Όσο υπάρχουν ποιητές, του Τάκη Βαρβιτσιώτη
"Όσο υπάρχουν ποιητές, τα πουλιά θα πετούν και τα δέντρα θ’ ανθίζουν".

Ο Τάκης Βαρβιτσιώτης γεννήθηκε το 1916 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Νομική στο ΑΠΘ και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου, αν και αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ζωής του στην ποίηση καταφέρνοντας να γίνει ένας εξέχων ποιητής και, μάλιστα, ένας από τους πιο εξέχον τες ποιητές της μεταπολεμικής περιόδου. Στα γράμματα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1936 στο περιοδικό Μακεδονικές Ημέρες, ενώ το 1949 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο Φύλλα ύπνου.

Για τους νεότερους ομοτέχνους του ο Τάκης Βαρβιτσιώτης αποτελούσε σημείο αναφοράς, υπήρξε ο τελευταίος επιζών ποιητής της παλιάς λογοτεχνικής παράδοσης της Θεσσαλονίκης και της λογοτεχνικής συντροφιάς του φαρμακείου του Ν.Γ. Πεντζίκη, συνεργάτης των θρυλικών περιοδικών “Μακεδονικές Ημέρες”, “Κοχλίας” και “Μορφές”.Πέθανε το 2011.

Ο Τάκης Βαρβιτσιώτης ήταν και δοκιμιογράφος, ενώ ασχολήθηκε και με τη μετάφραση αφήνοντας άφησε πολλές μεταφράσεις, κυρίως Γάλλων, Ισπανών και Λατινοαμερικανών ποιητών, μεταξύ των οποίων οι Μποντλέρ, Λόρκα, Απολλιναίρ, Μαλαρμέ, Νερούδα και Ελυάρ.

Ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Τάκης Βαρβιτσιώτης υπήρξε από τους πιο πολυ-βραβευμένους ποιητές. Είχε τιμηθεί με το Βραβείο της Ομάδας των Δώδεκα, το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών, το Βραβείο Ουράνη, το Βραβείο Ποίησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων, το Χρυσό Μετάλλιο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, καθώς και με άλλες πολλές διακρίσεις. Ήταν μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης των Ποιητών και επισκέφθηκε ως επίσημος προσκεκλημένος τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου διάβασε ποιήματά του και έδωσε διαλέξεις σε διάφορα πανεπιστήμια.

Έφυγε από τη ζωή στη γενέτειρά του στις 31 Ιανουαρίου 2011, σε ηλικία 95 ετών.

Ακολουθεί το ποίημά του με τίτλο “Όσο υπάρχουν ποιητές”.

Όσο υπάρχουν ποιητές
Τα πουλιά θα πετούν
Και τα δέντρα θ’ ανθίζουν
Δε θα μπορούν ανίερα χέρια
Να σταματήσουν την άνοιξη
Να εξαφανίσουν τα πράσινα σημάδια
Αυτούς που πιστεύουν ακόμα
Πως είναι τ’ όνειρο δυνατό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;