ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 - ΠΡΟΣΩΠΑ

Μάριος Παρασκευόπουλος

Κόμμα ΜΕΡΑ 25
Εκλογική περιφέρεια Β2′ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Μάριος Παρασκευόπουλος
Γεννήθηκε το 1995 στους Αγίους Αναργύρους και ζει στο Ίλιον. Είναι Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών και Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΜΠ στον τομέα των Ευφυών Συστημάτων, ενώ εργάζεται ως Ερευνητής Μηχανικός Λογισμικού στο ίδιο αντικείμενο. Το διάστημα 2013-18 είχε συμμετοχή στο φοιτητικό κίνημα και παρεμβάσεις στον Φοιτητικό Σύλλογο ΗΜΜΥ ΕΜΠ. Παράλληλα, δραστηριοποιήθηκε εθελοντικά στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (EESTEC) σε οργανωτικές και διοικητικές θέσεις. Από τον Αύγουστο 2019 είναι μέλος του DiEM25. Τον Ιούνιο 2021 κληρώθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25. Από τον Ιούνιο 2022 είναι συμπαραγωγός της εκπομπής της Νεολαίας στο Ράδιο ΜέΡΑ. Εκτός από το να προσφέρει, απολαμβάνει την μουσική, το βόλεϊ και τα ταξίδια.

01. Τι πρέπει να ξερουμε για σένα;

Λατρεύω την τεχνολογία, την μουσική, τον αθλητισμό, τα ταξίδια και δε θα σταματήσω ποτέ να μάχομαι για το περιβάλλον και την κλιματική κρίση, τον φεμινισμό και τα δικαιώματα της LGBTQ+ Κοινότητας και για όσα πιστεύω και αγαπώ εν γένει. Στα πιο “πεζά” τώρα, γεννήθηκα το 1995 στους Αγίους Αναργύρους και από το 2000 ζω στο Ίλιον. Είμαι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με ειδίκευση στο Λογισμικό Η/Υ, Υποψήφιος Διδάκτωρ στον τομέα των Ευφυών Συστημάτων και εργάζομαι ως ερευνητής στο αντικείμενο. Ειρήσθω εν παρόδω, έχω ζήσει και εργαστεί για μικρό διάστημα στην Ελβετία και την Γερμανία. Από το 2013 συμμετείχα ενεργά στο φοιτητικό κίνημα ως μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου ΗΜΜΥ ΕΜΠ και συνεχίζω να στηρίζω τα κινήματα έκτοτε. Από τον Αύγουστο 2019 είμαι μέλος του DiEM25. Το 2020 εντάχθηκα στη Νεολαία ΜέΡΑ25 και από τον Ιούνιο 2022 είμαι συμπαραγωγός της εκπομπής της Νεολαίας στο Ράδιο ΜέΡΑ.

02. Γιατί να σε ψηφίσουμε;

Ως μέλος της Νεολαίας ΜέΡΑ25, θεωρώ ότι οι νέες και οι νέοι μπορούμε και πρέπει να διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για μια αγωνιστική, αδέσμευτη, πράσινη, φεμινιστική Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτό θα επιτευχθεί πρώτα και κύρια στο δρόμο, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία η φωνή των νέων να είναι και μέσα στη Βουλή. Προσωπικά, οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει και οι δεξιότητες που έχω αναπτύξει είτε από την ενασχόληση μου με τον εθελοντισμό και τον ακτιβισμό, είτε σπουδάζοντας και εργαζόμενος σε Ελλάδα και εξωτερικό, μου επιτρέπουν να μπορώ να εκφέρω εμπεριστατωμένη γνώμη και να συνδιαμορφώσω προτάσεις σε τομείς, όπως οι ψηφιακές τεχνολογίες και η τομή τους με την παιδεία, την υγεία, την εργασία. Ακόμα πιο σημαντικό, οι εμπειρίες μου και η συμμετοχή μου σε πληθώρα ομάδων (αθλητικών, εθελοντικών, επαγγελματικών) με βοήθησαν να μάθω να ακούω και να συναισθάνομαι, “ανοίγοντας” το μυαλό μου. Επειδή, ωστόσο, δε θεωρώ οποιοδήποτε στείρο κείμενο ή/και βιογραφικό ικανό να απαντήσει στο γιατί αξίζω την ψήφο σας (εγώ και οποιοδήποτε άτομο την διεκδικεί), σας παροτρύνω να με προσεγγίσετε στα social media ή και στα προσωπικά μου στοιχεία επικοινωνίας που είναι διαθέσιμα, ώστε να συζητήσουμε τις θέσεις του κόμματος και τις δικές μου, να μου θέσετε προβληματισμούς και να ακούσω τις προτάσεις σας.

03. Τι πρέπει να αλλάξει στα Πανεπιστήμια;

Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Βουλγαρία είναι οι χώρες με τους περισσότερους διδάσκοντες ηλικίας άνω των 50 ετών (στοιχεία 2020). Αντίστοιχα, η χώρα μας μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία συγκαταλέγονται στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά στους διδάσκοντες ηλικίας κάτω των 35 ετών. Αυτό είναι κάτι βασικό που πρέπει να αλλάξει ΣΤΑ Πανεπιστήμια. Ωστόσο, αρκετά πράγματα πρέπει να αλλάξουν ΓΙΑ τα Πανεπιστήμια. Ενδεικτικά, γενικές παρεμβάσεις αφορούν την γενναία χρηματοδότηση της παιδείας συνολικά, την κατάργηση αντιεκπαιδευτικών νόμων όπως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ισοτίμηση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων αποφοίτων Κολλεγίων με αποφοίτων ΑΕΙ, δίδακτρα, κατάργηση ασύλου κ.α., τη διεύρυνση των κριτηρίων δωρεάν παροχής στέγης και σίτισης με αναβάθμιση των εγκαταστάσεων χωρίς εργολαβίες και ΣΔΙΤ, την αύξηση χρηματοδότησης για την έρευνα με ταυτόχρονη πρόσληψη προσωπικού, την προστασία του αυτοδιοίκητου με ταυτόχρονη ουσιαστική συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων στην διοίκηση.

04. Ποια η γνώμη σου για την ψηφιοποίηση του κράτους;

Αρχικά, να κάνω ένα σχόλιο για την ψηφιακή μετάβαση που διετελέσθη τα τελευταία χρόνια στις κρατικές υπηρεσίες. Πρόκειται κατ’ ουσίαν για μεταφορά της γραφειοκρατίας από τον κόσμο του χαρτιού στον ψηφιακό κόσμο και το γνωρίζουν πολύ καλά όσες και όσοι έχουν χρησιμοποιήσει τις σχετικές υπηρεσίες. Το κέρδος για εμάς είναι μια μικρή μείωση στη σπατάλη χαρτιού (και όχι σε όλες τις περιπτώσεις) και ο χρόνος μετακίνησης, η διαδικασία παραμένει αυτούσια. Το κέρδος για αυτούς ήταν η χυδαία υπερκοστολόγηση για πλατφόρμες επιπέδου τελειόφοιτου πληροφορικής που θα προκαλέσουν πόνο σε όσες και όσους μηχανικούς λογισμικού επιχειρήσουν κάποτε να ξεμπλέξουν αυτό το “στοίβαγμα”. Χρειάζεται ουσιαστική δουλειά για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση διαλειτουργικού συστήματος που θα μειώσει στην πράξη τη γραφειοκρατία, θα ανακτά άμεσα στοιχεία που το κράτος γνωρίζει και παρόλα αυτά απαιτείται να προσκομίζουμε εκ νέου, θα λύνει ζητήματα που απαγορεύεται να προκύπτουν εν έτει 2023 και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον χρήσης φιλικό προς τον πολίτη.

05. Ποια η γνώμη σου για την τεχνητή νοημοσύνη;

Θα ξεκινήσω με μια αναλογία. Ένα νυστέρι αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια ενός ικανού χειρουργού, στον αγώνα για να σώσει μια ζωή. Ένα νυστέρι μπορεί επίσης να αποτελέσει φονικό όπλο. Καταλαβαίνετε πού το πάω, ε; Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) ουσιαστικά είναι μια διαδικασία εκμάθησης από δεδομένα, με σκοπό την εύρεση μοτίβων και τη μίμηση από έναν υπολογιστή της διαδικασίας επίλυσης προβλημάτων που ακολουθεί ο άνθρωπος. Πρόκειται για ένα επίτευγμα και ένα εργαλείο για την υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων, μια και βρισκόμαστε ακόμα στη φάση της λεγόμενης στενής ΤΝ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΤΝ βρίσκεται “πίσω” σε σχέση με τις ανθρώπινες αναλυτικές δεξιότητες, αλλά και ικανότητες όπως η ενσυναίσθηση. Φυσικά, συνεχίζει να είναι πολύτιμη, αφού ένας υπολογιστής μπορεί εν γένει να εφαρμόσει πολύ πιο γρήγορα ό,τι είναι ήδη αλγοριθμικά “γνωστό” (πχ υπολογισμούς). Το ζήτημα είναι ότι η ΤΝ θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της ανθρωπότητας και όχι των λίγων. Η δυνατότητα αυτοματισμού και γενικότερα τα όσα προσφέρει η ΤΝ μπορούν να ανακουφίσουν το εργατικό δυναμικό και να μειώσουν τα ωράρια, αλλά μπορούν και να μειώσουν τις θέσεις εργασίας. Εύκολα διακρίνουμε τι είναι καλύτερο για την πλειοψηφία…

06. Ποια η γνώμη σου για την ανεργία των νέων;

Όλ@ γνωρίζουμε λίγο ή πολύ τι επικρατεί στην χώρα ως προς την εργασία: Έχουν καταργηθεί οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις, επικρατεί αδιαφορία για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, ο συνδικαλισμός ποινικοποιείται, η “ευέλικτη” εργασία οδηγεί σε επισφάλεια, οι άνεργοι ουσιαστικά εκβιάζονται και ο ΟΑΕΔ λειτουργεί σαν μηχανισμός καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων, παρά ως προστάτης των ανέργων. Οι νέες και νέοι πλήττονται σαφέστατα παραπάνω και αναγκάζονται να επιδοθούν σε ένα κυνήγι προσόντων, συχνά αμφιβόλου ποιότητος και πρακτικού αποτελέσματος, προκειμένου να μην αναγκαστούν να μεταναστεύσουν. Ταυτόχρονα βλέπουν μια διαρκή προώθηση νέων που φτιάχνουν την (εργασιακή) ζωή τους έχοντας εξασφαλισμένες θέσεις (πχ γνωστοί γόνοι που πλασάρονται ως brain gain) και φτάνουν σε σημείο να αμφισβητούν τις ικανότητες τους. Ευθύνη στην ανεργία των νέων υπάρχει και από την ζήτηση υπερβολικών προσόντων από την εργοδοσία (η απόκτηση των οποίων μετακυλίεται στ@ υποψήφι@ εργαζόμεν@ μαζί με το όποιο κόστος), δίχως έστω τις ανάλογες παροχές.

07. Ποια η γνώμη σου για την αγορά κατοικίας;

Το ζήτημα της στέγης είναι πολυσύνθετο. Από τη μία 700.000 ακίνητα έχουν περιέλθει στα χέρια funds μέσω της εξαγοράς κόκκινων δανείων και τα οποία παραμένουν στην πλειοψηφία τους κλειστά. Από κοντά, η ευρύτατη τουριστικοποίηση των αστικών κέντρων σε συνδυασμό με ασυδοσία στο real estate φέρνουν τεράστιες αυξήσεις στις τιμές σπιτιών και μαγαζιών. Απαιτείται κατάργηση του σχεδίου Ηρακλης και του ειδεχθέστατου πτωχευτικού νόμου και χρειάζονται κινήσεις, όπως η πραγματική προστασία πρώτης κατοικίας με ταυτόχρονη παύση κατασχέσεων και πλειστηριασμών, η σύσταση Οργανισμού Κοινωνικής Κατοικίας για ευάλωτες και αποκλεισμένες ομάδες, εποχικά εργαζόμεν@, εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, φοιτητές κ.α. και η δημιουργία Προγράμματος Κοινωνικής Στέγης για οσ@ έχουν ανάγκη.

08. Ποια η γνώμη σου για τον αθλητισμό στην Ελλάδα;

Ο αθλητισμός στην Ελλάδα φυτοζωεί όπου δεν υπάρχει η εμπλοκή των ολιγαρχών να χρηματοδοτούν για τους δικούς τους λόγους. Υπάρχουν “μικρά” αθλήματα τα οποία δεν μπορούν να αναγνωριστούν και να χρησιμοποιούν δημόσιους χώρους για τουρνουά και αγώνες, διότι υπάρχουν απαιτήσεις πχ για την ύπαρξη 100 εγγεγραμμένων αθλητών, οι οποίες δημιουργούν ανάχωμα στο να ασχοληθούν νέες και νέοι με αυτά. Τέτοιες πρακτικές λύνουν τα χέρια στις ομοσπονδίες των πιο διαδεδομένων αθλημάτων που σίγουρα δε θα χαίρονταν αν η πίτα μοιραζόταν σε περισσότερα αθλήματα. Πολύ σημαντικό είναι και το ζήτημα της υποτίμησης των πρωταθλημάτων γυναικών, όπου ακόμα και στα κορυφαία ομαδικά αθλήματα το καθεστώς είναι στην καλύτερη ημιεπαγγελματικό -με εξαιρέσεις μεμονωμένων συλλόγων-. Βλέπουμε τον πλανήτη να αγκαλιάζει τις διοργανώσεις γυναικών, ομοσπονδίες (βλ. αγγλική ποδοσφαιρική) να εξισώνουν τα έπαθλα διάκρισης ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες και στην Ελλάδα αθλήτριες των κορυφαίων κατηγορίων να έχουν παράλληλη εργασία ή να αντιμετωπίζονται από παράγοντες ως πολίτες Β’ κατηγορίες με καταγγελίες για απλήρωτη εργασία, μη παροχή γευμάτων σε εκτός έδρας κλπ.

09. Ποια η γνώμη σου για τη σχέση Εκκλησίας-Κράτους;

Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι η πίστη είναι δικαίωμα απόλυτα σεβαστό και αναφαίρετο. Προσωπικά δεν πιστεύω πια, αν και υπήρξα πιστός και παρακολούθησα περίπου μια δεκαετία κατηχητικό σχολείο. Λεχθέντων δε τούτων, βρίσκω παρωχημένο και αναχρονιστικό σε ένα σύγχρονο κράτος να υπάρχει οποιαδήποτε σχέση με την οποιαδήποτε θρησκεία κι ας υπερτερούν αριθμητικά οι πιστοί της, στη θεωρία πάντα γιατί πολλ@ βαπτισμέν@ δεν θεωρούν απαραίτητα εαυτ@ πιστ@. Ως προς το άρθρο 3 του Συντάγματος, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν αναφορές που μπορούν να ερμηνευτούν μέχρι και κανονιστικές -περί επικρατούσας θρησκείας-, πόσο μάλλον να ορίζονται ξεπερασμένα ζητήματα, όπως η μετάφραση της Αγίας Γραφής 120 χρόνια μετά τα Ευαγγελικά.

10. Ποια η γνώμη σου για τη στρατιωτική θητεία;

Είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστούν οι πραγματικές ανάγκες σε επαγγελματίες οπλίτες σε ότι αφορά τον ακριβή αριθμό, την απαιτούμενη ειδικότητα και το συνολικό κόστος. Έπειτα, το Υπουργείο Άμυνας οφείλει να προχωρήσει στη σταδιακή αντικατάσταση των κληρωτών από επαγγελματίες με κάποιο εύλογο χρονικό ορίζοντα, π.χ. 10 έτη. Μέχρι τότε, θα πρέπει με συγκεκριμένες δράσεις να βελτιωθούν οι συνθήκες για όσους υπηρετούν, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των στρατευμένων προς όφελος τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και των ίδιων των υπηρετούντων. Χρειάζονται, λοιπόν, δραστικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη θητεία, όπως για παράδειγμα η θεσμοθέτηση ενός ανεξάρτητου Συνηγόρου του Οπλίτη που θα παρεμβαίνει για να επιλύονται προβλήματα των φαντάρων και θα καθιστά υπόλογες τις διοικήσεις, ο περιορισμός της δικαιοδοσίας των στρατοδικείων (ναυτοδικείων, αεροδικείων) μόνο στους επαγγελματίες στρατιωτικούς, η κατοχύρωση του ελεύθερου συνδικαλισμού των φαντάρων και των μόνιμων μέσα στα στρατόπεδα, η χορήγηση του κατώτατου μισθού σε κάθε φαντάρο και η αποποινικοποίηση του αδικήματος της ανυποταξίας. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο ζήτημα της εναλλακτικής θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης. Η χρονικά προσαυξημένη -κατά παράβαση των σχετικών διεθνών προτύπων και συστάσεων- εναλλακτική πολιτική κοινωνική υπηρεσία αποτελεί πρόδηλα τιμωρητική πρακτική και εκβιάζει τους αντιρρησίες. Η άμεση εξίσωση της χρονικής διάρκειας της στρατιωτικής και της εναλλακτικής υπηρεσίας και η υπαγωγή του θεσμού της τελευταίας σε πολιτική Αρχή εκτός υπουργείου άμυνας και χωρίς επιτροπή ελέγχου συνείδησης αποτελούν δύο καλά βήματα μέχρι την καθιέρωση επαγγελματικού στρατού χωρίς υποχρέωση θητείας.

Δείτε όλους τους υποψήφιους >
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για περισσότερες πληροφορίες ekloges@neolaia.gr

ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΕΓΩ

Μη χάνεις χρόνο, στείλε το άρθρο σου με την παρακάτω φόρμα ή στο ίνφο παπάκι neolaia.gr!

Γιατί να στείλεις το άρθρο σου στο neolaia.gr!

Είσαι φοιτητής; Διάβασε τους λόγους για να στέλνεις τα άρθρα σου στο neolaia.gr και ανυπομονούμε να διαβάσουμε κι εμείς εσένα!
  1. Γράψε για το #1 ψηφιακό στέκι της νεολαίας. Το neolaia.gr, ένα αυθεντικά νεανικό site, αποτελεί βασική πηγή ενημέρωσης για τους νέους ηλικιών 18-24.
  2. Εντυπωσίασε τους φίλους σου, αλλά και τους μελλοντικούς σου εργοδότες! Δεν είναι και λίγο το να πάρει το άρθρο σου έγκριση, να ανέβει και να σκίσει στο neolaia.gr!
  3. Θα ακουστείς. Με μερικά εκατομμύρια αναγνώσεις το μήνα, το κείμενό σου θα διαβαστεί από χιλιάδες ανθρώπους. Θα βρεις την κατηγορία που σου ταιριάζει!
  4. Multimedia δυνατότητες. Ναι, η βασική υποστηριζόμενη μορφή περιεχομένου είναι το κείμενο, αλλά ποτέ δε λέμε όχι σε καλές φωτογραφίες ή βίντεο!
  5. Πες την άποψή σου. neolaia.gr σημαίνει πολυφωνία και όλες οι απόψεις έχουν θέση εδώ. Μοναδικό κριτήριο είναι το χρήσιμο και ποιοτικό περιεχόμενο.
  6. Δημιούργησε φανατικούς αναγνώστες! Στέλνοντας τακτικά περιεχόμενο, μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου κοινό, το οποίο θα διαβάζει, θα κάνει like, θα κάνει share, αλλά και θα σχολιάζει τα άρθρα σου.
  7. Το μήνυμά σου θα φτάσει μακριά. Με περισσότερα από 60,000 likes στο facebook, η κάθε δημοσίευση φτάνει σε δεκάδες χιλιάδες μάτια στη στιγμή.
  8. Και όταν λέμε μακριά, δε μένουμε μόνο στο facebook. Περισσότεροι από 25,000 υποστηρικτές στο Google+, περισσότεροι από 5,000 στο twitter και η social παρουσία του neolaia.gr δεν τελειώνει εκεί.
  9. Γίνε τακτικός συντάκτης του site! Η ομάδα του site (aka το #neolaiaTeam) ανανεώνεται συνεχώς. Στέλνοντας άρθρα θα μας γνωρίσεις και σίγουρα υπάρχει προτεραιότητα για κάποιον που ξέρουμε πως γράφει!