Καθόλου μυαλό για διάβασμα; 5 φυσικοί τρόποι για να συγκεντρωθείς και να διώξεις το άγχος
Αντί να τρολάρουμε τους εαυτούς μας με το πόσο αναβλητικοί είμαστε στο διάβασμα της εξεταστικής, αναζητήσαμε τη σωστή ισορροπία ώστε να έρχεται το μυαλό στη θέση του.

Δεν ξέρουμε για εσάς, εμείς πάντως τα βρίσκαμε αρκετά σκούρα όταν έπρεπε να στρώσουμε κάτω το κορμί μας και να συγκεντρωθούμε στο διάβασμα της εξεταστικής.

Γιατί, παρότι το διάβασμα σαν διάβασμα είναι ευχάριστο και σε κάνει να ξεχνιέσαι από τις καθημερινές έγνοιες (και σε ποιον δεν αρέσει η λογοτεχνική ανάγνωση;), όταν πρόκειται να διαβάσεις γιατί έχεις εξετάσεις ή deadlines σε απαλλακτικές εργασίες, το πράγμα σκουραίνει και ο οργανισμός σου κατεβάζει ρολά.

Εκεί που πας να στρωθείς, λοιπόν, και ανοίγεις το βιβλίο, σου φαίνεται βουνό η ύλη και πελαγώνεις. Αγχώνεσαι υπερβολικά και στο μυαλό σου επικρατεί μια παρέλαση σουρεαλιστικών προδιαγραφών, βγαλμένη από ταινία της Disney, που τελικά οδηγεί στη γνωστή εικόνα: Κάνεις όλες τις δουλειές του σπιτιού (έφτασες να σιδερώνεις και τις κάλτσες για πρώτη φορά στα χρονικά), πειραματίζεσαι στη μαγειρική με συνταγές του Άκη Πετρετζίκη ή παραπονιέσαι στο φοιτητικό group chat για τους τόνους διαβάσματος που σας έχουν φορτώσει και στην εξεταστική χειμερινού εξαμήνου. Εν ολίγοις, ειδικά όταν σε κυριεύει το άγχος, κάνεις ό,τι περνάει απ’ το χέρι σου ώστε να αναβάλλεις το διάβασμα για αυτή την “άλλη μέρα” που όλο την ακούμε και ποτέ δεν τη βλέπουμε.

Και φυσικά, αυτός είναι ο λόγος που βλέπεις τα χρωστούμενα μαθήματα στη σχολή να μένουν ίδια και απαράλλαχτα εδώ και κάτι εξαμηνάκια και το άγχος όσο πάει και γιγαντώνεται. Φαύλος κύκλος δηλαδή.

Αντί, λοιπόν, να τρολάρουμε τους εαυτούς μας με το πόσο βραδύποδες και αναβλητικοί είμαστε όταν πρόκειται για διάβασμα στην εξεταστική, βρήκαμε κάποιους φυσικούς τρόπους, ώστε να έρχεται το μυαλό στη θέση του και να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στο άγχος, την ξεκούραση και τις αλλεπάλληλες υποχρεώσεις.

Γιατί, αν δε στρώνεσαι κάτω να διαβάσεις, τι να τις κάνεις και τις ενοχές που έρχονται μετά;

Τσέκαρε τους παρακάτω τρόπους και δώσε μια ευκαιρία, ώστε να καταφέρεις κι εσύ περισσότερο αποδοτική και πειθαρχημένη μελέτη, χωρίς άγχος και τα συναφή ψυχολογικά δεινά.

#1. Ομαδικό Work Οut από το σπίτι

Θυμάσαι εκείνο το υπόστρωμα του κάμπινγκ που το βγάζεις από τη ντουλάπα μόνο όταν οργανώνεις το backpack για τις καλοκαιρινές σου διακοπές στο νησί; Εκείνα τα βαράκια και τα λάστιχα που είχες αγοράσει κάποτε για εκγύμναση, αλλά παραμένουν σκονισμένα στα βάθη της ντουλάπας;

Ε, λοιπόν, αυτός ο εξοπλισμός μπορεί να γίνει ο βασικός σου σύμμαχος στο καθημερινό home workout!

Εσύ απλά μπαίνεις στο Skype, κάνεις ένα call στο φιλικό work out team και ξεκινάτε από κοινού γυμναστικούλα. Tutorials στο Youtube υπάρχουν πολλά, στα μέτρα και σταθμά που ψάχνετε, αρκεί να κάνετε ένα μικρό search και να βεβαιωθείτε ότι το ‘χετε!

Μία καλή ιδέα είναι να κάνετε ένα χρονοδιάγραμμα, ανάλογα με το μέρος του σώματος που θέλετε να γυμνάσετε: Για παράδειγμα, τη μία μέρα μπορείτε να κάνετε ένα total body workout, την επόμενη μπορείτε να κάνετε κυρίως ασκήσεις για εκγύμναση χεριών και ποδιών, ενώ την επόμενη μέρα μπορείτε να την αφιερώσετε σε κοιλιακούς, καθίσματα και ραχιαίους.

Το σημαντικό είναι ότι, με λίγη σωματική άσκηση τη μέρα, θα έχεις όλη την ευεξία και τη διάθεση που χρειάζεται για να αποφορτιστείς από το υπερβολικό στρες της εξεταστικής και των παρεμφερών υποχρεώσεων.

#2. Ξεκούραση VS Social media Burnout

Νόμιζες ότι αναφέραμε τυχαία τις λέξεις “σωστή ξεκούραση”; Καθόλου τυχαία, γιατί, στην εποχή που ζούμε, ο ελεύθερος χρόνος επενδύεται τόσο εξαντλητικά στα social media, που, μετά από ένα αχρείαστο μισάωρο scroλάρισμα στο Instagram ή το Tik Tok, ούτε να κοιμηθείς εύκολα μπορείς, ούτε να συγκεντρωθείς στο πρωινό διάβασμα για εξεταστικούλα.

Άσε που από τα όσα έχουν δει τα μάτια σου εκεί μέσα, τώρα έχει κουραστεί το μυαλό σου και σε λίγο θα αρχίσει να βγάζει καπνούς από το κάψιμο.

It’s a trap: Το “θα κάτσω για 5 λεπτά στο Instagram”, απλά δεν παίζει. Βάλε ένα χρονικό όριο και κοίτα να το τηρείς, προκειμένου να ξεκουράζεσαι σωστά και ποιοτικά, πηγαίνοντας για ένα περπάτημα στη γειτονιά σου, κάνοντας μια συζήτηση με φίλους, βλέποντας μια σειρά/ταινία ή διαβάζοντας το αγαπημένο σου κόμικ. Η εξεταστική θέλει σωστή ξεκούραση και μυαλό σε διαύγεια.

#3. Breath in-breath out, γιατί στην εποχή μας, το να αναπνέεις σωστά δεν είναι (καθόλου) δεδομένο

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι σε όλη μας τη ζωή τρέχουμε και δε φτάνουμε, αγχωνόμαστε για τα πάντα, αντλούμε άπειρες πληροφορίες καθημερινά, μαθαίνουμε κι ακούμε συνέχεια νέα πράγματα, κερδίζουμε όλο και περισσότερες γνώσεις, διαβάζουμε, δουλεύουμε και κάνουμε χίλια δύο πράγματα, εκτός από το να αναπνέουμε σωστά;

Επειδή οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής μάς προκαλούν μεγάλη πίεση, το να αναπνέεις, να στέκεσαι και να ξεκουράζεσαι σωστά, δεν είναι καθόλου δεδομένα, αλλά μάλλον το ζητούμενο στην όλη υπόθεση αποφόρτισης από το stress. Γιατί να μην γραφτείς, λοιπόν, σε ένα online μάθημα Yoga που και το άγχος σου θα καλμάρει και την ψυχική σου διάθεση θα βελτιώσει;

Μπορείς επίσης να κατεβάσεις δωρεάν στο κινητό σου μία εφαρμογή για meditation και να αφιερώνεις τουλάχιστον μισή ώρα της ημέρας στον εαυτό σου και στις αναπνοές σου.

Οι βαθιές ανάσες ανά τακτά χρονικά διαστήματα και κυρίως τη στιγμή που νιώθεις να σε κατακλύζει το άγχος, βοηθούν τον εγκέφαλο να ανακτήσει το οξυγόνο που χρειάζεται, ενώ συμβάλλουν επίσης στο να αποβληθεί το σφίξιμο στο στήθος, το οποίο αποτελεί το κύριο σύμπτωμα του άγχους.

Breath in – breath out, λοιπόν! Θα το αντέξουμε κι αυτό!

#4. Τη διατροφή σου και τα μάτια σου!

Για πολλούς φοιτητές ανάμεσά μας, η ενασχόληση με τη μαγειρική… πέρασε και δεν ακούμπησε. Κάναμε το ντεμπούτο μας με τα πιο απλά και εύκολα στην προετοιμασία τους γεύματα, αλλά με τον καιρό κάπου στράβωσε η κατάσταση και δεν ψηθήκαμε ιδιαίτερα να εξελίξουμε περαιτέρω τις μαγειρικές μας ικανότητες. Και δεν πειράζει καθόλου!

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι σημαντικό να προσέχουμε τη διατροφή μας, αφού, κι αυτή με τη σειρά της, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενέργεια, την ψυχική διάθεση και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Γενικώς, το μόνο που έχουμε να σε συμβουλεύσουμε είναι να φροντίσεις η διατροφή σου να περιλαμβάνει λίγο απ’ όλα, δηλαδή και κρέας μια φορά την εβδομάδα και ψάρι και ζυμαρικά και, φυσικά, άφθονα φρούτα και λαχανικά. Με λίγα λόγια, προτίμησε τη μεσογειακή διατροφή, ώστε να εξασφαλίσεις μια ισορροπημένη υγεία σε όλα τα επίπεδα.

Το σημαντικότερο; Βάλε το πρωινό γεύμα στην καθημερινότητά σου, γιατί δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το ξεκινάς τη μέρα σου με άδειο στομάχι. Ξύπνα ένα εικοσάλεπτο νωρίτερα και αφιέρωσέ το στον εαυτό σου! Φτιάξε ένα νόστιμο πρωινό, που θα σου δώσει δύναμη και ενέργεια, ώστε να μην είσαι (πάλι) σαν κινούμενο ζόμπι.

#5 Βάλε τη Φωσφατιδυλοσερίνη στην καθημερινότητά σου!

Το βασικότερο όλων είναι ότι το πρόγραμμα διατροφής σου θα πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, αλλά και τροφές που περιλαμβάνουν φωσφατιδυλοσερίνη, μια πολύ σημαντική ουσία, η λήψη της οποίας, φαίνεται να βοηθάει στη νοητική λειτουργία, τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης.

Τι είναι, πώς λειτουργεί & γιατί είναι τόσο σημαντική

Η φωσφατιδυλοσερίνη (ή αλλιώς phospatidyl serine) συντίθεται στο σώμα μας, όμως, τη λαμβάνουμε σε ορισμένες ποσότητες και από τις τροφές.

Είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης, εμφανίζεται σε υψηλότερη συγκέντρωση στον εγκέφαλο και γι’ αυτό, είναι εξαιρετικά ουσιώδης για την υγιή εγκεφαλική λειτουργία και, άρα, για τη βελτίωση της απόδοσης όταν προσπαθείς να συγκεντρωθείς στο διάβασμα. 

Συγκεκριμένα, η φωσφατιδυλοσερίνη αυξάνει την ρευστότητα των κυτταρικών μεμβρανών, προλαμβάνοντας την καταστροφή τους, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και να επιτελούνται πιο σωστά οι λειτουργίες της κυτταρικής μεμβράνης που περιβάλλει τα νευρικά και εγκεφαλικά μας κύτταρα.

Για τον λόγο αυτό, το BrainUP StressDOWN, ένα κλινικά ελεγμένο και επιστημονικά βελτιστοποιημένο συμπλήρωμα διατροφής, μπορεί να εγγυηθεί τη βελτίωση της απόδοσης και συγκέντρωσής σου, αφού στοχεύει στη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου, καταπολεμώντας τον νούμερο 1 παράγοντα που την επηρεάζει και δεν είναι άλλος από το άγχος. Και εδώ κρύβεται η η διπλή δράση του BrainUP StressDOWN.

BrainUP StressDOWN: Τα οφέλη ενός φυσικού και αποτελεσματικού συμπληρώματος διατροφής

Περιέχοντας ένα υψηλής ποιότητας σύμπλεγμα φωσφατιδυλοσερίνης (PS) και φωσφατιδικού οξέος (PA), η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φόρμουλα του BrainUP StressDOWN έχει σχεδιαστεί για να παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο, ώστε να διατηρείται η απόδοσή του στο βέλτιστο επίπεδο.

Τι δείχνουν οι κλινικές μελέτες για τη δράση του BrainUP StressDOWN

Η μοναδική σύνθεση του προϊόντος επιτυγχάνει συνεργιστικά αποτελέσματα, υποστηρίζοντας την εγκεφαλική λειτουργία και την απόδοση, ενισχύοντας τη διαμόρφωση της μνήμης και την ανάκτηση των πληροφοριών, αυξάνοντας την ικανότητα σκέψης και εκμάθησης και διευκολύνοντας την επίλυση των προβλημάτων.

Στην αντιμετώπιση του άγχους, οι ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές με το BrainUP StressDOWN έχουν αποδείξει τη δράση του στην απόκριση του οργανισμού τόσο στο περιστασιακό όσο και στο χρόνιο στρες, καταγράφοντας χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες -της κορτιζόλης– κάτω από ψυχολογικά και κοινωνικά απαιτητικές συνθήκες.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε για τις κλινικές μελέτες του προϊόντος, η διαχείριση του άγχους με το BrainUP StressDOWN επιτυγχάνεται με τη διατήρηση των ορμονών του στρες σε ισορροπία, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται η απόδοση υπό πίεση και η σωστή διαχείριση των στρεσογόνων καταστάσεων. 

Μάλιστα, δημοσιευμένες κλινικές μελέτες έχουν καταγράψει ότι η ημερήσια πρόσληψή του, όχι μόνο βοηθάει στην όξυνση του νου, αλλά βοηθάει και στην ψυχολογική ανάταση. Η απορρόφησή του είναι ταχεία, όπως και η δράση του, που σημαίνει ότι, ακόμα και μέσα στη σύντομη και πιεστική περίοδο των εξετάσεων, ή πριν από μία επαγγελματική συνέντευξη, μία ομιλία ή μία παρουσίαση, το BrainUP StressDOWN φροντίζει για τη διαύγεια του πνεύματος, καταπολεμώντας το περιττό άγχος.

Το BrainUP StressDOWN διατίθεται σε κουτί των 30, το οποίο περιέχει 2 καρτέλες των 15 καψακίων μαλακής ζελατίνης και κυκλοφορεί σε φυσικά και ηλεκτρονικά φαρμακεία από τη Leriva Pharma.

Επειδή, λοιπόν, το διάβασμα της εξεταστικής προϋποθέτει καλή συγκέντρωση και δυνατή μνήμηδεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θωράκιση της υγείας και της λειτουργίας του εγκεφάλου, αποτελούν τη βασική μας προτεραιότητα στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε! Και δεν ξεχνάμε φυσικά ότι, με την πολύτιμη συνέργεια του BrainUP StressDOWN, η προσπάθεια για να τα πάμε καλά στην εξεταστική δεν μπλοκάρεται πια ούτε από το χρόνιο ούτε από το περιστασιακό stress. Το μόνο που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι να συγκεντρωθούμε στον στόχο, να καθαρίσουμε το μυαλό μας και να διώξουμε το άγχος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 16 
 3 
 3 
 4 
 7