πολύ κοντά). Η απάντηση είναι σταθερά “δε μιλάω για τα όνειρά μου, είναι θέμα αρχής” (σα να λέει “κάτσε πάνω”), αλλά τελικά καταλήγει, “τα όνειρά μου είναι μικρά πράγματα” (που μόνο μικρά δεν είναι), όπως το να είναι ευτυχισμένος αυτός και τα παιδιά του. Βέβαια, στη συνέχεια θυμήθηκε (για να χτίσει πάνω σε αυτό, αλλά και για να μας κάνει όλους όσους λιώνουμε στα γραφεία να σκάσουμε από τη ζήλια μας) πως σε αντίστοιχη ερώτηση πολλά χρόνια πριν, είχε απαντήσει “στόχος μου είναι να σχολάω στις 7 το απόγευμα και να μη δουλεύω σαββατοκύριακα” και δήλωσε ευτυχισμένος, γιατί το πέτυχε. Αχ.

Για την “διαπραγματεύσιμη πραγματικότητα” (νεολογισμός δικός μου, βάλτε πολλά sic) λοιπόν, είπε πως πρόκειται για στάση ζωής. “Όταν λες στα παιδιά πως αυτό το λουλούδι είναι τριαντάφυλλο, σταματάνε να βλέπουν λουλούδι και βλέπουν τριαντάφυλλο”, οπότε όπως λέει σταματάνε να το ψάχνουν και να λένε “μήπως δεν είναι τριαντάφυλλο;”. Όμως αν αποδεχτείς πως υπάρχει και μία άλλη πραγματικότητα, μακριά από αυτά που σου λένε στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, μπορείς να καταλάβεις και τη φιλοσοφία του “να είσαι και λίγο χαζός”, το οποίο όπως είπε, είναι πολύ δύσκολη.

Στη συνέχεια μιλήσαμε για την “αξία της αποτυχίας”. Όπως είπε, είναι καλό να αποτυγχάνεις και φυσικά, το συνδύασε με παράδειγμα. Στην ομιλία του νωρίτερα, είχε αποκαλύψει πως είχε ετοιμάσει και κάτι άλλο για να παρουσιάσει και πως τελικά δεν το έκανε γιατί δεν του “βγήκε”. Αυτό έφερε και ως παράδειγμα στην αξία της αποτυχίας. Γιατί με την αποτυχία, μαθαίνεις τι χρειάζεται να διορθώσεις και να μην κάνεις λάθος την επόμενη φορά.

Στην ακραία ερώτηση που του κάναμε, ρωτώντας τι θα γινόταν σε παραδοσιακά sports όπως το ποδόσφαιρο, αν δημιουργικοί άνθρωποι σαν κι αυτόν αναλάμβαναν να τους κάνουν “update”, αφού πρώτα μας ενημέρωσε πως δεν του αρέσει το ποδόσφαιρο (!) και πως αρκείται στο να παίζει με το γιο του, είπε πως συμφωνεί και πως ο ίδιος παίζει… χωρίς κανόνες! Δεν υπάρχει στόχος του “πετυχαίνω τέρμα”, αλλά οι κανόνες προσαρμόζονται κάθε φορά ανάλογα με το τι ιδέα έχει. Μάλιστα, το αγαπημένο του παιχνίδι είναι το “chess-boxing”, ένας γύρος σκάκι, ένας γύρος box (φαντάζομαι δεν θα παίζει σκληρά με τον γιο του!) γιατί “εξασκεί διαφορετικές ικανότητες και είναι super exciting”.

Κλείνοντας, με αφορμή την καμπάνια της Coca-Cola για τους λόγους να πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο, είπε πως στην Ελλάδα έχουμε πολλούς τέτοιους λόγους, μιας και η κρίση έχει θετικά και ευκαιρίες, ενώ μπορείς να ξεκινήσεις από το μηδέν. χωρίς να φοβάσαι και χωρίς να έχεις τίποτα να χάσεις, με στόχο να κάνεις κάτι δημιουργικό και διαφορετικό.

Μακάρι!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;