Ζακ Κωστόπουλος: Αναβάλλεται η δίκη για τη δολοφονία του
Πότε θα ξεκινήσει η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Αναβάλλεται η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Σήμερα, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, θα ξεκινούσε κανονικά η δίκη για τη δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, ο οποίος δολοφονήθηκε με αποτρόπαιο τρόπο δύο χρόνια και ένα μήνα πριν στο κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο, η δίκη αναβλήθηκε για τις 6 Νοεμβρίου 2020, επειδή ο δικηγόρος ενός εκ των κατηγορούμενων επικαλέστηκε συμπτώματα κορωνοϊού.

Ζακ Κωστόπουλος: Το ιστορικό της δολοφονίας του

Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, ο Ζακ Κωστόπουλος εισήλθε σε κοσμηματοπωλείο επί της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια, ενώ ο καταστηματάρχης δε βρισκόταν εντός του καταστήματος. Σύμφωνα με όσα είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες, ο νεαρός που εισήλθε, ο οποίος όπως αποδείχθηκε ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος, φαινόταν πως εισήλθε σκοπίμως στο κατάστημα με σκοπό να το ληστέψει. Ωστόσο, αργότερα αυτό αμφισβητήθηκε ως εκδοχή των γεγονότων.

Στην πραγματικότητα, ο Ζακ Κωστόπουλος εγκλωβίστηκε μέσα στο κατάστημα, λόγω του μηχανισμού ασφαλείας της κεντρικής πόρτας, και προσπαθώντας να δραπετεύσει, χρησιμοποίησε πρώτα έναν πυροσβεστήρα για να σπάσει την πόρτα. Έπειτα, έσπασε τα τζάμια της βιτρίνας και κυλίστηκε έξω από το κατάστημα. Στην προσπάθειά του να βγει, και ενώ ήταν πεσμένος στο σωρό με σπασμένα κρύσταλλα της βιτρίνας δέχθηκε βίαιη επίθεση με κλωτσιές επί της κεφαλής από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και έναν περαστικό.

Όταν κατέφθασε το ΕΚΑΒ, ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν αιμόφυρτος στο δρόμο, όπου και δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες. Ωστόσο, ο ίδιος προσπάθησε να ξεφύγει, αρπάζοντας ένα κομμάτι γυαλί και απειλώντας όποιον προσπαθούσε να τον σταματήσει.

Έπειτα, έφτασε η αστυνομία και τότε ήταν που ο Ζακ Κωστόπουλος έπεσε στο έδαφος μετά από χτύπημα αστυνομικού, ο οποίος τον κυνηγούσε. Αργότερα, του πέρασαν χειροπέδες, αλλά κατά την διάρκεια της διακομιδής στο νοσοκομείο, ο τότε 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η φωτογραφία του @menelas που πάντα θα μας συγκλονίζει. Reposted from @queerartsfestivalgr Lot 39: Menelas Siafakas, untitled. Photograph printed on kappa fix, 40 x 60cm, unframed. @menelas Minimum bid: €15 Increments of €10 If interested, DM us with your bid, the lot number, and your email address. . . #justice4zakzackie #nozackienopeace #fundraisingauction #onlineauction

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Justice ForZakZackie (@justice4zakzackie) στις

Ζακ Κωστόπουλος: Όσα έδειξε η δικαστική έρευνα

Μόλις το περιστατικό γνωστοποιήθηκε, η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του κοσμηματοπώλη κι ενός ακόμη ατόμου για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Σύμφωνα με την Πολιτική Αγωγή, στην αρχική δικογραφία κατά των δυο αντρών, οι οποίοι κλωτσούσαν στο κεφάλι τον Ζακ Κωστόπουλο έγιναν σοβαρές παραλείψεις, ενώ δεν έγινε καν λόγος για τη βιαιότητα του περιστατικού.

Ακόμη, είχε δημοσιευτεί ένα video, όπου εμφανίζονται οι δράστες να χτυπούν τον πεσμένο Ζακ Κωστόπουλο. Ωστόσο, το συγκεκριμένο video, το οποίο ήταν καίριας σημασίας, δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική δικογραφία. Μάλιστα, σύμφωνα με τη δικηγόρο της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου κ. Παπαρρούσου, αν δεν είχε δημοσιοποιηθεί το εν λόγω video κανείς δεν θα γνώριζε πως στην πραγματικότητα ο 33χρονος δέχθηκε σφοδρότατη επίθεση.

Ένα ακόμη video, το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργότερα, έφερε μία νέα ανατροπή των γεγονότων υπογραμμίζοντας τον εκφοβισμό που είχε δεχθεί την ημέρα της δολοφονίας του, ο Ζακ Κωστόπουλος. Πιο συγκεκριμένα, ο Ζακ Κωστόπουλος δέχτηκε τραμπουκισμό, καθώς προσπαθούσε να μπει σε διπλανό ταχυφαγείο για να πάρει ένα μπουκάλι νερό.

Υπάρχει μάλιστα μαρτυρία νεαρής κοπέλας, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο Ζακ Κωστόπουλος φώναζε για βοήθεια πριν εισέλθει στο κοσμηματοπωλείο, αποκλείοντας έτσι το σενάριο ληστείας ή κλοπής, αφού ο Ζακ Κωστόπουλος παρέμεινε για αρκετά λεπτά έξω από το ταχυφαγείο κρατώντας μόνο ένα μπουκάλι νερό.

Επιπλέον, οι τοξικολογικές εξετάσεις στη σορό του Ζακ Κωστόπουλου ήρθαν για να αποκλείσουν ακόμη ένα ενδεχόμενο, το οποίο θα μπορούσε να απαλλάξει από τις κατηγορίες τους δράστες. Οι τοξικολογικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στη σωρό του θύματος, βγήκαν αρνητικές και για τις πέντε κατηγορίες (Οπιούχα, Κοκαίνη/Μεταβολίτες, Αμφεταμίνες/Μεταμφεταμίνες, Βενζοδιαπεζίτες, Μεθαδόνη/Μεταβολίτες) καθώς και για αλκοόλ, αποκλείοντας και το σενάριο του θανάτου από ναρκωτικές ουσίες.

Ο ανακριτής της υπόθεσης, αν και έχει ζητήσει επανειλημμένως την αποστολή κρίσιμων στοιχείων για την πορεία της έρευνας, όπως είναι οι καταγραφές των διαβιβάσεων από τα κέντρα επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. και του ΕΚΑΒ, δύο χρόνια μετά το συμβάν εξακολουθεί να μην τις διαθέτει.

Στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου έχουν παραπεμφθεί 6 κατηγορούμενοι, οι οποίοι είναι οι εξής: ο κοσμηματοπώλης, ο περαστικός, και οι τέσσερις αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. για τη συνδρομή τους στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Το δικαστικό συμβούλιο, που αποφάσισε πριν λίγο καιρό την παραπομπή των έξι για την υπόθεση του 33χρονου, είχε απορρίψει τις αιτιάσεις της οικογένειας του Ζακ, η οποία ζητούσε την αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Το αίτημα της οικογένειας είχε ως βασική επίκλησή του την ιατροδικαστική έκθεση που συνέδεσε τον θάνατο με τον άγριο ξυλοδαρμό του 33χρονου από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

“Δύσκολο πράγμα να μη χώρας πουθενά. Μα δεν αξίζει να παλεύεις να “προσαρμοστείς” εκεί που νιώθεις στρίμωγμα”. • • Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. (21/09/2018 -21/09/2020) #justiceforzackieoh • • • #zackieoh #zakkostopoulos #ζακκωστοπουλος #nozackienopeace #justice4zakzackie

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Neolaia.gr (@neolaia.gr) στις

Η δίκη θα πραγματοποιούνταν σήμερα, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού, αλλά αναβλήθηκε για τις 6 Νοεμβρίου 2020. Έτσι, το δικαστήριο, αφού κλήρωσε ενόρκους, διέκοψε τη συνεδριασή του λόγω προβλημάτων υγείας που επικαλέστηκε ένας εκ των δικηγόρων του κατηγορούμενου μεσίτη αναφέροντας, μάλιστα, ότι έχει συμπτώματα κορωνοιού.

Παράλληλα,έξω από το Εφετείο Αθηνών, πραγματοποιείται συγκέντρωση στην οποία συμμετέχουν ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις, αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς.

Το κεντρικό σύνθημα των οργανώσεων είναι «Καταδίκη στους δολοφόνους του Zak/ Zackie» και όλοι όσοι έχουν συγκεντρωθεί ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη και να καταδικαστούν οι υπαίτιοι για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην οδό Δέγλερη προς το παρόν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

#Justice4ZakZackie

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ONASSIS STEGI (@onassis.stegi) στις

Δείτε επίσης: Ζακ Κωστόπουλος: Σήμερα συμπληρώνονται 2 χρόνια από τη δολοφονία του

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
64'
1 - 0
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;