Τα συμπτώματα του ιού RSV και πώς να τον αποφύγετε - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Τι είναι το RSV και γιατί είναι σε άνοδο;

Ο ιός RSV ή ελληνιστί ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία, καθώς τα ποσοστά κρουσμάτων έχουν αυξηθεί στις ΗΠΑ.

Ο ιός αυτός συνήθως κυκλοφορεί από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Ωστόσο, φέτος, η πρώιμη αύξηση των κρουσμάτων έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά υψηλότερους αριθμούς λοιμώξεων και νοσηλειών.

Καθώς η αύξηση των περιστατικών RSV συμπίπτει με την αναμενόμενη άνοδο των περιστατικών Covid-19 εξαιτίας του χειμώνα, καθώς και με μια πρώιμη περίοδο γρίπης, οι ειδικοί ανησυχούν για μια «τρι-δημία» και την πίεση που θα μπορούσε να προκαλέσει σε νοσοκομεία και τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Τι είναι το RSV και γιατί είναι σε άνοδο;

Το RSV είναι ένας κοινός χειμωνιάτικος ιός που συνήθως προκαλεί ήπια ασθένεια που μοιάζει με κρυολόγημα στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί περιστασιακά να είναι πολύ επικίνδυνος για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους, δήλωσε η Έμιλι Μάρτιν, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

«Τα νεότερα βρέφη έχουν υψηλό κίνδυνο να μπουν στο νοσοκομείο», είπε η Δρ Μάρτιν. «Αν ένα παιδί γεννηθεί το καλοκαίρι και εκτεθεί για πρώτη φορά το χειμώνα, κινδυνεύει να νοσήσει πιο σοβαρά. Αλλά με πολλά βρέφη δεν συνέβη αυτό, ιδιαίτερα αν γεννήθηκαν το 2020 ή μετά».

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, δηλαδή προ πανδημίας, το 1 έως 2% των μωρών κάτω των 6 μηνών με RSV λοίμωξη μπορεί να χρειαζόταν να νοσηλευτούν. Και σχεδόν όλα τα παιδιά είχαν νοσήσει με RSV μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα μέτρα προστασίας, η κοινωνική απόσταση, το κλείσιμο των σχολείων και άλλες προφυλάξεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του πρώτου ή των δύο ετών της πανδημίας προστάτευσαν τα περισσότερα παιδιά από την έκθεση στον ιό και άλλα μικρόβια. «Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν ακόμη πολλά παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ σε RSV», είπε ο Δρ Τζέιμς Άντον, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο Vanderbilt του Νάσβιλ. «Ο ιός πλέον ενδέχεται να προσβάλει όλα αυτά τα παιδιά», τονίζει.

Μπορούν οι ενήλικες να νοσήσουν με RSV;

Η απάντηση είναι «ναι μπορούν». «Οι ενήλικες εξακολουθούν να νοσούν αρκετά τακτικά και μπορούν να μολυνθούν εκ νέου πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του», είπε η Δρ Μάρτιν. Επειδή όμως οι ενήλικες έχουν ήδη πολλά αντισώματα κατά του ιού από προηγούμενη έκθεσή τους στον ιό, η ασθένειά τους τείνει να είναι πολύ πιο ήπια. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι σχεδόν δυσδιάκριτη από το κοινό κρυολόγημα ή ακόμα και ένα ήπιο κρούσμα γρίπης ή Covid-19, είπε.

Οι περισσότεροι ενήλικες με RSV είναι σε θέση να αναρρώσουν από μια λοίμωξη σε μια ή δύο εβδομάδες, αλλά οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και εκείνοι με χρόνια πνευμονική ή καρδιακή νόσο, μπορεί να νοσήσουν πιο σοβαρά. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, εκτιμάται ότι 177.000 ηλικιωμένοι νοσηλεύονται με RSV κάθε χρόνο και 14.000 από αυτούς πεθαίνουν.

Ποια είναι τα συμπτώματα μίας μόλυνσης με RSV;

Σε ενήλικες και παιδιά, το RSV συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα όπως βήχα, καταρροή και πυρετό. Αυτά εμφανίζονται σταδιακά, τέσσερις έως έξι ημέρες μετά την έκθεση. Στα μικρά μωρά, τα μόνα σημάδια λοίμωξης μπορεί να είναι ο γενικός λήθαργος, η ευερεθιστότητα και η μειωμένη όρεξη, είπε η Δρ Πρίγια Σόνι, ειδικός σε παιδιατρικές λοιμώξεις στο νοσοκομείο Cedars-Sinai Guerin Children’s στο Λος Άντζελες. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να είναι σε επιφυλακή εάν δουν ότι το παιδί τους δυσκολεύεται να αναπνεύσει, είπε η Δρ Σόνι. Για παράδειγμα, εάν ένα βρέφος ή ένα νήπιο αναπνέει πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, εάν παρατηρήσετε περισσότερα πλευρά ή την κοιλιά του να κινούνται καθώς αναπνέει ή εάν τα ρουθούνια του διαστέλλονται -ένδειξη ότι έχει δυσχέρεια στην αναπνοή- όλα αυτά είναι σημάδια ότι πρέπει να το πάτε σε γιατρό.

Τα μικρά παιδιά τείνουν να δυσκολεύονται περισσότερο, όχι μόνο επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα εξακολουθεί να μαθαίνει να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τους ιούς, αλλά και επειδή οι αεραγωγοί τους είναι τόσο μικροί, είπε η Δρ Σόνι. Μία μόλυνση με RSV μπορεί να αυξήσει δραματικά τις εκκρίσεις βλέννας στους αεραγωγούς, τις οποίες τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να αποβάλουν με τον βήχα ή το φτέρνισμα. Αλλά τα βρέφη και τα νήπια δεν έχουν ακόμη αρκετά δυνατούς μύες για να αποβάλουν βήχοντας όλο το επιπλέον υγρό.

Εάν η βλέννα συγκεντρωθεί στους μικρούς αεραγωγούς στους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει και φλεγμονή τη λεγόμενη βρογχιολίτιδα, η οποία είναι μια από τις πιο συχνές επιπλοκές που καταλήγουν σε νοσηλεία. Ένα άλλο αποτέλεσμα σοβαρού RSV στα μικρά παιδιά είναι η πνευμονία. Αρκετές μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τη σοβαρή λοίμωξη από RSV με αυξημένο κίνδυνο άσθματος αργότερα στη ζωή.

Αυτοί που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρές λοιμώξεις είναι τα πρόωρα βρέφη, βρέφη κάτω των έξι μηνών και βρέφη και νήπια με χρόνια πνευμονοπάθεια ή συγγενή καρδιοπάθεια, καθώς και παιδιά με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και εκείνα που έχουν νευρομυϊκές διαταραχές που δυσκολεύουν την αποβολή της βλέννας.

Υπάρχει κάποιο τεστ για τη διάγνωση του RSV;

Υπάρχουν γρήγορες εξετάσεις αντιγόνου και μοριακές εξετάσεις, αλλά συνήθως προορίζονται για μικρά παιδιά ή μεγαλύτερους ενήλικες, επειδή δεν υπάρχει θεραπεία για τη λοίμωξη εάν δεν χρειαστεί νοσηλεία, είπε η Δρ Soni. Εάν ένας ασθενής εμφανίζει σημάδια σοβαρής λοίμωξης, ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί επίσης να ελέγξει την αναπνοή του με στηθοσκόπιο και να ζητήσει μέτρηση λευκών αιμοσφαιρίων ή άλλες εξετάσεις, όπως ακτινογραφία θώρακα ή αξονική τομογραφία.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε το RSV;

Σε αντίθεση με την Covid, το RSV μπορεί να εξαπλωθεί όταν οι άνθρωποι αγγίζουν μολυσμένες επιφάνειες. Εξαπλώνεται επίσης μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού, είπε η Δρ Μάρτιν. Επομένως, είναι καλή ιδέα να απολυμαίνετε επιφάνειες, ιδιαίτερα σε χώρους όπως κέντρα ημερήσιας φροντίδας, όπου τα μικρά παιδιά αγγίζουν συνεχώς πράγματα, φτερνίζονται πάνω σε πράγματα και μετά τα βάζουν στο στόμα τους.

Τα πρόωρα βρέφη και τα παιδιά με ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορούν επίσης να λαμβάνουν ένα μηνιαίο φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων που ονομάζεται palivizumab κατά τη διάρκεια περιόδου που εμφανίζεται το RSV για να περιορίσουν τον κίνδυνο νοσηλείας.

Αν και αρκετά εμβόλια σε κλινικές δοκιμές έχουν αρχίσει να δείχνουν πολλά υποσχόμενα για το RSV, κανένα δεν είναι ακόμη διαθέσιμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συνιστούν πιο γενικά μέτρα για την πρόληψη της μόλυνσης, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και για όσους είναι άρρωστοι, να μένουν σπίτι.

Πηγή: The New York Times

Δες ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
Φεν
22:00
-
Ολυ
18 Απρ. 2024
ΠΑΟ
22:00
-
Κλα
18 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
20:15
-
ΠΡΟΜ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;