«Μαμά, μου μοιάζει»: Η Άριελ αλλάζει και γίνεται σύμβολο της διαφορετικότητας
Η Άριελ αλλάζει εμφάνιση, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για την ιστορία των ταινιών κινουμένων σχεδίων.

Όταν μιλάμε για εξάλειψη του ρατσισμού, αποδοχή της διαφορετικότητας και συμπερίληψη, σίγουρα ο πρώτος πυλώνας που μέσα του εντάσσουμε ένα σημαντικό κομμάτι της αλλαγής αφορά την παιδεία.

Αρκετές είναι οι φορές που περιορίζουμε τον συγκεκριμένο όρο μόνο στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος, καθώς η έννοια της παιδείας περικλείει ένα ευρύ φάσμα που αφορά τη ζωή και τις συνήθειες που διαμορφώνει ένα παιδί. Η οικογένεια και ο περίγυρος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να μπορέσει να βιώνει και να αντιλαμβάνεται αργότερα τη διαφορετικότητα ως κάτι φυσιολογικό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα παραμύθια που τόσο αγαπούν οι μικροί μας φίλοι αλλά και οι σειρές των κινουμένων σχεδίων, οι οποίες αποτελούν τα πρώτα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά ερεθίσματά τους. Τον τελευταίο καιρό έχει πραγματοποιηθεί μία αξιοπρεπής και μεγάλη προσπάθεια από τους δημιουργούς (και τους ανασκευαστές) γνωστών ηρώων και παραμυθιών να τους “κόψουν” και να τους “ράψουν” ώστε να μοιάζουν περισσότερο στην κοινωνία που ονειρευόμαστε.

Ρατσιστικό περιεχόμενο έχει απομακρυνθεί και ρετουσαριστεί παρότι υπήρξαν κατά καιρούς διάφορες αντιδράσεις από όσους εμμένουν σε έναν κόσμο πεπερασμένο και διαφορετικό. Πρόσφατα και τρανά παραδείγματα η προσθήκη μίας ΛΟΑΤΚΙ + οικογένειας στην πασίγνωστη σειρά κινουμένων σχεδίων “Πέπα το Γουρουνάκι”  και η δημιουργία ενός αυτιστικού χαρακτήρα στο αγαπημένο παιδικό “Τόμας το Τρενάκι“.

Αυτή τη φορά μία δημοφιλής ηρωίδα, η οποία μεγάλωσε γενιές και γενιές ανθρώπων, αλλάζει λέγοντας ναι στη διαφορετικότητα, διδάσκοντάς μας ότι το να είσαι πριγκίπισσα δεν είναι προνόμιο μίας λευκής ξανθιάς κοπέλας και κάνοντας τον παιδικό κόσμο να αποπνέει μία ελπίδα ότι η κοινωνία τις επόμενες δεκαετίες θα έχει δει τα πράγματα από μία τελείως διαφορετική σκοπιά, με ευαισθησία και ενσυναίσθηση.

Ο λόγος για την Άριελ, τη μικρή Γοργόνα.

Η Άριελ βασίστηκε στον χαρακτήρα της «Μικρής Γοργόνας» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, αλλά ο συν-σκηνοθέτης και συγγραφέας Ρον Κλέμεντς θεώρησε ότι η γοργόνα στην πρωτότυπη ιστορία ήταν πολύ τραγική και έγραψε ξανά τον χαρακτήρα, με αποτέλεσμα την δημιουργία της Άριελ. Έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το 1989. Με κόκκινα μαλλιά και πράσινα μάτια κατέκτησε όλο τον κόσμο (όχι μόνο τα παιδιά) και έκτοτε συντροφεύει τις πιο γλυκές αναμνήσεις πολλών γενεών.

Τώρα, εν έτει 2022 η Άριελ αλλάζει όψη και καταλύει τα στερεότυπα καθώς η Disney κυκλοφόρησε το trailer για την επερχόμενη ταινία της όπου η Halle Bailey θα ενσαρκώσει την αγαπημένη ηρωίδα. Η έκπληξη μεγάλη! Κάποιοι φάνηκε να ενοχλήθηκαν ιδιαιτέρως με το Twitter να παίρνει “φωτιά” από τα σχόλια και να μοιάζει με τα παλιά μαλλιά της «Μικρής Γοργόνας».

Κάποιοι (με το hastag #notmyariel) υποστήριξαν ότι ο χαρακτήρας πρέπει να είναι μία λευκή κοπέλα. Άλλοι κατηγόρησαν τη γνωστή εταιρεία ότι λειτουργεί με βάση το κέρδος και δεν κινητοποιείται από ένα πραγματική ευαισθησία. Υπήρξαν μάλιστα και κάποιοι που θεώρησαν ότι αυτή είναι μία ρατσιστική κίνηση.

Κάποιες από τις απόψεις που διαβάσαμε:

– «Δε με ενδιαφέρει που είναι Μαύρη, απλώς δε θέλω να είναι Μαύρη. Αφήστε τους χαρακτήρες όπως είναι.»

– «Καταστρέψατε την παιδική μας ηλικία.»

– «Καλά να περάσετε με την ψεύτική σας Άριελ. Αγαπητή Disney, δε θα λάβετε ξανά ούτε ένα ευρώ από εμένα

– «Σεβόμαστε την ηθοποιό, αλλά η Άριελ είναι λευκή και κοκκινομάλλα κοπέλα, όχι Μαύρη.»

 

 

Βέβαια μία συντριπτική μερίδα ανθρώπων (με το hastag #ourariel), οι οποίο μας κάνουν να πιστεύουμε στην αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο, θεώρησαν τη νέα Άριελ εκθαμβωτική κι αυτό επειδή προτίμησαν να επικεντρωθούν στην ουσία και στον συμβολισμό αυτής της κίνησης και όχι σε παράπλευρους σκεπτικισμούς που έχουν να κάνουν με οικονομικά συμφέροντα και απαρχαιωμένες αντιλήψεις.

 

 

Πάντως επειδή πολλές είναι οι συζητήσεις οι οποίες έχουν κινητοποιηθεί μετά την κυκλοφορία του trailer για τη νέα Άριελ, την καλύτερη απάντηση έδωσε ένα κοριτσάκι που βλέποντας το και έχοντας ένα πλατύ χαμόγελο και μάτια λαμπερά από χαρά αναφώνησε: “μαμά μου μοιάζει“!

 

@preciousavery I love this for my 3 years old 🤎 #littlemermaid #toddlersoftiktok #hallebailey #girlpower ♬ original sound – Precious Avery

Ίσως σε λίγο καιρό ένα άλλο παιδί κάπου στον κόσμο να μη μοιάζει με τη νέα Άριελ, όμως να την αναγνωρίσει σε μία συμμαθήτριά του και να χαμογελάσει κι εκείνο. Όχι γιατί κάποιος του δίδαξε ότι πρέπει να συμπονούμε τους διαφορετικούς αλλά επειδή έμαθε να τους θεωρεί ίσους.

Τα παιδιά είναι ένας καμβάς που περιμένουν τα δικά μας χρώματα για να διαμορφώσουν αυτό που θα θεωρήσουν φυσιολογικό στην ενήλικη ζωή τους. Είναι καιρός να κάνουμε αυτόν τον καμβά πολύχρωμο, με τόσα χρώματα, όσα κι ένας κήπος την άνοιξη!

Aυτές οι μικρές αλλαγές μπορεί για κάποιους να θεωρούνται ανατρεπτικές, ανούσιες ή ακόμη και περιττές όμως οι μεγάλες ανατροπές απαιτούν μικρές και σταθερές κινήσεις ώστε να μπορέσει να αλλάξει το παζλ μία νοοτροπίας που έχει διαμορφωθεί εδώ και αιώνες.

Διαβάστε ακόμη:

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;