Επιταγή ακρίβειας: Τα «ψιλά γράμματα» για τα 250 ευρώ - Ποιοι θα πάρουν 500 ευρώ
Ποιοι θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας και πότε.

Νέες κατηγορίες δικαιούχων αναμένεται να λάβουν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι λεπτομέρειες έχουν δημοσιευτεί και δεν είναι λίγοι οι δικαιούχοι που αναμένουν την πληρωμή για πρώτη φορά, δεδομένου ότι η αλλαγή στα κριτήρια έχει «ανεβάσει» τον συνολικό αριθμό.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, όταν βρέθηκε καλεσμένος σε εκπομπή του ΑΝΤ1, σχετικά με την επιταγή ακρίβειας, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες βελτιώσεις στο έκτακτο επίδομα ύψους 250 ευρώ, προκειμένου να συμπεριληφθούν και πολίτες που μένουν εκτός του μέτρου.

Σε ό,τι αφορά το εάν θα διορθωθούν κάποιες στρεβλώσεις που έχουν προκύψει σχετικά με το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ, ο Υπουργός δήλωσε ότι θα το συζητήσει με το Υπουργείο Οικονομικών για να δει τι περιθώρια υπάρχουν και πώς μπορεί να το αντιμετωπίσει .

Όπως ανέφερε:

« Υπάρχουν περιπτώσεις τις οποίες ενδεχομένως κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι υπάρχουν, διότι συνδυάζονται διάφορα τέτοια στοιχεία». Tο σχετικό απόσπασμα εδώ.

Ποιοι θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας

Την επιταγή ακρίβειας θα λάβουν περίπου 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι και ειδικά όσοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 800 ευρώ. Ακόμη, θα τη λάβουν περίπου 30 χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικοι. Δηλαδή όλοι όσοι είναι πάνω από 67 ετών και δεν έχουν κατοχυρώσει ασφαλιστικό δικαίωμα.

Παράλληλα, τα 250 εκατ. ευρώ θα λάβουν σχεδόν 172 χιλιάδες άτομα με αναπηρία. Αυτό αφορά σε όσους έχουν οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας. Ακόμη, την επιταγή θα λάβουν περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες που λαμβάνουν ήδη το επίδομα παιδιού, αλλά και 250 χιλιάδες δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί φέτος θα είναι η ίδια με αυτή που ακολουθήθηκε πέρσι τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Η ΑΑΔΕ θα αντλήσει απευθείας τα οικονομικά στοιχεία, θα ελέγξει ποιοι είναι οι δικαιούχοι και μετά θα δοθεί η εντολή πληρωμής προς αυτούς.

Επιταγή ακρίβειας: Τα «κερδισμένα» ζευγάρια

Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση των 250 ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης και υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, τότε η διαδικασία αλλάζει.

Εάν ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών είναι ο ίδιος και στις δύο δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, τότε η προσαύξηση της ενίσχυσης για τα εξαρτώμενα μέλη υπολογίζεται έως 50 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τον αριθμό των εξαρτώμενων μελών και καταβάλλεται κατά το ήμισυ στον καθέναν εκ των δύο δικαιούχων.

Εάν ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών είναι διαφορετικός στις δύο φορολογικές δηλώσεις, τότε η προσαύξηση της ενίσχυσης για τα εξαρτώμενα μέλη υπολογίζεται έως 50 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τον ελάχιστο αριθμό των εξαρτώμενων μελών στις δύο φορολογικές δηλώσεις και καταβάλλεται κατά το ήμισυ στον καθέναν εκ των δύο δικαιούχων και ο σύζυγος ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης που έχει περισσότερα εξαρτώμενα μέλη λαμβάνει επιπλέον προσαύξηση 50 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τη διαφορά των εξαρτώμενων μελών που έχει δηλώσει σε σχέση με τον έτερο σύζυγο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης.

Τέλος, σε περίπτωση που οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, αλλά δικαιούχος της ενίσχυσης είναι μόνο ο ένας εξ αυτών, καταβάλλεται σε αυτόν η προσαύξηση των 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο που αναγράφεται.

Επιταγή ακρίβειας: Τα «ψιλά γράμματα» για τα 250 ευρώ

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια «ψιλά γράμματα», τα οποία θα πρέπει να τα προσέξουν κυρίως οικογένειες συνταξιούχων:

  • Σε περίπτωση που δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τα 250 ευρώ καταβάλλονται και στους δύο. Θα πάρουν δηλαδή 500 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα.
  • Για να τα λάβουν, όμως, η σύνταξή του καθενός δεν πρέπει να ξεπερνά τα 700 ευρώ. Αντίθετα, όταν ο δικαιούχος είναι ένας το όριο για να λάβει την ενίσχυση είναι σύνταξη 800 ευρώ.

Ποια είναι τα εισοδηματικά όρια για την ενίσχυση των 250 ευρώ στους συνταξιούχους;

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως)
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως)
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)
  • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
BARC
8'
56 - 61
ΟΣΦΠ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 4 
 2 
 6 
 2 
 4