Εμίλ Ζολά: 5 βιβλία με αφορμή τη γέννηση του συγγραφέα
Σαν σήμερα το 1840 γεννιέται ο Εμίλ Ζολά.

Ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος του νατουραλισμού, ο Γάλλος συγγραφέας Εμίλ Ζολά, γεννήθηκε σαν σήμερα στις 2 Απριλίου 1840 στο Παρίσι. Αν και γεννήθηκε σε μία ευκατάστατη οικογένεια, έχασε τον πατέρα του στην ευαίσθητη ηλικία των 6 ετών. Τότε, ο Εμίλ Ζολά και η μητέρα του έμειναν χωρίς χρήματα, καθώς οι δουλειές του πατέρα του δεν πήγαιναν καλά λίγο πριν το θάνατό του.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο συγγραφέας να ζήσει μία φτωχική και δυστυχισμένη ζωή φοιτώντας, μάλιστα, σε ένα πολύ φτωχικό και δυσλειτουργικό σχολείο, στο οποίο, όμως, γνώρισε τον μετέπειτα επιτυχημένο Γάλλο ζωγράφο, Πωλ Σεζάν.

Στην ηλικία των 18 ετών έλαβε μία υποτροφία για το Παρίσι. Έτσι, μετακόμισε με την μητέρα του, που ήθελε να τον δει νομικό, στη γαλλική πρωτεύουσα, αλλά δεν πέρασε τις απαιτούμενες εξετάσεις, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει τη Νομική δύο χρόνια μετά.

Έχοντας βιώσει τις δυσκολίες και τις στερήσεις της ζωής από νεαρή ηλικία ο Εμίλ Ζολά άρχισε να ασχολείται με το γράψιμο, εργαζόμενος στο κρεβάτι για να ζεσταίνεται και κρατώντας ένα κερί στο αριστερό του χέρι για να βλέπει.

Θετική έκβαση για την ποιότητα της ζωής τους ήταν η στιγμή που ένας φίλος του πατέρα του φρόντισε να μπει κλητήρας σ’ ένα εκδοτικό οίκο. Ο πενιχρός μισθός του ήταν επαρκής, ώστε να νοικιάσει ένα μικρό διαμέρισμα, όπου έμεινε αρχικά με τη μητέρα του και στη συνέχεια με τη σύζυγό του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Değişen Mekanlar (@degisenmekanlar)

Αργότερα, άρχισε να αρθρογραφεί σε εφημερίδες σχετικά με τη λογοτεχνία, την τέχνη και την πολιτική διατυπώνοντας, μάλιστα, δριμύτατη κριτική ενάντια στο Ναπολέοντα Γ, αλλά και το ιερατείο. Ωστόσο, αυτές του οι απόψεις ήταν που τον βοήθησαν να αυξήσει μέσα σ’ ένα χρόνο, τα έσοδά, καθώς έστελνε πολλά άρθρα του σε εφημερίδες, ενώ κυκλοφόρησε και το πρώτο του βιβλίο.

Γενικότερα, ο Εμίλ Ζολά έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτική φιλελευθεροποίηση της Γαλλίας και στην απαλλαγή του λοχαγού Άλφρεντ Ντρέιφους, ο οποίος κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε άδικα, γεγονός που συνοψίζεται στη διάσημη ανοιχτή επιστολή του με τίτλο “Κατηγορώ”. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εμίλ Ζολά ήταν υποψήφιος για Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2 φορές: Το 1901 και το 1902. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί έκπληξη, αφού το έργο του “ταρακούνησε” τα νερά ασκώντας μεγάλη κοινωνική επιρροή.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του φρόντισε να γράψει έργα, τα οποία ασκούσαν κριτική στα κακώς κείμενα τόσο της κοινωνίας όσο και της πολιτικής σκηνής της εποχής του, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη “Νανά” και το “Κατηγορώ”.

Ο Εμίλ Ζολά έφυγε από τη ζωή στις 29 Σεπτεμβρίου 1902 λόγω δηλητηρίασης από τις αναθυμιάσεις της σόμπας στην κρεβατοκάμαρά του βυθίζοντας σε θλίψη τη Γαλλία, τον κύκλο των νατουραλιστών συγγραφέων, οι οποίοι ως δάσκαλό τους τον Εμίλ Ζολά, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο των γραμμάτων.

Ακολουθούν μερικά βιβλία του Εμίλ Ζολά, με σκοπό να εντρυφήσετε στη γραφή του!

1. Νανά

Περίληψη:  Η Νανά δεν ήταν μια συνηθισμένη εταίρα. Ξεπετάχτηκε σαν τη χρυσόμυγα μέσ’ απ’ την κοπριά· κι από το πεζοδρόμιο έφτασε στο μέγαρο όπου καταβρόχθιζε τις περιουσίες των “κυρίων” και των αριστοκρατών “σαν σοκολατάκια στα χιονάτα της γόνατα”. Ψηλή, παχουλή, με ξανθοκόκκινη χαίτη, κυκλοφορούσε σαν βασίλισσα με δαντέλες και μπριγιάν στην παρισινή κοινωνία της Δεύτερης Αυτοκρατορίας, με μόνη της ηδονή το μάζεμα του πλούτου. Προσφερόταν σ’ όποιον και να ‘ταν κι όπου να ‘ταν.

Ένας ευπατρίδης αυτοπυρπολήθηκε, βάζοντας φωτιά στο σταύλο με τ’ άλογά του, αφού γλέντησε όλη την περιουσία του μαζί της· ένας νεαρούλης αυτοκτόνησε με το ψαλίδι των νυχιών της, γιατί αρνήθηκε να τον παντρευτεί… Ο Φλωμπέρ γοητεύτηκε τόσο απ’ το έργο του Ζολά, ώστε το διάβασε μονορούφι -σε εντεκάμισι ώρες κάποια Κυριακή- κι έγραψε πως “η Νανά πλησιάζει το μύθο, χωρίς να παύει να είναι και πραγματική”. Νανά! Τ’ όνομά της εδώ κι εκατόν είκοσι χρόνια θυμίζει τον αγοραίο έρωτα και την ηδονή, όταν συνοδεύεται από τ’ όνομα του μεγάλου της συγγραφέα: του Ζολά!

2. Κατηγορώ

Περίληψη: Το 1898, διάσημος πια και σεβαστός, ο Ζολά έμελλε να συνταράξει συθέμελα τη γαλλική κοινωνία και να διακινδυνεύσει τη σταδιοδρομία του καθώς ανακατεύτηκε στην περίφημη υπόθεση Ντρέιφους, που έκανε πάταγο εκείνη την εποχή. Ήταν ο μόνος που υπερασπίστηκε το Ντρέιφους στέλνοντας ανοιχτή επιστολή στο Γάλλο πρόεδρο, η οποία δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1898 στο εξώφυλλο της παριζιάνικης καθημερινής εφημερίδας L’Aurore, του Ζωρζ Κλεμανσώ, υπό τον τίτλο ?Κατηγορώ!?. Ο Ζολά ξεσκέπασε μία μηχανορραφία που κόστισε την ελευθερία στο στρατιωτικό Άλφρεντ Ντρέιφους εξαιτίας του αντισημιτισμού του Υπουργείου Αμύνης.

Το γράμμα αυτό προκάλεσε αίσθηση σε όλο τον κόσμο. Η πρόθεση του Ζολά ήταν να κατηγορηθεί ο ίδιος για συκοφαντική δυσφήμιση ώστε να δημοσιοποιήσει τα νέα αποδεικτικά στοιχεία προς στήριξη του Ντρέιφους. Την αποκάλυψη ακολούθησαν δραματικά γεγονότα. Πολλές γαλλικές εφημερίδες τον χτύπησαν, μποϊκόταραν τα βιβλία του και ο ίδιος μόλις κατόρθωσε να σωθεί από τη μανία του όχλου δραπετεύοντας στην Αγγλία. Το γράμμα του όμως έφερε το αποτέλεσμα που ήθελε. Έγινε αναθεώρηση της δίκης και ο Ντρέιφους αποδείχτηκε αθώος, γεγονός που οδήγησε και στη μεταρρύθμιση του συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του χωρισμού εκκλησίας και κράτους.

3. Η κουζίνα

Περίληψη:  Η μοιχεία στην αστική τάξη μπαίνει στο μικροσκόπιο του Ζολά. Κεφάλαιο κεφάλαιο ξετυλίγει τη σιχαμερή υποκρισία, την αποτρόπαιη βρομιά και την απροσμέτρητη ηλιθιότητα των αξιοσέβαστων αστών. Αξιότιμοι κύριοι με σπιτωμένες μετρέσες, “τίμιες” κυρίες με περίεργα βίτσια, κακομαθημένες κόρες, άπληστες και αδίστακτες για χρήμα και επίδειξη, ιστορίες συντεθειμένες πάνω στον καμβά της απογύμνωσης και της κοινωνικής σάτιρας. Ο Ζολά με έξοχη αφηγηματολογική τεχνική διεισδύει από τα κοσμικά σαλόνια των “ευγενών” αστών στον ανήθικο και συγκαλυμμένο υπόνομο της Κουζίνας τους.

4. Η ταβέρνα

Περίληψη:  Στα 1875, σε διακοπές στην ακροθαλασσιά, ο Ζολά αρχίζει με ενθουσιασμό το πρόπλασμα του πρώτου του βιβλίου. “Το μυθιστόρημα πρέπει να είναι αυτό: να δείξουμε το περιβάλλον του “λαού” και να εξηγήσουμε απ’ αυτό το περιβάλλον “τα ήθη του”… Με μια λέξη, ένας πίνακας πολύ ακριβής της ζωής του λαού, με τις βρομιές του, την παρατημένη του ζωή, τη χυδαία του γλώσσα…” Από το θόρυβο που έκανε και από την κυκλοφορία που γνώρισε, η “Ταβέρνα” υπήρξε η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Εμίλ Ζολά και ένα από τα μεγάλα γεγονότα της γαλλικής λογοτεχνίας. Σήμερα που της αποδόθηκε δικαιοσύνη, πήρε οριστικά θέση ανάμεσα στ’ αριστουργήματα του νεώτερου μυθιστορήματος.

5. Στον παράδεισο των κυριών

Περίληψη:  “Το αριστούργημα του Εμίλ Ζολά είναι ένα από τα κύρια έργα της σειράς Les Rougon-Macquart, ενός από τους θεμέλιους λίθους του νατουραλιστικού μυθιστορήματος, όπου η ίντριγκα γεννιέται σε ένα ντεκόρ και ένα περιβάλλον απόλυτα καταγεγραμμένα. Η πρόθεση του Ζολά ήταν να απεικονίσει όσο το δυνατόν καλύτερα την κοινωνική άνοδο μιας οικογένειας και το βιβλίο αποτελεί το χρονικό της ανέλιξης μιας ταπεινής αλλά φιλόδοξης γυναίκας στον χώρο του εμπορίου. Για να το επιτύχει, ο συγγραφέας συσσωρεύει κολοσσιαίο όγκο πληροφοριών και περιπλανιέται στα πολυκαταστήματα, γεγονός που του επιτρέπει να αποδώσει πιστά την ατμόσφαιρα που αναδύεται μέσα από απολαυστικές περιγραφές…”

Πηγή κεντρικής εικόνας: Wikimedia Commons

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 0 
 2