Εκλογές 2023: Οι αιτήσεις των κομμάτων και οι ημερομηνίες - «κλειδιά» μέχρι τις κάλπες
Διευκρινίσεις από το υπουργείο Εσωτερικών

Διευκρινίσεις αναφορικά με τις αιτήσεις των κομμάτων για τη συμμετοχή στις δεύτερες εκλογές 2023 εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, με αφορμή οδηγίες και επισημάνσεις που διατυπώθηκαν από τον Άρειο Πάγο, σχετικά με την πλατφόρμα δήλωσης υποψηφιοτήτων κομμάτων.

Για αυτό τον σκοπό θα χρησιμοποιηθεί η ίδια πύλη με εκείνη των πρώτων εκλογών 2023, της 21ης Μαΐου. Η προθεσμία για τις αιτήσεις των κομμάτων λήγει στις 23:59 της ερχόμενης Δευτέρας (5/6).

«Παρά την ύπαρξη ανάλογης εμπειρίας χρηστών και συμμετεχόντων, είναι πιθανό να παρατηρηθούν σφάλματα ή παρατυπίες, που μπορεί να οδηγήσουν σε αποκλεισμό από την περαιτέρω εκλογική διαδικασία. Για τον λόγο αυτό, συνιστάται η καταχώριση των δηλώσεων να πραγματοποιείται το νωρίτερο δυνατό πριν την εκπνοή της νόμιμης προθεσμίας, ώστε να υφίσταται ικανό περιθώριο διορθώσεως και συμπληρώσεώς τους», επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η πλατφόρμα επιτρέπει τις διορθώσεις στα στοιχεία που αποθηκεύονται προσωρινά, πριν από την τελική υποβολή της δήλωσης. Το τελικό στάδιο της διαδικασίας είναι η τελική υποβολή της δήλωσης, σε διαφορετική περίπτωση «θεωρείται μη ολοκληρωθείσα και η δήλωση μη υποβληθείσα».

Αν επιλεγεί η τελική υποβολή, «παρά την ύπαρξη σφαλμάτων ή παρατυπιών, που υποδεικνύονται από το ηλεκτρονικό σύστημα, χωρίς να διορθωθούν ή να συμπληρωθούν», αυτά, επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποκλεισμό συνδυασμού ή υποψηφίων βουλευτών από την ανακήρυξη, βάσει της απόφασης του Α1 Τμήματος του Άρειου Πάγου.

Εκλογές 2023: Οι ημερομηνίες – «κλειδιά» μέχρι τις δεύτερες κάλπες

Παρασκευή 2/6

  1. Λήγει η προθεσμία των 3 ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τη δήλωση ονόματος και εμβλήματος κομμάτων στον Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου.
  2. Λήγει η προθεσμία των 3 ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την επίδοση στον Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου δήλωσης συνασπισμού περισσοτέρων συνεργαζόμενων κομμάτων, προσωνυμίας και εμβλήματος του συνασπισμού τους.

Σάββατο 3/6

Λήγει η προθεσμία της 1 ημέρας για την προσφυγή για τη χρήση ονόματος ή εμβλήματος ή για την ιδιότητα του προέδρου ή μέλους της διοικούσας επιτροπής που υποβάλλεται αποκλειστικά μετά τη λήξη της προθεσμίας της παραγράφου 1 του άρθρου 37, ενώπιον του Α1΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου. Η απόφαση του Α1΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου εκδίδεται το αργότερο εντός 24 ωρών από την υποβολή της προσφυγής.

Δευτέρα 5/6

Λήγει η προθεσμία όπου εντός 7 ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, κάθε κόμμα, συνασπισμός συνεργαζόμενων κομμάτων και συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων, καταρτίζει και υποβάλλει τους συνδυασμούς του.

Πέμπτη 8/6

Λήγει η προθεσμία όπου εντός 3 ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής πρότασης υποψηφιοτήτων, το Α1΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου ανακηρύσσει σε δημόσια συνεδρίαση τους εκλογικούς συνδυασμούς.

Παρασκευή 9/6

Λήγει η προθεσμία των 10 ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας, από τους αντιπεριφερειάρχες.

Παρασκευή 16/6

Λήγει η προθεσμία των 8 ημερών πριν από την ψηφοφορία μέσα στην οποία τα κόμματα, οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν στον οικείο αντιπεριφερειάρχη, επί αποδείξει, επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων της περιφέρειας.

Δευτέρα 19/6

Λήγει η προθεσμία των 5 ημερών πριν από την ψηφοφορία για την ειδοποίηση των διορισθέντων μελών των εφορευτικών επιτροπών με φροντίδα του εισαγγελέα του οικείου πρωτοδικείου.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;