Ώρα… «μηδέν» για το περιβάλλον!
«Η κρίση του περιβάλλοντος είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και μόνο μια παγκόσμια ενεργοποίηση θα το λύσει.»

Το ρολόι του κλίματος στην Νέα Υόρκη δείχνει 6 χρόνια και 345 ημέρες. Αυτός είναι ο χρόνος που απομένει προτού η καταστροφή του περιβάλλοντος να γίνει πλέον γεγονός και η παγκόσμια θερμοκρασία να αυξηθεί 1,5 βαθμός Κελσίου. Πράγματι, Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην χώρα μας στην περιοχή της Πεντέλης κυρίως, καθώς και η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή το 2021 στην Αττική και Β. Εύβοια, ανέδειξαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο πως η κατάσταση της κλιματική αλλαγής έχει πλέον πάρει μια επικίνδυνη τροπή.

Η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος επιδεινώθηκε εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης. Βασικότερο αίτιο δεν είναι άλλο από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Με άλλα λόγια, οι βιομηχανικές δραστηριότητες του ανθρώπου έχουν προκαλέσει την αύξηση ορισμένων αερίων στην ατμόσφαιρα, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και τον μεθάνιο. Παρόμοια με το γυαλί σε ένα θερμοκήπιο, τα αέρια απορροφούν τη θερμότητα του ηλίου συμβάλλοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις, λόγου χάρη η αποψίλωση των δασών, έχουν φέρει την μητέρα Γη στα όρια της.

Φυσικό επακόλουθο, λοιπόν, της κατάστασης αυτής, είναι οι τραγικές συνέπειες με τις οποίες ήδη ερχόμαστε αντιμέτωποι. Πρωτοφανείς καύσωνες ταλανίζουν τις χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, το Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά στην ιστορία του κατέγραψε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου! Οι τεράστιες δασικές πυρκαγιές οι οποίες μαστίζουν συνεχώς και την χώρα μας. Το 2021 ήταν το έτος με την τραγική πρωτιά για την Ελλάδα. Κάηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δασικής έκτασης. Επίσης, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει ανησυχητικά εξαιτίας του λιώσιμου των παγετώνων εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία ωκεανών των ΗΠΑ στα επόμενα 30 χρόνια η στάθμη της θάλασσα στα ανεβεί περίπου 30 εκατοστά, ενώ , μέχρι το 2050 πλημμύρες θα συμβαίνουν 10 φορές συχνότερα από ότι σήμερα. Φυσικά, δεν πρέπει να λησμονήσουμε τις ανθρώπινες συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Άστεγοι άνθρωποι λόγω καταστροφών, νεκροί, τραυματίες, περιουσίες ζωής στο έλεος της φωτιάς, της πλημμύρας… Ο όρος «κλιματικός πρόσφυγας» από εδώ και στο εξής θα ενταχθεί στο καθημερινό λεξιλόγιο μας.

Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε όλοι στον εαυτό μας σε αυτό το σημείο δεν είναι άλλο παρά αυτό : «Εγώ, τι κάνω ; Πως μπορώ να βοηθήσω;» Το πρώτο βήμα δεν είναι άλλο από την προσαρμογή βασικών καθημερινών συνηθειών σε μια γενικότερη οικολογική συνείδηση όπως ανακύκλωση, απενεργοποίηση των ηλεκτρικών συσκευών του σπιτιού και των φώτων για να μην σπαταλάνε ρεύμα. Στην συνέχεια ο καθένας μπορεί να προχωρήσει σε πιο δραστικές αλλαγές τρόπου ζωής.

Παραδείγματος χάρη, μείωση της άκρατης κατανάλωσης κρέατος, η παραγωγή του οποίου συντελεί με τον τρόπο της στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Επιπροσθέτως, μετακίνηση με ποδήλατο ή ως πεζοί αντί για αυτοκίνητο. Αυτή η συμβουλή οφείλει να ισχύσει και για τους… «διάσημους» του κόσμου, οι οποίοι προτιμούν να μετακινούνται ακόμα και για αποστάσεις μισής ώρας (!) με ιδιωτικά τζετ αγνοώντας ότι απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το περιβάλλον μας έχει επιβαρυνθεί τραγικά πολύ. Όμως η κινδυνολογία δεν είναι ωφέλιμη. Ο χρόνος είναι λιγοστός, όμως υπάρχει ακόμα. Και πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε. Οφείλουμε ως η γενιά η οποία θα μεγαλώσει σε αυτόν τον πλανήτη, θα μεγαλώσει τα παιδιά της να λάβουμε άμεσα δράση. Κάθε πράξη που γίνεται για την σωτηρία του περιβάλλοντος έχει αξία, όσο μικρή και να είναι. Έχουμε χρέος να περιθάλψουμε και να φροντίσουμε την μητέρα Γη, το σπίτι μας.

Σαν επίλογο, ας θυμηθούμε τα λόγια του Αμερικάνου οικολόγου Barry Commoner: «Η κρίση του περιβάλλοντος είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και μόνο μια παγκόσμια ενεργοποίηση θα το λύσει.».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 0 
 1 
 0 
 0 
 0