Εναλλακτικός Τουρισμός: Η ανάγκη ανάδειξής του
Άρθρο της Καλλίνικου Αγάπης, μαθήτριας Γ΄Λυκείου του Νέου Φροντιστηρίου Γκύζη

Κατά την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού, οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου είδαν τις επιχειρήσεις τους να υπολειτουργούν, με επιπτώσεις όπως η μείωση του εισοδήματός τους. Ωστόσο, φέτος το καλοκαίρι, την πρώτη δηλαδή σεζόν μετά τη μερική επιστροφή στην κανονικότητα και τη χαλάρωση των μέτρων, οι ξενοδόχοι αναμένουν 90 με 95% πληρότητα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ο συμβατικός τουρισμός αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές κερδοφορίας της Ελλάδας. Εξίσου σημαντική είναι όμως και η ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών του.

Ο αγροτουρισμός, για παράδειγμα, θα μπορούσε να ευδοκιμήσει στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν πολλές περιοχές οι οποίες παράγουν αγροτικά προϊόντα. Αυτά αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, η οποία θαυμάζεται και επικροτείται από ανθρώπους από όλον τον κόσμο. Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων στις ειδικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν και να τα δοκιμάσουν. Άλλωστε, ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σε σταφύλια που χαρακτηρίζονται ως «η βρώση των θεών» ή σε σύκα που κουβαλούν στη γεύση τους όλη τη γλύκα της Ανατολής;

Αντίστοιχα, ο ορειβατικός τουρισμός αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο του εναλλακτικού τουρισμού για μια χώρα όπως η Ελλάδα, δεδομένου ότι στην ηπειρωτική χώρα υψώνονται πολλά βουνά, όπως ο Όλυμπος και τα Μετέωρα, τα οποία ενδείκνυνται για ορειβασία. Εάν γίνουν ενέργειες για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις απόκρημνες πλαγιές και τη γενικότερη ενδυνάμωση του κλάδου, θα προσελκυσθούν ακόμα περισσότεροι ορειβατικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα αλλά και τις γύρω βαλκανικές χώρες. Εξάλλου, η θέα που προσφέρεται σε όσους σταθούν σε αυτό το υψόμετρο είναι αναμφίβολα συγκλονιστική.

Τέλος, η Ελλάδα είναι γνωστή για τις θάλασσές της και τα κρυστάλλινά τους νερά. Οι λάτρεις, λοιπόν, της θάλασσας και των θαλάσσιων σπορ μπορούν να εξερευνήσουν τις απομονωμένες παραλίες της χώρας μας, οι οποίες μαγνητίζουν τα βλέμματα και κεντρίζουν το ενδιαφέρον ακόμα και όσων τείνουν να μην εντυπωσιάζονται εύκολα. Επιπλέον, μπορούν να καταδυθούν με τη βοήθεια ειδικών εκπαιδευτών στις ανοιχτές παραλίες της Μεσογείου, να παρατηρήσουν τις ομορφιές του βυθού και, αν είναι τυχεροί, να συναντήσουν και να κολυμπήσουν μαζί με φώκιες!

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να στηρίξει πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού, αρκεί να γίνουν συλλογικές προσπάθειες από τους επαγγελματίες και την πολιτεία για την ενδυνάμωση των υποδομών στις κρυφές φυσικές ομορφιές των διάφορων περιοχών. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα αναπτυχθεί η οικονομία του εναλλακτικού τουρισμού αλλά θα προωθηθεί το φυσικό τοπίο της χώρας, τα προϊόντα και, γενικότερα, η αγάπη για το φυσικό περιβάλλον και για τα όσα αυτό προσφέρει απλόχερα.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 1