Μουσική: Οδηγός ζωής ή ζωή;
Άρθρο του Χατζή Γιώργου, μαθητή Γ΄Λυκείου του Νέου Φροντιστηρίου Γκύζη.

Όλοι έχουμε ακούσει στη ζωή μας μουσική οποιουδήποτε είδους. Κάθε γεγονός της ζωής μας συνοδεύεται από ήχους και κάθε περίσταση διακοσμείται με μουσική. Ο άνθρωπος ανέκαθεν είχε μια τάση να ξεσπάει από όσα τον απασχολούν και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του χορού. Ομοίως η μουσική αξιοποιείτο ως μέσο ανακούφισης από την καθημερινότητα. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος ανακαλύπτει την, υποκειμενική δε, αξία της μουσικής ή ακόμα περισσότερο όταν την ταυτίζει με τη ζωή του;

Καταρχάς, είναι ανάγκη να περιγράφει τί κρύβεται πίσω από τους ήχους, τους φθόγγους, τα χτυπήματα που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί. Δεν θα αναφερθώ στους στίχους ενός κομματιού/ τραγουδιού, καθώς η μελέτη τους επαφίεται περισσότερο στην τέχνη της ποίησης και της συγγραφής. Αν και οι προτιμήσεις στη μουσική είναι προσωπική υπόθεση, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η κλασική μουσική έχει ιδιαζόντως σημαντική επιρροή στον άνθρωπο, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί με πληθώρα επιστημονικών ερευνών (επί παραδείγματι του Θανάση Δρίτσα).

Αυτό το είδος μουσικής, λοιπόν, διακρίνεται από μία απίστευτη οργάνωση και ταυτόχρονα από ένα περίτεχνα οργανωμένο χάος! Πολύ συχνά δεν βγάζει νόημα αμέσως (βλ. 3ο μέρος 7ης σονάτας για πιάνο του Σ. Προκόφιεφ), ενώ άλλες φορές είναι άμεση, μεταδίδεται εύκολα στον καθένα (βλ. 2ο μέρος του 2ου κοντσέρτου για πιάνο του Σ. Ραχμάνινοφ). Η οργάνωση υπάρχει και στα δύο. Ουσιαστικά, στη μουσική υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό οι αντιθέσεις. Το φως και το σκοτάδι, η χαρά και η λύπη, η ευθυμία και η μελαγχολία, η βεβαιότητα και η αμφισβήτηση, η ζωή και ο θάνατος. Όλα αυτά είτε τα περιγράφει η μουσική, είτε είναι η ίδια.

Ο άνθρωπος που θα ενστερνιστεί αυτήν την άποψη και θα καταλάβει την ουσία της πρόκειται να επωφεληθεί, αν βέβαια εντρυφεί στο άκουσμα μουσικής. Η επαφή του καθενός με κάτι που χαρακτηρίζεται από αντιθέσεις τον εξοικειώνει με την πραγματικότητα, ότι η ομοιογένεια του κόσμου δεν υφίσταται και ότι είμαστε ένα ετερογενές σύνολο. Η διέγερση συναισθημάτων, η καταπολέμηση της επικρατούσας κρίσης αξιών, ο εξευγενισμός του πνεύματος και του ήθους είναι αποτελέσματα της ενασχόλησης με τον κόσμο της μουσικής, τα οποία συνιστούν τελεσφόρο μέσο για την αντιμετώπιση τρεχόντων κοινωνικών προβλημάτων.

Φυσικά, οι διακρίσεις μαζί με τις στερεοτυπικές πεποιθήσεις θα εξαλειφθούν στο βωμό της κοινωνίας -της σύμπραξης- στη μουσική. Γιατί οι ακροατές δεν μαζικοποιούνται, αλλά, αντιθέτως, γίνονται εκούσια μέλη μίας ομάδας της οποίας ο στόχος είναι, ως επί το πλείστον, η αισθητική απόλαυση. Συμπερασματικά, παρέχεται η δυνατότητα υιοθέτησης νοοτροπιών που ευεργετούν το σύνολο, καθώς και η συνύπαρξη με άλλους, πράγμα που ικανοποιεί διάφορες ανθρώπινες συναισθηματικές ανάγκες.

Σημειωτέον ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν εντονότερα για τον ενασχολούμενο, επαγγελματικά ή αρχάρια, στον εν λόγω κλάδο. Όταν η μουσική γίνεται τρόπος ζωής και επιδίωξη του εκάστοτε καλλιτέχνη είναι η προσφορά στον κόσμο, η προσωρινή αποκοπή από την αγχώδη ζωή και η επαφή με ενδόμυχες σκέψεις και αλήθειες μέσω των ήχων, καταξιώνεται το πνεύμα του αλτρουισμού. Καθίσταται σαφές επομένως πως η μουσική επιθυμεί να εξαφανίσει τον ατομικισμό και να επιβάλλει τη συναρμογή και διαδραστικότητα, όπως δείχνουν και οι συμφωνικές ορχήστρες.

Εν συνόλω, πολλά έχουν γραφεί και πρόκειται να γραφούν για τη μουσική από την όψη κάθε επιστημονικού τομέα. Είναι απίστευτη η δύναμη και η επίδραση που έχει η μουσική στον άνθρωπο. Δεν πρόκειται απλώς για θορύβους ή για απεριόριστο σύνολο κανόνων, αλλά κρύβει ένα διαφορετικό κάθε φορά νόημα, μία ουσία (<εἰμί) που πλάθει ο ακροατής ανάλογα με τον χαρακτήρα του, την οποία ας ονομάσουμε Μούσα. Αυτήν τη Μούσα ο άνθρωπος μπορεί να την προσεγγίσει επιφανειακά και να λάβει τα δώρα της, δηλαδή να λειτουργήσει αυτή ως έμπνευση και βοήθεια, ή μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ως τρόπο ζωής. Δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή ότι η μουσική δεν είναι αυθύπαρκτη, αλλά χρειάζεται το ανθρώπινο στοιχείο όσο εκείνο την ίδια, σφυρηλατώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μία διαδραστική και αιώνια σχέση μεταξύ των δύο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;