Δεν με ελκύει η ξεδιαντροπιά της εξίσωσης, της Μαλβίνας Κάραλη
"Εμένα κάνε με κύκλο ομόκεντρο, να νιώθω τη συγγένεια. Και τότε η καλύτερή σου είναι η καλύτερή μου."

Η Μαλβίνα Κάραλη ήταν μία εμβληματική προσωπικότητα της ελληνικής τηλεόρασης, δημοσιογράφος και χαρισματική συγγραφέας, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιουνίου 2002.

Σύμφωνα με το ιδιόχειρο βιογραφικό της, γεννήθηκε στο Ισραήλ και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ το προγραμματικό της όνομα ήταν Μαρία Σακκά. Η καταγωγή της από τα Ψαρά από τον πατέρα της και από την Πύλο από την πλευρά της μητέρας της, και ήταν το πρώτο παιδί από τον δεύτερο γάμο του πατέρα της.

Ο αδελφός της ήταν ο Γιώργης-Αλκίνοος Σακκάς, ο οποίος ασχολήθηκε ευρέως με τη Λυρική Τέχνη προσπαθώντας να καθιερώσει τη Λαϊκή Τηλεπιμόρφωση Όπερας, ενός παιδαγωγικού μέσου για την ενημέρωση του νεανικού κοινού της χώρα μας πάνω στην Όπερα.

Η Μαλβίνα Κάραλη υπήρξε Ελληνίδα συγγραφέας, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, η οποία μεταξύ άλλων συμμετείχε και σε ορισμένες ταινίες. Συγκεκριμένα, συμμετείχε με το πραγματικό της όνομαστις ταινίες «Ορφανή σε ξένα χέρια» (1962) του Ερρίκου Θαλασσινού, «Κατρακύλισμα… στο βούρκο» (1962) του Σπύρου Ζιάγκου και «Ορφανή στους πέντε δρόμους» του Παναγιώτη Κωνσταντίνου.

Επιπλέον, εργάστηκε επί χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες όπως η Απογευματινή και η Ελευθεροτυπία και ως αρθρογράφος στα περιοδικά Φαντάζιο, Επίκαιρα, Γυναίκα, Κλικ και 01.

Ωστόσο, εκτός από τις λίγες συμμετοχές της στον κινηματογράφο και τη μακρά πορεία της στον Τύπο ακολούθησε εξίσου μακρά πορεία στην τηλεόραση για παραπάνω από 10 χρόνια. Η τηλεοπτική της καριέρα ξεκίνησε στην ΕΡΤ («Οι νότες και τα λόγια», 1988 – 1989, «Μαγειρική τέχνη» μαζί με τον Δημήτρη Ποταμιάνο, 1992 – 1993. Έπειτα, “φιλοξενήθηκε” σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως Seven X νυν ΣΚΑΪ, ο ΑΝΤ1, το Star Channel και το ΣΚΑΪ νυν Alpha TV.

Σε όλα τα κανάλια ασχολήθηκε με την παρουσίαση εκπομπών, ενώ οι πιο δημοφιλείς εκπομπές της, οι οποίες αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό ήταν οι εξής: το Mea Culpa (Seven X), Malvina Live (ΣΚΑΪ), Μalvina Hostess (Mega Channel), Malvina Rixten (Star Channel). Ο χαρακτήρας αυτών των τηλεοπτικών show, που συνήθως προβάλλονταν πριν ή μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ήταν επιθεωρησιακός, προκαλώντας το γέλιο και τη διασκέδαση στο κοινό, που ως και σήμερα τη μνημονεύει.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Neolaia.gr (@neolaia.gr)

Παράλληλα, ως σεναριογράφος, τιμήθηκε με δύο κρατικά βραβεία σεναρίου για τις ταινίες «Ξένια» (1989) του Πατρίς Βιβάνκος και «Κρυστάλλινες Νύχτες» (1992) της Τώνιας Μαρκετάκη. Συνυπέγραψε επίσης τα σενάρια στις ταινίες «Αρχάγγελος του Πάθους» (1987) του Νίκου Βεργίτση και «Ζωή χαρισάμενη» (1993) του Πατρίς Βιβάνκος.

Τέλος, η Μαλβίνα Κάραλη ασχολήθηκε και με τη συγγραφή βιβλίων. Έγραψε το πρώτο της βιβλίο το 1989 («Αθώος σαν αγαπημένος» (εκδ. Καστανιώτη, 1989),), ενώ ένα από τα πιο γνωστά της ήταν το βιβλίο «Έρωτας και άλλες πολεμικές τέχνες» (εκδ. Κάκτος, 1996), το οποίο αποτελούσε συλλογή κειμένων από τη στήλη της «Επ’ αυτοφόρω» στο περιοδικό «Γυναίκα» από την περίοδο 1989 έως 1996. Ακόμη, ένα από τα βιβλία της που ξεχώρισε ήταν το βιβλίο “Σαββατογεννημένη” (εκδ. Τσαγκαρουσιάνος, 2005), το οποίο περιελάμβανε κείμενά της από το περιοδικό Symbol της εφημερίδας Επενδυτής), και κυκλοφόρησε μετά το θάνατό της.

Όσον αφορά την προσωπική της ζωή, παντρεύτηκε 3 φορές αποκτώντας τρία παιδιά. Ο πρώτος γάμος της ήταν με τον βιβλιοχαρτοπώλη Βαγγέλη Κάραλη, το επίθετο του οποίου υιοθέτησε και κράτησε ως το τέλος. Ο δεύτερος γάμος της ήταν με το σκηνογράφο Γιώργο Πάτσα και ο τελευταίος με το συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλο.

Η Μαλβίνα Κάραλη έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2002 από καρκίνο, και κηδεύτηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Ακολουθεί το ποίημά της με τίτλο “Δεν με ελκύει η ξεδιαντροπιά της εξίσωσης”.

Δεν με ελκύει η ξεδιαντροπιά της εξίσωσης:
Στον έρωτα η καλύτερη του ενός είναι η χειρότερη του άλλου.
Εγώ αυτήν την τάξη δεν πρόκειται ποτέ να την περάσω.
Γι’ αυτό, σκασιαρχείο καλύτερα.
Εμένα κάνε με κύκλο ομόκεντρο, να νιώθω τη συγγένεια.
Και τότε η καλύτερή σου είναι η καλύτερή μου.
Αλλά ομόκεντρο.
Αλλιώς ζηλεύω.
Κι όταν ζηλεύω γίνομαι έξυπνη.
Και όταν γίνομαι έξυπνη, τα καταστρέφω όλα.
Χάριν του κίβδηλου ενστίκτου που αφορά τους χαμηλούς.
Και που το λένε αυτοσυντήρηση.
Και που δεν με αφορά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1