Ελισάβετ: Η πρώτη influencer
Disclaimer: Θα μιλήσω για την Ελισάβετ, αλλά από επικοινωνιακής πλευράς. Μην μπείτε στο τρυπάκι να βάλετε πολιτικά/κομματικά γυαλιά. Αν δεν μπορείτε, αυτό το άρθρο μάλλον δεν είναι για εσάς. Πάντα με σεβασμό.

Ξεκινώ λοιπόν. Έχετε συνειδητοποιήσει ότι η Βασίλισσα (και όλη η οικογένειά της πρακτικά, αλλά τώρα μιλάμε για εκείνη) έζησε ίσως το πρώτο ριάλιτι του κόσμου; Έχετε συνειδητοποιήσει ότι πρακτικά ζούσε σε ένα Truman Show, μόνο που το ήξερε και είχε επιλέξει να ζει σε αυτό για να διατηρήσει μια σειρά από πράγματα, τα οποία, μόνο αν είσαι Άγγλος ή μένεις εκεί, συνειδητοποιείς;

Μη βιαστείτε να το υποτιμήσετε και προσπαθήστε να σκεφτείτε σαν… Άγγλοι. Η Ελισάβετ στην ουσία ήταν η πρώτη… επίσημη influencer, από τη στιγμή που γεννήθηκε και, πιο ειδικά, από τη στιγμή που ανέβηκε στον θρόνο στα 26 της. Στα 26 της, σε μια άλλη εποχή, που όλα ήταν αλλιώς, που άλλη εικόνα υπήρχε για αυτό που εκπροσωπούσε. Και έγινε ένα…brand. Ίσως το μεγαλύτερο brand στον κόσμο για τους Άγγλους, με τρομερά έσοδα για τη χώρα της (εύκολα μπορεί να βρεθεί η ανάλυση στο διαδίκτυο στο Forbes), από τα οποία δεν κρατούσε η βασιλική οικογένεια παρά τα απαραίτητα (25%) για τα έξοδα.

Η Ελισάβετ έπαιξε 70 χρόνια έναν ρόλο, βρέξει-χιονίσει, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο. Ναι, φαινομενικά δεν ήταν δύσκολη η ζωή της, αλλά αυτό δεν το ξέρει κανείς. Δεν ξέρει κανείς πόσο μπορεί να καταπιέστηκε, πώς πήρε (ή δεν πήρε) αποφάσεις, πώς διαχειρίστηκε τα χρόνια, τις 10ετίες και τις εξελίξεις που έτρεχαν, τις εποχές που άλλαζαν. Και σε αυτές τις εποχές, έχοντας κατανοήσει πόσο σημαντική είναι η «ιδέα» του στέμματος, της βασιλείας για τον λαό της (οικονομικά, συναισθηματικά, κοινωνικά) επέλεξε να κάνει στην άκρη τα προσωπικά θέλω (που ποτέ δεν μάθαμε και δεν θα μάθουμε) για καλό του λαού της. Θα μπορούσατε εσείς να το κάνετε;

Μελετήθηκε η κάθε της κίνηση, το κάθε της ρούχο, η κάθε της δήλωση. Όλα υπολογισμένα μέχρι και στο χιλιοστό, ακόμα και το πώς θα πεθάνει. Σας φαίνεται αποπνικτικό; Σας φαίνεται τρελό; Για κάποιους είναι η ζωή τους. Κάποιοι δεν αντέχουν και φεύγουν. Γιατί, πόσοι αντέχουν να είναι στην ουσία μια τουριστική ατραξιόν;

Να είναι κάτω από το μικροσκόπιο συνέχεια;

Με κανέναν θεσμικό ρόλο πρακτικά (αν και δεν τα ξέρω καλά αυτά, αλλά έτσι νομίζω ότι είναι) κατάφερνε πάντα να περνάει μηνύματα, ακόμα και μέσω των υπολοίπων της οικογένειας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί στην Αγγλία τη θεωρούν πρότυπο γυναικείας δύναμης. Δεν είναι τυχαίο που στις δεκαετίες της ο θεσμός αυτός εκσυγχρονίστηκε (η κόρη της ήταν η πρώτη από την βασιλική οικογένεια που έγινε εξώφυλλο στη Vogue, τα social media, η «χαλάρωση» των πρωτοκόλλων). Κατανόησε ότι, κατά κάποιο τρόπο, ακόμα και αν δεν λάμβανε αποφάσεις για το κράτος από κάποια στιγμή και έπειτα, αποτελούσε την…κόλλα μεταξύ των Άγγλων, ήταν η κοινή «γιαγιά» τους, ήταν μέρος της ταυτότητάς τους.

Η βιομηχανία γύρω από τη συγκεκριμένη βασιλική οικογένεια είναι αδιανόητη. Και όλα αναπτύχθηκαν στα χρόνια της, εξελίχθηκαν, προσαρμόστηκαν στην εποχή τους, δεν έμειναν πίσω.

Πολλά από τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά αν δεν είσαι Άγγλος. Κατανοητά από συναισθηματικής αξίας, τουλάχιστον. Ήταν η ζωντανή τους παράδοση, ήταν μια σταθερά για εκείνους αλλά και για όλον τον κόσμο μέσω της αλυσίδας που έχει δημιουργηθεί. Ακόμα και το «Βασιλικό Gossip» είναι μέρος αυτής της αλυσίδας και είναι χρυσωρυχείο.

Μην ψάχνετε λοιπόν για τον πιο επιτυχημένο influencer στα social media. Μάθετε μπαλίτσα από την Ελίζαμπεθ, που εγκαινίασε το επάγγελμα το 1952 που ανέβηκε στον θρόνο, πριν καν φανταστούμε τον κόσμο όπως είναι τώρα.

Και το κλειδί είναι πάντα ένα: Συναίσθημα και ανήκειν. Εκεί μίλησε η Ελισάβετ και έτσι νίκησε. Τους έκανε να αισθάνονται ότι είναι πάντα εκεί, το κοινό σημείο που τους ενώνει.

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;