Λέκκας: «Είναι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες - Η πλάκα διαμελίζει την Τουρκία»
Όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας στην κάμερα του «Κοινωνία Ώρα Mega».

Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η ομάδα έμπειρων πυροσβεστών της 1ης ΕΜΑΚ μετέβη στην Τουρκία για να συνδράμει στην επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων κάτω από τα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/2).

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε χθες, Δευτέρα (6/2), τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε στην έκκληση του Ερντογάν ήταν η Ελλάδα, καθώς ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα αναχώρησαν για την Τουρκία.

Την ομάδα συνόδευσε ένας Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.

Σήμερα Τρίτη (7/2) ο Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» περιγράφοντας τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, αφού τα κτίρια έχουν καταρρεύσει, οι θερμοκρασίες βρίσκονται κάτω από το 0 και βρέχει.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Δεν υπάρχει συντονισμός της εξωτερικής βοήθειας. Επικρατεί ένα χάος και στην πόλη και στους δρόμους… Είχαμε κάποιες επαφές για το πού θα πάμε. Είναι πολύ δύσκολο, δεν υπάρχει επίσημο κέντρο συντονισμού», είπε αρχικά ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε στη συνέχεια:

«Θα πρέπει να διατρέξουμε μεγάλα τμήματα της καταστραφείσας περιοχής. Θα πρέπει να εντοπίσουμε το είδος της βοήθειας που χρειάζεται, το είδος της παρέμβασης, την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας που είναι πολύ κομβικό σημείο».

Σήμερα Τρίτη (7/2) η ελληνική αποστολή θα επιχειρήσει να απεγκλωβίσει άτομα που βρίσκονται στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, με τον κ. Λέκκα να χαρακτηρίζει δύσκολη τη διάσωση λόγω των συνθηκών.

«Η σεισμική διέγερση προκλήθηκε από εγκάρσιο ρήμα, με διεύθυνση βορειοανατολική νοτιοδυτική. Υπάρχει ρήγμα με αντίθετη διεύθυνση. Μέσα από τα δύο ρήγματα ουσιαστικά η αραβική πλάκα προχωρά προς το βορρά. Μάλιστα, προχώρησε προς το βορρά 3 μέτρα με τον πρώτο σεισμό και γύρω στα 2 με τον δεύτερο. Η πλάκα διαμελίζει την Τουρκία, αυτός είναι ο μηχανισμός που προκάλεσε τον σεισμό», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με όσα έχουν προγραμματιστεί η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία για μία εβδομάδα, αλλά εάν χρειαστεί θα μείνει παραπάνω ημέρες.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;