Φρίντα Κάλο: 114 χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης ζωγράφου
Σαν σήμερα γεννιέται η εκκεντρική ζωγράφος, Frida Kahlo.

Η Frida Kahlo γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1907 σε ένα σπίτι, που λεγόταν “La Casa Azul” δηλαδή “Το Γαλάζιο Σπίτι”, λόγω του έντονου γαλάζιου χρώματος, στο οποίο ήταν βαμμένο. Αυτό το σπίτι στιγμάτισε τη ζωή της Frida Kahlo, αφού εκεί την ενθάρρυναν οι γονείς της να ασχοληθεί με τη ζωγραφική, ενώ χρόνια αργότερα εκεί έμεινε με το σύζυγό της, Diego Rivera.

Η Frida Kahlo γεννήθηκε από Γερμανοεβραίο πατέρα και Ισπανομεξικάνα μητέρα στο στην Πόλη του Μεξικό. Μεγάλωσε σε περιβάλλον που της επέτρεψε να έρθει σε επαφή από μικρή με τις τέχνες και τα γράμματα, καθώς ο πατέρας της ήταν μορφωμένος, άθεος και είχε έρθει σε νεαρή ηλικία στο Μεξικό, όπου είχε γίνει φωτογράφος. Από την άλλη πλευρά η μητέρα της ήταν Καθολική.

Η διάσημη ζωγράφος πέρασε πολλές περιπέτειες με την υγεία της κατά τη διάρκεια της ζωής της. Η πρώτη περιπέτεια ήρθε όταν ήταν 6 ετών. Τότε, αρρώστησε από πολιομυελίτιδα κάτι που την άφησε με το ένα της πόδι να είναι μικρότερο από το άλλο και ημιπαράλυτο. Ωστόσο, αυτό δεν την αποθάρρυνε καθόλου από το να ασχοληθεί με όσα της άρεσαν πραγματικά. Έτσι, υπήρξε ένα από τα 200 κορίτσια ανάμεσα σε 2.000 άτομα συνολικά που παρακολούθησαν την Escola Preparatoria. Εκεί, άλλωστε συνάντησε για πρώτη φορά τον μετέπειτα σύζυγό της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 🌵𝕍𝕚𝕧𝕒 𝕝𝕒 𝕂𝕒𝕙𝕝𝕠 🌵 (@vivalakahlomx)

Η δεύτερη φορά που αντιμετώπισε ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή, ήταν στα 18 της. Το Σεπτέμβριο του 1925 η Frida Kahlo επιβιβάστηκε στο λεωφορείο μαζί με το τότε αγόρι της, Alex Gomez Arias. Το λεωφορείο συγκρούστηκε με ένα τραμ προκαλώντας βαθύτατη θλίψη και μεγάλο πόνο στη Frida Kahlo. Ακόμη, χρειάστηκε να υποβληθεί σε παραπάνω από 30 χειρουργεία προκειμένου να βελτιωθεί η κατάστασή της. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ατύχημα ήταν που δεν την άφησε να γίνει γιατρός, κάτι που είχε ονειρευτεί όταν έπασχε από πολιομυελίτιδα, ενώ της άφησε μία αδυναμία που δεν της επέτρεψε να κάνει παιδιά.

Παρ’ όλα αυτά κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής της από το τρομερό ατύχημα ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τη ζωγραφική μέσω της οποίας έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Αν και ξεκίνησε να ζωγραφίζει το 1926, η οικογένειά της δε μπορούσε να την υποστηρίξει οικονομικά, με αποτέλεσμα να την ενθαρρύνει να εικονογραφήσει βιβλία ιατρικής.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1929, έδειξε τη δουλειά της στο Diego Rivera, με τον οποίο γνωρίστηκε περισσότερο στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Μεξικό όπου σύχναζε. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκαν και έζησαν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής της, αν και η σχέση τους πέρασε από πολλά κύματα. Αξίζει να αναφερθεί πως είχαν 20 χρόνια διαφορά ηλικίας, ενώ όταν είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά ο Diego Rivera επιμελούνταν τις τοιχογραφίες στην Escola Preparatoria, είχε ήδη 4 παιδιά και ετοιμαζόταν να πάρει το δεύτερο διαζύγιό του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη july custom (@july_custom)

Αν και ήταν ένθερμοι υποστηρικτές μεταξύ τους, η σχέση τους ήταν γεμάτη ταραχές και απιστίες. Μάλιστα, η Frida Kahlo μεταξύ άλλων είχε συνάψει σχέση με τη διάσημη πολιτική φιγούρα, Λέον Τρότσκι, όταν η ίδια και ο σύζυγός της τον φιλοξένησαν στο “La Casa Azul”. Η Frida Kahlo υπήρξε η κρυφή και τελευταία ερωμένη του Λέον Τρότσκι, ο οποίος μάλιστα δολοφονήθηκε στο Μεξικό.

Η ερωτική ιστορία μεταξύ αυτού και της Frida Kahlo διήρκεσε μόνο 6 μήνες, αλλά ο ίδιος ενδέχεται να αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη ζωγράφο, αφού δημιούργησε πολλά έργα τέχνης εκείνη την περίοδο.

Γενικότερα, στη σχέση μεταξύ της ζωγράφου και του συζύγου της υπήρξαν αρκετές απιστίες, αλλά δε χώρισαν ποτέ οριστικά. Πήραν διαζύγιο για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι που λίγο αργότερα παντρεύτηκαν ξανά.

Ως προς τη ζωγραφική και τα έργα της Frida Kahlo κυριάρχησαν τα έντονα χρώματα και δέχθηκε επιρροές από γηγενείς πολιτισμούς του Μεξικό. Παράλληλα, είχε επηρεαστεί και από ευρωπαϊκά ρεύματα όπως ο ρεαλισμός. Το ταλέντο της αναγνωρίστηκε κατά κύριο λόγο μετά τον θάνατό της, αφού όσο ζούσε ήταν γνωστή κυρίως ως σύζυγος του Rivera καταφέρνοντας να πραγματοποιήσει μόνο 3 εκθέσεις.

Η ζωγράφος έφυγε από τη ζωή στις 13 Ιουλίου 1954 στο Γαλάζιο Σπίτι, το οποίο στη συνέχεια ο σύζυγός της δώρισε στο Κογιοακάν στην Πόλη του Μεξικό, και πλέον λειτουργεί ως μουσείο.

Τέλος, το 2002 η ζωή της μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με τη Salma Hayek να υποδύεται εξαιρετικά τη σπουδαία ζωγράφο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
ΤΕΛ
101 - 88
ΜΠΑ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;