«The Dropout»: Η αληθινή (και τρομακτική) ιστορία πίσω από την άνοδο και την πτώση της εταιρείας Theranos
Η μίνι σειρά «The Dropout» του Disney+ εξιστορεί το σκάνδαλο των 9 δισ. δολαρίων της εταιρείας Theranos και της ιδρυτή της, Elizabeth Holmes.

Η νέα streaming πλατφόρμα Disney+ έχει αρκετό περιεχόμενο για να δει κανείς. Όμως, μία μίνι σειρά είναι αυτή που ξεχωρίζει με την αληθινή (και τρομακτική) ιστορία της Elizabeth Holmes και της εταιρείας που είχε δημιουργήσει, τη Theranos. Πρόκειται για το «The Dropout», που μέσα από 8 ωριαία επεισόδια σου δείχνει την άνοδο και την καταστροφική πτώση του πρώην παιδιού – θαύματος της Silicon Valley.

Το τελευταίο διάστημα, αρκετές είναι οι σειρές που ασχολούνται με αληθινές ιστορίες εγκλήματος και απατεώνων που έγιναν πρωτoσέλιδο και μας έκαναν να σκεφτούμε την έννοια του Αμερικάνικου ονείρου. Από το «Super Pumped», το «WeCrashed», μέχρι και την τεράστια επιτυχία του Netflix «Inventing Anna». Όμως, η αληθινή ιστορία της Elizabeth Holmes σε αγγίζει λίγο περισσότερο και σε κάνει να φοβάσαι γιατί ασχολείται με θέματα υγείας και αληθινούς ανθρώπους που αντιμετώπισαν προβλήματα εξαιτίας των πράξεων της. Σε τρομάζει με το πού μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο το κυνήγι της καταξίωσης, το κυνήγι και η μεγαλομανία του να γίνει ο επόμενος Steve Jobs, ο επόμενος Elon Musk.

Και, ενώ, το «The Dropout» είναι αρκετά τρομακτικό και ενδιαφέρον ως έχει, η αληθινή ιστορία κρύβει πολλά ακόμα…

Λίγα λόγια για τη σειρά

Η πρωτότυπη σειρά του Hulu, που είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα μέσω του Disney+, «The Dropout», δεν είναι η πρώτη δραματοποίηση της ανόδου και της πτώσης της εταιρείας Theranos και της ιδιοκτήτριάς της Elizabeth Holmes. Η νέα μίνι σειρά βασίζεται σε μια ομώνυμη σειρά podcast του ABC που ξεκίνησε το 2019 και συνεχίστηκε μέχρι τη δίκη της Holmes το 2022. Η μίνι σειρά καλύπτει την πρώτη σεζόν του podcast, η οποία περιγράφει το πώς η Holmes έφτασε να γίνει από μία πρωτοετής φοιτήτρια του Stanford στο παιδί – πρότυπο της διαφθοράς της Silicon Valley.

Με πρωταγωνίστρια την Amanda Seyfried ως Elizabeth Holmes και τον Naveen Andrews ως τον επιχειρηματικό και ρομαντικό σύντροφό της Sunny Balwani, το «The Dropout» ακολουθεί πολλούς από τους υπαλλήλους, τους επενδυτές, τους επιστήμονες και τους δημοσιογράφους της Theranos που έδωσαν συνέντευξη στο podcast ή περιέγραψαν σε αυτό τις εμπειρίες τους στην εταιρεία. Οι ακροατές του podcast θα αναγνωρίσουν μερικά από τα ονόματα, αλλά ακόμα κι αν δεν το έχεις ακούσει, η σειρά κάνει καλή δουλειά στο να παρουσιάζει τους ανθρώπους γύρω από τη Holmes σε κάθε περίοδο της ζωής της. Παρουσιάζει όλους αυτούς, που είτε τη βοήθησαν είτε προσπάθησαν να τη σταματήσουν.

Η εκπομπή ακολουθεί πιστά το podcast. Ωστόσο, η σειρά δίνει μία πιο ανθρώπινη διάσταση στην συμπεριφορά της Elizabeth Holmes. Μπορεί στο γενικό πληθυσμό, η Holmes να έχει μείνει ως ο απόλυτος εχθρός και περισσότερο σαν μία ιδέα ή ένα πρότυπο προς αποφυγή, παρά μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Το «The Dropout», που το δημιούργησε για την τηλεόραση η Elizabeth Meriwether («New Girl»), δεν δικαιολογεί τα εγκλήματα της Holmes ούτε δικαιολογεί την πείνα της για εξουσία, αναδεικνύει, ωστόσο, τα τρωτά σημεία της και εξηγεί τι ήταν αυτό που παρακινεί κάποιον σε αυτό το επίπεδο απληστίας. Πολλές φορές, δραματουργικά, οι κακοί έχουν περισσότερο ενδιαφέρον από τους ήρωες.

Ποια είναι η Elizabeth Holmes;

Η Elizabeth Holmes είναι η ιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας υγείας που έγινε γνωστή με το όνομα Theranos.

Η ιστορία της ξεκινά το 2002 όταν η Holmes άρχισε την ακαδημαϊκή της καριέρα στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια στο τμήμα των Χημικών Μηχανικών. Εκεί ξεκίνησε σύντομα να ονειρεύεται ιδέες για ριζοσπαστικές και καινοτόμες νέες εφευρέσεις. Μία από τις πρώτες ιδέες της ήταν για ένα έμπλαστρο που θα προσκολλούνταν στο δέρμα ενός ατόμου και θα σάρωνε τακτικά το σώμα για λοιμώξεις, χορηγώντας αυτόματα αντιβιοτικά, όποτε ήταν απαραίτητο.

Μία αρκετά ενδιαφέρουσα ιδέα θεωρητικά, αλλά φυσικά αδύνατο να εκτελεστεί, όπως την ενημέρωσε η Καθηγήτρια Ιατρικής Phyllis Gardner. Η Holmes αγνόησε όσα της είπε η Gardner θεωρώντας ότι υποτιμούσε τις ικανότητές της.

Τελικά, η Holmes εγκατέλειψε το Στάνφορντ λίγο πριν ξεκινήσει το δεύτερο έτος των σπουδών της για να επικεντρωθεί στη νέα της επιχείρηση Theranos, η οποία θα βασιζόταν σε ένα εξίσου φιλόδοξο και δυνητικά επαναστατικό κομμάτι τεχνολογίας. Εξ ου και ο τίτλος της σειράς «The Dropout».

Η Elizabeth Holmes χρησιμοποίησε τα υπόλοιπα χρήματα των διδάκτρων της για να χρηματοδοτήσει την έρευνα για μια καινοτόμα συσκευή που θα απαιτούσε μόνο μια σταγόνα αίματος για να πραγματοποιήσει δεκάδες διαγνωστικά τεστ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εντοπίζουν σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Τι φιλοδοξούσε να πετύχει με τη Theranos;

Η εταιρεία της Elizabeth Holmes, Theranos, υποσχόταν μία γρήγορη και οικονομικά προσιτή εξέταση αίματος σε μια χώρα που είναι γνωστό ότι έχει υψηλό κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Μόνο και μόνο από την ιδέα αυτή, μπορείς να καταλάβεις γιατί η εφεύρεσή της, που θα ονομαζόταν Edison, έχριζε τόσο μεγάλου ενδιαφέροντος από τους επενδυτές.

Παράλληλα, το ισχυρό αφήγημα που είχε η Holmes μαζί με την πρωτότυπη ιδέα της, έκανε σύντομα τα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη δημόσια εικόνα της ως μία νεαρή γυναίκα που κυριαρχεί στις επιχειρήσεις. Μάλιστα, πολλοί ήταν εκείνοι που συνέκριναν το στυλ της με αυτό του αείμνηστου συνιδρυτή της Apple, Steve Jobs.

Η ίδια μιλώντας στο TEDMED του 2014 είχε δηλώσει:

«Βλέπουμε έναν κόσμο στον οποίο κανείς δεν χρειάζεται ποτέ να πει, «Μακάρι να το ήξερα νωρίτερα». Ένας κόσμος στον οποίο κανείς δεν χρειάζεται ποτέ να αποχαιρετήσει κάποιον πολύ νωρίς»

Δυστυχώς, αυτή η σχεδόν ουτοπική υπόσχεση δεν υπήρξε ποτέ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα γιατί η μηχανή Edison δεν μπορούσε να λειτουργήσει όπως διαφημιζόταν από την εταιρεία της Holmes. Κάτι το οποίο δε γνώριζαν ούτε τα πανίσχυρα μέλη που είχε στο διοικητικό συμβούλιό της η Theranos.

Τι συνέβη τελικά;

Το 2015, η Wall Street Journal ξεκίνησε μια έρευνα για την εταιρεία Theranos με επικεφαλής τον δημοσιογράφο John Carreyrou. Η δημοσιογραφική αυτή έρευνα ήταν και η αρχή μίας αλυσίδας γεγονότων που θα οδηγούσε στην ολοκληρωτική κατάρρευση της εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο δημοσιογράφος ήρθε σε επαφή με αρκετούς εργαζόμενους της εταιρείας που είχαν αποχώρησει καθώς ένιωθαν άβολα για τις πρακτικές που ακολουθούσαν σε αυτή. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους ήταν απρόθυμοι να μιλήσουν με ονοματεπώνυμο λόγω της συνεχόμενης απειλής με νομικές δράσεις από την εταιρεία που τότε κοστολογούνταν πως αξίζει πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Να σημειωθεί πως όλοι οι εργαζόμενοι είχαν υπογράψει ρήτρες εχεμύθειας, που έδιναν στην εταιρεία τη δυνατότητα να τους κυνηγήσει νομικά εάν στρέφονταν εναντίον της και αποκάλυπταν πληροφορίες για τη λειτουργία της και τα ερευνητικά της προγράμματα.

Ένας απροσδόκητος πληροφοριοδότης που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο άρθρο του Carreyrou, που έμελλε να σημάνει την αρχή του τέλους για την εταιρεία και την Holmes, ήταν ο πρώην ερευνητής της Theranos, Tyler Shultz. Ο Tyler ήταν εγγονός του Αμερικανού επιχειρηματία και πρώην υπουργού Εξωτερικών, George Shultz, ο οποίος τότε ήταν ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της ιδέας της Holmes και της εταιρείας της.

Στο πρώτο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Wall Street Journal, ο Carreyrou αποκάλυψε ότι η υποτιθέμενη επαναστατική τεχνολογία με το όνομα Edison, δεν ήταν ικανή να εκτελέσει τόσα διαγνωστικά τεστ όπως ισχυριζόταν η εταιρεία, με μηχανήματα από αντίπαλες εταιρείες να χρησιμοποιούνται αντί αυτού σε αρκετές περιπτώσεις. Παράλληλα, η αξιοπιστία της καινοτόμου τεχνολογίας κρίθηκε αμφίβολη, με λανθασμένα αποτελέσματα σε διάφορες περιπτώσεις. Αυτά περιλαμβάνουν μια έγκυο γυναίκα που το μηχάνημα υπέδειξε ότι είχε αποβάλει και ένα άλλο άτομο που έλαβε ψευδώς θετικό τεστ HIV. Η συνάδελφος του Shultz στη Theranos και, επίσης, ερευνήτρια, Erika Cheung, θα κατέθετε αργότερα ότι τα αποτελέσματα του Edison ήταν περίπου τόσο ακριβή όσο το να γυρίσεις ένα νόμισμα.

Η δημοσιοποίηση του άρθρου από τη Wall Street Journal οδήγησε σε μια χιονοστιβάδα από ερωτήσεις και σε αυξανόμενες πιέσεις προς την εταιρεία. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, άλλες εταιρείες, αλλά και τα ΜΜΕ ζητούσαν από τη Theranos να είναι πιο ανοιχτή σχετικά με τις αυστηρά φυλασσόμενες τεχνικές που χρησιμοποιεί. Λίγο αργότερα, γίνεται ακόμα ένα βήμα προς την ολοκληρωτική καταστροφή της εταιρείας, όταν ξεκινάει μια έρευνα από τη ρυθμιστική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Ένα χρόνο αργότερα, το 40 τοις εκατό του προσωπικού της Theranos απολύεται με την εταιρεία να αναδιαρθρώνεται. Το 2018, η Elizabeth Holmes εκδιώχθηκε από την εταιρεία και δέχτηκε πρόστιμο 500.000 δολαρίων, με ποινικές κατηγορίες για απάτη.

Ένα απόσπασμα από την έκθεση της SEC ανέφερε τα εξής:

«Οι καινοτόμοι που επιδιώκουν να φέρουν επανάσταση και να διαταράξουν έναν κλάδο πρέπει να πουν στους επενδυτές την αλήθεια για το τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία τους σήμερα – όχι μόνο για το τι ελπίζουν να κάνει κάποια μέρα»

Η ιστορία του «The Dropout» έχει και συνέχεια

Αν και δε γνωρίζουμε αν θα δούμε κάποια στιγμή στο μέλλον μία δεύτερη σεζόν του «The Dropout», το μόνο σίγουρο είναι πως η υπόθεση της Elizabeth Holmes δεν έχει τελειώσει ακόμα…

Η δίκη της πήρε αναβολή  λόγω της εγκυμοσύνης της, αλλά και της πανδημίας του COVID-19. Τελικά, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 και τέσσερις μήνες αργότερα το δικαστήριο την κρίνει ένοχη για τέσσερις κατηγορίες εξαπάτησης επενδυτών. Δεν υπήρξε ετυμηγορία για τρεις επιπλέον κατηγορίες απάτης κατά επενδυτών, οι οποίες στη συνέχεια απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση. Επίσης, η Holmes κρίθηκε αθώα για τέσσερις κατηγορίες εξαπάτησης ασθενών.

Παρόλο την ετυμηγορία της δίκης, η πτώση της Holmes ήταν θεαματική για μία γυναίκα που κάποτε το Forbes περιέγραψε ως τη «νεότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα δισεκατομμυριούχος» στον πλανήτη.

Η ιστορία της Theranos, όμως, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ο πρώην συνέταιρος της, Sunny Balwani, πρόκειται επίσης να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις σχετικά με τη συμμετοχή του στην εταιρεία. Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2022. Μέχρι στιγμής, ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία.

Η Holmes και ο Balwani εμπλέκονταν σε μία ρομαντική σχέση για περισσότερο από μια δεκαετία. Η σχέση τους αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της σειράς «The Dropout», παρά το γεγονός ότι η δημιουργός Elizabeth Meriwether παραδέχτηκε ότι υπάρχουν λίγες σχετικές πληροφορίες.

Όπως δήλωσε η Meriwether μιλώντας στο RadioTimes.com, αλλά και σε άλλα μέσα:

«Νομίζω ότι η ιστορία που είναι η πιο δραματοποιημένη είναι η σχέση του Sunny Balwani και της Elizabeth Holmes, μόνο και μόνο επειδή δεν είχαμε σχεδόν καμία πληροφορία γι’ αυτή.

Πολλά από αυτά που βλέπουμε στη σειρά, είναι μυθοπλασία καθώς παίρνουμε πληροφορίες που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε και γράφουμε μία σκηνή, προσπαθώντας να καταλάβουμε τη σχέση αυτή. Η σειρά δεν είναι ντοκιμαντέρ»

Δες επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 2