Δραστηριοποιηθείτε, «μαζοποιούμαστε»
Γράφει ο Σωτήρης Ευσταθιάδης

Ως ένας συνειδητοποιημένος 18χρονος αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας για ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο τη κοινωνία μας, για τη μαζοποίηση που επικρατεί στις μέρες μας και τις αρνητικές συνέπειες που κρύβει.

Καθημερινά, ο καθένας ξεχωριστά αποτελεί μέρος της μαζοποίησης χωρίς να το αντιλαμβάνεται. Οι πολίτες ακολουθούν μοντέλα στην εξωτερική εμφάνισή τους, σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα, που πιθανόν να μην ταυτίζονται με την αισθητική τους, αλλά επειδή θέλουν η καλαισθησία να ταυτίζεται με την πλειονότητα και να μην έρθουν αντιμέτωποι με την απόρριψη από την κοινωνία.

Οι περισσότεροι υιοθετούν τον τρόπο ζωής που χαρακτηρίζει η ομοιομορφία στις επιλογές ψυχαγωγίας και διασκέδασης.

Επιλέγουν τα νυχτερινά κέντρα ή την εστίαση, αντί μια εξερεύνηση στη φύση ή ένα μουσείο.

Αυτό έχει ως επακόλουθο να υιοθετούν κακές συνήθειες, όπως αλκοόλ και το τσιγάρο που θεωρείται ακόμη ένα παράδειγμα κομφορμισμού. Εξίσου φαινόμενο της μαζοποίησης, ειδικότερα των νέων, είναι και η επιλογή επαγγελμάτων που προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση ή που δίνουν κύρος στο πρόσωπο τους και όχι σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους.

Ο κομφορμισμός, ωστόσο, παρόλο που φαίνεται αθώος και ακίνδυνος, έχει συνέπειες σοβαρές τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Το άτομο χάνει τη μοναδικότητα και την ατομικότητά του. Δεν αναδεικνύει τα ενδιαφέροντα του και δεν ακολουθεί τον πραγματικό τρόπο ζωής που επιθυμεί. Ο χαρακτήρας είναι πανομοιότυπος με όλους τους ανθρώπους.

Η έλλειψή κριτικής οδηγεί στην υπονόμευση της δημοκρατίας, αφού πλέον η άποψη των πολιτών διαμορφώνεται μέσω των ΜΜΕ και των υπολοίπων ανθρώπων, δίχως να επιλέγει την ορθή κατά τη γνώμη του επιλογή.

Η μαζοποίηση ενισχύει την παγκοσμιοποίηση που με τη σειρά της οδηγεί στην εξάλειψη των εθνικών ταυτοτήτων, των ιδιαιτεροτήτων και παραδόσεων κάθε κοινωνίας.

Ολοκληρώνοντας, ύστερα από τη μελέτη του ζητήματος θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μαζοποίηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των πολιτών, επηρεάζει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και θα πρέπει να αναλογιστούμε την αξία της άμβλυνσης του συγκεκριμένου φαινομένου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 5 
 3 
 1 
 1 
 1