Τέλη κυκλοφορίας 2021: Ποιοι απαλλάσσονται & δεν πληρώνουν
Τέλη κυκλοφορίας 2021: Πότε θα αναρτηθούν - Ποιοι δεν πληρώνουν τίποτα

Μέσα στον Νοέμβριο 2020 αναμένεται να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας 2021, ενώ είναι ήδη γνωστά τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων.

Σημειώνουμε επίσης ότι, δεν αναμένονται ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με τα ποσά του 2020.

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Ποιοι απαλλάσσονται & δεν πληρώνουν

Ωστόσο, από την υποχρέωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας, εξαιρούνται τρεις (3) κατηγορίες πολιτών, τις οποίες μπορείτε να δείτε παρακάτω, στο παρόν άρθρο.

Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν ακριβώς τα ίδια ποσά με πέρυσι, ενώ η πληρωμή μπορεί να γίνει είτε τοις μετρητοίς είτε με δόσεις, χρησιμοποιώντας πιστωτική κάρτα.

Υπενθυμίζεται ότι, οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας έως 31/10/2010 θα πληρώσουν από 22 ευρώ έως 1.380 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και το έτος ταξινόμησης.

Οι κάτοχοι οχημάτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 καταβάλλουν Τέλη Κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις εκπομπές CO2.

Συγκεκριμένα, τα τέλη κυκλοφορίας 2021 δεν καταβάλλονται στις εξής περιπτώσεις:

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Οι 3 κατηγορίες που δεν θα πληρώσουν (ΛΙΣΤΑ)

α) Ακινησία οχήματος

Όσοι και όσες ακινητοποιήσουν προσωρινά το όχημά τους και καταθέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορία του οχήματος πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2020 εξαιρούνται από την καταβολή τελών κυκλοφορίας.

β) Γονείς ανηλίκων ΑμεΑ

Το δικαίωμα της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών τέλη κυκλοφορίας των ανηλίκων αναπήρων, δύναται να παραχωρείται στο πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα ή έχει την επιτροπεία του ανήλικου αναπήρου.

Η παραχώρηση του δικαιώματος απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας ισχύει μέχρι και το έτος της ενηλικίωσης του αναπήρου και για ένα μόνο όχημα, έστω και αν το πρόσωπο προς το οποίο παραχωρείται ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία σε περισσότερους του ενός ανηλίκους αναπήρους.

γ) Από τη διαδικασία καταβολής τελών κυκλοφορίας εξαιρούνται οι ανάπηροι που έχουν:

-Πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.

-Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%.

-Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67% από το οποίο το 40% τουλάχιστον από το ένα κάτω άκρο.

-Ολική και από τους δύο οφθαλμούς τύφλωση, με ποσοστό αναπηρίας 100%.

-Νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%.

-Μεσογειακή αναιμία ή συγγενής αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία).

-Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμόσχευση νεφρού

-Αυτισμό, εφ’ όσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο και, εξαιτίας των παθήσεων αυτών ο παθών έχει καταστεί ανάπηρος, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, και είναι ανίκανος για εργασία και έχει ανάγκη βοήθειας.

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Προϋποθέσεις για την απαλλαγή λόγω αναπηρίας

Η απαλλαγή των αναπήρων από την καταβολή τελών κυκλοφορίας χορηγείται μόνο εφόσον:

-H κυριότητα του οχήματος ανήκει 100% στον ανάπηρο, όπως αυτή προκύπτει από την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Στην περίπτωση ανήλικου αναπήρου, το δικαίωμα της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας δύναται να παραχωρείται στο πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία και μέχρι το έτος ενηλικίωσής του.

-Η πάθηση από την οποία πάσχει ο ανάπηρος εμπίπτει στις προαναφερόμενες διατάξεις.

-Ο ανάπηρος δεν έχει στην κατοχή του άλλο όχημα στο οποίο να έχει χορηγηθεί απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας (όπως αυτό προκύπτει από σχετική υπεύθυνη δήλωση).

-Για αυτοκίνητο που ανήκε σε θανόντα ανάπηρο, στον οποίο είχε χορηγηθεί απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας λόγω της αναπηρίας του, οι κληρονόμοι στους οποίους περιέρχεται αυτό οφείλουν τέλη κυκλοφορίας από το επόμενο του θανάτου του κληρονομούμενου ημερολογιακό έτος.

-Σε περίπτωση θανάτου προσώπου στο οποίο έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας για λογαριασμό ανήλικου αναπήρου, δύναται να παραχωρείται εκ νέου το δικαίωμα απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας στο πρόσωπο που ορίζεται επίτροπος ή στο έτερο πρόσωπο που δύναται να ασκεί τη γονική μέριμνα και έως την ενηλικίωση του αναπήρου.

Οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας από το 2021

Για όσα οχήματα ταξινομηθούν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, θα ισχύσει το νέο πρότυπο μέτρησης εκπομπών , το λεγόμενο WLTP, το οποίο αυξάνει από 15% έως 20% τις μέσες εκπομπές CO2 των οχημάτων.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει πολλά σενάρια, ένα εκ των οποίων είναι η των ορίων εκπομπών CO2 σε ποσοστό 20% ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρυνθούν από τις νέες αυξημένες εκπομπές CO2 των οχημάτων.

Τέλη κυκλοφορίας: Τα ποσά ανά κατηγορία κυβικών

Όσοι/-ες, ωστόσο, δεν εμπίπτουν στις παραπάνω τρεις κατηγορίες, θα πρέπει να καταβάλουν κανονικά, και εμπρόθεσμα, τα τέλη κυκλοφορίας 2021.

Τα ποσά των τελών κυκλοφορίας θα είναι τα ίδια με την περυσινή χρονιά.

Συγκεκριμένα, τα τέλη κυκλοφορίας για οχήματα που είναι αγορασμένα μετά το 2006, διαμορφώνονται ως εξής:

-Από 1.072 κ.ε. έως 1.357 κ.ε. ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 135 ευρώ

-Από 1.358 κ.ε. έως 1548 κ.ε. ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 255 ευρώ

-Από 1.549 κ.ε. έως 1.738 κ.ε. ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 280 ευρώ

-Από 1.739 κ.ε. έως 1.928 κ.ε. ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 320 ευρώ

-Από 1.929 κ.ε. έως 2.357 κ.ε. ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 690 ευρώ

-Από 4.001 κ.ε. και άνω ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 1.380 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;