ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 - ΠΡΟΣΩΠΑ

Τάσος Χατζηβασιλείου

Εκλογική περιφέρεια ΣΕΡΡΩΝ
https://www.achatzivasileiou.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Τάσος Χατζηβασιλείου
Γεννήθηκα στις Σέρρες, το 1981. Η οικογένειά μου κατάγεται από τον Προβατά. Μεγάλωσα στη γειτονιά του Τιμίου Σταυρού και φοίτησα στο 4ο Λύκειο Σερρών. Είμαι Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Hellenic American University. Το 2020, αναγορεύτηκα αριστούχος Διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζομαι αδιάκοπα από τα φοιτητικά μου χρόνια. Εργάστηκα ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη Βουλή των Ελλήνων, και ως ειδικός ερευνητής στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου. Συμμετείχα σε ερευνητικά προγράμματα στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο, την Κωνσταντινούπολη και τη Λευκωσία και δίδαξα ως βοηθός στο Πανεπιστήμιο Άγκυρας και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στον ιδιωτικό τομέα, εργάστηκα στην HRP International ως Σύμβουλος Διεθνούς Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, με ειδίκευση στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την υλοποίηση επιχειρηματικών συνεργειών στην ελληνική και τη διεθνή αγορά. Επιπλέον, έχω συμμετάσχει στη συγγραφή βιβλίων σχετικών με τις Διεθνείς Σχέσεις και την Ιστορία. Στις εθνικές εκλογές του 2019, εξελέγην Βουλευτής Σερρών. Υπηρέτησα ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και ορίστηκα μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μου με εξέλεξαν Πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής για την Αναπηρία και τις Διακρίσεις. Τον Δεκέμβριο του 2019, με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίστηκα Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας. Μιλάω Αγγλικά, Γαλλικά, Τουρκικά και Ισπανικά.

01. Τι πρέπει να ξερουμε για σένα;

Κατάγομαι από τον Προβατά Σερρών και σπούδασα Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτική Ιστορία στην Κύπρο και την Αθήνα. Ξυπνώ νωρίς το πρωί. Δεν πίνω καφέ. Γυμνάζομαι 3 φορές την εβδομάδα. Παρακολουθώ σειρές στο Netflix και αγαπώ τον κινηματογράφο. Παρακολουθώ στενά τις διεθνείς εξελίξεις και διαβάζω συνεχώς. Μου αρέσει να ταξιδεύω στην Ευρώπη και τον κόσμο. Αλλά δεν θα άλλαζα με τίποτα τις διακοπές στα νησιά μας και την άνοιξη στις Σέρρες.

02. Γιατί να σε ψηφίσουμε;

Κυρίως ζητώ από τους πολίτες να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία. Είναι η μόνη πολιτική δύναμη με ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που εγγυάται τη σταθερότητα στη χώρα. Σε ό,τι με αφορά, είμαι ένας νέος άνθρωπος με όρεξη για δουλειά. Γνωρίζω καλά τις αγωνίες και τα προβλήματα των νέων ανθρώπων. Άλλωστε, τα βίωσα και ο ίδιος πολύ πρόσφατα. Ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, είμαι εισηγητής του θεσμού του «εκπροσώπου της νέας γενιάς», για να αποκτήσουν οι νέοι μεγαλύτερο ρόλο στις δημοκρατικές διαδικασίες. Με καθαρό βλέμμα και αίσθημα ευθύνης, ζητώ από τους πολίτες να με εμπιστευθούν για να συνεχίσω αυτόν τον αγώνα.

03. Τι πρέπει να αλλάξει στα Πανεπιστήμια;

Τα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι αξιόλογα και τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει διεθνή αναγνώριση. Θέλω τα Πανεπιστήμια να είναι χώρος μάθησης και ελεύθερης διακίνησης ιδεών, να βγάζουν επιστήμονες με υψηλή κατάρτιση, σε στενή σύνδεση με την αγορά εργασίας. Για να το πετύχουμε αυτό, οφείλουμε να συνεχίσουμε τις πολιτικές που εφαρμόσαμε για ένα εξωστρεφές και σύγχρονο ελληνικό Πανεπιστήμιο, σε διαρκή επαφή με τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, με την επιχειρηματικότητα και τις τεχνολογικές εξελίξεις.

04. Ποια η γνώμη σου για την ψηφιοποίηση του κράτους;

Η χώρα μας ήταν πίσω, όμως αυτή η κυβέρνηση πέτυχε όσα δεν πέτυχαν οι προηγούμενες: να θεμελιώσει ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος. Η δημιουργία του gov.gr αποτελεί τη μεγάλη ψηφιακή μεταρρύθμιση της χώρας στο πεδίο των δημοσίων υπηρεσιών. Σίγουρα έχουμε να κάνουμε κι άλλα, όμως το γεγονός ότι στο κινητό μας βρίσκονται εκατοντάδες υπηρεσίες του κράτους, μας έχει γλιτώσει από ουρές, χρόνο και χρήμα. Εμείς, δεσμευόμαστε για ψηφιακή μετάβαση παντού, με διαφάνεια και δικλείδες ασφαλείας.

05. Ποια η γνώμη σου για την τεχνητή νοημοσύνη;

Στο σύγχρονο κόσμο του ChatGPT δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε την τεχνητή νοημοσύνη. Συμφωνώ με το «νονό» της, τον Τζέφρι Χίντον, ο οποίος δήλωσε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρει επικίνδυνα μονοπάτια, αν πέσει σε λάθος χέρια». Είναι μια συγκλονιστική εφεύρεση που θ’ αλλάξει τις ζωές μας. Μας δίνει τεράστιες δυνατότητες, όμως προκαλεί δικαίως τεράστιες ανησυχίες. Πιστεύω ότι οι κοινωνίες δεν είναι ακόμα έτοιμες για μία τόσο ανατρεπτική εξέλιξη. Η τεχνητή νοημοσύνη «τρέχει» και η σύγχρονη κοινωνία οφείλει άμεσα να θεσπίσει κανόνες λειτουργίας. Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να υπαχθεί στις ανάγκες των ανθρώπων. Όχι το αντίθετο. Πάντως, πιστεύω ότι δεν θα καταφέρει ποτέ να υποκαταστήσει ουσιαστικά τον άνθρωπο. Δεν έχει συναίσθημα.

06. Ποια η γνώμη σου για την ανεργία των νέων;

Στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε ανεργία στους καλά μορφωμένους νέους. Συχνά, οι αμοιβές είναι αναντίστοιχα χαμηλές για τα προσόντα τους. Γι’ αυτό και χιλιάδες νέοι Έλληνες έχουν φύγει στο εξωτερικό. Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε το κατάλληλο αναπτυξιακό πλαίσιο για τη προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων από εταιρείες κολοσσούς, στοχεύοντας όχι απλώς σε περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά σε καλοπληρωμένες και σταθερές. Όλοι οι νέοι πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες δουλειάς, σε ποιοτικές συνθήκες. Οι νέοι έχουν πολλά να προσφέρουν στην πατρίδα μας και δεν έχουμε την πολυτέλεια να τους δούμε να μεταναστεύουν.

07. Ποια η γνώμη σου για την αγορά κατοικίας;

Η οικονομική κρίση δημιούργησε μείζον στεγαστικό πρόβλημα, πλήττοντας ειδικά τους νέους. Μιλάω συνεχώς με νέους ανθρώπους και καταλαβαίνω πόσο θέλουν να έχουν την ανεξαρτησία τους και να αποκτήσουν τη δική τους στέγη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται τον παλμό της νέας γενιάς και εφήρμοσε πολιτικές που την έχουν στο επίκεντρο. Από την αρχή, δεσμεύτηκε για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και τήρησε αυτήν την υπόσχεση. Το πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» παρέχει τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέους και ζευγάρια ηλικίας 25-39 ετών να αποκτήσουν με χαμηλότοκα δάνεια την πρώτη τους κατοικία. Και στην επόμενη θητεία θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, ακόμα πιο τολμηρά.

08. Ποια η γνώμη σου για τον αθλητισμό στην Ελλάδα;

Όταν ήμουν μικρός, έκανα αθλητισμό συστηματικά. Ασχολούμουν με το τένις και το ταεκβοντό και παραδοσιακά είμαι φαν του μπάσκετ. Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου ο αθλητισμός είναι συστατικό μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού μας, και παραμένει συνδεδεμένος με την καθημερινότητα και την οικονομική ζωή, οφείλουμε να τον προωθούμε με κάθε μέσο. Άλλωστε, αθλητισμός δεν είναι μόνο ο επαγγελματικός. Η καρδιά του αθλητισμού χτυπάει στον ερασιτεχνικό τομέα, στους νέους και τα παιδιά. Όλα ξεκινούν από εκεί. Και εκεί ακριβώς οφείλουμε να δίνουμε σταθερή στήριξη.

09. Ποια η γνώμη σου για τη σχέση Εκκλησίας-Κράτους;

Η Εκκλησία είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία του ελληνισμού και τις παραδόσεις μας. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει προσφέρει σταθερά μεγάλο κοινωνικό έργο, ακόμα και σε δύσκολες συγκυρίες. Οι στόχοι της συγκλίνουν με εκείνους του Κράτους: προσφορά στην κοινωνία, διατήρηση της συνοχής, στήριξη του πιο αδύναμου και ευάλωτου. Στο πλαίσιο αυτό, Κράτος και Εκκλησία έχουν ο καθένας το δικό τους διακριτό ρόλο και πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά.

10. Ποια η γνώμη σου για τη στρατιωτική θητεία;

Κατανοώ την αντίδραση πολλών νέων που δυσκολεύονται να διακόψουν την πορεία της ζωής τους, για να υπηρετήσουν τη θητεία τους. Όμως, δυστυχώς, η γεωγραφική θέση της χώρας μας επιβάλλει την ύπαρξη ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα έχω να σας πω: σε όσες παρέες ανδρών έχω βρεθεί, πάντα περιγράφουμε ιστορίες από τη θητεία. Τη θυμόμαστε όλοι ως μία όμορφη ανάμνηση. Βεβαίως, θα ήταν καλό να ενισχύσουμε τις πολιτικές που καθιστούν τη θητεία περίοδο κατάρτισης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων των νέων μας.

Δείτε όλους τους υποψήφιους >
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για περισσότερες πληροφορίες ekloges@neolaia.gr

ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΕΓΩ

Μη χάνεις χρόνο, στείλε το άρθρο σου με την παρακάτω φόρμα ή στο ίνφο παπάκι neolaia.gr!

Γιατί να στείλεις το άρθρο σου στο neolaia.gr!

Είσαι φοιτητής; Διάβασε τους λόγους για να στέλνεις τα άρθρα σου στο neolaia.gr και ανυπομονούμε να διαβάσουμε κι εμείς εσένα!
  1. Γράψε για το #1 ψηφιακό στέκι της νεολαίας. Το neolaia.gr, ένα αυθεντικά νεανικό site, αποτελεί βασική πηγή ενημέρωσης για τους νέους ηλικιών 18-24.
  2. Εντυπωσίασε τους φίλους σου, αλλά και τους μελλοντικούς σου εργοδότες! Δεν είναι και λίγο το να πάρει το άρθρο σου έγκριση, να ανέβει και να σκίσει στο neolaia.gr!
  3. Θα ακουστείς. Με μερικά εκατομμύρια αναγνώσεις το μήνα, το κείμενό σου θα διαβαστεί από χιλιάδες ανθρώπους. Θα βρεις την κατηγορία που σου ταιριάζει!
  4. Multimedia δυνατότητες. Ναι, η βασική υποστηριζόμενη μορφή περιεχομένου είναι το κείμενο, αλλά ποτέ δε λέμε όχι σε καλές φωτογραφίες ή βίντεο!
  5. Πες την άποψή σου. neolaia.gr σημαίνει πολυφωνία και όλες οι απόψεις έχουν θέση εδώ. Μοναδικό κριτήριο είναι το χρήσιμο και ποιοτικό περιεχόμενο.
  6. Δημιούργησε φανατικούς αναγνώστες! Στέλνοντας τακτικά περιεχόμενο, μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου κοινό, το οποίο θα διαβάζει, θα κάνει like, θα κάνει share, αλλά και θα σχολιάζει τα άρθρα σου.
  7. Το μήνυμά σου θα φτάσει μακριά. Με περισσότερα από 60,000 likes στο facebook, η κάθε δημοσίευση φτάνει σε δεκάδες χιλιάδες μάτια στη στιγμή.
  8. Και όταν λέμε μακριά, δε μένουμε μόνο στο facebook. Περισσότεροι από 25,000 υποστηρικτές στο Google+, περισσότεροι από 5,000 στο twitter και η social παρουσία του neolaia.gr δεν τελειώνει εκεί.
  9. Γίνε τακτικός συντάκτης του site! Η ομάδα του site (aka το #neolaiaTeam) ανανεώνεται συνεχώς. Στέλνοντας άρθρα θα μας γνωρίσεις και σίγουρα υπάρχει προτεραιότητα για κάποιον που ξέρουμε πως γράφει!