Πόση διάρκεια θα έχουν πλέον τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης
Αλλαγή έρχεται στη διάρκεια ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης.

Αλλαγές έρχονται στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης. Τις λεπτομέρειες αναφορικά με την διάρκεια ισχύς τους ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε, επίσης, στην αποκλιμάκωση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Πόση θα είναι η διάρκεια ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού και πόση του πιστοποιητικού νόσησης;

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, στο 9μηνο θα είναι πλέον η ισχύς για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στο 6μηνο για το πιστοποιητικό νόσησης.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, αναμένεται να συνεδριάσει άμεσα, προκειμένου να εισηγηθεί την επέκταση της διάρκειας των πιστοποιητικών, σε συνέχεια των συστάσεων της Κομισιόν.

Όπως είπε ο υπουργός, πρέπει άμεσα να υπάρξει μια κοινή απόφαση στην Ε.Ε. για το θέμα χορήγησης της 4ης δόσης του εμβολίου. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, την προηγούμενη εβδομάδα που ήμασταν στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και εμείς, θέσαμε και στο ECDC και στον ΕΜΑ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό

Σε ό,τι αφορά στα δύο πιστοποιητικά, εμβολιασμού και νόσησης, ο υπουργός Υγείας, τόνισε:

«Έγινε μία σύσταση από την Κομισιόν σε όλα τα κράτη – μέλη να ενοποιήσουμε τους χρόνους των πιστοποιητικών. Δηλαδή του πιστοποιητικού εμβολιασμού που είναι στο 9μηνο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και του πιστοποιητικού νόσησης που είναι στο 6μηνο. Η χώρα μας, λόγω του ότι ήθελε να ενισχύσει τον εμβολιασμό, αυτούς τους χρόνους τους είχε συντμήσει, δηλαδή το πιστοποιητικό νόσησης είναι τριμήνου και για του εμβολιασμού λέγαμε ότι από το 7μηνο και μετά λογίζεσαι ως ανεμβολίαστος. Για αυτό το λόγο έχει ζητηθεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να εισηγηθεί- και επειδή είναι και κατεύθυνση που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά σε όλα τα κράτη μέλη- πιθανολογώ ότι θα υπάρξει εισήγηση για εναρμόνιση και των δικών μας πιστοποιητικών. Δηλαδή να είναι 9μηνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού και 6μηνο το πιστοποιητικό νόσησης. Θα τοποθετηθεί η Επιτροπή, αλλά προφανώς θα γίνει ενοποίηση»

Κορωνοϊός: Αποκλιμάκωση μέτρων

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο αποκλιμάκωσης των μέτρων από την κυβέρνηση, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αναμένεται να προχωρήσει τα εξής, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη:

  • Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, η κυρία Αγαπηδάκη, έχει παρουσιάσει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ένα πλάνο συνολικής αποκλιμάκωσης των μέτρων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο, κατά τους θερινούς μήνες, να μη χρειάζεται επίδειξη πιστοποιητικού για είσοδο σε χώρους, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή.
  • Επειδή γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση και υπάρχουν και διάφορες διαρροές, διευκρινίζω ότι αφού ολοκληρωθεί άμεσα, ενδεχομένως και την άλλη εβδομάδα, αυτή η συζήτηση σε επίπεδο Επιτροπής, η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα συνολικό πλάνο αποκλιμάκωσης όταν θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα.
  • Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι να πηγαίνουμε πιο κοντά στην κανονικότητα.
  • Δεν θα ήθελα να πω ημερομηνίες, περιμένουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής.
  • Το πιο πιθανό είναι το σχέδιο της αποκλιμάκωσης να συνδυάζεται με τον Μάιο. Αυτό είναι το πιο πιθανό.
  • Δεν θυσιάζεται το Πάσχα. Ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, το 90% των μέτρων που υπήρχαν το χειμώνα έχουν αρθεί. Δηλαδή για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.
  • Η μάσκα στον εσωτερικό χώρο εκτιμάται ως ένα σχετικά ήπιο μέτρο. Δεν είναι ένα μέτρο που περιορίζει είτε την κινητικότητα των συμπολιτών μας είτε την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου και προστατεύει πολύ από τον ιό. Με δεδομένο ότι το καλοκαίρι οι δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να εξετάσουμε την άμεση κατάργηση του μέτρου της μάσκας.

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 1 
  
  
 1