Firenado: Το συγκλονιστικό φαινόμενο του πύρινου ανεμοστρόβιλου
Ένα φαινόμενο που σπανίως καταγράφεται στην κάμερα και το οποίο φέρει την ονομασία firenado καταγράφηκε σε δασική πυρκαγιά στην Καλιφόρνια.

Ένα φαινόμενο που σπανίως καταγράφεται στην κάμερα και το οποίο φέρει την ονομασία firenado καταγράφηκε σε δασική πυρκαγιά στην Καλιφόρνια.

Οι λόγοι για τους οποίους προκλήθηκε η φωτιά είναι άγνωστοι μέχρι στιγμής, ωστόσο το firenando σχηματίζεται όταν ζεστός και ξηρός αέρας αναμιγνύεται με φλόγες και αποκαΐδια.

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να περιορίσουν το ταχέως κινούμενο πύρινο ανεμοστρόβιλο που εκτείνεται σε σχεδόν 150 στρέμματα στη βορειοδυτική κομητεία του Λος Άντζελες.

 

Firenado: Τι είναι

Όταν συμβαίνει μεγάλη δασική πυρκαγιά, απαιτείται ένα αρκετά ισχυρό αιολικό καθεστώς για να εμφανιστεί ένας φλογερός ανεμοστρόβιλος. Στις πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Αυστραλία, παρατηρήθηκαν οι πιο τρομακτικές εκδηλώσεις πυρκαγιών. Και πρόκειται για το σχηματισμό του αρκετοί φλογεροί ανεμοστρόβιλοι κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.

Αυτά τα φαινόμενα δεν είναι ασυνήθιστο να παρατηρηθούν στις πεδιάδες της Αυστραλίας, αλλά γίνονται πολύ επικίνδυνα στις συνθήκες υπό τις οποίες εντοπίστηκαν οι πυρκαγιές.

Οι ανεμοστρόβιλοι ονομάζονται επίσης firenados και δεν έχουν καμία σχέση με τους συνηθισμένους ανεμοστρόβιλους. Ο σχηματισμός του οφείλεται στο ότι οι ακραίοι συνδυασμοί θερμότητας συμβαίνουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που κάνουν το έδαφος να διατηρεί πολλή θερμότητα.

Επιπλέον, η αύξηση των θερμοκρασιών που υποφέρει το έδαφος με τη φωτιά το αναγκάζει να αναμειχθεί με ένα στρώμα ψυχρότερου αέρα που φυσά πάνω του. Καθώς ο θερμότερος αέρας είναι λιγότερο πυκνός, τείνει να αυξάνεται και αυτή η κλίση θερμοκρασίας, η οποία προκαλεί τη διαφορά, προκαλεί τη δημιουργία μίας στήλης αέρα που ανεβαίνει γρήγορα και αρχίζει να περιστρέφεται.

Εάν η στήλη ζεστού αέρα συναντά μια περιοχή όπου λαμβάνει χώρα η φωτιά Η εν λόγω στήλη αέρα θα σύρει τη φωτιά προκαλώντας τον ανεμοστρόβιλο της φωτιάς. Καθώς κερδίζει μεγαλύτερη ταχύτητα, ο ανεμοστρόβιλος αρχίζει να καταστρέφει όλα τα κάρβουνα και το εύφλεκτο υλικό. Αυτός ο πύργος πυρκαγιάς που σχηματίζεται έχει σοβαρές πιθανότητες ζημιάς καθώς καταστρέφει ολόκληρη τη διαδρομή του.

Όπως έχουμε δει, χρειάζεται μια κλίση θερμοκρασίας από το έδαφος στον αέρα για να εμφανιστεί ο πυρκαγιά. Βλέπουμε κυρίως ότι η θερμοκρασία του εδάφους είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη του κρύου αέρα σε ύψος. Αυτό προκαλεί την άνοδο του λιγότερο πυκνού αέρα. Αυτοί οι ανεμοστρόβιλοι μπορούν να φθάσουν σε εσωτερικές θερμοκρασίες έως και 1.500 βαθμούς. Γι ‘αυτό έχουν τόσο καταστροφικές δυνατότητες.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που έχουν οι ανεμοστρόβιλοι είναι η ταχύτητα με την οποία μπορούν να ταξιδεύουν. Ανάλογα με το αιολικό καθεστώς και η ένταση της φωτιάς μπορεί να παράγει ανέμους έως και 250 km / h.

Αυτή η ταχύτητα εξαρτάται επίσης από τη διαφορά θερμοκρασίας που υπάρχει μεταξύ του εδάφους και του αέρα σε ύψος. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά σε αυτά τα άκρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύουν οι ανεμοστρόβιλοι και ο αέρας ανεβαίνει.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
ΤΕΛ
101 - 88
ΜΠΑ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;