Εμβόλιο - Κορωνοϊός: Σπάνιες οι αλλεργικές αντιδράσεις σύμφωνα με τους επιστήμονες
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού είναι σπάνιες σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι εμβολιασμοί με το νέο εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2 έχουν ξεκινήσει σε όλο τον κόσμο. Ενώ, η διαδικασία βαίνει κανονικά έχουν καταγραφεί περιστατικά αλλεργικών αντιδράσεων μετά τον εμβολιασμό. Επιστήμονες, όμως, κάνουν λόγο για σπάνιες αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ, τα οφέλη του εμβολιασμού σαφώς υπερτερούν.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα διαθέσιμα δεδομένα σε σχέση με τον εμβόλιο και τις παρενέργειες που τυχόν έχει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ανάμεσα σε 2 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους, έχουν καταγραφεί 21 περιπτώσεις σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων. Οι περισσότεροι ανέφεραν ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων και 20 από αυτούς έχουν αναρρώσει πλήρως.

Όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, τα περιστατικά αλλεργικών αντιδράσεων δε θα πρέπει να αποθαρρύνουν τους πολίτες από τον εμβολιασμό. Το CDC των ΗΠΑ σημειώνει ότι λαμβάνοντας υπόψη το μικρό κίνδυνο των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων και την αντιστρεπτή τους φύση, ο κίνδυνος λοίμωξης COVID-19 και σοβαρή νόσου ή θανάτου υπερνικά τους κινδύνους από μια πιθανή αλλεργική αντίδραση.

Η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νοσημάτων του CDC. Νάνσυ Μεσσονιερ. σημείωσε ότι οι διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων έχουν ακολουθηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι επιστήμονες:

“Όλα τα εμβόλια ενέχουν ένα σπάνιο κίνδυνο για αναφυλαξία, μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση απειλητική για τη ζωή”

Επιπλέον, σημειώνουν ότι η αναφυλαξία μπορεί να αναστραφεί γρήγορα με φαρμακευτική αγωγή όπως επινεφρίνη, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε όλους τους εμβολιασθέντες που εμφάνισαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Ο αριθμός των εμβολιασθέντων που παρουσίασαν αναφυλαξία ήταν μικρός. Συγκεκριμένα, 17 από τα 21 άτομα είχαν ατομικό ιστορικό αλλεργιών ή αλλεργικών αντιδράσεων, και τα 7 ιστορικό αναφυλαξίας. Σχεδόν όλοι ανέπτυξαν συμπτώματα αναφυλαξίας εντός 15 λεπτών από τη λήψη του εμβολίου.

Το CDC των ΗΠΑ συστήνει οι εμβολιασθέντες να παραμένουν για παρακολούθηση στο εμβολιαστικό κέντρο για 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό και 30 λεπτά για όσους έχουν ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης. Επιπλέον, οι καθηγητές του ΕΚΠΑ σημειώνουν τα εξής:

“Κανένας ασθενής δεν κατέληξε από αλλεργική αντίδραση, σε αντίθεση με τα αναρίθμητα θύματα της COVID-19 και αυτό πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη.”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;