Αττικό Μετρό | Οι νέες γραμμές

fbf40094f863b89c0fd4f899f3c81949_L

Μπορεί να περιμέναμε πολύ για τις εξελίξεις των έργων του Μετρό της Αθήνας, αλλά φαίνεται ότι κάτι προχωρά και κινείται.

Πιο συγκεκριμένα, η δημοπράτηση των τμημάτων της γραμμής 4 που έχει καθυστερήσει επι μακρόθεν επιτέλους έχει ανάδοχο. Στις 26 Αυγούστου 2013 και χωρίς τυμπανοκρουσίες ανατέθηκε στην σύμπραξη των μελετητών Φωτεινόπουλος Βασίλειος-Γεωργούλας Αθανάσιος η οποία υπέβαλε την πλέον συμφέρουσα προσφορά με μέγιστη αμοιβή των επίμέρους μελετών της συμφωνίας-πλαίσιο 78.821, 09 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ).

Μάλιστα, πλέον το βάρος στην Αθήνα πέφτει στην Νέα Γραμμή 4 που μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων φαίνεται ότι ωριμάζει η ιδέα της τμηματικής υλοποίησης της. Η Αττικό Μετρό βγάζει όλα τα τμήματα της γραμμής 4 σε μελέτες, δηλαδή τα: “ΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ–ΒΥΡΩΝΑΣ-ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 4 ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 4 ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ” και τα νέα τμήματα “ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΠΕΡΙΣΣΟΣ” και “ΜΑΡΟΥΣΙ-ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ”.

Η ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ 4
Ο βασικός κορμός της Γραμμής 4 πρόκειται να δημοπρατηθεί σε διαφορετικά στάδια καθώς στο σύνολο της διαθέτει 30 σταθμούς και για την ολοκλήρωση της απαιτούνται αρκετά δις ευρώ που κάνουν την κατασκευή της υπόθεση αρκετών ετών.

Σύμφωνα με τις κατά καιρούς δηλώσεις από την Αττικό Μετρό και το Υπουργείο Υποδομών το πρώτο τμήμα που θα κατασκευαστεί θα είναι το ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ- ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ που θα διαθέτει 9 σταθμούς. Ο προϋπολογισμός του είναι περίπου 1 δις ευρώ και αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στο 2014. Τα υπόλοιπα τμήματα είναι τα παρακάτω:

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΜΑΡΟΥΣΙ
Είναι τι δεύτερο μεγάλο τμήμα της γραμμης 4 καθώς περιλαμβάνει 10 σταθμούς και 10 χιλιόμετρα υπόγειας γραμμής. Θεωρητικά θα δημοπρατηθεί μετά το 2015.

ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΠΕΡΙΣΣΟΣ
Είναι μία σημαντική επέκταση πιθανότατα με 2 σταθμούς που θα ενώσει την Γραμμή 4 με την Γραμμή 1 του Μετρό στο σταθμό ΠΕΡΙΣΣΟΣ δίνοντας πολλαπλές δυνατότητες μετακίνησης στους επιβάτες. Είναι μία επέκταση σχετικά εύκολη που πιθανόν να την δούμε στην Γ` φάση των επεκτάσεων της Γραμμής 4.

ΜΑΡΟΥΣΙ-ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ
Και αυτή η επέκταση θα είναι μάλλον στην Γ` φάση των επεκτάσεων καθώς για να ξεκινήσει πρέπει να έχει -έστω- ξεκινήσει η κατασκευή της γραμμής μέχρι το Μαρούσι. Η επέκταση αυτή θα περιλαμβάνει 3 σταθμούς ενώ θα φτάσει στην Εθνική Οδό περνώντας από τις περιοχές Πεύκης και Λυκόβρυσης.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ- ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Αυτή η επέκταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ξεχωριστό παρακλάδι της Γραμμής 4 και θα μπορούσε μελλοντικά να φτάσει ακόμα πιο νότια. Είναι ένας κλάδος υπόγειας γραμμής που ξεκινώντας από τον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ (που γίνεται μεγάλος κόμβος αφού από εκεί θα περνούν 3 διαφορετικές γραμμές Μετρό, η Γραμμή 3 -Γραμμή 4-Γραμμή 4Α) θα εξυπηρετεί τα ανατολικά προάστια σε Βύρωνα, Καισαριανή για να καταλήξει στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης.

Το επόμενο τμήμα πιθανόν να είναι το ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ- ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ενώ θα ακολουθήσει η επέκταση μέσω της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι και κατόπιν οι δύο καταλήξεις προς Περισσό και Εθνική Οδό. Η ολοκλήρωση της γραμμής στην καλύτερη περίπτωση τοποθετείται στο 2025 χωρίς τις γνωστές Ελληνικές καθυστερήσεις και αστοχίες στα χρονοδιαγράμματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;