Kiyoshi Kuromiya: Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στον ακτιβιστή και συγγραφέα
Η Google τιμάει με το σημερινό της doodle τον σπουδαίο ακτιβιστή και συγγραφέα Kiyoshi Kuromiya.

Τον συγγραφέα Kiyoshi Kuromiya τιμά η Google με το σημερινό της doodle. Ο Kuromiya αφιέρωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έδωσε μάχες κατά του πολέμου, αλλά και σπουδαίους αγώνες για την απελευθέρωση των ομοφυλοφίλων, ενώ -όντας και ο ίδιος φορέας του AIDS- πάλεψε για τα δικαιώματα των ατόμων που νοσούν.

Ο Kiyoshi Kuromiya γεννήθηκε στις 9 Μαΐου 1943, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στο Ουαϊόμινγκ, μια πολιτεία στις δυτικές ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος έχει δηλώσει, αντιλήφθηκε τη διαφορετικότητά του όταν ήταν μόλις 8 ή 9 ετών, οπότε ανακοίνωσε στους γονείς του πως είναι ομοφυλόφιλος.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Asian Americans in History (@aapi_spotlight)

Εκείνη την εποχή οι δικοί του δεν ήξεραν καν τις λέξεις γκέι και ομοφυλόφιλος. Ο ίδιος, μάλιστα, συνελήφθη επειδή εντοπίστηκε σε ένα πάρκο με ένα 16χρονο αγόρι και έμεινε για μερικές ημέρες σε ένα αναμορφωτήριο. Σε νεαρή ηλικία άφησε τις δυτικές ΗΠΑ και μετακόμισε στη Φιλαδέλφεια προκειμένου να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία και εκεί ήταν που ξεκίνησε να ασχολείται ενεργά με τον ακτιβισμό.

Στο πανεπιστήμιο έγινε ένας από τους έξι Εθνικούς Μελετητές του Βενιαμίν Φραγκλίνου. Την ίδια ώρα, ανέπτυξε σπουδαία αντιπολεμική δράση και κατάφερε να γίνει ο οργανωτής της μεγαλύτερης αντιπολεμικής διαδήλωσης στην ιστορία του Πανεπιστημίου.

Ο Kiyoshi Kuromiya συναντήθηκε με τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, ο οποίος τον επηρέασε στον τρόπο σκέψης και δράσης. Ο Kuromiya ήταν δίπλα στον Κίνγκ στην εμβληματική ομιλία του «έχω ένα όνειρο» στην Ουάσινγκτον.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Unsaid Asian American History (@unsaidasianamericanhistory)

Εκτός από τον ακτιβισμό κατά το πολέμου και υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων ο Kiyoshi Kuromiya συνίδρυσε το Gay Liberation Front το 1969 μετά τις ταραχές στο Stonewall που ουσιαστικά ήταν αρχή που γέννησε το κίνημα των ομοφυλοφίλων.

Από τις αρχές του 1980 άρχισε να δραστηριοποιείται και στο κίνημα που είχε αναπτυχθεί για τα δικαιώματα των οροθετικών. Το 1989 διαγνώσθηκε και ο ίδιος με τη νόσο. Έτσι, δημιούργησε μια 24ωρη τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης ασθενών, ενώ έφτασε μέχρι τα δικαστήρια προκειμένου να κερδίσει το δικαίωμα χρήσης μαριχουάνας από τους ασθενείς με AIDS για ιατρικούς λόγους.

Ο Kiyoshi Kuromiya πέθανε το 2000, σε ηλικία 57 ετών. Αν και αρχικά αναφέρθηκε ότι ο θάνατός του οφείλεται σε επιπλοκές του HIV, λίγο μετά έγινε γνωστό ότι ο ίδιος πάλευε με τον καρκίνο.

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
  
  
 1