Negotiation Skills: 3 τρόποι για να αναπτύξεις δεξιότητες διαπραγμάτευσης
Τα negotiation skills ή αλλιώς οι δεξιότητες διαπραγμάτευσης είναι ένα σύνολο διαφορετικών κοινωνικών δεξιοτήτων, που μπορούν να αποβούν χρήσιμες στην επαγγελματική σου ζωή.

Τα negotiation skills ή αλλιώς οι δεξιότητες διαπραγμάτευσης είναι ένα σύνολο δεξιοτήτων, οι οποίες κατατάσσονται στην κατηγορία των soft skills (κοινωνικές δεξιότητες) και είναι αρκετά σημαντικές για τη σύγχρονη αγορά εργασίας.

Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ προκύπτουν καταστάσεις τόσο στη προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή, οι οποίες χρήζουν ορθής διαπραγμάτευσης, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Έτσι, μέσω των negotiation skills μπορούν δύο πλευρές να έρθουν κοινή συναινέσει σε ένα συμβιβασμό, ο οποίος θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές. Οι δεξιότητες διαπραγμάτευσης, όμως, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως αποτελούν ένα σύνολο δεξιοτήτων, δηλαδή αποτελούνται από πολλές άλλες δεξιότητες, όπως είναι η επικοινωνία, η συνεργασία και η στρατηγική σκέψη.

Για αυτό το λόγο είναι δύσκολο να τις αποκτήσεις, να τις εφαρμόσεις και, φυσικά, να τις αναπτύξεις περαιτέρω όσο περνούν τα χρόνια. Παρακάτω, λοιπόν, θα δούμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να αναπτύξεις δεξιότητες διαπραγμάτευσης, οι οποίες θα αποβούν χρήσιμες στο μέλλον της καριέρας σου.

Πριν όμως εξηγήσουμε πώς μπορείς να αρχίσεις να αναπτύσσεις negotiation skills, καλό θα ήταν να λάβεις στα υπόψιν σου πως οι ικανότητες διαπραγμάτευσης είναι σαν ένα παζλ, το οποίο αποτελείται από πολλές ακόμη δεξιότητες, που θέλουν εξίσου χρόνο και προσωπική δουλειά για να αναπτυχθούν.

Επομένως, εμείς θα αναφέρουμε τρεις δεξιότητες που χρειάζονται για να διαπραγματευτείς σωστά, αλλά, φυσικά, υπάρχουν περισσότερες προκειμένου να… ολοκληρωθεί το παζλ!

1. Ενεργή ακρόαση

Η ενεργή ακρόαση (active listening) είναι μία βασική δεξιότητα που πρέπει να αναπτύξεις, αν θέλεις να γίνεις καλός ή καλή στις διαπραγματεύσεις. Αρχικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ενεργή ακρόαση είναι η ικανότητα του να ακούς ουσιαστικά τι έχει να σού πει ο άλλος/-η, να ενστερνίζεσαι τους προβληματισμούς του/της και να συμμετέχεις ενεργά στην κουβέντα, χωρίς να αποσπάται η προσοχή σου ούτε για ένα λεπτό.

Με αυτό τον τρόπο θα προετοιμάσεις το έδαφος πριν τη διαπραγμάτευση, αφού θα έχεις κατανοήσει καλύτερα τα όρια του ατόμου που έχεις απέναντί σου και, άρα, θα ξέρεις πως να μην τα υπερβείς και, φυσικά, πως να τον διαχειριστείς.

Πώς να αναπτύξεις τη δεξιότητα: Την επόμενη φορά που θα βρεθείς στη μέση μίας συζήτησης επικεντρώσου σε αυτήν, δείξε με κάθε τρόπο ότι ακούς (η γλώσσα του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο) και στο τέλος δώσε ένα ειλικρινές feedback.

2. Προγραμματισμός (Planning)

Μία καλή διαπραγμάτευση θα πρέπει να οδηγεί πάντα σε ένα μακροπρόθεσμο και επικερδές αποτέλεσμα. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο πάντα να προγραμματίζεις με τον άνθρωπο που κάθεται απέναντί σου λεπτομερώς τη συμφωνία σας. Είναι, λοιπόν, κρίνεται απαραίτητο να βάζεις αυστηρά deadlines και να θέτεις μικρά milestones, δηλαδή βραχυπρόθεσμους στόχους, ώστε να ξέρετε ότι είστε καθ’ οδόν προς το μεγάλο στόχο, που συμφωνήσατε στο τέλος της *επιτυχημένης* διαπραγμάτευσης.

Πώς να αναπτύξεις τη δεξιότητα: Οργάνωσε την καθημερινότητά σου, θέσε στόχους και τσέκαρε ανά τακτά διαστήματα αν τους πετυχαίνεις και, φυσικά, κάνε αξιολόγηση του εαυτού σου. Έτσι, σταδιακά θα σου βγει αυτομάτως να προγραμματίσεις ακόμη και τις πιο μικρές λεπτομέρειες, όταν είσαι έτοιμος/-η να διαπραγματευτείς μία νέα συμφωνία.

3. Συνεργασία και ομαδικό πνεύμα

Πολλές φορές βλέπουμε μία διαπραγμάτευση ως μία μάχη, απλώς και μόνο επειδή υπάρχουν δύο πλευρές που η καθεμιά διεκδικεί κάτι. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση δεν είναι ανάγκη να αποτελεί μία μάχη. Θα ήταν, λοιπόν, χρήσιμο να βλέπεις μία διαπραγμάτευση ως αυτό που είναι: μία πιθανή νέα συνεργασία. Έτσι, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης θα προσπαθείς να βρεις κοινό έδαφος με σκοπό να συνεργαστούν οι δύο πλευρές καλύτερα. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να λάβεις υπόψιν τόσο τις δικές σου ανάγκες όσο και της άλλης πλευράς και έτσι, σίγουρα θα κλείσεις μία επικερδή και μακροπρόθεσμη συμφωνία.

Πώς να αναπτύξεις τη δεξιότητα: Είναι σημαντικό να μάθεις να συνεργάζεσαι με τους άλλους από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Αν θεωρείς ότι δυσκολεύεσαι, μπορείς να ξεκινήσεις κάποιο ομαδικό άθλημα ή να γίνεις μέλος μίας λέσχης ή ομάδας που σε ενδιαφέρει και καθ’ αυτό τον τρόπο θα μάθεις να συνεργάζεσαι με τον περίγυρό σου. Αυτό σταδιακά θα “περάσει” από την προσωπική σου ζωή και στη δουλειά σου εξομαλύνοντας τις εργασιακές σου σχέσεις.

Δείτε επίσης: Soft skills: 4 σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να προσθέσεις στο βιογραφικό σου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 1