25 Νοέμβρη: Δεν είμαστε όλες εδώ, λείπουν οι 13 δολοφονημένες του 2021
Ο όρος «γυναικοκτονία» δεν αντιτίθεται στον όρο «ανθρωποκτονία», ούτε τον αναιρεί. Κόντρα στα κακώς κείμενα, δεν έχει καμία πρόθεση να κατηγοριοποιήσει τις γυναίκες σε θύματα δεύτερης κατηγορίας. Αντιθέτως, υπογραμμίζει την έμφυλη ανισότητα, επισημαίνει το μέγεθος του προβλήματος και καλύπτει τις κοινωνικές προεκτάσεις του εγκλήματος - Τα θλιβερά στατιστικά γυναικοκτονιών στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο

Η 25η Νοέμβρη κάθε έτους έχει συμβολική και πραγματική σημασία για όσες και όσους επαγρυπνούν υπέρ του δικαιώματος στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα, στην ελευθερία, την ισότητα και στη ζωή. Ωστόσο, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το 2021 ήταν μία κατάμαυρη χρονιά για τη χώρα μας σε ό,τι αφορά τις γυναικοκτονίες.

Φέτος είδαμε να έρχονται στην επιφάνεια φρικαλέες ιστορίες βίας κατά των γυναικών, ενώ μόνο τη χρονιά που διανύουμε σημειώθηκαν 13 γυναικοκτονίες που συντάραξαν την ελληνική κοινωνία και κινητοποίησαν τον δημόσιο διάλογο γύρω από ζητήματα που αφορούν την έμφυλη βία, πυροδοτώντας ακόμη και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Neolaia.gr (@neolaia.gr)

Τα περιστατικά επιθέσεων κατά γυναικών και δολοφονιών γυναικών δεν είναι ούτε μεμονωμένα ούτε τυχαία. Είναι -και όχι μόνο για την Ελλάδα- η πιο αιματηρή κορύφωση της τοξικής αρρενωπότητας, το αποτρόπαιο ξέσπασμα της πατριαρχίας, ένα φαινόμενο σε εξέλιξη που πρέπει να ελεγχθεί και να τερματιστεί. Γιατί μόνο έτσι θα πάψουμε να θρηνούμε γυναίκες, φίλες, μανάδες, αδελφές, συναδέλφισσες. Για να πάψουμε να νιώθουμε “τυχερές” που δε συνέβη σε εμάς και να νιώθουμε επιτέλους ασφαλείς. Ασφαλείς μέσα και έξω από το σπίτι, μέσα και έξω από μία σχέση.

Γιατί «γυναικοκτονία» και όχι «δολοφονία»

Η γυναικοκτονία αποτελεί την πιο ακραία μορφή που μπορεί να πάρει η έμφυλη και σεξιστική βία.

Η γυναικοκτονία (femicide), δηλαδή η «δολοφονία γυναικών, νεαρών κοριτσιών, θηλυκών εμβρύων και βρεφών για λόγους που σχετίζονται με το φύλο τους», σύμφωνα με τον επικρατούντα στη σχετική βιβλιογραφία ορισμό, αποτελεί την χειρότερη και πιο καταστροφική μορφή βίας σε βάρος των γυναικών.

Ο όρος femicide διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1976 στο «Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα σε βάρος των γυναικών» από την φεμινίστρια κοινωνιολόγο Diana Russell, με στόχο να δοθεί η ορατότητα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γυναικοκτονιών και να αναδειχθεί η διάκρισή τους από το αδίκημα της απλής ανθρωποκτονίας (homocide).

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Left in the EU Parliament (@theleft_eu)

Ωστόσο, ο όρος γυναικοκτονία έγινε ευρέως γνωστός και υιοθετήθηκε από την εγκληματολογία μετά το 1992, χάρη στο βιβλίο με τίτλο «Femicide: the politics of woman killing», μια συλλογή δοκιμίων που επιμελήθηκαν από κοινού η ακαδημαϊκός Jill Radford και η εγκληματολόγος Diana E. H. Russell.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), «γυναικοκτονία είναι η ανθρωποκτονία από πρόθεση γυναικών επειδή είναι γυναίκες. Η γυναικοκτονία συνήθως διαπράττεται από άντρες αλλά κάποιες φορές συνεργούν και γυναίκες, συνήθως μέλη της ίδιας οικογένειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις γυναικοκτονία διαπράττει σύντροφος ή πρώην σύντροφος που συνήθως είχε και μακρόχρονη κακοποιητική συμπεριφορά, απειλούσε, κακοποιούσε ή/και εκφόβιζε τη γυναίκα, η οποία πολύ συχνά βρίσκεται σε θέση φυσικής ή/ και οικονομικής αδυναμίας σε σχέση με αυτόν».

Πρέπει να σημειώσουμε κάπου εδώ ότι ο όρος «γυναικοκτονία», ούτε αντιτίθεται στον όρο «ανθρωποκτονία», ούτε τον αναιρεί προφανώς. Ο όρος «γυναικοκτονία» επίσης, κόντρα στα κακώς κείμενα, δεν έχει καμία πρόθεση να κατηγοριοποιήσει τις γυναίκες σε θύματα δεύτερης κατηγορίας, αντιθέτως υπογραμμίζει την έμφυλη ανισότητα και σκοπό έχει να επισημάνει το μέγεθος του προβλήματος και να καλύψει τις κοινωνικές προεκτάσεις του εγκλήματος.

Στην Ελλάδα, ο βιασμός και η αποτρόπαια δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας, Ελένης Τοπαλούδη, τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο, συνέβαλε καθοριστικά στο να εισαχθεί πιο δυναμικά ο όρος «γυναικοκτονία» στον δημόσιο λόγο, καθώς χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα από επίσημους φορείς, όπως η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και φεμινιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, η «γυναικοκτονία» ορίζεται ως εξής:

«Γενικός ορισμός: δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους, οι οποίες διαπράττονται ή γίνονται ανεκτές τόσο από ιδιώτες όσο και από δημόσιους φορείς. Ο όρος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, τον βασανισμό και τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού, τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών ως «εγκλήματα για λόγους τιμής» και λοιπές μορφές δολοφονίας, τη στοχευμένη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών στο πλαίσιο ένοπλων συγκρούσεων, και περιπτώσεις γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με συμμορίες, το οργανωμένο έγκλημα, εμπόρους ναρκωτικών και την εμπορία γυναικών και κοριτσιών.

Ο όρος «femicidio» (από το αγγλικό «femicide», ήτοι γυναικοκτονία) χρησιμοποιείται εκτενώς στη Λατινική Αμερική ως χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ανησυχητικής κλιμάκωσης των πολύ βίαιων δολοφονιών γυναικών και κοριτσιών. Εισήχθη παράλληλα η λέξη «feminicidio» προκειμένου να αποτυπωθεί το στοιχείο της ατιμωρησίας και της θεσμικής βίας λόγω έλλειψης λογοδοσίας και επαρκούς ανταπόκρισης από την πλευρά του κράτους, όταν διαπράττονται τέτοιες δολοφονίες. Ο δεύτερος όρος χρησιμοποιείται όταν διακυβεύεται η ευθύνη του κράτους.

Στατιστικός ορισμός: Η δολοφονία μιας γυναίκας από ερωτικό σύντροφο και ο θάνατος μιας γυναίκας ως αποτέλεσμα πρακτικής που είναι επιβλαβής στις γυναίκες. Ως ερωτικός σύντροφος νοείται πρώην ή νυν συζύγος ή συντρόφος, ανεξάρτητα από το αν ο/η δράστης/στρια έχει μοιραστεί ή μοιράζεται την ίδια κατοικία με το θύμα.»

Δεν είμαστε όλες εδώ – Λείπουν οι 13 δολοφονημένες του 2021

Δεκατρία θύματα. Ο αριθμός των γυναικών που δολοφονήθηκαν φέτος από το χέρι του συζύγου, του συντρόφου ή μιας σχέσης που δεν ήθελαν πια να συνεχίσουν, είναι αμείλικτος και τρομακτικός. Τα θύματα είναι γυναίκες, στην πλειονότητα των περιπτώσεων μέσα σε κακοποιητικές σχέσεις ή και έξω πλέον από αυτές, γεγονός που αναδεικνύει μία βαθιά ριζωμένη παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο. Οι δικαιολογίες που ακούστηκαν προκαλούν αποστροφή: «Χωρίς εκείνη δεν έχει νόημα η ζωή», «η κακιά στιγμή», «χάλασε η φάση», «είχε εξωσυζυγικές σχέσεις, τρελάθηκα», «τη ζήλευα»…

Η κοινωνία μας δεν αντέχει άλλες νεκρές γυναίκες. Δεν αντέχουμε να ακούμε για άλλες γυναίκες που υποφέρουν βουβά στη σκιά ενός αντρικού χεριού που θα παρέμβει στο σώμα τους με τον πιο κακοποιητικό τρόπο, ενώ πολύ συχνά μπορεί ακόμα και να “αρπάξει” την ίδια τους τη ζωή.

Η αύξηση των γυναικοκτονιών που συμβαίνουν σε διαφορετικά σημεία της υφηλίου, όχι μόνο στην Ελλάδα, συνταράσσουν την κοινή γνώμη, προκαλούν ανησυχία, φόβο και ανασφάλεια. Εγκλήματα κατά γυναικών γίνονται ειδήσεις που κατακλύζουν τους διαδικτυακούς τοίχους και τα κεντρικά δελτία και το πηγάδι δείχνει να μην έχει πάτο. Ο κατάλογος γυναικών που δολοφονούνται από χέρια ανδρών όλο και μεγαλώνει, ιστορίες βίας, φρικιαστικών εγκλημάτων κατά γυναικών, μάς κάνουν να αναρωτιόμαστε και να πονάμε για τις δολοφονημένες, για όλες αυτές που λείπουν και για όσες ενδέχεται να βρίσκονται σε κίνδυνο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

Γιατί; Επειδή αποφάσισαν να χωρίσουν; Επειδή σήκωσαν κεφάλι; Επειδή είναι γυναίκες; Επειδή δεν ανήκουν σε κανέναν;

Από την Καρολάιν στα Γλυκά Νερά και τη Γαρυφαλλιά στη Φολεγάνδρο, μέχρι τη Μόνικα στην Κυπαρισσία και τη Δώρα στη Ρόδο, δεκατρείς δολοφονίες κατά γυναικών συγκλονίζουν τη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο και πρόκειται για την πιο θλιβερή καταμέτρηση που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Οφείλουμε όμως να θυμόμαστε και να τις θυμόμαστε όλες, γιατί δεν είναι πια μαζί μας. Δολοφονήθηκαν όλες από τα χέρια αντρών κακοποιητών.

-Χανιά: 54χρονη άγρια δολοφονημένη μέσα στο σπίτι της

17/1/2021: Μια 54χρονη γυναίκα βρίσκεται άγρια δολοφονημένη μέσα σε μια λίμνη αίματος στο σπίτι της στην περιοχή των Μεσκλών του Δήμου Πλατανιά στα Χανιά. Δράστης ο Νορβηγός σύντροφός της, ο οποίος της έκοψε το νήμα της ζωής με 14 μαχαιριές σε ολόκληρο το σώμα.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, το θύμα είχε οκτώ τραύματα τομής και έξι εκδορές από το μαχαίρι του δράστη.

-Μακρινίτσα: Δολοφονείται εκείνη και ο αδελφός της στο σπίτι τους

5/4/2021: Η Κωνσταντίνα Τσάπα ύστερα από αρκετά χρόνια σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης αποφασίζει να εγκαταλείψει τον σύζυγό της. Τόσο η ίδια, όσο και ο αδελφός της θα δολοφονηθούν στο σπίτι τους στην Μακρινίτσα Πηλίου από τον εν διαστάσει σύζυγό της 28χρονης κοπέλας. Τα στοιχεία της ιατροδικαστικής έκθεσης για τη δολοφονική επίθεση με μαχαίρι προκαλούν σοκ.

-Γλυκά Νερά: Η ιστορία της 20χρονης Καρολάιν σόκαρε το πανελλήνιο

11/5/2021: Η γυναικοκτονία που συντάραξε το πανελλήνιο. Η 20χρονη Καρολάιν Κράουτς εντοπίζεται στραγγαλισμένη μέσα στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά. Οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται στο φως κάνουν λόγο για ληστεία από σεσημασμένους κακοποιούς, οι οποίοι δε δίστασαν υποτίθεται να δολοφονήσουν τη νεαρή κοπέλα μπροστά στην 11 μηνών κόρη της.

Ωστόσο, λίγο αργότερα οι συνεχείς αντιφάσεις του συζύγου της, Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, θα κάνουν τον 32χρονο πιλότο -ύστερα από αρκετές ημέρες που επιχειρούσε με κατασκευασμένα γεγονότα να αποπροσανατολίσει τους αστυνομικούς- να «σπάσει» και να ομολογήσει το φρικτό έγκλημα.

-Αγία Βαρβάρα: Η 64χρονη Ελένη δολοφονείται έξω από την πόρτα του σπιτιού της

3/6/2021: Τον Ιούνιο του 2021 μια ακόμα γυναίκα, η 64χρονη Ελένη θα φύγει πρόωρα από την ζωή από τα χέρια του εν διαστάσει συζύγου της, έξω από το σπίτι της στην Αγία Βαρβάρα. Ο 75χρονος δράστης θα της στήσει καρτέρι έξω από την οικία της στην οδό Πραξιτέλους και θα την πυροβολήσει εξ επαφής.

«Το πιστόλι το είχα πάρει μαζί μου απλά για να τη φοβερίσω. Με έβριζε, είχε εξωσυζυγικές σχέσεις. Τρελάθηκα», θα υποστηρίζει στις Αρχές λίγο αργότερα έχοντας παραδεχθεί το φρικτό φονικό.

-Φολέγανδρος: Η 26χρονη Γαρυφαλλιά – «Χάλασε η φάση»

16/7/2021: Το καλοκαίρι του 2021 μια ακόμη γυναικοκτονία έρχεται να προστεθεί στη μαύρη λίστα. Η 26χρονη Γαρυφαλλιά θα ανασυρθεί νεκρή από θαλάσσια περιοχή της Λυγαριάς στη Φολέγανδρο, όπου και βρισκόταν για διακοπές με τον 30χρονο φίλο της. Ο ίδιος παραμένει άφαντος μέχρι που εντοπίζεται εξουθενωμένος σε βραχώδη περιοχή του νησιού.

«Χάλασε η φάση», είπε στους αστυνομικούς που τον εντόπισαν, παραδεχόμενος ότι εκείνος χτύπησε και έσπρωξε τη Γαρυφαλλιά στη θάλασσα. Λίγες ημέρες αργότερα η νεκροψία-νεκροτομή θα δείξει πως η 26χρονη ζούσε όταν έπεσε στο νερό. Ήταν ανήμπορη να αντιδράσει και ο θάνατός της προήλθε από πνιγμό…

-Δάφνη: Η 31χρονη δολοφονήθηκε μέσα στο διαμέρισμά της

30/7/2021: Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας άνδρας αλβανικής καταγωγής εμφανίζεται στο ΑΤ Δάφνης και ομολογεί ότι σκότωσε την 31χρονη σύζυγό του μέσα στο διαμέρισμα που διέμεναν στην οδό Λάμπρου Κατσώνη. Η νεαρή γυναίκα εντοπίζεται μέσα σε λίμνη αίματος με τραύματα στον λαιμό, με τον 40χρονο συζυγοκτόνο να δηλώνει πως την δολοφόνησε λόγω ζήλιας.

Ο συζυγοκτόνος ζήλευε παθολογικά την 31χρονη και τη σκότωσε στο διαμέρισμά τους στη Δάφνη.

Ωστόσο, αυτή η υπόθεση σημαδεύτηκε και από την αντίδραση των αστυνομικών που κλήθηκαν στο διαμέρισμα της Δάφνης πριν το φονικό ύστερα από καταγγελία γειτόνισσας για ενδοοικογενειακή βία και ολιγώρησαν.

-Λάρισα: Η 43χρονη δολοφονήθηκε σε μια ταβέρνα

3/8/2021: Μια 43χρονη γυναίκα θα πέσει νεκρή μέσα σε ταβέρνα στη Σωτηρίτσα Λάρισας με οκτώ σφαίρες από τον 54χρονο σύζυγό της. Ο δράστης σημάδεψε με το περίστροφό του την άτυχη 43χρονη σε θώρακα και κεφάλι.

-Ρέθυμνο: Η Σταυρούλα δολοφονήθηκε εντός της επιχείρησης της

8/8/2021: Στις αρχές του Αυγούστου άλλο μια γυναικοκτονία θα σοκάρει το πανελλήνιο. Θύμα η 47χρονη, Σταυρούλα Συραγοπούλου η οποία θα δολοφονηθεί πισώπλατα με καραμπίνα από έναν 49χρονο μέσα στην επιχείρησή της στην παραλία του Πανόρμου στο Ρέθυμνο. Αφού τη σκότωσε, αυτοπυροβολήθηκε και λίγες μέρες αργότερα κατέληξε.

-Θεσσαλονίκη: Η 55χρονη υπέστη άγριο ξυλοδαρμό και δολοφονήθηκε

23/8/21: 55χρονη δολοφονείται άγρια από τον Γεωργιανό σύντροφό της μέσα στο διαμέρισμά τους στη Θεσσαλονίκη. Το θύμα προτού δολοφονηθεί με μαχαίρι είχε υποστεί άγριο ξυλοδαρμό. Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ήθελαν την 55χρονη να εκλιπαρεί μέχρι την τελευταία στιγμή τον δράστη να μην την σκοτώσει.

-Κυπαρισσία: Η 42χρονη τσιμεντωμένη γυναίκα αποκαλύφθηκε

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αποκαλύφθηκε η τσιμεντωμένη σορός της 42χρονης Ρουμάνας, Μόνικα Γκιους, σε σπίτι στην Κυπαρισσία. Ο δολοφόνος, αφού σκότωσε το θύμα του, τοποθέτησε την άτυχη γυναίκα σε εμβρυακή στάση στον αυτοσχέδιο τάφο στην αυλή του σπιτιού στην Κυπαρισσία, ρίχνοντας τσιμέντο για να καλύψει τα ίχνη του. Η ίδια αγνοούνταν από τον περασμένο Φεβρουάριο. Για τη δολοφονία κατηγορείται ο 39χρονος, πρώην σύντροφός της τα ίχνη του οποίου αναζητούνταν για καιρό.

-Ρόδος: Η 32χρονη εκπαιδευτικός Δώρα

22/09/2021: Η 32χρονη Δώρα στη Ρόδο δολοφονείται από τον 40χρονο πρώην σύντροφό της. Την εκτέλεσε ψυχρώ με δύο σφαίρες με κυνηγετική καραμπίνα και λίγο αργότερα ο ίδιος έβαλε τέλος στη ζωή του.

«Ευτυχώς, χώρισα, γλύτωσα από ένα μαρτύριο», έλεγε η νεαρή εκπαιδευτικός πριν από μερικές ημέρες, με τον δράστη σε ιδιόχειρο σημείωμά του να αναφέρει πως «χωρίς εκείνη δεν έχει νόημα η ζωή».

-Αργολίδα: 75χρονη ηλικιωμένη δολοφονείται από τον σύζυγό της

01/10/2021: Την 1η Οκτωβρίου 2021, ήρθε να γραφτεί ακόμη μία γυναικοκτονία, αυτή τη φορά στο Πόρτο Χέλι στην Αργολίδα, στην οποία ένας 78χρονος ηλικιωμένος άντρας σκότωσε την 75χρονη γυναίκα του και μετά αυτοκτόνησε. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο εντόπισαν τη σορό της γυναίκας και στη συνέχεια βρήκαν τον άνδρα, ο οποίος είχε κρεμαστεί. Ερευνώντας τα αίτια θανάτου της ηλικιωμένης, η οποία είχε και μακροχρόνια προβλήματα υγείας, οι αστυνομικοί συνειδητοποίησαν ότι είχε πεθάνει από ασφυξία και σημειώνουν ότι ότι δράστης είναι ο σύζυγός της, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του με σημείωμα.

-Η δολοφονία της Νεκταρίας στην Ιεράπετρα

27/10/2021: Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου, η 48χρονη Νεκταρία, μητέρα τεσσάρων παιδιών, δέχτηκε οκτώ μαχαιριές με κουζινομάχαιρο τριάντα εκατοστών από τον εν διαστάσει σύζυγό της, αφού πρώτα την εμβόλισε με τη μηχανή. H Νεκταρία είχε μεταβεί τότε σε ξενοδοχείο με το οποίο συζητούσε για να εργαστεί εκεί την επόμενη σεζόν.

Η Ευγενία, κόρη της Νεκταρίας, αποκάλυψε πως ο μπαμπάς της την πήρε τηλέφωνο λίγο μετά το έγκλημα για να της ανακοινώσει τι έκανε: «Έσφαξα τη μάνα σου. Η μάνα σου είναι τέζα, κάτω».

Γυναικοκτονίες σε παγκόσμιο χάρτη: Τα θλιβερά στατιστικά στον κόσμο και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει στην ΕΕ για την έμφυλη βία (FRA 2014), καταγράφει ότι 50 γυναίκες στην ΕΕ δολοφονούνται κάθε εβδομάδα από νυν ή πρώην σύντροφό τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι σημαντικό να τηρούνται αρχεία και επίσημες καταγραφές βάσει του νέου και εξελισσόμενου νομικού ορισμού της γυναικοκτονίας.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο παγκοσμίως όσο και μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα αξιόπιστα στοιχεία για τη έμφυλη βία είναι σπάνια και δεν είναι εύκολα συγκρίσιμα. Εντούτοις, οι διαθέσιμες πηγές μπορούν να δώσουν μια κατά προσέγγιση εικόνα της έκτασης του προβλήματος.

Κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο, δολοφονούνται 137 γυναίκες, κατά μέσο όρο, από (πρώην ή νυν) συζύγους ή συντρόφους ή από κάποιο μέλος της οικογένειας τους.

Από τις 87.000 δολοφονίες γυναικών παγκοσμίως, το 2ο17, το 58% διαπράχθηκε από (πρώην ή νυν) συζύγους ή συντρόφους ή μέλη της οικογένειας τους, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

Παγκοσμίως, οι πέντε χώρες με τα μεγαλύτερα καταγεγραμμένα ποσοστά γυναικοκτονιών σήμερα είναι η Αργεντινή, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ινδία, η Ονδούρα και το Μεξικό, ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφονται και στη Γουατεμάλα, την Κολομβία, τη Βραζιλία, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική.

Οι δράστες των γυναικοκτονιών έχουν τα κλειδιά του σπιτιού μας

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το 2013, η κύρια αιτία θανάτου των γυναικών ηλικίας από 16 έως 44 ετών είναι, διεθνώς, η δολοφονία από κάποιο οικείο πρόσωπο.

Σύμφωνα με ευρήματα που ανακοίνωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2005, η ενδοοικογενειακή βία έχει καταστεί για τις Ευρωπαίες, μεταξύ 15 και 44 χρόνων, η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου, αφήνοντας πίσω ακόμη και τα αυτοκινητικά δυστυχήματα ή τον καρκίνο.

Τέλος, η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει στην ΕΕ για την έμφυλη βία (FRA 2014), καταγράφει ότι πενήντα γυναίκες στην ΕΕ δολοφονούνται κάθε εβδομάδα από νυν ή πρώην σύντροφό τους.

Επιπλέον, βάση των στοιχείων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, EIGE:

-Στην Βρετανία, κάθε τρεις μέρες δολοφονείται μία γυναίκα

-Στη Σουηδία, κάθε δέκα μέρες κακοποιείται μέχρι θανάτου από το σύζυγο ή σύντροφό της

-Στην Ισπανία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τέσσερεις μέρες, περίπου 100 τον χρόνο

-Στην Γαλλία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε πέντε μέρες εξαιτίας κακοποίησης στο σπίτι

-Από αυτές το 1/3 μαχαιρώνεται, το 1/3 φονεύεται με πυροβόλο όπλο, το 20% στραγγαλίζεται και το 10% ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου

Μια αθέατη εγκληματική πράξη

Η Αργεντινή αναγνώρισε τη «γυναικοκτονία» ως νομικό όρο το 2016, αφότου τρεις άγνωστοι άντρες βίασαν, δολοφόνησαν και «παλούκωσαν» μία ανήλικη μαθήτρια και εν συνεχεία δεκάδες χιλιάδες γυναίκες διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους της χώρας.

Ιδιαίτερες προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου έχουν γίνει σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου το φαινόμενο πραγματικά έχει λάβει εκτεταμένες διαστάσεις.

Η γυναικοκτονία ως εγκληματική πράξη έχει ήδη ενσωματωθεί στη νομοθεσία σε πολλές χώρες, όπως η Χιλή, η Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Γουατεμάλα και το Μεξικό.

Η Αργεντινή αναγνώρισε τη «γυναικοκτονία» ως νομικό όρο το 2016 αφότου τρεις άγνωστοι άντρες βίασαν, δολοφόνησαν και «παλούκωσαν» ανήλικη μαθήτρια και εν συνεχεία δεκάδες χιλιάδες γυναίκες διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους της χώρας.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η Γερουσία της Δομινικανής Δημοκρατίας ορίστηκε τη «γυναικοκτονία» ως έγκλημα με ποινή φυλάκισης 40 ετών. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί η πρωτοβουλία Spotlight της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό των γυναικοκτονιών στη Λατινική Αμερική.

Στην Ευρώπη, ακόμα και σε χώρες όπως η Ισπανία που επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας τα αδικήματα αντιμετωπίζονται ως «gender “neutral”», δηλαδή δεν λαμβάνεται υπόψη το φύλο του θύματος.

Για την Ελλάδα, δεν έχουμε επίσημες στατιστικές για τις γυναικοκτονίες, αφού οι δολοφονίες των γυναικών λόγω του φύλου τους, δεν καταγράφονται ως τέτοιες.

Όπως επεσήμανε η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Διοτίμα, Μαρία Λιάπη: «Το Κέντρο Διοτίμα ήδη ανέλαβε πρωτοβουλία για να “σηκώσουμε” το θέμα αυτό και στο επίπεδο του δικαιακού μας συστήματος, ώστε να καταγράφονται επισήμως τέτοια περιστατικά ως γυναικοκτονίες αλλά και να αντιμετωπίζονται αρμοδίως από τις δικαστικές αρχές».

Πηγή φωτογραφιών: Intime

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;