Συνεχίζεται η κατάληψη στο Εθνικό Θέατρο: Στο Rex τα ξημερώματα οι καλλιτέχνες (vids)
Υπό κατάληψη τελεί το Εθνικό Θέατρο-Κτίριο Τσίλλερ από σπουδαστές δραματικών σχολών που διατυπώνουν συγκεκριμένα αιτήματα.

Υπό κατάληψη τελεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης και η δεύτερη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το οποίο πλέον είναι πλήρως κατειλημμένο από καλλιτέχνες που διαμαρτύρονται για το επίμαχο προεδρικό διάταγμα που υποβαθμίζει τα πτυχία τους.

Μετά από την κεντρική σκηνή Τσίλλερ, υπό κατάληψη τελεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης (8/2) και η σκηνή Ρεξ από σπουδαστές και καλλιτέχνες συνεχίζοντας τις έντονες διαμαρτυρίες τους με σκοπό να αποσυρθεί το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022.

 

Έτσι ολόκληρο το Εθνικό Θέατρο τελεί υπό κατάληψη, ενώ σήμερα λήγει η διορία που έχουν θέσει οι καθηγητές της σχολής για την παραίτησή τους. Πιο συγκεκριμένα, οι καθηγητές έχουν δηλώσει πως αν δεν λάβουν έμπρακτες ενδείξεις μέχρι τις 28/2 ότι το Π.Δ θα τροποποιηθεί θα υποβάλλουν την παραίτησή τους.

View this post on Instagram

A post shared by @odeio.dramastudents

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, Τετάρτη 8/2/2023 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος έχει ήδη προκηρύξει νέα 24ωρη απεργία.

Στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας, οι καλλιτέχνες αναμένεται να συναντηθούν στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Πολιτισμού.

 

Από σήμερα το πρωί σωματεία καλλιτεχνών πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε μία ακόμη προγραμματισμένη δράση έξω από το Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θέατρου.

View this post on Instagram

A post shared by Σπουδαστ@ Σχολής Θεάτρου «δήλος» (@dilosdramastudents)

Η συντονιστική επιτροπή των Σπουδαστών Δραματικών Σχολών που προχώρησαν σε ειρηνική κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του Εθνικού Θεάτρου -Θέατρο Τσίλλερ, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, ανακοινώνει πως κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις ζητώντας όχι μόνο την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85, αλλά και ανώτατη εκπαίδευση, παροχή σίτισης, δωρεάν συγγράμματα, κρατικές υποτροφίες,  περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών και άλλα. Διαβάστε την ανακοίνωση τους:

“Την στιγμή που η πολιτιστική πρωτεύουσα εγκαινιάζεται, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αγνοεί τους καλλιτέχνες , η τροπολογία του ΠΔ 85/2022 μας  ποτιμά ακόμη περισσότερο. Οι κρατικές σχολές τελούν υπό  κατάληψη και αρκετές ιδιωτικές απέχουν από τα μαθήματα τους. Προχωράμε στην κλιμάκωση του αγώνα μας καταλαμβάνοντας το κεντρικό κτήριο του Εθνικού Θεάτρου. Εδώ και 50 μέρες, εργαζόμενοι/ες/α στην τέχνη, σπουδαστές/τριες/α, μαθητές/τριες/α και αλληλέγγυα άτομα από όλη την Ελλάδα αγωνιζόμαστε μέσω απεργιών, κινητοποιήσεων και καταλήψεων, ενάντια στην υποβάθμιση της τέχνης μας και τον εξευτελισμό του πολιτισμού.

View this post on Instagram

A post shared by Σπουδαστ@ Σχολής Θεάτρου «δήλος» (@dilosdramastudents)

Οι καλλιτεχνικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.), του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας), και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ) βρίσκονται υπό κατάληψη, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται αποχή των σπουδαστών/τριών/ων των δραματικών σχολών: Ωδείο Αθηνών, Αρχή, Πράξη 7, Θέατρο Τέχνης, Αγία Βαρβάρα, Δήλος, Τεχνών 100, Πειραϊκός Σύνδεσμος, Θεοδοσιάδη, Βεάκη, Νέο Ελληνικό Θέατρο.

Επιπλέον, η Δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου οδηγείται σε κλείσιμο για πρώτη φορά στην ιστορία της αφού το καθηγητικό προσωπικό δήλωσε πως αν μέχρι την Τετάρτη 8/2/2023 η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε έμπρακτες ενδείξεις σχετικά με την τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 και την επαναφορά σε καθεστώς Τ.Ε. σύσσωμο θα υποβάλλει την παραίτηση του. Στην εικόνα του Εθνικού Θεάτρου περικυκλομένου από ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις απαντάμε με ένα θέατρο γεμάτο καλλιτέχνες που αγωνίζονται για το μέλλον τους. Ο χρόνος τελειώνει.

ΑΠΑΙΤΟΎΜΕ την άμεση ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων:

1) Την ΆΜΕΣΗ τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 μέχρι 08/02/2023, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα Τ.Ε. (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003). Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων από το 2003 και μετά.

1) Την Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Φοιτητικών Επιδομάτων στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών.

View this post on Instagram

A post shared by @odeio.dramastudents

2) Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας.

3) Την ΆΜΕΣΗ ίδρυση ΔΗΜΟΣΙΑΣ Σχολής  Παραστατικών Τεχνών ΑΝΩΤΑΤΗΣ Εκπαίδευσης με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.

4) Δυνατότητα Π.Ε. σε αποφοίτους ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών, είτε μέσα από διαδικασίες εξομοίωσης με εξετάσεις σε μια σειρά μαθημάτων για τους αποφοίτους – μέχρι και την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης – είτε με κατατακτήριες και μερική φοίτηση μετά την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης (Διαβούλευση με όλα τα συλλογικά όργανα για τη ρύθμιση των διαδικασιών αυτών.).

 

Ο Συντονισμός Σπουδαστών Δραματικών Σχολών αποτελείται από πολυάριθμους Σπουδαστές/τριες/ά από ιδιωτικές ημικρατικές και κρατικές καλλιτεχνικές σχολές από όλη την Ελλάδα. Είμαστε μια καλλιτεχνική ειρηνική κατάληψη που την στηρίζουν και την αυτοοργανώνουν τα μέλη της. Λειτουργεί με ανοιχτές συνελεύσεις προς κάθε αλληλέγγυο άτομο. Καλούμε όλη την καλλιτεχνική κοινότητα και τους/τις/τα ζργαζόμενους/ες/α της τέχνης να στηρίξουν το εγχείρημα μας. Δεν υποχωρούμε!

View this post on Instagram

A post shared by @odeio.dramastudents

Διαβάστε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;