Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021: Πέντε ταινίες που μιλάνε για το πώς ο άνθρωπος έχει επηρεάσει το περιβάλλον
Οι ταινίες που αξίζει να δεις σήμερα, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021.

Στις 5 Ιουνίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021. Η ημέρα αυτή αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και ο πλανήτης. Εμείς είπαμε να επιλέξουμε μερικές ταινίες που ασχολούνται με το θέμα της κλιματικής αλλαγής και το πώς οι άνθρωποι επηρεάζοντας το περιβάλλον, επηρεάζουν την υγεία τους, αλλά και την ίδια τους τη ζωή.

Το θέμα για το 2021 είναι: “Ξανασκέφτομαι. Αναδημιουργώ. Αποκαθιστώ” και αναφέρεται στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί την αφετηρία της καμπάνιας του ΟΗΕ “Δεκαετία για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων (2021-2030)”.

1. Avatar

To blockbuster του James Cameron μπορεί να είναι μία ταινία επιστημονικής φαντασίας, που μεταφέρει την ιστορία σε άλλο πλανήτη, όμως, τα θέματα που θίγει έχουν να κάνουν με όσα γίνονται στην Γη. Η ιστορία των Na’vi θυμίζει σε πολλά την περίοδο της αποικιοκρατίας, αλλά και την ιστορία της Ποκαχόντας που έγινε ιδιαίτερα γνωστή μέσα από την ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney. Μέσω της φανταστικής ιστορίας, ο Cameron ασχολείται με την κλιματική αλλαγή, αλλά και τους φυσικούς πόρους.

2. Beasts of the Southern Wild

Η, συνεχώς, αυξανόμενη στάθμη της θάλασσας λόγω του λιώσιμου των πάγων έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα σε αρκετές περιοχές που βρίσκονται κοντά σε υγροτόπους. Από εκεί αντλεί έμπνευση για την ταινία του ο Benh Zeitlin. Ο σκηνοθέτης μας βάζει στο μυαλό μίας εξάχρονης που δεν μπορεί να βγάλει από το κεφάλι της τις ιστορίες που ακούει με τέρατα που είναι παγιδευμένα στους πάγους και θα αρχίσουν να περπατούν και πάλι στη Γη, μετά το λιώσιμό τους. Μία ιστορία, που μπορεί να φαίνεται φανταστική, όμως, σε βάζει μέσα στη δύσκολη πραγματικότητα της ζωής της πρωταγωνίστριας μέσα από τα παιδικά μάτια της.

3. Erin Brockovich

Τώρα, θα με ρωτήσεις τι δουλειά έχει μία ιστορία για μία γυναίκα που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τη δουλειά και τη μητρότητα, αλλά και τον σεξισμό που δέχεται εξαιτίας της εμφάνισής της με την κλιματική αλλαγή. Αν κοιτάξεις πίσω από τη μοναδική ερμηνεία της Julia Roberts και περάσεις σε επόμενο πλάνο, η ταινία ασχολείται με το θέμα της μόλυνσης των υδάτων από μεγάλες εταιρείες που πετάνε τα απόβλητά τους και δε νοιάζονται για τις ανθρώπινες ζωές, αλλά και τα ζώα που μπορούν να επηρεαστούν από αυτές τις κινήσεις τους. Ουσιαστικά, δείχνει μία άλλη πλευρά της συμβολής του ανθρώπου στην αλλαγή του περιβάλλοντος.

4. mother!


Η βιβλική αλληγορία του Darren Aronfosky μπορεί να μετατραπεί και σε μία αλληγορία για την μητέρα φύση και το πώς έχουμε εισβάλει εμείς στο “σπίτι” της. Μία ιστορία που βασίζεται περισσότερο σε εικόνες και πλάνα που κρύβουν κάτι. Ανάλογα με το background σου μπορείς να δεις διαφορετικές πτυχές της αλληγορίας αυτής να ξεκλειδώνονται μπροστά σου. Το μόνο σίγουρο είναι πως η μητέρα της Jennifer Lawrence, είναι η μητέρα φύση.

5. WALL-e

Ίσως, το καλύτερο animation της Pixar έχει να κάνει με ένα ρομπότ το οποίο έχει μείνει στην Γη, όπου έχει εγκαταληφθεί από τους ανθρώπους που, πλέον, μένουν σε δορυφόρους. Τα απορρίμματα και η διαχείρισή τους έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο και η Γη έχει μετατραπεί σε ένα ερημικό τοπίο. Μία μοναδική ιστορία που θα αγαπήσεις για το ρομποτάκι που ονομάζεται WALL-e, αλλά θα σκεφτείς ξανά και ξανά για τα μηνύματα που θέλει να σου περάσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;