Τα
Της αναγνώστριας του neolaia.gr, Ελπίδας Κοκκινογένη

Είναι αλήθεια πως όσοι δεν ζήσαμε αντίστοιχες καταστάσεις, όπως κατοχή και χούντα, δεν γνωρίζαμε τι θα πει απαγόρευση κυκλοφορίας και εγκλεισμός. Ακούγαμε από τους μεγαλύτερους, αλλά ποτέ δεν συνειδητοποιήσαμε πώς είναι πραγματικά. Να λοιπόν που ήρθε η ώρα μας. Το ευτυχές βέβαια σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι ούτε τον κατακτητή, ούτε τα τανκς έχουμε πάνω από το κεφάλι μας. Έχουμε έναν αόρατο εχθρό, που όμως είναι στο χέρι μας να τον αποφύγουμε.

Θα μπορούσαμε εδώ να αναφερθούμε σε όλα αυτά που μας συμβαίνουν. Δεν μπορούμε να πάμε στη σχολή μας, για να βγούμε έξω πρέπει να δίνουμε αναφορά, η μάσκα έχει γίνει απαραίτητο αξεσουάρ, δεν μπορούμε να πάμε για έναν καφέ, δεν μπορούμε να αγκαλιάσουμε τους γονείς μας και πολλά πολλά άλλα. Γνωρίζουμε όμως, ότι όλα αυτά είναι προσωρινά. Αν όμως, δούμε τα «δεινά» του Lockdown ως «ευκαιρίες» αυτοβελτίωσης, δημιουργικότητας, επανεκκίνησης, ακόμα και ευτυχίας, τα οφέλη όλων αυτών, θα κρατήσουν για πάντα. Είτε ως εφόδια, είτε ως αναμνήσεις. Βλέπετε, από καθετί «δύσκολο» που προκύπτει στη ζωή μας, μπορούμε να αποκομίσουμε τα μέγιστα, αρκεί να μην το αφήσουμε εξ’ αρχής να μας καταβάλει. Θα αναφερθώ σε 25 πράγματα που δοκίμασα και με έκαναν πραγματικά να απολαμβάνω το Lockdown σαν «Διακοπές».

Να τονιστεί, ότι απευθύνονται σε όσους δεν έχουν απολύτως κανένα εισόδημα, όπως εγώ, και μόνο δύο ή τρία χρειάζονται ένα μικρό αντίτιμο. Όσοι έχουν λεφτά, φαντάζομαι ότι μπορούν να βρουν άλλες τόσες ασχολίες…

Σχέσεις

1. Μήπως είναι η ώρα να έρθετε πιο κοντά με τον άνθρωπό σας; Αν τα τελευταία χρόνια δεν βλεπόσασταν πολύ συχνά ή τουλάχιστον δεν περνούσατε μαζί ποιοτικό χρόνο, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να ερωτευτείτε από την αρχή. Βάλτε ένα ποτήρι κρασί το βραδάκι, ακούστε μουσική, διαμορφώστε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σαν ένα πριβέ μπαρ ή εστιατόριο, και υποθέστε ότι είναι το πρώτο σας ραντεβού. Θα εκπλαγείτε από το τι μπορεί να προσφέρει και στους δυο σας.

2. Μήπως έχετε χρόνια να μιλήσετε σε κάποιον άνθρωπο που ήταν σημαντικός για εσάς, αλλά τα έφερε έτσι η ζωή και χαθήκατε..; Μπορεί πριν το Lockdown, να μην είχατε το χρόνο να το σκεφτείτε αυτό, ή να διστάζατε να βρεθείτε μαζί του λόγω αμηχανίας. Τώρα όμως, η απόσταση μας δίνει ένα προβάδισμα. Μπορείτε αρχικά να τον αναζητήσετε στο διαδίκτυο ή αν έχετε τον αριθμό του, να του στείλετε ένα μήνυμα. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορείτε να βρεθείτε. Καθώς θα περνάει ο χρόνος και θα αναπτύσσεται ξανά μια σχέση, όταν βγούμε από όλο αυτό, θα έχετε ήδη την οικειότητα μεταξύ σας, ώστε να θέλετε να βρεθείτε και από κοντά.

3. Τελευταία, έχει ακουστεί ο όρος διαδικτυακά πάρτι. Μπορεί να ακούγεται κάπως αστείο, ειδικά την πρώτη φορά που το ακούς, όμως έχει προοπτική.. Κάνεις βιντεοκλήση με την παρέα, βάζει ο ένας μουσική, βάζετε και από ένα ποτάκι, ή καφεδάκι, ανάλογα την ώρα, και τα λέτε.. σαν να είστε σε καφετέρια ή μπαρ.. Τί να κάνουμε.. Ό,τι έχουμε..

4. Δεν μπορούμε να πούμε σε κάποιον πάμε για καφέ ή ποτό, αλλά μπορούμε να του πούμε πάμε για έναν περίπατο ή για τζόκινγκ. Δεν το συνηθίζαμε. Η κουλτούρα μας είναι «πάμε για καφέ να τα πούμε». Καιρός να πούμε σε κάποιον πάμε για περπάτημα να τα πούμε. Πραγματικά, πάντα θεωρούσα το περπάτημα τόσο άνευ ουσίας, τόσο χάσιμο χρόνου. Μέχρι που μου είπαν ότι αφού δεν μπορούμε να βγούμε για άλλον λόγο, πάμε για περπάτημα και θα δεις. Αν δεν σ’ αρέσει δεν ξαναπάμε. Ε και πήγα! Ε και μετά τα πρώτα 6 χιλιόμετρα άρχισε να μου αρέσει ακόμα περισσότερο. Μετά από συνολικά 3 ώρες περπατήματος, το καθιερώσαμε. Μια φορά τη βδομάδα είναι αρκετή. Η ευχαρίστηση που νιώθεις μετά, είναι εφάμιλλη των μεγάλων ευχαριστήσεων της ζωής. Και αυτό σας το λέει ένας άνθρωπος που πριν το Lockdown πήγαινε με το μηχανάκι ως το περίπτερο.

Μάθηση

5. Αν είστε φοιτητές, επαναπροσδιορίστε την σχέση σας, με το αντικείμενό σας. Θυμηθείτε με τί ενθουσιασμό ξεκινήσατε τη σχολή σας. «Εκμεταλλευτείτε» το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να ξυπνήσετε δυο ώρες νωρίτερα ώστε να προλάβετε το λεωφορείο και να φτάσετε στην ώρα σας στο μάθημα. Ούτε έχετε τη δυνατότητα να πάτε για καφέ μετά το μάθημα με τους συμφοιτητές σας. Τώρα είναι η ευκαιρία. Μετά το διαδικτυακό μάθημα, διαβάστε, εμβαθύνετε, μελετήστε έρευνες. Είναι αυτό που αγαπάτε, αυτό που θα φροντίσει για τον βιοπορισμό σας στο μέλλον. Είναι αυτό που θα κάνετε μια ολόκληρη ζωή. Αφοσιωθείτε σε αυτό. Βελτιώστε τους βαθμούς σας. Ένα πτυχίο με βαθμό πάνω από 7,5 σας δίνει δυνατότητες για μεταπτυχιακό, για υποτροφίες, για εράσμους.. Αν αυτά, δεν είναι κίνητρα, τότε τί είναι;

6. Για τους μεγαλύτερους, όσοι δεν καταφέρατε να «βγάλετε» το σχολείο, λόγω δυσμενών συνθηκών, και μεγαλώνοντας δεν βρίσκατε το κουράγιο να το αποφασίσετε, λόγω υποχρεώσεων, τώρα είναι η στιγμή σας. Γραφτείτε σε ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά, δεν θα χρειαστεί να λείπετε από το σπίτι και τις υποχρεώσεις σας. Είναι η ώρα να κάνετε αυτό που στερηθήκατε. Για εκείνους που έχουν βγάλει το σχολείο, αλλά δεν κατάφεραν να σπουδάσουν, μπορούν να αρχίσουν τις αιτήσεις σε διάφορα προγράμματα. Ακόμα και στο ανοιχτό πανεπιστήμιο. Αν ο δισταγμός σας ήταν το πού θα αφήσετε τα παιδιά, ποιος θα σας πηγαίνει μέχρι εκεί, πότε θα προλαβαίνετε το μαγείρεμα, αν τώρα δεν είναι η μεγάλη ευκαιρία, πότε θα είναι; Αξιοποιήστε το χρόνο σας με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο. Υπό άλλες συνθήκες ήταν δύσκολο. Κατανοητό. Τώρα όμως; Μήπως ήρθε η ώρα να κάνετε κάτι σημαντικό για τον εαυτό σας; Επιτέλους, ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε τα «καλά» που μας προσφέρει η τεχνολογία.

7. Για τους πιο φιλομαθείς, θα βρείτε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την παρακολούθηση διαδικτυακών σεμιναρίων. Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που θα βρείτε δωρεάν σεμινάρια με ή χωρίς βεβαίωση. Αναλόγως τους λόγους για τους οποίους θα τα παρακολουθήσετε. Πληθώρα θεμάτων, όπου κανένας δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρει κάτι που τον ενδιαφέρει.

8. Μιας και αναφερθήκαμε στη φιλομάθεια, θεωρώ ενδιαφέρον να αναφερθώ στα σήματα μορς. Από περιέργεια ξεκίνησα να μαθαίνω στο διαδίκτυο, και ειλικρινά, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που έμαθα τελευταία. Σκεφτείτε μόνο αυτό: Να λέτε στον σύντροφό σας τη φράση ‘διώξε τους, νύσταξα’ βήχοντας κωδικοποιημένα. Ανεκτίμητο!

9. Έχετε σκεφτεί ποτέ να μάθετε μία γλώσσα που αγαπάτε (πέρα από τα αγγλικά που μας υποχρέωσαν να μάθουμε από μικρά παιδιά); Μπορεί να μην προλαβαίνατε ποτέ να ασχοληθείτε με κάτι τέτοιο, ή να σκεφτόσασταν ότι είναι μία δαπανηρή διαδικασία. Ή μπορεί να θεωρούσατε ότι είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία, σκεπτόμενοι την πίεση που όλοι έχουμε δεχτεί στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Εδώ όμως, μιλάω για κάτι τελείως διαφορετικό. Μιλάω για την εκμάθηση μιας γλώσσας μέσω παιχνιδιού. Υπάρχουν πλέον τόσες δωρεάν εφαρμογές για την εκμάθηση μιας γλώσσας. Τα κυριότερα σημεία είναι τρία: Μαθαίνεις με τρόπο διασκεδαστικό, μαθαίνεις με σύγχρονες μεθόδους, όπως η μέθοδος της επανάληψης του λάθους και τέλος, μαθαίνεις να συνεννοείσαι στην καθημερινή γλώσσα των ανθρώπων. Αν για παράδειγμα ταξιδέψεις σε μία χώρα, θα γνωρίζεις ό, τι είναι απαραίτητο, χωρίς να έχει χρειαστεί να περάσεις από τα στάδια του να μάθεις απ’ έξω τα απαρέμφατα και τα γερούνδια (θεέ μου). Αφού λοιπόν ξεκινήσετε την εκμάθηση μέσα από μια τέτοια εφαρμογή, αν σας ενδιαφέρει να πιστοποιήσετε και τις γνώσεις σας, μπορείτε να προχωρήσετε σε δωρεάν υλικό που θα βρείτε στο YouTube, καθώς και σε δωρεάν τεστάκια που θα βρείτε πάλι στο διαδίκτυο. Αν με ρωτάτε κατά πόσο είναι αποτελεσματική αυτή η μέθοδος εκμάθησης, θα σας πω ότι μαθαίνω Γερμανικά μέσω γνωστού παιχνιδιού εδώ και 5,5 μήνες, άρχισα να παρακολουθώ βιντεάκια για αρχάριους στο διαδίκτυο εδώ και ένα μήνα, έλυσα τεστάκια για να δω πού βρίσκομαι, και κατατάχθηκα στο επίπεδο Α2. Όπως καταλαβαίνετε, είναι άλλο να πήγαινες φροντιστήριο δυο χρόνια, και άλλο να «παίζεις» ένα παιχνίδι 5,5 μήνες. Χωρίς άγχος, χωρίς έξοδα..

10. Κάτι πολύ όμορφο που ξεκίνησα στο Lockdown, είναι το αρμόνιο και η κιθάρα. Βέβαια, είχα την τύχη να μου έχουν κάνει δώρο την κιθάρα, πριν 15 χρόνια, αλλά είναι η πρώτη φορά που την άγγιξα. Όσο για το αρμόνιο, το αγόρασα 30 ευρώ από γνωστή εταιρία παιχνιδιών. Δεν μπορείτε να φανταστείτε, αν δεν το έχετε κάνει, πόσο όμορφα σε κάνει να νιώθεις μια μελωδία που αγαπάς, όταν αρχίζεις να την παράγεις εσύ. Φυσικά δεν είναι ο στόχος να γίνουμε μουσικοί, εκτός αν αποδειχτούμε ταλέντα κάποιοι, αλλά να βρούμε ένα δημιουργικό χόμπι. Υπάρχουν αμέτρητα βιντεάκια που σου μαθαίνουν να παίζεις στο αρμόνιο ένα τραγούδι, χωρίς να χρειάζεται να μάθεις να διαβάζεις τις νότες στο πεντάγραμμο. Τα ίδια ισχύουν και για την κιθάρα, μόνο που είναι λίγο πιο δύσκολο (τουλάχιστον για μένα). Αξίζει πάντως αν διαθέτετε κάποιο όργανο, να το δοκιμάσετε.

Ευεξία – Αναψυχή

11. Ξέρετε, από την αρχή του Lockdown, πέρυσι, άκουγα πολλούς ανθρώπους να λένε ότι όλο τρώνε και ότι έχουν πάρει κιλά στην καραντίνα, ή ότι όλο κάθονται και λοιπά.. Ομολογώ ότι είχα τρομάξει. Αυτός ο «τρόμος» με είχε κινητοποιήσει στο να πω ΟΧΙ! Δηλαδή θα σωθούμε από τον Covid, για να πάθουμε έμφραγμα του μυοκαρδίου; Έτσι, σκέφτηκα ότι μένοντας σπίτι, όχι απλά δεν θα σταματήσω τη γυμναστική, αλλά θα το κάνω με πρόγραμμα, προσαρμοσμένο σε ό,τι έχω σπίτι, ταυτόχρονα με ισορροπημένη διατροφή. Θα βρω άλλα πράγματα να γεμίσω τον χρόνο μου, από το να τρώω. Βάλτε δυνατά μουσική, και αρχίστε να κάνετε αερόβια άσκηση, ελεύθερη άσκηση, δεν χρειάζεται να σας δείχνει κάποιος. Απλά αρχίστε να χοροπηδάτε για ένα εικοσάλεπτο. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για την καρδιά από αυτό. Συνεχίστε με ασκησούλες δαπέδου. Κοιλιακούς, ραχιαίους, ασκησούλες για τα χεράκια, ό,τι σας αρέσει και ό, που θέλετε να δώσετε έμφαση. Αν δεν ξέρετε ασκήσεις, βιντεάκια! Το είπα και θα το ξαναπώ: Ας αξιοποιήσουμε ό,τι μας προσφέρει η τεχνολογία στο έπακρο!

12. Βαριέστε τη γυμναστική; Χορός. Εδώ δεν υπάρχει δικαιολογία. Βάλτε ό,τι μουσική σας αρέσει, ή διαφορετική μουσική κάθε μέρα, και χορέψτε. Είναι βάλσαμο και για την σωματική και για την ψυχική υγεία! Θέλετε τσάμικο; Σάλσα; Ζεϊμπέκικο; Οριεντάλ; Ταγκό με τον σύντροφό σας; Ντίσκο; Τα πάντα έχουμε. Τολμήστε το. Μην σας νοιάζει αν ξέρετε τα βήματα. Απλά αφήστε να μουσική να σας ταξιδέψει. (Βέβαια όποιος θέλει μπορεί να κάνει δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα χορού, είναι πιο ωραίο απ’ ότι ακούγεται). Αν έχετε και παιδιά στο σπίτι, θα γίνει τρελό πάρτι. Τα παιδιά τρελαίνονται για τέτοιες στιγμές, ειδικά τώρα που τα μικρούλια μας έχουν τόση διοχετευμένη ενέργεια μέσα τους.. Κάντε αυτό το δώρο στον εαυτό σας και στα παιδιά σας!

13. Τί καλύτερο από τα θεματικά πάρτι με μεταμφιέσεις! Κάθε φορά διαλέξτε ένα κόνσεπτ, για παράδειγμα λάτιν βραδιά. Βάλτε την αντίστοιχη μουσική, μεταμφιεστείτε σε «κάτι» αντίστοιχο με ό,τι έχετε στο σπίτι, και -αν υπάρχει- βάλτε ρούμι. Φανταστείτε ότι είστε στην Κούβα και ξεσαλώστε μέχρι το πρωί! Την επόμενη φορά μπορείτε να ντυθείτε χίπηδες και από πίσω να παίζουν Olympians και στο τσακίρ κέφι ντίσκο κομμάτια ή εναλλακτικά Bob Marley..Οι επιλογές είναι άπειρες.

14. Παραστάσεις στο σπίτι! Τα παιδιά θα το λατρέψουν. Ειδικά αν είστε πολλοί στο σπίτι, θα έχει ακόμα περισσότερη πλάκα. Διοργανώστε ερασιτεχνικές παραστάσεις με όλα τα μέλη της οικογένειας, και μια φορά τη βδομάδα, κάντε παράσταση και βιντεοσκοπείστε την. Δείτε τη και κάντε ψηφοφορία. Όποιος κερδίζει κάθε φορά για το υποκριτικό του ταλέντο, σκηνοθετεί την επόμενη παράσταση. Εμείς, που είμαστε δύο, παρουσιάζουμε μονολόγους, ή προσποιούμαστε διαλόγους ο ένας στον άλλον. Είναι πάρα πολύ αστείο. Θα με θυμηθείτε.

15. Ένα μεγάλο θέμα, είναι τα βιβλία. Τί πιο όμορφο απ’ το να χάνεσαι μέσα σε ένα βιβλίο. Ξέρω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν το διάβασμα, γιατί το έχουν συνδυάσει με δυσάρεστες σχολικές αναμνήσεις. Όμως, πραγματικά, δώστε άλλη μια ευκαιρία στο βιβλίο. Θα σας συνεπάρει. Κάθε βιβλίο στην αρχή, μπορεί να μοιάζει «αδιάφορο». Είναι λογικό. Ούτε τους χαρακτήρες γνωρίζουμε ακόμα, ούτε τις καταστάσεις. Καθώς όμως προχωράει η πλοκή, γίνεσαι ένα με την ιστορία…Σε σημείο που όταν κάποιος σου μιλάει, είναι σαν να ξυπνάς από όνειρο. Είναι σαν ένα νοητό ταξίδι σε μέρη που ποτέ δεν έχεις δει ή ποτέ δεν θα δεις γιατί έχουν παρέλθει, αλλά τα έχεις κατασκευάσει στο μυαλό σου με τρόπο που ποτέ κανένας δεν θα δει, γιατί κάθε αναγνώστης του ίδιου βιβλίου, έχει πλάσει διαφορετικά τις εικόνες του. Προσωπικά, αυτό το ταξίδι το έζησα περισσότερο από όλα τα βιβλία, στους «άθλιους» του Βίκτορ Ουγκό. Μετά από αυτό το βιβλίο, γίνεσαι πολύ απαιτητικός αναγνώστης. Πολύ όμως.. Ταξιδεύεις στο Παρίσι του 19ου αιώνα βλέποντας το, όμως, όχι από τη σκοπιά που το θέλει να είναι η «πόλη του φωτός», αλλά από τη σκοπιά της αθλιότητας όπως λέει και ο τίτλος, από τη μεριά των οδοφραγμάτων, από την μεριά των υπονόμων.. Τέλος πάντων, αν αρχίσω για τους άθλιους δεν θα τελειώσω ποτέ. (Και προπάντων, όσοι ενδιαφερθούν για τους άθλιους, μην δουν την ταινία πριν διαβάσουν το βιβλίο. Πρώτα το βιβλίο και μετά επιλέγετε την ταινία που θα δείτε -έχουν βγει πολλές- . Αν το κάνετε αντίστροφα, είναι πολλά πράγματα που δεν θα καταλάβετε, καθώς δεν μπορούν να σκιαγραφηθούν σε μια δίωρη ταινία όλοι οι χαρακτήρες, ούτε να χωρέσουν γεγονότα σχεδόν 1000 σελίδων). Για αρχάριους αναγνώστες, θα πρότεινα να ξεκινήσουν με πιο ανάλαφρα ταξίδια, για παράδειγμα μέσα από βιβλία του Ιούλιου Βερν..

16. Τί να πούμε για τις ταινίες; Προσωπικά μου αρέσει πολύ να έχω διαβάσει ένα βιβλίο, και μετά να βλέπω την ταινία που βασίζεται σε αυτό, για να το οπτικοποιώ. Αλλά γενικά οι περισσότερες ταινίες, δεν βασίζονται σε βιβλία, και υπάρχουν πραγματικά διαμαντάκια στην τέχνη που ακούει στο όνομα «κινηματογράφος». Ας ξεφύγουμε λίγο από το Hollywood στο οποίο έχουμε όλοι γαλουχηθεί και μας έχει κάνει να βλέπουμε οτιδήποτε άλλο ως «βαρετό». Δοκιμάστε να δείτε ταινίες του Αγγελόπουλου ή του Βισκόντι. Δείτε την άλλη όψη του κινηματογράφου, όπου αυτά που δεν λέγονται, ηχούν πιο δυνατά από τις έντονες ηχητικά και οπτικά σκηνές του Hollywood με τα εντυπωσιακά εφέ. Μία πολύ ωραία ιδέα για το Lockdown, είναι να παρακολουθήσετε μια ταινία ταυτόχρονα με κάποιον που δεν μπορείτε να βρεθείτε από κοντά. Θυμάμαι αυτό να το κάνει η μαμά μου με την αδερφή της, όποτε έπαιζε ο «Ζήκος» στην τηλεόραση, ήταν σε τηλεφωνική επικοινωνία και γελούσαν μαζί. Ο κινηματογράφος, είναι κατεξοχήν μια κοινωνική πρακτική. Γελάμε, κλαίμε, τρομάζουμε όλοι μαζί. Τώρα που οι κινηματογράφοι είναι κλειστοί, και δεν μπορούμε και να επισκεφτούμε τους ανθρώπους μας, τί πιο ωραίο από το να βλέπουμε ταυτόχρονα μια ταινία χρησιμοποιώντας για παράδειγμα το Skype ή το Zoom, ή ότι αρέσει στον καθένα, και να γελάμε μαζί βλέποντας ο ένας τον άλλον!

Ξεκαθάρισμα – Δραστηριότητες

17. Δοκιμάστε να βάλετε ένα νωπό πανάκι πάνω από τα ντουλάπια της κουζίνας. Ναι, εκεί ψηλά… που έχει να μπει πανί από τότε που κατασκευάστηκαν. Το πόσο μαύρο θα γίνει το πανί, θα σας ενθουσιάσει (οι ψυχαναγκαστικοί θα με καταλάβουν). Θα ξεκινήσετε την μανιακή καθαριότητα σε όλο το σπίτι. Αυτή την πολυπόθητη γενική καθαριότητα που αναβάλετε τα τελευταία τρία χρόνια. Ήρθε η ώρα να γίνει. Αν δε γίνει τώρα, δεν θα γίνει ποτέ. Μόλις τελειώσετε, θα νιώσετε μια αίσθηση υπεροψίας, θα κάτσετε σαν πασάδες στον καναπέ σας και θα πείτε: «Δες τί έκανα!» Αξία ανεκτίμητη!

18. Μήπως ήρθε η ώρα για ένα ξεκαθάρισμα στην ντουλάπα σας; Ας είμαστε ειλικρινείς. Τα μισά όσων βρίσκονται στην ντουλάπα, έχετε να τα φορέσετε καμιά δεκαριά χρόνια. Δώστε τα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη εκεί έξω. Αυτό το μπλουζάκι που σας αρέσει αλλά που ποτέ δεν ταιριάζει με τίποτα, κάποιος άλλος το χρειάζεται. Γιατί να βρίσκεται στην ντουλάπα μέχρι να αποσυντεθεί; Αν πάλι είναι κάποια ρούχα που δεν τα φοράτε επειδή είτε πήρατε, είτε χάσατε βάρος, κρύψτε τα. Μπορεί να σας χρειαστούν ξανά, αλλά για την ώρα, κάντε χώρο στην ντουλάπα σας για αυτά που φοράτε. Όσο πιο στρυμωγμένα, τόσο δεν θα φοράτε κάποια που απλά δεν φαίνονται! Ναι αυτό έπαθα!

19. Μιας και είπαμε για ξεκαθάρισμα, μπορείτε να το επεκτείνετε και εκτός ντουλάπας. Θα εκπλαγείτε από το τί μπορεί να βρεθεί σε συρτάρια και ντουλάπια που έχουν χρόνια να ανοιχτούν. Από μια θήκη του κινητού που είχες πριν 6 χρόνια, μέχρι το κλειδάκι ενός ημερολογίου το οποίο είχες πετάξει μπαίνοντας στο πανεπιστήμιο. Προσωπικά, ενθουσιάστηκα τόσο πολύ με αυτή τη δραστηριότητα, που το έκανα ασταμάτητα μια βδομάδα. Περιττό να πω, πόσες σακούλες απορριμμάτων γέμισα με πράγματα που δεν είχαν καμιά χρησιμότητα ούτε για μένα αλλά ούτε και για κανέναν άλλον. Νιώθεις τόσο ανάλαφρος μετά από αυτή τη διαδικασία, σαν να έφυγαν όλα αυτά κυριολεκτικά από πάνω σου. Μου άρεσε. Ανυπομονώ να το ξανακάνω, αν και θα χρειαστεί να περάσουν άλλα δέκα χρόνια μέχρι τότε.

20. Αφού «αδειάσαμε» και το σπίτι, βρέθηκαν και κάποια πράγματα φαινομενικά άχρηστα. Όπως χαρτόνια από κούτες;! Λέω αυτό ας μην το πετάξω, καραντίνα έχουμε, κάτι μπορεί να σκεφτώ να το κάνω. Κάπως έτσι γεννήθηκε οι ιδέα για κατασκευές με ό,τι έχουμε στο σπίτι. Αυτό το χαρτόνι για παράδειγμα, σήμερα είναι ένα όμορφο χειροποίητο σκάκι με πιόνια παρακαλώ!

21. Αφού μιλάμε για δραστηριότητες, μία άλλη όμορφη δραστηριότητα, είναι να εκτυπώσετε έναν χάρτη της Ελλάδας, ή του κόσμου, αναλόγως το πού έχετε ταξιδέψει, να κυκλώσετε τα μέρη που έχετε πάει και να τραβήξετε γραμμές που να οδηγούν σε μια φωτογραφία σας, από εκείνο το μέρος. Είναι η πιο όμορφη διακόσμηση για τον τοίχο σας, γιατί θα σας φέρνει διαρκώς όμορφες αναμνήσεις. Άλλη μια ιδέα, (που βρίσκομαι τώρα στην υλοποίησή της), είναι να εκτυπώσετε τα πορτρέτα ανθρώπων που θαυμάζετε ή που σας έχουν επηρεάσει, ή που κάτι από όσα έχουν πει σας άλλαξε, να τα κολλήσετε σε ένα σημείο του τοίχου και κάτω από τον καθένα να γράψετε ένα γνωμικό του, αυτό που θεωρείται εσείς πιο σημαντικό για εσάς.

22. Το επίμαχο θέμα. Το χάος των φωτογραφιών στον υπολογιστή. Είναι χρονοβόρο, αλλά πρέπει να γίνει. Πόσες φορές θέλουμε να δείξουμε σε κάποιον μια φωτογραφία και δεν ξέρουμε πού στο καλό είναι. Αναβολή στην αναβολή, τελικά δεν ξαναβλέπουμε ποτέ τις φωτογραφίες μας γιατί πελαγώνουμε στο ψάξιμο. Τότε γιατί τραβάμε φωτογραφίες; Πιστέψτε με, αν ξεκινήσετε να φτιάχνετε φακέλους ανάλογα με το έτος, το θέμα, το μέρος, ότι σας βολεύει, θα γίνει «εθιστικό». Κάθε λίγο καιρό θα ανατρέχετε να δείτε αν είναι όλα σε τάξη. Δεν θα αντέχετε την ηλεκτρονική «ακαταστασία». Θα μπορείτε, όμως, να πείτε σε κάποιον: «Θυμάσαι το 2014 μια φωτογραφία που βγάλαμε στη Κνωσό, δίπλα στον θρόνο του Μίνωα; ΝΑ ΤΗ!» Και την έχετε βρει σε τρία δευτερόλεπτα.

23. Σε συνέχεια του προηγούμενου, μπορώ να προσθέσω και τη δημιουργία βίντεο. Αντί δηλαδή να βλέπετε όλες τις καλοκαιρινές φωτογραφίες κάποιας χρονιάς, να επιλέγετε για την κάθε χρονιά τις πιο αντιπροσωπευτικές, να διαλέγετε ένα ωραίο τραγουδάκι και έτσι να έχετε ένα βίντεο για κάθε καλοκαίρι, για παράδειγμα, στο οποίο θα ανατρέχετε όταν θα θέλετε να νοσταλγήσετε..

24. Μία ακόμη δραστηριότητα, είναι η μετατροπή των βίντεο μας από τις παλιές βιντεοκασέτες, σε ψηφιακή μορφή. Κακά τα ψέματα, σε λίγα χρόνια, δεν υπάρχουν καν αυτά τα μηχανήματα που παίζουν βιντεοκασέτες. Αν χαλάσει λοιπόν κάποια στιγμή το δικό μας, τί θα κάνουμε; Η αν αλλοιωθεί η ίδια η ταινία μέσα στην κασέτα; Οι παλιοί γνωρίζουν πόσο εύθραυστες είναι αυτές οι ταινίες. Η λύση βρίσκεται σε ένα μικρό καλωδιάκι. Δύσκολο να το βρεις στην Ελλάδα, αλλά μπορείς να το παραγγείλεις από το εξωτερικό. Η τιμή του είναι στα 8 ευρώ. Η μία άκρη του μπαίνει στο μηχάνημα βίντεο και η άλλη στο λάπτοπ. Παίρνει πολύ χρόνο, αλλά είναι πολύτιμη αυτή η προσπάθεια διατήρησης των ταινιών μας. Που οι περισσότεροι από εμάς της δεκαετίας του ‘90, έχουμε τις παιδικές μας αναμνήσεις μόνο σε βιντεοκασέτες. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να υπάρχουν και ψηφιακά αφού η εποχή, μάς δίνει τέτοιες δυνατότητες.

Bonus:

25. Να μένετε ενήμεροι σε όλους τους τομείς! Ακόμα και όσοι δεν είχατε καλές σχέσεις με την τεχνολογία, καλώς ή κακώς, έχει μπει έντονα στη ζωή μας. Ας μην φοβόμαστε το καινούριο. Ψάξτε, και ψάξτε διαρκώς. Ο τεχνολογικός εγγραμματισμός είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ. Για την εξυπηρέτησή μας, για την ασφάλειά μας, για την ενημέρωσή μας, σχεδόν για τα πάντα. Και φυσικά, να παρακολουθείτε την επικαιρότητα. Όχι μόνο για την εξέλιξη του Covid, αλλά και την πολιτική. Παίρνονται πολλές αποφάσεις ερήμην μας αυτή τη στιγμή. Μην λέτε εμένα δεν με αφορά αυτό. Όλα, μας αφορούν όλους. Πάρτε θέση για όλα. Εμείς συνθέτουμε αυτή τη χώρα. Αν δεν αφορά εμάς, τότε ποιους;

Κλείνοντας, να πω πως αυτό που ζούμε τώρα θα περάσει. Αυτά που θα έχουμε αποκομίσει, όμως, θα μείνουν για πάντα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 0 
 1 
 0 
 1 
 0