Καθαρά Δευτέρα | Οι πιο gourmet συνταγές

Η Καθαρά Δευτέρα ήρθε και όσοι από σας θέλουν να κάνουν το νηστήσιμο τραπέζι να μοιάζει με  γαστρονομική γιορτή, ήρθε στο σωστό μέρος!

Πέρα, λοιπόν, από τη λαγάνα και το χαλβά που θα πρωταγωνιστήσουν σε κάθε τραπέζι, φροντίστε να προσφέρετε στα πρόσωπα που αγαπάτε κάτι πιο ξεχωριστό, αλλά και να περάσετε τέλεια στην κουζίνα φτιάχνοντάς το.

Δεν μακρυγορώ άλλο! Βάλτε μουσική -ο καθένας την αγαπημένη του- και ξεκινάμε!

Πιάτο 1: γαρίδες με λαχανικά, χουρμάδες και πικάντικο αβοκάντο

Για την προετοιμασία θέλουμε περίπου 20 λεπτάκια ανάλογα με τις επιδόσεις του καθένα μας στο καθάρισμα των γαρίδων. Αν πάρετε καταψυγμένες γαρίδες, το εγχείρημα γίνεται ακόμη πιο εύκολο. Το πιάτο μπορεί να γίνει αρκετά νωρίτερα, τα λαχανικά ειδικά ακόμη και την προηγουμένη. Ετοιμάστε το πλήρως στα μπολ και αφήστε το σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

P1130274ed

Υλικά (για 4 άτομα)
2 καρότα σε μικρά κυβάκια
1 πατάτα σε μικρά κυβάκια
170 γραμ. αρακά
12 γαρίδες
80 γραμ. κρεμμυδάκια και αγγουράκια πίκλες σε λεπτές φέτες
2 χουρμάδες ψιλοκομένους (κυβάκια)
2 κ.σ. ελαιόλαδο και ¼ φλ. χωριστά
1 αβοκάντο καθαρισμένο
1 πρέζα μπούκοβο (τσίλι)
χυμός από ½ λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
4 μικρά φύλλα σαλάτας για το σερβίρισμα

Ρίχνετε καρότα, πατάτα και αρακά σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει για 3-4 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Προσθέτετε τις φετούλες από τις πίκλες, τους χουρμάδες, τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι. Ανακατεύετε.

Βάζετε το αβοκάντο με το ¼ φλ. ελαιόλαδο, το λεμόνι, αλάτι και το μπούκοβο στο μούλτι μέχρι να έχετε πουρέ. Τον αδειάζετε στα λαχανικά, ανακατεύετε, δοκιμάζετε και διορθώνετε, αν χρειάζεται (θα χρειαστεί πιθανότατα λίγο αλάτι, ρίξτε το για να ισορροπήσει η γεύση). Προσθέστε πιπέρι.

Όσον αφορά στις γαρίδες, τις καθαρίζετε κόβοντας το κεφάλι και βγάζοντας το κέλυφος και την μαύρη γραμμή που υπάρχει στη ράχη.

Σημείωση: Ο πιο εύκολος τρόπος είναι (αφού αφαιρέσετε το κεφάλι) να κόψετε με ψαλίδι κατά μήκος της ράχης ώστε να βγει το κέλυφος μαζί με τα πόδια και στη συνέχεια βγάζετε τη φλεβίτσα της άμμου.

Ψήνετε τις γαρίδες στον ατμό πάνω από νερό που μόλις βράζει για 5-6 λεπτά, μέχρι να είναι ροζ (μην τις αφήσετε παραπάνω, θα είναι σκληρές). Τις βγάζετε να κρυώσουν και τις κόβετε σε μικρές μπουκιές, κρατώντας τις 4 ολόκληρες.

Τέλος, για το σερβίρισμα μoιράζετε το μίγμα των λαχανικών με τη σάλτσα αβοκάντο σε 4 μπολ στρωμένα με τα πράσινα φύλλα και βάζετε πάνω τους τις γαρίδες. Σερβίρεται δροσερό και παρέα με ενα Sauvignon Blanc θα είναι τέλειο!

Πιάτο 2: ταμπουλέ με καπνιστό χταπόδι

Όλο κι όλο θέλει 25-30 λεπτάκια. Αρχικά, ψιλοκόψτε τα υλικά όσο μουλιάζει το πλιγούρι. Το ταμπούλι γίνεται πολύ νωρίτερα (ή και την προηγουμένη) και μένει σκεπασμένο στο ψυγείο. Πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή.

P1130360εδ

Υλικά (για 4 άτομα)
170 γραμ. καπνιστό χταπόδι
1 φλυτζ. πλιγούρι
8-9 ντοματίνια, κατά προτίμηση μακρουλά, κομμένα σε κυβάκια περί το 0.5 εκατ.
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά σε μικρά κυβάκια
1 φλυτζ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (πει το μισό ματσάκι)
1 – 1½ λεμόνι, τον χυμό
½ κ.γ. μπούκοβο (τσίλι φλέικς)
50 γραμ. κουκουνάρι (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

Για το πλιγούρι, τo βάζετε σε μπολ, προσθέτετε ζεστό νερό που να το υπερκαλύπτει κατά 3-4 εκατ. και το αφήνετε έτσι να το απορροφήσει και να μαλακώσει για 15-20 περίπου λεπτά. Το στραγγίζετε και το μεταφέρετε σε μπολ που να χωράει όλα τα υλικά.

Στη συνέχεια, με κοφτερό μαχαίρι κόβετε σε λεπτές ροδέλες το χταπόδι κρατώντας χωριστά 4 μεγαλύτερα κομμάτια (μέγεθος μπουκιάς).

Τοστάρετε σε τηγάνι και σε μέτρια φωτιά το κουκουνάρι για 2-3 λεπτά, γυρίζοντάς το ώστε να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα.

Προσθέτετε όλα τα ψιλοκομμένα υλικά στο πλιγούρι, το ελαιόλαδο, το λεμόνι και τις ροδέλες του χταποδιού. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάστε και διορθώστε στο λεμόνι, αλατοπίπερο, κατά βούληση.

Όταν σερβίρετε, στρώστε μια μικρή φόρμα (ο όγκος της θα πρέπει να είναι ίσος περίπου με τον όγκο της σαλάτας) ή ένα μπολ με διαφανή μεμβράνη και αδειάστε μέσα το ταμπούλε, πιέζοντας την επιφάνεια με ένα κουτάλι ώστε να ενοποιηθεί ο όγκος και να μην υπάρχουν κενά. Μπορείτε να το αφήσετε έτσι για λίγο στο ψυγείο, αν υπάρχει χρόνος. Διαφορετικά, αναποδογυρίστε το με προσοχή σε μεγάλο πιάτο ή πιατέλα, αφαιρέστε την μεμβράνη και βάλτε πάνω τα κομματάκια χταποδιού που κρατήσατε χωριστά.

Έτοιμο! Σερβίρετε το ταμπούλι δροσερό ή το πολύ σε θερμοκρασία δωματίου.

Πιάτο 3: ταρτάρ με καβούρι και γκρέιπφρουτ

Για αυτήν τη συνταγή 10 λεπτά περίπου είναι αρκετά, με έτοιμη την ψίχα του καβουριού. Έχετε το μίγμα του καβουριού έτοιμο και βάλτε το πάνω στα ψωμάκια το πολύ 20 λεπτά πριν το σερβίρισμα.

PANDESPANI_20120317_0147ed-600x400

Υλικά (για 16 περίπου κομμάτια)
120 γραμ. καβούρι
water biscuits ή ψωμί
1 ασκαλώνιο πολύ ψιλοκομμένο (το μικρό μακρουλό και σκληρό κρεμμύδι)
1 κ.σ. λεπτές ροδέλες από μικρό κρεμμυδάκι φρέσκο
3 φέτες γκρέιπφρουτ καθαρισμένες (χωρίς την μεμβράνη)
αλάτι
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
ζιλιέν από τη φλούδα του γρέιπφρουτ για το γαρνίρισμα

Κόβετε το γκρέιπφρουτ σε κυβάκια και το ανακατεύετε με όλα τα υλικά (το καθάρισμα του γκρέιπφρουτ γίνεται όπως και στο πορτοκάλι της συνταγής με τα ρεβίθια και το φινόκιο, εδώ). Δοκιμάζετε και διορθώνετε στο αλάτι.

Πάνω στα μπισκότα ή σε φέτες ψωμιού, που έχετε βάλει σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 5 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ανοιχτό καφέ χρώμα. Γαρνίρετε με τη φλούδα του φρούτου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

11-05-2024

Λυκόβρυση

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;