Ρόδος: Πέντε πράγματα που μπορείς να κάνεις στο «νησί των Ιπποτών»
Η Ρόδος είναι το νησί που θα σού «κλέψει» την καρδιά το φετινό καλοκαίρι.

Η Ρόδος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και όμορφα ελληνικά νησιά προσελκύοντας κάθε χρόνο πολλούς τουρίστες και πολλές τουρίστριες από το εξωτερικό και όχι μόνο. Το «νησί των Ιπποτών», όπως πολύ συχνά αποκαλείται, είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και το τρίτο πολυπλυθέστερο νησί της χώρας, το οποίο ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική και τις μαγευτικές του παραλίες.

Ρόδος: Μία όσο το δυνατόν πιο σύντομη ιστορική αναδρομή

Η Ρόδος είναι ένα νησί με μακραίωνη ιστορία, η οποία φτάνει έως και την αρχαιότητα. Για πρώτη φορά κατοικήθηκε στα τέλη της Νεολιθικής περιόδου (4.000 π.Χ.), όταν οι τρεις πόλεις-κράτη του νησιού ίδρυσαν την πόλη ντης Ρόδου. Έπειτα ακολούθησαν τρεις «χρυσοί» αιώνες για τη Ρόδο, αφού η πόλη άκμασε ιδιαιτέρως με το εμπόριο και τη ναυσιπλοΐα να διανύουν πραγματικά την καλύτερη ίσως περίοδό τους.

Στο πλαίσιο της οικονομικής ακμής της Ρόδου ήρθε και η ακμή της τένης ως είθισται και τότε δημιουργήθηκε και ο περιβόητος Κολοσσός της Ρόδου. Ο Κολοσσός της Ρόδου. που δυστυχώς δεν σώζεται σήμερα, θεωρείται ένα από τα εφτά θαύματα του κόσμου και εκτιμάται ότι ανάμεσα στο 304 π.Χ. με 293 π.Χ. από τον Λίνδιο γλύπτη Χάρη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kostas (@kostasgiannak)

Η κατασκευή του διήρκεσε 12 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 282 π.Χ. Για πολλά έτη, το άγαλμα ήταν τοποθετημένο, πιθανότατα, στην είσοδο του λιμανιού και προσωποποιούσε τον θεό Ήλιο μέχρι την στιγμή που ένας δυνατός σεισμός χτύπησε την Ρόδο το 226 π.Χ. και μεταξύ άλλων σοβαρών ζημιών που υπέστη η πόλη συγκαταλέγεται και η καταστροφή του πελώριου αγάλματος.

Η πολή «πέρασε» από τα χέρια των Ρωμαίων αποτελώντας μέρος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αλλά κατάφερε παραμείνει ακμάζουσα μέχρι και τον 1ο αιώνα μ.Χ.. Εκτός από τους Ρωμαίους, η Ρώμη ανήκε για μερικές δεκαετίες στους Άραβες, οι οποίοι εμφανίστηκαν στη Μεσόγειο τον 7ο αιώνα και επιτέθηκαν μεταξύ άλλων περιοχών και στη Ρόδο καταλαμβάνοντάς την.

Στους αιώνες που ακολούθησαν, η πόλη συρρικνώθηκε σε μέγεθος και οχυρώθηκε με νέα τείχη. Ταυτόχρονα, χωρίστηκε σε δύο ζώνες, μια για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και μια για τους «λαϊκούς». Η ζώνη αυτή αντανακλά την κοινωνική πραγματικότητα των μεσαιωνικών χρόνων.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Greece whispers 🇬🇷💙🧿 (@greece_whispers)

Στη συνέχεια ήρθαν τα χρόνια της «Ιπποτικής Περιόδου», τα οποία άφησαν και το χαρακτηριστικό παρατσούκλι στο νησί το οποίο «κουβαλάει» έως και σήμερα. Συγκεκριμένα, το 1309 η Ρόδος πουλήθηκε στο τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, το οποίο ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα στην Ιερουσαλήμ με στόχο την νοσηλεία και περίθαλψη των προσκυνητών και σταυροφόρων. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι σύντομα το τάγμα εξελίχθηκε σε μάχιμη στρατιωτική μονάδα που απέκτησε μεγάλες εκτάσεις γης και είχε την έδρα του στη Ρόδο. Τα μεσαιωνικά κτίρια που αποτελούν σημαντικό χαρακτηριστικό του νησιού αποτελούν «κληρονομιά» των ιπποτών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί μετά την κατάληψή του από τους Οθωμανούς το 1522.

Οι Οθωμανοί, αν και προσπάθησαν να «δώσουν» στα κτίρια χαρακτηριστικά που να προσομοιάζουν στον οθωμανικό τρόπο ζωής, διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των υπαρχόντων κτιρίων διατηρήθηκαν. Έτσι αντί να καταστρέψουν όσα άφησαν οι Ιππότε απλώς τα εμπλούτισαν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rhodes Rodos Родос Rhodos (@rhodes.rodos.official)

Μετά την οθωμανική κατοχή του νησιού σειρά είχε η ιταλική, αφού τα ιταλικά στρατεύματα κατέλαβαν το νησί και την υπόλοιπη Δωδεκάνησο το 1912. Συγκεκριμένα, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο η Αντάντ υποσχέθηκε κατά κάποιο τρόπο στην Ιταλία την επίσημη αναγνώριση της κατοχής της Ρόδου ως μόνιμης, κάτι που οδήγησε το 1923 στη δημιουργία της αποικίας των ιταλικών νησιών του Αιγαίου (Isole Italiane del Egeo) με τη Συνθήκη της Λωζάνης που υπογράφηκε το 1923. Τότε μάλιστα ως επίσημη γλώσσα ήταν η ιταλική, η διδασκαλία της ελληνικής καταργήθηκε, ενώ το εμπόριο και η βιομηχανία βρέθηκαν σε ιταλικά χέρια. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ιταλία έχοντας ηττηθεί, αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει και την ιταλική κατοχή ακολούθησε η γερμανική.

Τελικά, τα Δωδεκάνησα και φυσικά η Ρόδος προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα στις 7 Μαρτίου 1948 και το 1955 τα Δωδεκάνησα έγιναν νομός με πρωτεύουσα τη Ρόδο.

1. Οι πανέμορφες παραλίες της Ρόδου

Η Ρόδος, όπως και κάθε ελληνικό νησί, διαθέτει πληθώρα υπέροχων παραλιών για να κάνεις βουτιές όλη μέρα (και -γιατί όχι;- νύχτα). Εμείς ενδεικτικά θα αναφέρουμε μερικές από αυτές που ξεχωρίζουμε, αν καιτο νησί είναι μεγάλο διαθέτοντας πολλές παραλίες, εκ των οποίων όλες είναι εξίσου εκπληκτικές και καθαρές.

Μία από τις παραλίες που θεωρούμε ότι αξίζουν τόσο για τα νερά όσο και για το story τους είναι η παραλία Άντονυ Κουίν. Πρόκειται για έναν όρμο που έγινε διάσημος, αφότου επιλέχθηκε ως τοποθεσία για τα γυρίσματα της ταινίας «Τα κανόνια του Ναβαρόνε». Η τοποθεσία αγαπήθηκε από τον πρωταγωνιστή και διάσημο ηθοποιό Άντονι Κουίν παίρνοντας τελικά το όνομά του. Και μπορεί οι «Βάγιες», όπως λεγόταν τότε η παραλία, να μην ήταν μία πασίγνωστη παραλία τότε, αλλά σήμερα συγκεντρώνει πλήθος κόσμου και είναι η τέλεια επιλογή για όσα άτομα λατρεύουν τις υποβρύχιες καταδύσεις.

Επιπλέον, ένα άπό τα πιο «must» μέρη του νησιού είναι οι Πηγές Καλλιθέας με τις μικρές διαδοχικές παραλίες της περιοχής περιβάλλονται από πεύκα και φοίνικες, αλλά και τις θερμές ιαματικές πηγές της Καλλιθέας, που μεταξύ μας αποτελούν και ένα απίστευτα Insta-friendly τοπίο για να ανανεώσεις το feed σου στο Instagram.

Κάποιες ακόμη πανέμορφες παραλίες είναι φυσικά το Πρασονήσι, οι δύο οργανωμένες παραλίες της Λίνδου, η Ιαλυσός και η Κρεμαστή που ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια της παραλίας της Ιαλυσού. Και να φανταστείτε αυτές είναι μόνο οι παραλίες που ξεχωρίσαμε, αφού υπάρχουν και άλλες πολλές και όμορφες που σάς περιμένουν για να τις γνωρίσετε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rhodes Trip Advisor Родос гид (@rhodes.today)

2. Βόλτες στην Παλιά Πόλη

Η Ρόδος είναι το «νησί των Ιπποτών» και αυτό γίνεται σαφές διασχίζοντας την Παλιά Πόλη, όπου τα απομεινάρια από την εποχή των Ιποτών είναι εμφανή όσο πουθενά αλλού στο νησί. Συγκεκριμένα, η Παλιά Πόλη της Ρόδου βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού και περιβάλλεται από τη… νέα πόλη της Ρόδου. Χωρίζεται σε τρία κύρια μέρη μεταξύ των οποίων το κυριότερο είναι η Ακρόπολη των Ιπποτών και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου τα οποία βρίσκονται στο βόρειο τμήμα.

Στη χώρα θα βρείτε πολλά σπίτια, εστιατόρια και μπαρ, ενώ στο τρίτο μέρος της Παλιάς Πόλης βρίσκεται η Εβραϊκή Συνοικία. Το μέρος που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε στην Παλιά Πόλη είναι η Οδός των Ιπποτών, που δεν είναι τίποτα άλλο από έναν πανέμορφο και ανακαινισμένο δρόμο τον οποίο διασχίζοντας μπορείτε να νιώσετε το vibe της μεσαιωνικής ζωής. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που το 1988 η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου ανακηρύχθηκε από την Unesco Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Christof T. Kontogiannis (@olympicflame75)

3. Να βγείτε και για ένα ποτάκι

Αρχικά, ένα ωραίο μέρος να πιείτε το ποτό σας, ίσως σε πιο χαλαρό -και λίγο ρομαντικό θα έλεγε κανείς- κλίμα είναι η Παλιά Πόλη που αναφέραμε παραπάνω. Από εκεί και πέρα υπάρχει το πασίγνωστο Φαληράκι της Ρόδου, το οποίο είναι αρκετά γνωστό για τη νυχτερινή του ζωή και διασκέδαση, που αν μη τι άλλο είναι αξιομνημόνευτη. Αν το party animal μέσα σας λοιπόν δεν «κρύβεται» και θέλει να βγει και να γλεντήσει, τότε το Φαληράκι είναι το μέρος που πρέπει να πάτε… χθες! Τέλος, μία ακόμη περιοχή που δεν θα σας απογοητεύσει για τη νυχτερινή σας έξοδο είναι η Λίνδος.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rhodes Island Greece 🧿 (@rhodes.rodos)

4. Αρχαιολογικοί χώροι

Ένα νησί όπως η Ρόδος με μία μακραίωνη ιστορία που έχει τις «ρίζες» της στη Νεολιθική περίοδο, δεν θα μπορούσε να μην έχει πληθώρα αρχαιολογικών χώρων που μπορεί κανείς να επισκεφτεί. Φυσικά, ο πρώτος και ίσως πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος του νησιού είναι τα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης της Ρόδου, όπου μεταξύ άλλων μπορείτε να δείτε το αναστηλωμένο αρχαίο Στάδιο του Διαγόρα και αν είστε ρομαντικοί, να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα.

Στη Λίνδο μπορείτε να δείτε επίσης πολλά πράγματα ιστορικής σημασίας, όπως είναι η εκκλησία της Παναγίας της Λίνδου με τις καταπληκτικές τοιχογραφίες του 15ου αιώνα που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, ο «τάφος του Κλεόβουλου» που χρονικά ανάγεται στο 6ο αιώνα π.Χ. αιώνα και το «Αρχοκράτειον», που είναι ένας τάφος του γένους των Αρχοκρατιδών της ελληνιστικής εποχής. Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί πως ολόκληρο το χωριό της Λίνδου είναι από μόνο του ένα μνημείο έχοντας κηρυχθεί διατηρητέο.

Ακόμη, αν είστε λάτρεις των αρχαιολογικών χώρων αξίζει να ρίξετε μία ματιά στην Αρχαία Κάμειρο που μαζί με τη Λίνδο και την Ιαλυσό είναι μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού που αποτέλεσε σπουδαίο εμπορικό κέντρο από την Αρχαϊκή μέχρι και την Ελληνιστική Εποχή, ενώ αν βρεθείτε στο Πρασονήσι μπορείτε να επισκεφτείτε τον αρχαίο οικισμό Βρουλιά που βρίσκεται απέναντι από το Πρασονήσι.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Giorgos Tzitzis (@giorgos_tzitzis)

5. Φύγαμε για μονοήμερη

Το νησί της Ρόδου είναι αρκετά μεγάλο και έτσι, πολύ συχνά όσοι και όσες το επισκέπτονται φροντίζουν να έχουν πολλές ημέρες στη διάθεσή τους. Φυσικά, αυτό δίνει την ευκαιρία σε όσα άτομα επισκέπτονται τη Ρόδο να μην δουν μόνο τις δικές της ομορφιές, αλλά να απολαύσουν και τις ομορφιές ορισμένων εξίσου όμορφων και μικρότερων νησιών που βρίσκονται κοντά στη Ρόδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πολλοί επιλέγουν να επισκεφτούν τη Χάλκη και τη Σύμη.

Η Χάλκη είναι πολύ μικρό νησί που βρίσκεται 5 μίλια δυτικά από το ακρωτήριο Αρμενιστής της Ρόδου, η οποία κινείται σε σαφέστατα πιο χαλαρούς και ήρεμους ρυθμούς από τη Ρόδο έχοντας χαρακτηριστεί από την UNESCO ως το νησί Ειρήνης και Φιλίας. Η Σύμη είναι ένα εξίσου ήρεμο νησί που ενδείκνυται για χαλαρές διακοπές, χαρακτηρίζεται από την όμορφη και ξεχωριστή αρχιτεκτονική της, ενώ παρά το μικρό της μέγεθος κάθε χρόνο φιλοξενεί ένα Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rhodes Island Greece 🇬🇷 🌞 (@rhodes_destination)

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;