29 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2021
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2021.

Σήμερα, 29 Απριλίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Χορού, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία. Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO, και ο λόγος για τον οποίο καθιερώθηκε τη συγκεκριμένη ημέρα είναι επειδή η 29η Απριλίου είναι η ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα Ζαν-Ζορζ Νοβέρ. Ο Ζαν-Ζορζ Νοβέρ  ήταν ο δημιουργός του σύγχρονου μπαλέτου.

Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού είναι να ενώσει όλους τους ασχολούμενους με την τέχνη του χορού, πέρα από πολιτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς. Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2021 ανέλαβε να γράψει ο παγκοσμίου φήμης Γερμανός χορευτής μπαλέτου, Friedemann Vogel.

Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2021: Το μήνυμα του Friedemann Vogel

Τα πάντα ξεκινούν με κίνηση – είναι ένα ένστικτο που διαθέτουμε όλοι – και ο χορός είναι κίνηση εκλεπτυσμένη που επικοινωνεί. Όσο σημαντική και εντυπωσιακή και να είναι η αψεγάδιαστη τεχνική, η ουσία, εν τέλει, είναι αυτό που εκφράζει ο χορευτής μέσα στην κίνηση.

Ως χορευτές, κινούμαστε διαρκώς φιλοδοξώντας να δημιουργήσουμε αυτές τις αλησμόνητες στιγμές. Ανεξάρτητα από το είδος του χορού, αυτό είναι που αγωνίζεται να πετύχει ο κάθε χορευτής. Έτσι λοιπόν, όταν ξαφνικά, δε μας επιτρέπεται πια να δίνουμε παραστάσεις, με το κλείσιμο των θεάτρων και την ακύρωση των φεστιβάλ, οι κόσμοι μας παγώνουν. Καμία φυσική επαφή. Καμία παράσταση. Κανένας θεατής. Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που η χορευτική κοινότητα αντιμετωπίζει τόσο συλλογικά την πρόκληση να παραμείνει κινητοποιημένη, να βρει το λόγο ύπαρξής της.

Ωστόσο, όταν μας στερούν κάτι πολύτιμο, τότε ακριβώς είναι που εκτιμούμε πραγματικά πόσο ζωτικής σημασίας είναι αυτό που κάνουμε και πόσα πολλά σημαίνει ο χορός για την ευρύτερη κοινωνία. Οι χορευτές συχνά επαινούνται για τις σωματικές τους δεξιότητες, ενώ στην πραγματικότητα η πνευματική μας δύναμη είναι αυτή που μας στηρίζει ακόμα περισσότερο. Πιστεύω πως είναι αυτός ο μοναδικός συνδυασμός σωματικής και ψυχολογικής ευκινησίας που θα μας βοηθήσει να βγούμε νικητές, να επανεφεύρουμε τους εαυτούς μας, να
συνεχίσουμε να χορεύουμε και να συνεχίσουμε να εμπνέουμε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Friedemann Vogel (@friedemannvogel_official)

Ποιος είναι ο Friedemann Vogel;

Το περιοδικό Tanz περιέγραψε τον Φρίντεμαν Φόγκελ (Friedemann Vogel), όταν τον εξέλεξε «Χορευτή της Χρονιάς» για δεύτερη φορά το 2019, ως «έναν παγκοσμίου φήμης σταρ που δεν έχασε ποτέ το έδαφος κάτω απ’ τα πόδια του». Την επόμενη χρονιά, τα περίφημα Βραβεία Χορού της Γερμανίας τίμησαν τον Κορυφαίο Χορευτή (Principal Dancer) του Μπαλέτου της Στουτγκάρδης με το βραβείο του «Εξέχοντα Καλλιτέχνη» εις αναγνώριση της μακράς και λαμπρής διεθνούς του καριέρας.

Λαμβανομένου υπόψιν, πως από τότε που θυμάται τον εαυτό του ήθελε να γίνει χορευτής, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για τη ζωή του φέρει τον τίτλο «Φρίντεμαν Φόγκελ – Η Ενσάρκωση του Χορού». Για πάνω από 20 χρόνια, ο πολυβραβευμένος καλλιτέχνης έχει δώσει παραστάσεις σε εγνωσμένου κύρους σκηνές ανά την υφήλιο, από τη Σκάλα του Μιλάνο και το Θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα μέχρι το Διεθνές Φεστιβάλ Μπαλέτου στο Τόκιο, κατακτώντας εξίσου κριτικούς και κοινό. Ο Φρίντεμαν Φόγκελ, που φημίζεται τόσο για τις βαθύτατα συγκινητικές ενσαρκώσεις του σε δραματικά μπαλέτα όσο και για τις συγκλονιστικές του ερμηνείες σε πιο σύγχρονα έργα, κατέχει τον εθνικό τίτλο του «Kammertänzer» – την
υψηλότερη διάκριση για ένα χορευτή στη Γερμανία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Friedemann Vogel (@friedemannvogel_official)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;