Βάσεις 2021: Οι ανατροπές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και το Παράλληλο Μηχανογραφικό
Βάσεις 2021: Πότε θα ανακοινωθούν - Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τη διαδικασία υπολογισμού των μορίων εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ, αλλά και τη συμπλήρωση 1ου και 2ου Παράλληλου Μηχανογραφικού - Οι ανατροπές που φέρνει η ΕΒΕ στους εισακτέους στα Πανεπιστήμια (Πίνακες & Παραδείγματα) - Αναλυτικές εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των βάσεων στις Σχολές & τα Τμήματα των 4 επιστημονικών πεδίων.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλήνιες 2021 έφτασε κι επισήμως στο τέλος της, αφού μετά από μία αρκετά δύσκολη χρονιά, λόγω πανδημίας και διαδοχικών lockdowns, σήμανε η έναρξη για τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, ήδη από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021, με χιλιάδες υποψήφιους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ να διεκδικούν μία από τις 77.415 θέσεις που οδηγούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Για το πλήρες πρόγραμμα & τις ημερομηνίες των εξεταζόμενων μαθημάτων (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) στις Πανελλήνιες 2021 πατήστε εδώ, για το πρόγραμμα των ειδικών μαθημάτων δείτε εδώ.

Βάσεις 2021: Οι αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος στις Πανελλήνιες

Αναφορικά με τις βάσεις 2021, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν προς τα τέλη Αυγούστου, φαίνεται πως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) θα φέρει νέα δεδομένα και ανατροπές στην εισαγωγή των υποψηφίων στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζουμε ότι οι τρέχουσες Πανελλήνιες του 2021 πραγματοποιούνται με τις εξής σημαντικές αλλαγές:

– Εφαρμόζεται για πρώτη φορά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Παιδείας, θα αφήσει 7.000 κενές θέσεις από τις 77.415 που συνολικά διατίθενται. 

– Οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν και να καταθέσουν δύο μηχανογραφικά δελτία: Ένα μηχανογραφικό για φοίτηση σε ΑΕΙ και ένα δεύτερο μηχανογραφικό για να εγγραφούν σε Δημόσια ΙΕΚ (ΔΙΕΚ). Περισσότερα για το παράλληλο μηχανογραφικό σε παρακάτω σημείο.

– Επανήλθαν φέτος οι Συντελεστές Βαρύτητας για τον υπολογισμό των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις

– Οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2021 διαγωνίζονται σε εξεταστέα ύλη, μειωμένη κατά 30%, λόγω της πανδημίας της covid-19.

– Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας στα μέσα Μάρτη, οι υποψήφιοι των Πανελληνίων αναμένεται να ενημερωθούν μέσω SMS για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή τη σχολή στην οποία πέρασαν.

Αριθμός εισακτέων φοιτητών ανά Σχολή/Τμήμα Πανεπιστημίου για το 2021-22 (ΠΙΝΑΚΕΣ):

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει ανακοινώσει τον αριθμό των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα μέσα από τις Πανελλήνιες 2021 για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, καθώς και τους συντελεστές βάσει των οποίων καθορίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε κάθε Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τις Πανελλήνιες 2021, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Παιδείας, αύξηση θέσεων σημειώνεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και σε Τμήματα «με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας», όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα Τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από 7.020 πέρυσι στις 6.283 θέσεις, λόγω συγχωνεύσεων Τμημάτων του.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ, η κατανομή του αριθμού εισακτέων στα επιμέρους Τμήματα έγινε με βάση τα εξής κυρίως κριτήρια:

  • Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.
  • Τη στήριξη τριών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ακριτικών περιοχών (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), με αύξηση του αριθμού των εισακτέων.
  • Τη βελτίωση της σύνδεσης της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με την αύξηση εισακτέων σε Τμήματα με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους, όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική.
  • Τη βελτίωση της αντιστοίχισης εισακτέων και προσωπικού των Τμημάτων.
  • Την πρόταση αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών και τη σχετική εισήγηση της ΕΘΑΑΕ, οι οποίες υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας που είναι εν εξελίξει – και των ίδιων των Ιδρυμάτων, όπως η προκείμενη – για εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη.

Αναλυτικότερα, ο αριθμός εισακτέων ανά Ίδρυμα, Σχολή, Τμήμα και Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμημάτων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) και της ΑΣΠΑΙΤΕ για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 καθορίζεται ως ακολούθως:

Ο αριθμός των εισακτέων ανά Σχολή/Τμήμα (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Η Υπουργική Απόφαση για τον αριθμό των εισακτέων σε μορφή pdf

Το ΦΕΚ για τον αριθμό των εισακτέων σε μορφή pdf

Η Υπουργική Απόφαση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε μορφή pdf

Το ΦΕΚ με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Βάσεις 2021: Πώς διαμορφώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής – Οι συντελεστές των Πανεπιστημίων

Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει και τους συντελεστές που όρισε το κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων θα προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Υπενθυμίζεται ότι για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ, απαιτείται ο υποψήφιος/-α στις Πανελλήνιες εξετάσεις να έχει πετύχει βαθμολογική επίδοση ίση ή μεγαλύτερη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαμορφώνεται από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%, ενώ ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών έχουν οριστεί οι τιμές 0,70% και 1,10% αντιστοίχως.

Με το Νόμο 4777/2021, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) θεσπίστηκε:

-για τη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών,

-για τη θωράκιση του κύρους των Πανεπιστημιακών σπουδών,

-για την ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή τους φυσιογνωμία, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών,

-για την ορθολογικότερη κατανομή και χρήση των πόρων του κάθε ΑΕΙ.

Ολόκληρη η εγκύκλιος για τον υπολογισμό της ΕΒΕ εδώ.

Βάσεις 2021: Οι ανατροπές που φέρνει η ΕΒΕ – Σε ποιες σχολές αναμένεται άνοδος & σε ποιες πτώση

Ένα από τα πράγματα, ίσως και το κυριότερο από αυτά που απασχολούν κάθε χρόνο τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων αλλά και τις οικογένειές τους, είναι το πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις, εν προκειμένω οι βάσεις 2021, δεδομένου ότι εκείνες είναι που καθορίζουν τη Σχολή και το Τμήμα που θα σπουδάσει ένας φοιτητής, αλλά και το ποια πόλη και περιοχή της Ελλάδας θα “στεγάσει” τα επόμενα χρόνια της ζωής του. 

Αναφορικά με τις φετινές βάσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν προς τα τέλη Αυγούστου, φαίνεται πως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) φέρνει νέα δεδομένα και ανατροπές στην εισαγωγή των υποψηφίων στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο τρόπος συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου γίνεται πιο σύνθετος, καθώς οι επιλογές περιορίζονται και η φετινή ζήτηση των παραδοσιακά χαμηλόβαθμων τμημάτων θα καθορίσει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό την επιβίωσή τους.

Οι συντελεστές που έχουν ορίσει τα πανεπιστήμια για κάθε τμήμα είναι το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση της ΕΒΕ και κυμαίνονται μεταξύ 0,8 και 1,2.

Ωστόσο, ο καταλυτικός παράγοντας που θα κλειδώσει το νέο ακαδημαϊκό όριο που θέτει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα προκύψει από τις επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλήνιες του Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων θα καθορίσει το αν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής “κλειδώσει” στα 7.000, 9.000 ή 10.000 μόρια για κάθε τμήμα.

Όπως προκύπτει από τα νέα δεδομένα της ΕΒΕ, κάτω από το τελικό όριο κανένας υποψήφιος δεν θα εισαχθεί στο Τμήμα που επιθυμεί, ενώ με τη σειρά τους αρκετά τμήματα αναμένεται να μείνουν με περιορισμένους ή ακόμα και -σε ένα ακραίο σενάριο- χωρίς καθόλου πρωτοετείς.

Σε συνεργασία με την εταιρία Labora, ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αναλύει τα νέα δεδομένα βάσει των περσινών βάσεων, που λόγω και των ιδιόμορφων καταστάσεων που προκάλεσε η πανδημία, αποτέλεσε μία χρονιά με πολύ χαμηλές επιδόσεις, κατά την οποία ξεχώρισε ένα μικρό ποσοστό αριστούχων και οι περισσότεροι κινήθηκαν σε πολύ χαμηλές βαθμολογίες.

Από τις εκτιμήσεις που έγιναν με βάση τον συντελεστή που όρισε το κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα, τις επιδόσεις των υποψηφίων των τριών τελευταίων ετών και τις περσινές βάσεις εισαγωγής (βάσεις 2020), προκύπτει ότι «κάτω από τη βάση» βρίσκονται πολλά Τμήματα, ακόμα και Τμήματα κεντρικών ιδρυμάτων, όπως για παράδειγμα οι ξένες φιλολογίες (με εξαίρεση την Αγγλική Φιλολογία) σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, αλλά και τμήματα με σπουδές παραδοσιακές και με δυνατότητες στην αγορά εργασίας (μαθηματικοί, μηχανικοί), τα οποία όμως έχουν χαμηλές βάσεις, είτε λόγω «κορεσμού» (καθώς υπάρχει πληθώρα τμημάτων με ίδιο αντικείμενο σπουδών), είτε λόγω απομακρυσμένης έδρας, η οποία δυσκολεύει αρκετά ελληνικά νοικοκυριά να συντηρήσουν ένα ακόμα σπίτι.

Βάσεις 2021: Αναλυτικές εκτιμήσεις για το πώς θα κυμανθούν στα 4 επιστημονικά πεδία

1o επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών

Το πρώτο επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών χαρακτηρίζεται από μεγάλο ανταγωνισμό, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων είναι υψηλότερος από τις διαθέσιμες θέσεις.

Το 2020, δηλαδή σε μία ιδιαίτερη χρονιά, που σημειώθηκαν πολύ χαμηλές επιδόσεις, στο πρώτο επιστημονικό πεδίο υπήρξε σειρά σχολών και τμημάτων που είδαν τις βάσεις να κατρακυλούν.

Ξενόγλωσσα τμήματα (Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής) σε κεντρικά πανεπιστήμια κατά καιρούς παρουσιάζουν διακυμάνσεις στις βάσεις, όμως διαχρονικά κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, με εξαίρεση το τμήμα Αγγλικής που απαιτεί υψηλές επιδόσεις.

Έκπληξη αποτέλεσαν την περσινή χρονιά οι παραδοσιακά υψηλόβαθμες σχολές με αντικείμενο την Ιστορία και την Αρχαιολογία. Το 2020 είχαμε ιστορικά χαμηλά στα τμήματα Ιστορίας Κέρκυρας (7.475), Ιστορίας και Αρχαιολογίας Αγρινίου (7.800), Ιστορίας και Εθνολογίας Κομοτηνής (7.725), βάσεις που δεν αντιστοιχούν στις εκτιμήσεις για το πού θα «κλειδώσει» φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Σύμφωνα με έρευνα που είχε παρουσιάσει στις 19 Μαρτίου ο Ελεύθερος Τύπος για την πορεία των βαθμολογιών σε βάθος τριετίας, η ΕΒΕ (βάσει του χαμηλότερου συντελεστή) κυμαίνεται από τις επιδόσεις των μαθητών κατά τα έτη 2018-2020 από 8.890 μέχρι 9.523 μόρια.

Οι παραπάνω σχολές δεν φαίνεται να μπορούν να ανταποκριθούν στον «κόφτη» που βάζει το Υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, αναμένεται πως όλα θα κριθούν από τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό 2021.

Λόγω του νέου περιορισμού, ενδέχεται οι υποψήφιοι να επιλέξουν με διαφορετικά κριτήρια φέτος, ώστε να μη βρεθούν εκτός πανεπιστημίων, ανεβάζοντας τη βάση εισαγωγής σε κάποιες σχολές που πέρσι “κατρακύλησαν”.

1ο επιστημονικό πεδίο:

-Μέσος όρος βαθμολογίας (2018-2020): 11.100-11.904 μόρια

-Εκτιμώμενη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής βάσει βαθμολογιών (2018-2020): 8.890-9.523 μόρια 

Βάσεις 2021: 2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών

Πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, το οποίο μέχρι πέρυσι κατέγραφε σχεδόν 100% απορροφητικότητα των υποψηφίων σε πανεπιστήμια, καθώς η ζήτηση ήταν σχεδόν αντίστοιχη με την προσφορά θέσεων.

Το 30% των υποψηφίων πέρσι είχε επιδόσεις κάτω των 9.000 μορίων και πληθώρα τμημάτων κινήθηκαν σε πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής, ορισμένες εκ των οποίων έπεσαν κάτω από το κατώφλι των 1.000 μορίων.

Ακόμα και τμήματα παραδοσιακών επιστημών που τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονταν σε υψηλότερες θέσεις στις επιλογές των υποψηφίων, πέρσι κατέγραψαν πολύ χαμηλές «πτήσεις».

Χαρακτηριστικά, τμήματα Γεωλογίας, Γεωπονικών, Μαθηματικών αλλά και Μηχανικών σε περιφερειακά ιδρύματα κινήθηκαν στα 1.300-9.000 μόρια, με την εκτιμώμενη ΕΒΕ (βάσει του χαμηλότερου συντελεστή) να κινείται, σύμφωνα με τις βαθμολογίες των προηγούμενων τριών ετών, από 9.120 έως 9.466 μόρια.

Για παράδειγμα, στα τμήματα Μαθηματικών καταγράφηκαν πολύ χαμηλές βάσεις, όπως σε αυτά των Καστοριάς (5.675), Λαμίας (7.200) και Σάμου (3.125), τα οποία αποτέλεσαν την περσινή χρονιά το κύριο επίκεντρο στις συζητήσεις για τις εκπλήξεις των βάσεων, παρότι εκπροσωπούν μια επιστήμη που αποτελεί τη βάση πολλών επιστημών και οι απόφοιτοι μπορούν να ακολουθήσουν και άλλους κλάδους (Οικονομικά, Πληροφορική, Ανάλυση Δεδομένων) εκτός από τον καθηγητικό κλάδο.

Αντίστοιχα, οι Μηχανικοί Ορυκτών Πόρων Χανίων (2.650) και Κοζάνης (1.350), οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος Αγρινίου (3.475), Θεσσαλονίκης (7.400), Ξάνθης (6.750) και Χανίων (7.325) και οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Υπολογιστών Ηρακλείου (7.425) δεν έχουν υποστεί αλλαγές που να δικαιολογούν τη χαμηλή ζήτηση τα τελευταία χρόνια αλλά δεν έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τις χαμηλές «πτήσεις».

2ο επιστημονικό πεδίο

-Μέσος όρος βαθμολογίας (2018-2020): 11.400-11.832 μόρια

-Εκτιμώμενη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής βάσει βαθμολογιών (2018-2020): 9.120-9.466 μόρια 

Βάσεις 2021: 3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστημών Υγείας

Πρόκειται για το πιο ανταγωνιστικό επιστημονικό πεδίο, καθώς οι σχολές Ιατρικής αλλά και οι σπουδές σε παραϊατρικά επαγγέλματα έχουν μεγάλη ζήτηση και κρατούν τον πήχη ιδιαίτερα ψηλά. Πέρσι σημειώθηκε μικρή πτώση που βέβαια σε δεν ήταν του μεγέθους που παρατηρήθηκε στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία.

Οι δημοφιλείς -αμιγώς- σχολές και τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου δεν φαίνεται να επηρεάζονται ούτε φέτος, ακόμα και με την προσθήκη της ΕΒΕ, καθώς παραδοσιακά διατηρούν πολύ υψηλές βάσεις εισαγωγής.

Τα προηγούμενα χρόνια, όσοι υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου δεν πετύχαιναν υψηλές επιδόσεις, κατευθύνονταν προς τα κοινά τμήματα που υπήρχαν με το 2ο επιστημονικό πεδίο, όπως Γεωπονικά, Δασολογίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όλα τα παραπάνω, ιδίως στα περιφερειακά ιδρύματα, καταγράφουν πολύ χαμηλές βάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου.

Χαμηλότερες από την εκτιμώμενη ΕΒΕ (βάσει του χαμηλότερου συντελεστή) για το συγκεκριμένο πεδίο, που κυμαίνεται από 9.300 έως 10.100 μόρια. Επιπλέον, ακόμα και τμήματα με σταθερά ευοίωνες προοπτικές, όπως τα Τεχνολογίας Τροφίμων (τα περιφερειακά και όχι αυτά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), υπέστησαν μεγάλη μείωση μορίων, η οποία με την ΕΒΕ διαφαίνεται να εξαλείφεται και να μην υπάρχει και τη φετινή χρονιά η ευκαιρία σε μαθητές με χαμηλές επιδόσεις να εκμεταλλευτούν τη μειωμένη ζήτηση.

3ο επιστημονικό πεδίο

-Μέσος όρος βαθμολογίας (2018-2020): 11.630-12.634 μόρια

-Εκτιμώμενη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής βάσει βαθμολογιών (2018-2020): 9.300-10.107 μόρια 

Βάσεις 2021: 4ο επιστημονικό πεδίο – Πληροφορικής και Οικονομικών Επιστημών

Πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο στο οποίο καταγράφονται οι πιο χαμηλές επιδόσεις υποψηφίων.

Ενώ στα υπόλοιπα πεδία η εκτιμώμενη ΕΒΕ δεν πέφτει κάτω από τα 8.890 μόρια, στο 4ο επιστημονικό πεδίο η ΕΒΕ (βάσει του χαμηλότερου συντελεστή) κυμαίνεται από 7.800 έως 8.030 μόρια.

Κάτω από αυτή τη βάση αποκλείεται κάθε υποψήφιος για την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το πεδίο αυτό είναι παραδοσιακά το πεδίο με τις μεγάλες αποκλίσεις στις επιδόσεις των μαθητών. Οι ίδιες αποκλίσεις στις βάσεις παρατηρούνται και σε τμήματα με τον ίδιο τίτλο.

Αναλυτικά:

Τα τμήματα Τουρισμού αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα, με τον Πειραιά να βρίσκεται στα 15.055 μόρια ενώ το τμήμα Τουρισμού Κέρκυρας στα 7.160 και αυτό οφείλεται στο ειδικό μάθημα (ξένη γλώσσα), για την οποία πλέον φέτος δεν θα απαιτείται η βάση του 10, καθώς προβλέπεται και γι’ αυτήν ΕΒΕ.

Ανάλογη περίπτωση αποτελούν τα τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, με το ΟΠΑ να απαιτεί 17.900 για να εισαχθεί κάποιος, ενώ τα υπόλοιπα να βρίσκονται πολύ χαμηλότερα (Καβάλα-4.750, Κοζάνη-4.425), γεγονός που εξηγείται από τον νεοσύστατο χαρακτήρα των τμημάτων, που ιδρύθηκαν πρόσφατα.

Το ίδιο ισχύει και με τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά, Χίος) και Λογιστικής Χρηματοοικονομικής (Καβάλα, Κοζάνη, Πρέβεζα) που προήλθαν από τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια, όπως και με τα τμήματα Ψηφιακών Συστημάτων (Λάρισα, Σπάρτη). Στις παραπάνω περιπτώσεις τα τμήματα που προϋπήρχαν ως Πανεπιστήμια διατηρούν υψηλότερα μόρια, ακόμα και διπλάσια.

Χαρακτηριστική περίπτωση το Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών ΕΚΠΑ (14.275) και το αντίστοιχο της Χίου (5.600).

4ο επιστημονικό πεδίο

-Μέσος όρος βαθμολογίας (2018-2020): 9.8100-10.045 μόρια

-Εκτιμώμενη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής βάσει βαθμολογιών (2018-2020): 7.850-8.036 μόρια 

Πανελλήνιες 2021: Πώς θα υπολογιστούν τα συνολικά μόρια για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Με την επαναφορά των Συντελεστών Βαρύτητας που επισημάναμε παραπάνω, αλλάζει από φέτος ο τρόπος υπολογισμού των μορίων για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ.

Ας δούμε όμως τι θα ισχύσει αναλυτικά.

Από φέτος και στο εξής, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, θα γίνεται ως εξής:

Το άθροισμα των γραπτών βαθμών στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται επί δύο (2).

Στη συνέχεια, στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, όπως ορίζονται παρακάτω. Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό (100).

Υπολογισμός μορίων: Οι συντελεστές ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο

Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις τμημάτων που είναι ενταγμένα σε κάθε ένα από τα Επιστημονικά Πεδία, θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού που ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, ως εξής:

1. Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών

1ο Επιστημονικό Πεδίο: ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες:

α) Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)

β) Ιστορία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

Β. Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας

2ο Επιστημονικό Πεδίο: θετικές και τεχνολογικές επιστήμες.

α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)

β) Φυσική Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

3ο Επιστημονικό Πεδίο επιστήμες υγείας και ζωής:

α) Βιολογία Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)

β) Χημεία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

Γ. Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

4ο Επιστημονικό Πεδίο: επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής:

α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)

β) Οικονομία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

Παράλληλο μηχανογραφικό: Οι ειδικότητες & ο αριθμός εισακτέων στα Δημόσια ΙΕΚ

Όπως είδαμε και παραπάνω, για πρώτη φορά φέτος δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιους να υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο για τη φοίτησή τους σε δημόσιο ΙΕΚ.

Μάλιστα, στο παράλληλο μηχανογραφικό του έτους 2020-2021 συμπεριλαμβάνονται 52 επιλεγμένες, σύγχρονες ειδικότητες υψηλής ζήτησης από την αγορά εργασίας, καθώς και από τους υποψηφίους καταρτιζόμενους.

Μεταξύ των ειδικοτήτων, περιλαμβάνονται “52 ειδικότητες υψηλής ζήτησης, τόσο από την αγορά εργασίας, όσο και από τους υποψηφίους καταρτιζόμενους”, όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας, όπως «τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής – πολυμέσα/web designer-developer/video games, τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας, τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στέλεχος διατροφής και διαιτολογίας, τεχνικός τεχνολογίας ενδύματος και υποδήματος – σχεδιαστής μόδας, στέλεχος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση και σχεδιασμός αντικειμένων, τεχνικός βιολογικής/οργανικής γεωργίας».

Οι υποψήφιοι δεν έχουν περιορισμό στο πλήθος επιλογών ΙΕΚ και ειδικοτήτων κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

Να σημειώσουμε επίσης ότι οι ειδικότητες και ο αριθμός των εισακτέων στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων που υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό καθορίζονται με την Απόφαση Κ5/62224/ ΦΕΚ Β’ 2428, 7-6-2021 του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Καθημερινή» ο γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας κ. Γεώργιος Βούτσινος, φέτος προβλέπεται για πρώτη φορά, ταυτόχρονα με το τυπικό μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η καθιέρωση παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για εισαγωγή και φοίτηση ενδιαφερόμενων υποψηφίων στα δημόσια ΙΕΚ της χώρας. Δηλαδή, ένας υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Η υποβολή του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου θα γίνει κατά την ίδια ακριβώς περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου εισαγωγής στα πανεπιστήμια (μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης) και θα αφορά συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και συγκεκριμένες ειδικότητες ανά δημόσιο ΙΕΚ.

Υπολογίζεται ότι τον Ιούλιο του 2021 θα δοθούν περίπου 6.000 θέσεις σε ΙΕΚ. Μηχανογραφικό για ΙΕΚ θα μπορούν να συμπληρώσουν όλοι οι υποψήφιοι, ωστόσο, είναι σαφές ότι θα το επιλέξουν εκείνοι που θα έχουν χαμηλή βαθμολογία, η οποία πιθανόν να μην είναι επαρκής για να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα, ύστερα από την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Αυτό είναι όμως και το στοίχημα του Υπουργείου Παιδείας, δηλαδή να πείσει για την αξία της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Το Υπουργείο Παιδείας, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η Επαγγελματική Κατάρτιση αποτελεί μια σημαντική εκπαιδευτική διαδρομή, με δυναμικές επαγγελματικές προοπτικές.

«Με τη συνολική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αναδεικνύουμε στην πραγματικότητα τους πολλαπλούς εκπαιδευτικούς δόμους που μπορούν να ακολουθήσουν οι νέες και οι νέοι μας, υπηρετώντας τις κλίσεις, τις δεξιότητές τους και αυξάνοντας την πιθανότητα της επαγγελματικής τους καταξίωσης.  Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι δεν έχουν περιορισμό στο πλήθος επιλογών ΙΕΚ και ειδικοτήτων κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ. 

«Κεντρική προτεραιότητά μας είναι η αλλαγή φιλοσοφίας ως προς τις προοπτικές που παρέχουν οι διαφορετικές εκπαιδευτικές διαδρομές και η ανάδειξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε να μετατραπεί σε συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για τους πολλούς. Οι ειδικότητες των ΔΙΕΚ, στις οποίες αποκτούν πλέον πρόσβαση οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω παράλληλου μηχανογραφικού, ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των επαγγελμάτων που προβλέπεται να έχουν εκθετική ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον και δίνουν στις νέες και τους νέους μας διεξόδους και επιπλέον επιλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. 

Δείτε ολόκληρο το ΦEK

 

Πανελλήνιες 2021 και φέτος στο neolaia.gr! Όλες οι εξελίξεις και τα νέα για την ύλη και το πρόγραμμα των εξετάσεων, τις βάσεις εισαγωγής, το μηχανογραφικότα εξεταζόμενα μαθήματα, τον υπολογισμό των μορίων! Μείνε συντονισμένος στο neolaia.gr για να μαθαίνεις πρώτος/-η τα πάντα για τις Πανελλήνιες 2021! 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 5 
 3