Νέα συγκέντρωση στο ΕΚΠΑ κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας
Πανεπιστημιακή αστυνομία: Συνεχίζεται σήμερα (06/09) η φοιτητική κινητοποίηση εναντίον της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας - Δείτε εικόνες από τη σημερινή συγκέντρωση φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη

Σήμερα, Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022, για δεύτερη ημέρα, έχουν συγκεντρωθεί φοιτητές και εκπαιδευτικοί στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης του ΕΚΠΑ στου Ζωγράφου για να διαδηλώσουν για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Οι συγκεντρωμένοι προσπαθούν να εμποδίσουν την είσοδο των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΟΠΠΙ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ). ΦΩΤ.: INTIME

Οι φοιτητικοί σύλλογοι με ψήφισμα καλούν στη σημερινή κινητοποίηση και υποστηρίζουν ότι: «ο αυταρχισμός, η καταστολή και η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ για εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, δεν είναι η “πάταξη της ανομίας”, όπως διατείνονται, αλλά η νεολαιίστικη αμφισβήτηση, το φοιτητικό κίνημα και οι αγώνες του, οι συλλογικότητες και η πολιτικοποίηση του. Θέλουν να βάλουν οριστική ταφόπλακα στο πανεπιστημιακό άσυλο που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες του φοιτητικού και του ευρύτερου νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος, απαιτώντας τη διάλυση των ΟΠΠΙ.

Οι συγκεντρωμένοι προσπαθούν να εμποδίσουν την είσοδο των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

Κοντά στο σημείο έχουν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις.

Σημειώνεται, ότι χθες υπήρξε ένταση και η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών.

Δείτε εικόνες από τη σημερινή συγκέντρωση των φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΟΠΠΙ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ). ΦΩΤ.: INTIME

Πρεμιέρα με ένταση και επεισόδια έκανε η πανεπιστημιακή αστυνομία – Πρώτη περιπολία (ΦΩΤΟ)

Πρεμιέρα έκανε χθες, Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022, η πανεπιστημιακή αστυνομία, με τα στελέχη των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) να δίνουν το «παρών» εξωτερικά της κεντρικής πύλης στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου. Ήταν πλαισιωμένοι από διμοιρίες των ΜΑΤ υπό τον φόβο πρόκλησης έντασης.

Στο σημείο, φοιτητές και μέλη κομματικών νεολαιών πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία της αστυνομίας. Εκεί βρέθηκαν, επίσης, ο πρώην Υπουργός Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Νίκος Φίλης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης.

Νωρίτερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι το προηγούμενο διάστημα οι επικεφαλής των ΟΠΠΙ συναντήθηκαν με τις πρυτανικές αρχές των τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όπου έχει αποφασιστεί να περιπολεί η πανεπιστημιακή αστυνομία. Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης των μέτρων που προβλέπονται από τον εφαρμοστικό νόμο, όπως η εγκατάσταση τουρνικέ και καμερών στις εισόδους, με ευθύνη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ακόμη ότι η πρυτανεία του ΕΚΠΑ, όπου πάντως δεν έχουν τοποθετηθεί συστήματα ελεγχόμενης πρόσβασης στο campus του Ζωγράφου, ζήτησε από την πανεπιστημιακή αστυνομία να αναλάβει την προστασία των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης.

Ετσι, μία διμοιρία των ΟΠΠΙ έδωσε το «παρών» –συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και παρουσία φωτογράφων από ειδησεογραφικά πρακτορεία– εξωτερικά της εγκατάστασης, όπου και παρέμεινε για λίγη ώρα, πριν πάρει εντολή να αποχωρήσει.

Όταν κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η είδηση περί επικείμενης εμφάνισης ΟΠΠΙ στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης, φοιτητές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην είσοδο της οδού Ούλοφ Πάλμε, ενώ μία ακόμη ομάδα φοιτητών είχε συγκεντρωθεί στην είσοδο της οδού Κοκκινοπούλου.

Οι φοιτητές παρατάχθηκαν μπροστά από την κεντρική είσοδο της Πανεπιστημιούπολης στην Ούλοφ Πάλμε, εμποδίζοντας την είσοδο στις αστυνομικές δυνάμεις.

Τελικά, περίπου 500 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο σημείο. Μάλιστα, γύρω στις 8.30 το βράδυ σημειώθηκε ένταση, με χημικά και ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

«Σαν συμμορία μπήκαν στο ΕΚΠΑ για να κάνουν περιπολίες, τάχα για την ασφάλεια των φοιτητών. Καλούμε τους φοιτητές/τριες να αντιδράσουν στον αντιδημοκρατικό κατήφορο και να προστατεύσουμε όλοι/ες μαζί όσα κατακτήθηκαν με πόνο και αγώνα. Εξω η Αστυνομία από τις Σχολές!», σημείωσε χθες η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΚΝΕ ζήτησε τα κονδύλια για τις ΟΠΠΙ να διατεθούν για μαζικές προσλήψεις καθηγητών, φοιτητικές εστίες, σύγχρονες υποδομές και φοιτητική μέριμνα.

Φοιτητικές οργανώσεις έχουν ανακοινώσει νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για σήμερα το πρωί (06/09) στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης, η οποία και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή εικόνων: Intime

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;