Φολέγανδρος: Τέσσερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στο κυκλαδίτικο νησί
Φολέγανδρος: Το νησί που θα σε κάνει να χαλαρώσεις και να «επαναφορτίσεις» τις μπαταρίες σου.

Όταν ακούς τη λέξη «Κυκλάδες», πιθανότατα σκέφτεσαι καλοκαίρι (και καλά κάνεις), Μύκονο και Σαντορίνη. Ωστόσο, στις Κυκλάδες υπάρχουν 33 νησιά με ένα από τα πιο ήσυχα και όμορφα να είναι η Φολέγανδρος. Η Φολέγανδρος είναι ένα μικρό και γραφικό νησί των Κυκλάδων ανάμεσα στη Μήλο και τη Σίκινο, που το επισκέπτονται όσοι και όσες θέλουν μία «δόση» κυκλαδίτικης ομορφιάς χωρίς την πολυκοσμία άλλων κοσμοπολίτικων νησιών, όπως τα προαναφερθέντα.

 Φολέγανδρος: Λίγα λόγια για την ιστορία της

Η Φολέγανδρος, όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα ελληνικά νησιά, εντοπίζεται και αναφέρεται πρώτη φορά στην ελληνική μυθολογία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μύθο η Φολέγανδρος κατοίκηθηκε αρχικά από βοσκούς της Δυτικής Ελλάδας που έψαχναν για βοσκότοπους. Δεδομένου ότι οι βοσκοί ήταν άντρες, το νησί ονομάστηκε στην αρχή Πολύανδρος, κάτι που στη συνέχεια εξελίχθηκε στη «ναυτική» ονομασία του νησιού που ήταν Πολύκαντρο.

Μετά τους βοσκούς όμως σειρά είχαν οι Μινωίτες Κρήτες. Αυτοί έφτασαν στο νησί με οδηγό τους τον γιο του βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα Φολέγανδρο, το όνομα του οποίου πήρε το νησί στη συνέχεια. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει και ακόμη μία εκδοχή, σύμφωνα με την οποία η Φολέγανδρος οφείλει το όνομά της στους Φοίνικες.

Οι Φοίνικες που κατά τα αρχαία χρόνια και πιο συγκεκριμένα στα πρώτα χρόνια της 1ης χιλιετίας π.Χ. ήταν επιδέξιοι και ξακουστοί έμποροι. Έτσι, οι Φοίνικες χρησιμοποιούσαν την Φολέγανδρο ως σταθμό πριν φύγουν για τις εμπορικές τους εξορμήσεις σε όλη τη Μεσόγειο. Ονόμασαν λοιπόν τη Φολέγανδρο «phelekgundari» που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «πετρώδης γη» αποδίδοντας πλήρως τη μορφολογία του κυκλαδίτικου νησιού, όπως φαίνεται και στην εικόνα.

Τι μπορώ να κάνω στη Φολέγανδρο;

1. Παραλίες

Δεν γίνεται να επισκεφθείς ένα νησί και να μην πας σε κάποια παραλία. Άλλωστε, ο κύριος λόγος για τον οποίο επισκεπτόμαστε ένα νησί το καλοκαίρι είναι για να απολαύσουμε το μπάνιο στα καταγάλανα νερά των παραλιών του. Έτσι, δεν είναι δυνατόν να μην πας για μπάνιο στη θάλασσα στο αγαπημένο νησί των Κυκλάδων, τη Φολέγανδρο. Εμείς ενδεικτικά θα προτείνουμε το Λειβαδάκι, το Κάτεργο και τον Άγιο Νικόλαο, ενώ αν έχετε αμάξι και αντοχές για να περάσετε τον χωματόδρομο προτείνουμε και τον Άγιο Γεώργιο και το Αμπέλι.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Folegandros Island (@folegandros_island)

2. Βόλτα στο Κάστρο

Φυσικά, μετά το μπανάκι στη θάλασσα σειρά έχουν πάντα οι απογευματινές και οι βραδινές βόλτες στο νησί και το πασίγνωστο Κάστρο είναι το ιδανικό μέρος γι’ αυτό τον σκοπό. Ο μεσαιωνικός οικισμός του Κάστρου βρίσκεται στη Χώρα της Φολεγάνδρου έχοντας διατηρήσει χωρίς κανένα ψεγάδι τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, αφού εκεί θα βρείτε χαμηλά ασβεστωμένα σπίτια και στοές που έχουν χτιστεί  στην άκρη του γκρεμού, 200 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Πρόκειται λοιπόν για ένα μέρος που σίγουρα θα θέλετε να δείτε (και να φωτογραφίσετε», πριν φύγετε από το νησί!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 🇬🇷 Pictures of Greece 🇬🇷 (@exquisite_greece)

3. Λαογραφικό Μουσείο

Αν όπου πηγαίνεις θέλεις να βλέπεις και ένα μουσείο για να γνωρίσεις καλύτερα το μέρος, τότε συνέχισε να διαβάζεις. Το Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται στην Άνω Μεριά είναι το μέρος που θέλεις να επισκεφτείς σε αυτή την περίπτωση. Το μουσείο φιλοξενείται σε μία από τις παραδοσιακές θημωνιές του 19ου αιώνα και όντας ένα χαρακτηριστικό είδος αγροτόσπιτου, το οποίο αποτελεί μια καλά οργανωμένη και αυτόνομη αγροτική και κτηνοτροφική μονάδα, μπορείτε να δείτε πώς λειτουργούσε η μονάδα, αλλά και πολλά άλλα στοιχεία που συνέθεταν την καθημερινή ζωή των ντόπιων μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Αν δεν το δείτε ως μουσείο, μπορείτε να το δείτε και ως μια… «μηχανή του χρόνου», αφού σίγουρα θα σας ταξιδέψει!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anda Mitropoulou (@andamosis)

4. Φάρος

Αν είστε φαν των τραγουδιών της Ελένης Φουρέιρα, τότε σίγουρα έχετε ακούσει τον στίχο «θα σε κάνω ένα βραδάκι φάρο στη Φολέγανδρο». Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν αυτός ο φάρος είναι αποκύημα της φαντασίας του στιχουργού ή αν υπάρχει στ’ αλήθεια, θα θέλαμε να σας απαντήσουμε πως –ναι!- ο φάρος είναι υπαρκτός. Στο Φάρος της Ασπρόπουντα, όπως είναι το actual όνομα του φάρου, θα φτάσετε μόνο περπατώντας είτε από το Λιβαδάκι, απ’ όπου απέχει περίπου 15 λεπτά, είτε από την Άνω Μεριά, απ’ όπου απέχει περίπου μία ώρα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ελευθερία 🧿 Giannopoulou (@eleftheria_st.g)

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;