Σαλβαδόρ Νταλί: 117 χρόνια από τη γέννηση του Ισπανού ζωγράφου
Σαν σήμερα γεννιέται το 1904 ο Σαλβαδόρ Νταλί.

Ο  Σαλβαδόρ Φελίπε Χακίντο Νταλί, όπως ήταν ολόκληρο το όνομά του γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1904 στην πόλη Φιγέρες της Ισπανίας. Η οικογένειά του ήταν ευκατάστατη, καθώς ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και συμβολαιογράφος. Βέβαια, ο ζωγράφος δεν έλαβε υποστήριξη από τον πατέρα του, ο οποίος δεν ήταν ικανοποιημένος και ενθουσιώδης από τις ικανότητές του. Ωστόσο, η μητέρα του ήταν αυτή που τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί με τη ζωγραφική, αφού χάριν της μητέρας του “ανακάλυψε” τον κόσμο της ζωγραφικής παρακολουθώντας τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στη Δημοτική σχολή σχεδίου της πόλης του.

Μάλιστα, το 1916 φιλοξενήθηκε από την οικογένεια του τοπικού καλλιτέχνη Ramon Pichot, της πόλης Καδακές, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών του με την υπόλοιπη οικογένειά του. Εκεί, ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με τη μοντέρνα ζωγραφική.

Το 1919 και στην ηλικία των 15 ετών ο έφηβος Νταλί συμμετείχε στη δημόσια έκθεση του Δημοτικού Θεάτρου στη γενέτειρά του. Μετά από τρία χρόνια, το 1921, έχασε τη μητέρα του από καρκίνο. Αυτό, όμως, που “στιγμάτισε” το ζωγράφο, αφού δεν το αποδέχτηκε ποτέ, ήταν η απόφαση του πατέρα του να νυμφευτεί την αδερφή της μητέρας του, μετά το θάνατό της. Έτσι, ένα χρόνο μετά το θάνατο της μητέρας του μετακόμισε στη Μαδρίτη, όπου και ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ακαδημία των Τεχνών (Academia de San Fernando).

Πρόκειται για μία γόνιμη καλλιτεχνικά περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Νταλί πειραματίστηκε αρκετά με τον κυβισμό. Βέβαια, οι γνώσεις του γύρω από το -τότε- νέο κίνημα ήταν λίγες και ανεπαρκείς, αλλά εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν άλλοι κυβιστές στη Μαδρίτη. Την ίδια περίοδο ήρθε σε επαφή με το ριζοσπαστικό κίνημα του ντανταϊσμού, το οποίο έμελλε να επηρεάσει σημαντικά το έργο του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Μεταξύ άλλων γνώρισε τον ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και τον σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ με τους οποίους δημιούργησε φιλικές σχέσεις. Το 1926 αποβλήθηκε από την Ακαδημία λίγο πριν τις τελικές του εξετάσεις, καθώς έκανε μία “βαριά” δήλωση. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι κανένας από τους καθηγητές του δεν είναι άξιος να τον κρίνει. Την ίδια χρονιά, επισκέφτηκε το Παρίσι, όπου για πρώτη φορά συνάντησε έναν εξίσου σημαντικό ζωγράφο της εποχής: τον Πικάσο. Ο Πικάσο, όμως, γνώριζε ήδη κάποια πράγματα για το έργο του Νταλί.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Dalí Universe (@thedaliuniverse)

Τα επόμενα χρόνια, στα έργα του Νταλί αποτυπώνονται ισχυρές επιδράσεις από το έργο του Πικάσο, αλλά ταυτόχρονα αρχίζει να διαφαίνεται ένα προσωπικό ύφος στους πίνακες του Νταλί. Οι εκθέσεις έργων του στη Βαρκελώνη αρχίζουν να προκαλούν έντονες συζητήσεις, αλλά και διαφωνίες μεταξύ των κριτικών τέχνης.

Το 1929, τη χρονιά δηλαδή που ο Νταλί αποβλήθηκε από την Ακαδημία, ο ίδιος συνεργάστηκε με τον Λουίς Μπουνιουέλ για τη δημιουργία μιας ταινίας, η οποία επρόκειτο για καθαρή αποτύπωση του υπερρεαλισμού στον κινηματογράφο. Ήταν η μικρού μήκους ταινία, Ανδαλουσιανός Σκύλος, όπου ο ήρωας σέρνει δύο πιάνα, γεμισμένα με νεκρούς γάιδαρους, κατά μήκος ενός σαλονιού. Γρήγορα το έργο προκάλεσε αίσθηση, δημιουργώντας σύνδεση του ρεύματος του υπερρεαλισμού με τα ονόματα των Νταλί και Μπουνιουέλ.

Το γεγονός ότι η ταινία είχε τεράστια επιτυχία δυσαρέστησε τους δύο καλλιτέχνες! Η ταινία ήταν όντως ιδιαίτερα ανατρεπτική, προκαλώντας έως και σήμερα αίσθηση. Το γεγονός λοιπόν ότι ενώ η ταινία είχε διάθεση να προκαλέσει την αστική κοινωνία, εν τέλει άρεσε σε μεγάλο μέρος της και είχε απήχηση στις μάζες απογοήτευσε τους δύο καλλιτέχνες με τον Νταλί να δηλώνει: “Το κοινό δεν έπιασε το ηθικό νόημα της ταινίας, το οποίο στρέφεται εναντίον τους με απόλυτη σκληρότητα και βία”.

Γεικότερα, η μούσα του Νταλί ήταν η Ελένα Ντμτρίεβνα Ντελούβινα Ντιακόνοβα, ρωσικής καταγωγής, που είναι περισσότερο γνωστή ως Γκαλά (από το όνομα Γαλάτεια). Ο ζωγράφος, μάλιστα, εν τέλει παντρεύτηκε τη Γκαλά, ενώ η σχέση τους αναμένεται να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία, τα γυρίσματα της οποίας ολοκληρώθηκαν προσφάτως, ονομάζεται “Daliland“. Τον Σαλβαδόρ Νταλί θα υποδυθεί ο Μπεν Κίνγκσλεϊ, ενώ η βραβευμένη στις Κάννες ηθοποιός, Μπάρμπαρα Σούκοβα, υποδύεται το ρόλο της Γκαλά.

Με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ευρώπη, ο Νταλί μαζί με την Γκαλά, εγκαταστάθηκε στις Η.Π.Α., όπου θα ζήσει από το 1940 έως το 1948. To 1941 εργάζεται για την Walt Disney πάνω στη δημιουργία ενός κινούμενου σχεδίου (το Destino,) αλλά μόνο 15 δευτερόλεπτα παρουσιάζονται ολοκληρωμένα πέντε χρόνια αργότερα. Το 1942 δημοσιεύεται και η αυτοβιογραφία του The Secret Life of Salvador Dali (Η κρυφή ζωή του Σαλβαδόρ Νταλί).

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Νταλί αν και ανήκε στο υπερρεαλιστικό κίνημα, διαγράφηκε από αυτό. Η αιτία ήταν οι πολιτικές του θέσεις, αφού υποστήριξε το δικτάτορα της Ισπανίας, Φράνκο. Παρόλα αυτά ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δεν έχει πολιτική θέση. Ακόμη, είχε δηλώσει ότι είναι αναρχικός, αλλά και μοναρχικός, και τα δύο όμως σε μεταφυσικό επίπεδο και όχι σε πολιτικό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Justin Sobieski (@justinsobieski630)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;