ΑΠΘ: E-learning με τίτλο «Γραμματισμός στα Μέσα και Εκπαίδευση»
Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το προσφερόμενο e-learning του ΑΠΘ.

Στόχος του προγράμματος

Στόχος του προγράμματος είναι να παρουσιάσει τις σύγχρονες θεωρίες γύρω από τον οπτικοακουστικό γραμματισμό/γραμματισμό στα μέσα (media literacy), να εισάγει τις/τους εκπαιδευόμενες/ους στην οπτικοακουστική γλώσσα, εστιάζοντας σε βασικά σημεία της θεωρίας του κινηματογράφου, και να αναδείξει τους τρόπους αξιοποίησης των οπτικοακουστικών αφηγημάτων στην εκπαίδευση. Το παρόν πρόγραμμα αποτελείται από τρεις θεματικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα πραγματοποιείται μία σύντομη εισαγωγή στην ιστορία και τη θεωρία του ψηφιακού γραμματισμού (digital literacy) και του γραμματισμού στα μέσα, που συνδέονται με τη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στην εκπαίδευση, τόσο σε ελληνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη δεύτερη ενότητα αναλύονται οι κώδικες του κινηματογράφου με βασικό οδηγό τη θεωρία των David Bordwell και Kristin Thompson στο βιβλίο Εισαγωγή στην Τέχνη του Κινηματογράφου (2004), ενώ στην τρίτη ενότητα παρατίθενται οι τρεις διαστάσεις της κινηματογραφικής παιδείας (κριτική, πολιτισμική, δημιουργική) σύμφωνα με τη θεωρία της Cary Bazalgette (2008), καθώς και ιδέες για την εισαγωγή και τη χρήση των οπτικοακουστικών αφηγημάτων σε διαφορετικά αντικείμενα του ελληνικού προγράμματος σπουδών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αναγκαιότητα προγράμματος

Η καθιέρωση των οπτικοακουστικών και ψηφιακών μέσων ως αναπόσπαστων εργαλείων της καθημερινότητας καθιστά απαραίτητη πλέον την ένταξη του ψηφιακού γραμματισμού στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια συντονισμένη προσπάθεια στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα για την ένταξη του γραμματισμού στα μέσα ή/και της θεωρίας του κινηματογράφου, που προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία για την κριτική ανάλυση οποιουδήποτε οπτικοακουστικού αφηγήματος, παρά τις όποιες μεμονωμένες και βραχυπρόθεσμες πρωτοβουλίες που πραγματοποιούνται κατά καιρούς. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποσκοπεί στην πραγματοποίηση αυτής της σύνδεσης μεταξύ μιντιακού αλφαβητισμού και κινηματογραφικής παιδείας, αποσαφηνίζοντας και βρίσκοντας το κοινό έδαφος πάνω στο οποίο βασίζονται οι δύο αυτές θεωρίες. Τα οπτικοακουστικά αφηγήματα αντιμετωπίζονται ως φορείς του κοινωνικοπολιτικού πλαισίου μέσα στο οποίο δημιουργούνται και έτσι αποτελούν σημαντικά παραδείγματα τα οποία χρήζουν ανάλυσης και ερμηνείας, ενώ παράλληλα είναι εφικτό να χρησιμοποιηθούν επικουρικά σε ένα εύρος αντικειμένων του προγράμματος σπουδών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Μαθησιακά αποτελέσματα

Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα μπορούν:

  • Nα κατανοούν τις βασικές αρχές και θεωρίες του γραμματισμού στα μέσα και τη σχέση τους με την κινηματογραφική παιδεία.
  • Να «διαβάσουν» ένα οπτικοακουστικό αφήγημα με βάση τη θεωρία γύρω από τις κινηματογραφικές τεχνικές, το είδος και το συγκείμενό (context).
  • Να χρησιμοποιήσουν ένα οπτικοακουστικό αφήγημα στη διδασκαλία ενός συγκεκριμένου πεδίου της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδεύτριες/τικούς, που επιθυμούν να γνωρίσουν σε ένα βασικό επίπεδο τους κώδικες των οπτικοακουστικών αφηγημάτων, ώστε να τα εντάξουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Απευθύνεται επίσης σε κινηματογραφόφιλες/ους και άτομα που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και να μάθουν να χρησιμοποιούν τις βασικές έννοιες και το λεξιλόγιο της κινηματογραφικής θεωρίας για την ανάλυση των οπτικοακουστικών αφηγημάτων.

Οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, γιατί το εκπαιδευτικό υλικό είναι στα αγγλικά.

Δίδακτρα προγράμματος: 250 € * υπάρχει εκπτωτική πολιτική

Μέθοδος Υλοποίησης: Εξ αποστάσεως

Έναρξη Προγράμματος: 15/10/2022
Λήξη Προγράμματος: 15/01/2023

Υποβολή αιτήσεων
Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 28/07/2022 μέχρι 10/10/2022 μόνο ηλεκτρονικά.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;