Καριέρα | Μάθε πώς να ζητάς επαγγελματικές συμβουλές

b_1377259801

Ακόμα και οι καλύτεροι επαγγελματίες χρειάστηκαν βοήθεια κάποια στιγμή στη ζωή τους ή έστω μια συμβουλή.

Μια συμβουλή ή ακόμα καλύτερα μια συζήτηση με ένα άτομο πιο έμπειρο επαγγελματικά είτε είναι προϊστάμενος είτε συνάδελφος είτε καθηγητής δεν είναι μόνο χρήσιμη, αλλά καμιά φορά σωτήρια!

Έτσι, λοιπόν, ο καθένας θα πρέπει να ξέρει πώς να εκμεταλλευτεί μια τέτοια συζήτηση υπέρ του και να κερδίσει τις περισσότερες πληροφορίες και γνώσεις που μπορεί. Αν σου ακούγεται δύσκολο, δεν είναι!

Θέλει μόνο λίγη καθοδήγηση και 4 πολύ απλά tips:

Πρόσφερε… συμφραζόμενα
Δηλαδή μην υποθέτεις πως επειδή κάποιος ξέρει πού δουλεύεις, ότι ξέρει και τις υποχρεώσεις σου στη δουλειά. Δωσε σύντομες αλλά περιεκτικές πληροφορίες για την κατάσταση που βρίσκεσαι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις για να μπορεί ο απέναντί σου να σε συμβουλεύσει. Ενημέρωσέ τον ποιος είναι ο στόχος σου και με ποιούς τρόπους έχεις προσπαθήσει να τον πετύχεις. Έτσι, η συζήτηση θα έχει μια πορεία και δεν θα πάρει πολύ από τον πολύτιμο χρόνο και των δυο σας.

Κάνε συγκεκριμένες ερωτήσεις
Όση περιγραφή της κατάστασης και να κάνεις στο συνομιλητή σου, αν δεν τους θέσεις ερωτήματα δεν νοείται συζήτηση. Αντί, λοιπόν, να πεις “Μήπως έχεις καμιά συμβουλή να μου δώσεις;” κάνε συγκεκριμένες ερωτήσεις, όπως “τι να διορθώσω για να πετύχω τον τάδε στόχο;” ή “εσύ πώς ξεπέρασες τα δικά σου εμπόδια για να φτάσεις σε αυτήν τη θέση;”. Όσο πιο συγκεκριμένη είναι η ερώτηση, τόσο πιο πλήρης και ευθεία είναι η απάντηση.

Μη ζητήσεις εμπιστευτικές πληροφορίες ή μυστικά
Ένα αίτημα για επαγγελματικές συμβουλές είναι ακριβώς αυτό: συμβουλές. Μιλάς με έναν άνθρωπο για να σε συμβουλεύσει και να σου δώσει τη γνώμη του σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, αλλά δεν μπορεί να σου πει πώς να κάνεις τη δουλειά σου. Κι εδώ που τα λέμε είναι και λίγο εκτός ορίων να ζητήσεις να μάθεις από κάποιον τα επαγγελματικά μυστικά του για δικό σου εφόδιο. Αντί να ρωτήσεις για πράγματα όπως μισθούς, budget και άλλα που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, ζήτα συμβουλές πάνω στο πώς να ξεκινήσεις το δικό σου πρότζεκτ και λοιπά.

Δείξε ευγνωμοσύνη
Αν ζητήσεις συμβουλές την ώρα του φαγητού ή του καφέ, κέρνα. Και πάντα να στέλνεις ένα ευχαριστήριο σημείωμα όταν κάποιος σε βοήθησε με τη δουλειά σου. Μπορεί, άλλωστε, να ξαναχρειαστείς τη βοήθειά του, οπότε πρέπει πάντα να είσαι ευγενικός και να δείχνεις πόσο πολύ εκτιμάς τη βοήθεια που σου δόθηκε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Πρακτική Άσκηση

16-05-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Ιούν. 2024
Μπο
22:00
-
Ρεά

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;