Βαγγέλης Γιακουμάκης: 7 χρόνια από την τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα - Το bullying, η εξαφάνιση και ο εντοπισμός της σορού του
Βαγγέλης Γιακουμάκης: Το χρονικό της υπόθεσης που σόκαρε το πανελλήνιο!

7 χρόνια πέρασαν από τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη στα Γιάννενα. Ο κρητικής καταγωγής φοιτητής στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 και βρέθηκε νεκρός περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 15 Μαρτίου, με τραύματα από μαχαίρι.

Στοιχεία και μαρτυρίες που βγήκαν στο φως έδειξαν ότι, ήδη πριν τον θάνατό του, υπήρξε θύμα σωματικής και λεκτικής βίας από συμφοιτητές του, και συγκεκριμένα από ομάδα συντοπιτών του με έντονη παραβατική συμπεριφορά. Η υπόθεσή του απασχόλησε έντονα τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα τόσο λόγω του τραγικού θανάτου του όσο και γιατί θεωρείται ότι έφερε στο φως ένα πρόβλημα που συχνά αποσιωπάται. Για τον θάνατό του έχει ασκηθεί δίωξη από την εισαγγελία για ανθρωποκτονία από πρόθεση, από τον Ιούνιο του 2015.

7 χρόνια μετά, παρ’ ότι ο Βαγγέλης έγινε σύμβολο για την καταπολέμηση φαινομένων bullying, κακοποίησης και βίαιων συμπεριφορών, δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Η βία σε άτομα που είναι ή δείχνουν πιο αδύναμα συνεχίζεται. Το “ψευτονταηλικί” και η κουλτούρα των βίαιων συμπεριφορών και της επιβολής συνεχίζει να μαστίζει την κοινωνία μας. Σε σχολεία, σε δρόμους, σε σπίτια, στην εργασία, στην Τέχνη, παντού. Η δολοφονία Άλκη από χούλιγκανς στη Θεσσαλονίκη, οι γυναικοκτονίες που σόκαραν την Ελλάδα το 2021, περιστατικά βιασμών και παιδεραστίας, άγριοι ξυλοδαρμοί σε σχολεία, γειτονιές, πλατείες, συνδέσμους φιλάθλων, περιστατικά κακοποιητικής συμπεριφοράς στο σπίτι, έμφυλη βία, ομοφοβικές επιθέσεις, παρενοχλήσεις, φόλες σε αδέσποτα! Όλα αυτά συνεχίζουν δυστυχώς να “ποτίζουν” με δηλητήριο την κοινωνία μας. Κι όπως αποδεικνύεται από τις περιπτώσεις του Βαγγέλη και του Άλκη, θύματα δεν είναι μόνο οι θηλυκότητες και τα παιδιά. Αλλά μπορεί να είναι και άνδρες. Γιατί η τοξικότητα και η κακοποίηση δεν γνωρίζει από φύλα, βιολογικά και κοινωνικά. Δεν γνωρίζει από ηλικίες. 

Πριν από λίγες ημέρες ένας 23χρονος ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τη γιαγιά του στην Καβάλα. Τη γυναίκα που τον μεγάλωσε. Είχε ξανακατηγορηθεί για βία και ψυχιατρικά προβλήματα. Από μικρό παιδί υπήρξε θύμα βιασμού, μαζί με την αδερφή του, από τον πατέρα τους, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Λίγες εβδομάδες πριν ένας δηλωμένος ακροδεξιός ξεκλήρισε στην Ανδραβίδα μια ολόκληρη οικογένεια από την Αλβανία, επειδή, όπως είπε του χρωστούσαν ενοίκια. Σκότωσε τα παιδιά δύο ετών και τους γονείς τους. Παλαιότερα είχε σηκώσει όπλο σε έναν άλλο άνθρωπο και δολοφονούσε σκυλιά και γάτες.

Το σύστημα δικαιοσύνης, η Αστυνομία και η Πολιτεία θα πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα για όλα αυτά. Η κοινωνία προχωρά μπροστά και την κουλτούρα της επιβολής και της λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής κακοποίησης την καταδικάζει απριόρι. Αλλά δεν λύνεται τίποτα αν δεν υπάρχει πραγματική και μόνιμη δραστηριοποίηση από τις Αρχές.

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης μπήκε στη λίστα με τους νεκρούς που ο θάνατος τους συγκλόνισε τη χώρα και έγινε γνωστός στο εξωτερικό. Έγινε σύμβολο, όπως ο Παλος Φύσσας, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, ο Ζακ Κωστόπουλος, ο Μιχάλης Καλτεζάς, η Ελένη Τοπαλούδη, ο Άλκης Καμπανός και άλλοι, που έχασαν τη ζωή τους άδικα, από βαρβαρότητα, από βία, από εν ψυχρώ δολοφονίες!

 Ο Βαγγέλης δολοφονημένος από “λεβέντες”. Ο Άλκης γιατί “ήταν Άρης”! Ο Αλέξανδρος από σφαίρες αστυνομικού, γιατί “τι έκανε στα Εξάρχεια τέτοια ώρα (;)”! Ο Παύλος για οπαδικούς λόγους που τελικά ήταν τάγματα εφόδου της εγκληματικής οργάνωσης, Χρυσή Αυγή κι από μαχαίρι νεοναζί, επειδή είπε την άποψή του. Ο Ζακ δολοφονημένος από “νοικοκυραίους”, γιατί νόμιζαν ότι ήθελε να τους κλέψει, η Ελένη Τοπαλούδη “τι έκανε με δύο αγόρια μαζί (;)”. Η μια δολοφονήθηκε “γιατί δεν μίλαγε τόσα χρόνια”, η άλλη “κάτι θα του έκανε”, και η άλλη “επειδή χάλασε η φάση”.

Η εξαφάνιση Γιακουμάκη

Η εξαφάνιση του Γιακουμάκη έγινε αντιληπτή από την μητέρα του η οποία τηλεφωνούσε στο κινητό του, αλλά δεν έπαιρνε απάντηση. Στη συνέχεια τηλεφώνησε σε συμφοιτητές του μήπως ήξεραν που βρίσκεται[14] και την ίδια ημέρα ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του. Αρχικά οι έρευνες επικεντρώθηκαν μόνο στην ευρύτερη περιοχή της σχολής, αλλά αργότερα επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής ξεκίνησε στα τηλεοπτικά δίκτυα η προβολή κάρτας στοιχείων του Γιακουμάκη για την διευκόλυνση των ερευνών εντοπισμού, ενώ διάφορες μαρτυρίες τον ήθελαν να βρίσκεται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών αποκαλύφθηκαν τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού εναντίον του Γιακουμάκη, τα οποία θεωρείται ότι ήταν τα αίτια που τον ώθησαν να εξαφανιστεί.

Εύρεση του πτώματος του Γιακουμάκη

Στις 15 Μαρτίου του 2015, έπειτα από περίπου 40 μέρες ερευνών, το πτώμα του Γιακουμάκη εντοπίστηκε 800 μέτρα μακριά από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Το πτώμα αναγνωρίστηκε από τον θείο του θύματος. Η είδηση συγκλόνισε το πανελλήνιο και χιλιάδες άτομα αποχαιρέτησαν τον Γιακουμάκη μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κηδεύτηκε δύο ημέρες μετά, στις 17 Μαρτίου.

Οι έρευνες για τον θάνατο του Γιακουμάκη συνεχίστηκαν, καθώς και οι αποκαλύψεις για την άσκηση bullying εναντίον του. Αποκαλύφθηκε επίσης και η εμπλοκή εξωσχολικού προσώπου μέλους της παρέας, το οποίο ενοχλούσε τον Γιακουμάκη. Μετά την εύρεση του πτώματός του, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις εναντίον της βίας και του εκφοβισμού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας στη μνήμη του, ενώ συνέχεια αποκαλύπτονταν νέα περιστατικά βίας προς το πρόσωπό του, με αποκορύφωμα την δημοσίευση ενός βίντεο, στις 4 Ιουλίου 2016, στο οποίο μια παρέα παιδιών του ασκούσε λεκτική και σωματική βία.

Ο διαχειριστής και δύο επισκέπτες του ιστολόγιου “to fresko”, ο φοιτητής Φ.Σ. 25 χρονών που φοιτούσε στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας τμήμα πληροφορικής, ο φοιτητής Ε.Τ. 28 χρονών μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και ο Ν.Α. 50 χρονών από Θεσσαλονίκη, ταυτοποιήθηκαν ως οι χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι ανήρτησαν στο ιστολόγιο του διαδικτύου “to fresko” υβριστικά σχόλια για το Βαγγέλη Γιακουμάκη λίγες ώρες από τη στιγμή που εντοπίσθηκε νεκρός.

Για τους δύο φοιτητές κινήθηκε τακτική διαδικασία, δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία πλημμεληματικού χαρακτήρα για δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους μέσω διαδικτύου. Για τον 50άχρονο, ο οποίος έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις Αρχές για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα-βιασμό, ληστεία, παράνομη οπλοφορία-οπλοκατοχή κ.α., όταν αστυνομικοί τον εντόπισαν στο σπίτι του και επιχείρησαν τη σύλληψή του τότε μόλις χτύπησαν την πόρτα του διαμερίσματός του πήδηξε από το μπαλκόνι και τράπηκε σε φυγή, σε βάρος του ο αρμόδιος εισαγγελέας του άσκησε συμπληρωματική δίωξη για απείθεια.

Δικαστικές εξελίξεις

Τον Απρίλιο του 2015 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε δύο στελέχη της σχολής του φοιτητή, στον πρώην διευθυντή της Σχολής και στην υπεύθυνη της Εστίας, για συνεχή παραβίαση των καθηκόντων τους και για τους χειρισμούς τους απέναντι στην υπόθεση του Γιακουμάκη. Στις 10 Ιουνίου 2015, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση έπειτα από αιτιάσεις της οικογένειας του Γιακουμάκη.

Στις 23 Ιουνίου 2016, αποφασίστηκε η παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος λόγω της παρέμβασης του προς τον διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.

Ειδικότερα ο πρώην υπουργός φέρεται να παρενέβη στη διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων ώστε να αποφύγει την τιμωρία της προσωρινής αποβολής ενός εκ των Κρητικών φοιτητών, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Γιακουμάκη. Να σημειωθεί ότι η τιμωρία των Κρητικών δεν σχετιζόταν με την υπόθεση Γιακουμάκη αλλά αφορούσε περιστατικό φθοράς του κτιρίου. Μαζί με τον Μαρκογιαννάκη παραπέμφθηκαν σε δίκη και ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Κώστας Μάντζαρης και η υπεύθυνη της Φοιτητικής Εστίας με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Στις 20 Οκτωβρίου 2016 άρχισε η διεξαγωγή της δίκης στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ στις 24 Οκτωβρίου 2016 κατέθεσε για την υπόθεση ως μάρτυρας η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα. Τη Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων έβγαλε απόφαση που απάλλαξε από τις κατηγορίες την υπεύθυνη της Εστίας και τον πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης ενώ κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Κώστας Μάντζαρης έχοντας για δικηγόρο τον Αλέξη Κούγια.

Τον Δεκέμβριο του 2018 έλαβαν χώρα οι απολογίες των οκτώ ατόμων που κατηγορούνταν για πρόκληση σωματικών βλαβών και άσκηση παράνομης βίας κατά του Γιακουμάκη, κι έπειτα αφέθηκαν ελεύθεροι. Η δίκη των 9 Κρητικών σπουδαστών συμφοιτητών του Βαγγέλη Γιακουμάκη ξεκίνησε τη 8 Απριλίου 2019 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, όπου συνολικά κλητεύτηκαν ως μάρτυρες για να καταθέσουν 20 άτομα, ωστόσο κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής της Δίκης, οι κατηγορούμενοι δεν παρουσιάστηκαν αυτοπροσώπως στο Δικαστήριο και εκπροσωπήθηκαν δια των συνηγόρων τους, όπως τους δίνει το δικαίωμα ο Νόμος. Δυο εκ των μαρτύρων, κατά την προσφώνηση των ονομάτων, τέως σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής, δεν παρουσιάστηκαν, και για τους συγκεκριμένους δύο μάρτυρες διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή τους στο Δικαστήριο. Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν με κατηγορίες για επικίνδυνες σωματικές βλάβες από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Στις 28 Ιουνίου 2019, ανακοινώθηκαν από το δικαστήριο οι ποινές που επιβλήθηκαν στους οκτώ από τους εννέα κατηγορούμενους της υπόθεσης οι οποίοι κατηγορούνταν για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού κατ’ εξακολούθηση στο Βαγγέλη Γιακουμάκη, στους τρεις κατηγορούμενους, που ήταν ανήλικοι κατά τον χρόνο τέλεσης των πράξεων, καταλογίστηκε ποινή κοινωνικής εργασίας 150 ωρών στον τόπο διαμονής τους, ενώ για τους υπόλοιπους πέντε φυλάκιση 36 μηνών χωρίς αναστολή, εξαγοράσιμη σε 5 ευρώ την ημέρα, με ανασταλτικό χαρακτήρα στην ασκηθείσα έφεση. Ο ένατος κατηγορούμενος αθωώθηκε. Για την υπόθεση εκκρεμεί η δικογραφία για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατ’αγνώστου.

Στις 10 Ιουνίου 2021 ξεκίνησε σε δεύτερο βαθμό η δίκη στο Εφετείο με κατηγορούμενους οκτώ σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί για περιστατικά βίας σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αλλά η δίκη διακόπηκε για της 6 Ιουλίου 2021 λόγω σοβαρού και έκτακτου κωλύματος στην Εισαγγελέα της έδρας. Στις 7 Ιουλίου 2021 οι κατηγορούμενοι στη δίκη για την υπόθεση με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη κρίθηκαν ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό από το δικαστήριο ‒όπως και πρωτόδικα‒ οι 5 από τους 8 κατηγορούμενους, ενώ και για τους υπόλοιπους τρεις, που εκείνη την περίοδο ήταν ανήλικοι, το δικαστήριο απεφάνθη ότι τέλεσαν τις πράξεις που κατηγορούνται.

Ένοχοι οι κακοποιητές του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Αυλαία έπεσε, μετά από 6,5 χρόνια, πέρυσι τον Ιούλιο, στην πολύκροτη υπόθεση του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής στα Γιάννινα, Βαγγέλη Γιακουμάκη, με την ολοκλήρωση της εκδίκασης των 8 εφέσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση της Έδρας όπως αυτή ανακοινώθηκε, οι πέντε από τους κατηγορουμένους που ήταν ενήλικες κρίθηκαν ένοχοι πρωτοδίκως, ενώ για τους τρεις που ήταν ανήλικοι το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τέλεσαν τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν.

Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα, οι 3 από τους 8 καταδικασθέντες, οι οποίοι ήταν ανήλικοι είχαν καταδικαστεί σε 150 ώρες κοινωνικής εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους πέντε η συνολική ποινή που είχε επιβληθεί ήταν φυλάκιση 36 μηνών με την ποινή να είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, ενώ είχε αθωωθεί ο ένας από τους 9 κατηγορούμενους.

Παράλληλα, σε έναν από τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου καθώς για μεγάλο διάστημα μετά την τέλεση έδειξε καλή διαγωγή.

Να σημειωθεί πάντως, ότι την ώρα που ανακοινώθηκε από την Έδρα η απόφαση η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη ξέσπασε σε κλάματα για αρκετή ώρα στην αγκαλιά του συζύγου της.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Πηγή φωτογραφιών: Intime

Διαβάστε ακόμη:

Οπαδική βία: Προφυλακιστέοι οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους για εγκληματική οργάνωση

Το νέο συγκινητικό μήνυμα από τον πατέρα του Άλκη: «Αν ήξερα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα σ’ έβλεπα»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
Φεν
22:00
-
Ολυ
18 Απρ. 2024
ΠΑΟ
22:00
-
Κλα
18 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
20:15
-
ΠΡΟΜ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 0 
 2 
  
  
 1