John Lennon: 40 χρόνια χωρίς το εμβληματικό
Σαν σήμερα, πριν 40 χρόνια, δολοφονήθηκε ο John Lennon, ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά είδωλα της ροκ.

Αν πρέπει να σκεφτούμε ένα τραγουδιστή με μυθική επιρροή σε παγκόσμια κλίμακα, ακόμη και μετά το θάνατό του, αυτός είναι σίγουρα ο John Lennon.

Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης, που διακρινόταν τόσο για το έμφυτο ταλέντο του στη μουσική όσο και για την κοινωνική του ευαισθησία δολοφονήθηκε το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980 έξω από το σπίτι του, καθώς γυρνούσε από την ηχογράφηση των τραγουδιών Walking on Thin Ice και It Happened, που προορίζονταν για τον επόμενο δίσκο του.

Σαν σήμερα, λοιπόν, πριν από 40 χρόνια δολοφονήθηκε ο John Lennon και για αυτό το λόγο ακολουθούν μερικά πράγματα για τη ζωή αυτού του καλλιτέχνη, που στιγμάτισε με το δικό του μοναδικό τρόπο τη μουσική βιομηχανία και όχι μόνο.

Ο John Lennon μεγαλώνοντας

Ο John Lennon γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1940 στο Λίβερπουλ, αλλά μέχρι την ηλικία των 5 είχε ήδη νιώσει την εγκατάλειψη από τους γονείς του. Έτσι, μετακόμισε με τον θείο και τη θεία του στο Woolton, όπου ζούσε κοντά σε ένα ορφανοτροφείο. Ο John Lennon, λοιπόν, σε μικρή ηλικία αγαπούσε να εξερευνάει τον κήπο του ορφανοτροφείου, ο οποίος ήταν γνωστός και ως Strawberry Fields. Ο Paul McCartney στο βιβλίο του Many Years From Now ανακαλεί μνήμες με τον John Lennon, και θυμάται ότι ακόμη και ως ενήλικας ο John Lennon θυμόταν ακόμη και τις μυρωδιές αυτού του κήπου.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε σε μικρή ηλικία, αφού ο ίδιος ανήκε σε εκκλησιαστική χορωδία. Ωστόσο, στη συνέχεια -όπως όλοι γνωρίζουμε- αυτό άλλαξε, αφού εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο καλλιτέχνη της rock’n’roll. Το πρώτο μουσικό όργανο, που έμαθε να παίζει ήταν ο ταμπουράς, κάτι που του δίδαξε, μάλιστα η μητέρα του, Julia. Ωστόσο, μετά το θάνατό της περί το 1958 το συγκεκριμένο όργανο χάθηκε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη JOHN LENNON (@__johnlennon__)

Ο John Lennon, οι Beatles και οι γάμοι του

Στις 15 Ιουλίου του 1958 η μητέρα του John Lennon παρασύρθηκε από το αυτοκίνητο ενός μεθυσμένου αστυνομικού, έξω από το σπίτι της αδελφής της, κάτι που επηρέασε βαθιά τον τραγουδιστή.

Την ίδια περίοδο, γνώρισε τον συμφοιτητή του και ταλαντούχο μαθητή της σχολής, Στιούαρτ Σάτκλιφ, ο οποίος αποτέλεσε και τον πρώτο μπασίστα του συγκροτήματος των Beatles. Με τους Beatles, ο John Lennon εμφανίστηκε στο Αμβούργο το καλοκαίρι του 1960, σε μία από τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις τους.

Λίγα χρόνια αργότερα, στις 23 Αυγούστου 1962, παντρεύτηκε για πρώτη φορά, την Σύνθια Πάουελ, συμφοιτήτρια του στη Σχολή Καλών Τεχνών του Λίβερπουλ και έγκυος με το γιο του, Τζούλιαν Λένον, που γεννήθηκε τον επόμενο χρόνο στις 8 Απριλίου.

Ωστόσο, αυτός ο γάμος έληξε το 1968.

Ένα μήνα μετά το γάμο του, ηχογράφησε με τους Beatles τον πρώτο τους δίσκο, Love Me Do, που κατάφερε να φτάσει στη 17η θέση στη Μεγάλη Βρετανία.

Και αυτό ήταν μόνο η αρχή για τους Beatles, αλλά και τον καλλιτέχνη προσωπικά. Ακολούθησε ο επόμενος δίσκος, Please Please Me, ο οποίος κατέλαβε την πρώτη θέση σηματοδοτώντας την ανοδική πορεία του συγκροτήματος, το οποίο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1960-1970 έφτασε κυριολεκτικά στην κορυφή. Υπήρξε ένας από τους κύριους συνθέτες του συγκροτήματος, τραγουδιστής και κιθαρίστας, συμμετέχοντας συχνά και στο πιάνο. Οι πρώτες συνθέσεις του, διακρίνονταν για την απλοϊκή τους μορφή, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά, με συχνές αναφορές σε ρομαντικές ιστορίες αγάπης.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο John Lennon συνδέθηκε με την Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα Yoko Ono, αν και η μεταξύ τους γνωριμία είχε προηγηθεί το Νοέμβριο του 1966. όταν ο Λένον επισκέφτηκε μία έκθεση τέχνης της Όνο και έκτοτε ξεκίνησε η καλλιτεχνική τους συνεργασία. Η σχέση τους ήταν αρκετά ιδιαίτερη, ενώ ο ίδιος την είχε χαρακτηρίσει  ως «μία σχέση δασκάλου και μαθητή» με τον ίδιο στη θέση του μαθητή.

Η Yoko Ono επηρέασε σημαντικά τον τραγουδιστή, με τον οποίο αποτέλεσε αχώριστο δίδυμο, τόσο σε ότι αφορά τη σχέση του με το χώρο της μοντέρνας τέχνης όσο και με κοινωνικά προβλήματα τα οποία η ίδια σχολίαζε μέσα από τα έργα της, όπως η θέση της γυναίκας, ο φυλετικός διαχωρισμός ή ο πόλεμος του Βιετνάμ. Μάλιστα, οι δυο τους συμμετείχαν αρκετά ενεργά στο κίνημα ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Στις 20 Μαρτίου του 1969, o John Lennon και η Yoko Ono παντρεύτηκαν στο Γιβραλτάρ, έχοντας προγραμματίσει να περάσουν το μήνα του μέλιτος στο κρεβάτι, με σκοπό να διαδηλώσουν υπέρ της ειρήνης και προσκαλώντας δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο που διέμεναν, στην πόλη του Άμστερνταμ.

Οι Beatles στην πόλη Rishikesh στην Ινδία για υπερβατικό διαλογισμό το 1968.

Η πρωτότυπη αυτή διαμαρτυρία, που έμεινε στην ιστορία και ως «Bed-In» συνεχίστηκε στο Μόντρεαλ, με το ζεύγος Λένον-Όνο να παραχωρεί πολυάριθμες συνεντεύξεις και να δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες, ενώ το επόμενο διάστημα, συμμετείχαν σε πολυάριθμες εκδηλώσεις, δίνοντας επίσης μία φιλανθρωπική συναυλία στα πλαίσια της εκστρατείας War Is Over της UNICEF.

Το Φθινόπωρο του 1969, ο John Lennon ηχογράφησε μαζί με τους Beatles τον τελευταίο δίσκο του συγκροτήματος, με τίτλο Abbey Road, καθώς οι σχέσεις των μελών είχαν ήδη αρχίσει να διαταράσσονται κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων. Η διάλυση των Beatles ήρθε λίγο αργότερα, ενώ ο ίδιος ο τραγουδιστής αιτιολόγησε τη διάλυση του συγκροτήματος αναφέροντας κριτικά στον ηγετικό ρόλο που επεδίωξε να αναλάβει ο McCartney μετά το θάνατο του μάνατζερ των Beatles, Μπράιαν Έπσταιν, αλλά και στην αντιπάθεια που έτρεφαν τα υπόλοιπα μέλη απέναντι στη Yoko Ono.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dream It Yourself Musician (@dreamityourselfmusician)

John Lennon και προσωπική πορεία

Μετά τη διάλυση των Beatles ο καλλιτέχνης δεν αποσύρθηκε, αλλά αντιθέτως συνέχισε να συνθέτει και να τραγουδάει επιτυχημένα τραγούδια.

Μάλιστα, η μεγαλύτερη επιτυχία του John Lennon, το Imagine κυκλοφόρησε μετά τη διάλυση των Beatles.

Σε εκείνους τους δίσκους συνεργάστηκε με την σύζυγό του, Yoko Ono, αλλά για ένα χρονικό διάστημα αποφάσισε να παραμείνει μουσικά ανενεργός, προκειμένου να αφοσιωθεί στην ανατροφή του γιου του, Shawn Lennon. Ο τελευταίος δίσκος που κυκλοφόρησε εν ζωή ήταν το Double Fantasy, ενώ τους τελευταίους μήνες της ζωής του, ηχογράφησε επίσης ένα τμήμα του δίσκου Milk and Honey που ολοκληρώθηκε αργότερα από την Yoko Ono και κυκλοφόρησε μετά το θάνατό του, τον Ιανουάριο του 1984.

Ένα από τα πιο παράξενα στοιχεία για το John Lennon είναι ότι παρότι άφησε πίσω του μεγάλο έργο και η αξία του αναγνωρίστηκε τόσο όταν ήταν ζωντανός όσο και μετά θάνατον, στον ίδιο δεν άρεσε και πολύ η φωνή του. Ακόμη, ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Rolling Stone δήλωσε ότι το να γράφει στίχους για αυτόν είναι ένα “απόλυτο βάσανο”, κάτι που ακούγεται, πλέον, αρκετά περίεργο, καθώς έχει γράψει μερικά από τα πιο επιτυχημένα τραγούδια όλων των εποχών.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη noholdingrudge, bernard (@noholdingrudge)

Η δολοφονία του καλλιτέχνη

Ο John Lennon δολοφονήθηκε το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980, από τον Μαρκ Τσάπμαν, ο οποίος πυροβόλησε θανάσιμα στην πλάτη 4 φορές τον John Lennon, έξω από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη, κσθώς αυτός γυρνούσε από την ηχογράφηση των τραγουδιών Walking on Thin Ice και It Happened, που προορίζονταν για τον επόμενο δίσκο του.

Σύμφωνα με τις αναφορές των μαρτύρων και των αστυνομικών αρχών, μετά τη δολοφονία, ο Τσάπμαν παρέμεινε στον τόπο του εγκλήματος μέχρι την άφιξη της αστυνομίας. Εκτός από το όπλο του εγκλήματος, στην κατοχή του υπήρχαν ένα αντίτυπο του δίσκου Double Fantasy, στο εξώφυλλο του οποίου είχε υπογράψει νωρίτερα ο τραγουδιστής, ένα αντίτυπο του μυθιστορήματος The Catcher in the Rye του Τ. Ν. Σάλιντζερ, καθώς και κασέτες με τραγούδια των Beatles.

Ο Μαρκ Τσάπμαν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη δηλώνοντας σε ψυχιάτρους του δικαστηρίου πως «κακά πνεύματα» τον παρότρυναν να δολοφονήσει το τραγουδιστή. Το 2004 ομολόγησε επίσης πως ένας από τους λόγους που τον ώθησαν στην εγκληματική του ενέργεια ήταν η επιθυμία του να προβληθεί, καθώς μέχρι τότε ένιωθε ήταν ασήμαντο

Πηγή εικόνας: WikiCommons

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;