Τηλεκπαίδευση: 4 συμβουλές για να ανταπεξέλθεις στα εξ αποστάσεως μαθήματα
Τηλεκπαίδευση: Έτσι θα μπορέσεις να προσαρμοστείς καλύτερα στις νέες συνθήκες εκπαίδευσης.

Είναι γεγονός πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει ριζικές αλλαγές στη ζωή όλων μας αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε πολλές δραστηριότητες. Από τον τρόπο εργασίας μέχρι τον την κυκλοφορία στους δρόμους και την εκπαίδευση, οι αλλαγές είναι μεγάλες και, μάλλον, όχι προσωρινές.

Μία από τις βασικότερες αλλαγές που έχει, πλέον, σχεδόν επιβληθεί λόγω της δεδομένης κατάστασης είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εργασία. Μιλώντας, λοιπόν, για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή αλλιώς τηλεκπαίδευση πολλοί φοιτητές και πολλές φοιτήτριες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσαρμογή τους, αν και εκ πρώτης όψεως θα έβλεπε κανείς την τηλεκπαίδευση ως την ιδανική λύση.

Η τηλεκπαίδευση, όμως, παραμένει κάτι πρωτόγνωρο και δύσκολο για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που καλούνται να ανταπεξέλθουν στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης. Για αυτό το λόγο παραθέτουμε μερικές συμβουλές, προκειμένου να τους/τις βοηθήσουμε.

Ας τις δούμε παρακάτω!

1. Σωστή διαχείριση χρόνου

Το time management ή αλλιώς η σωστή διαχείριση χρόνου είναι μία δεξιότητα που είναι καλό να την έχεις είτε τα μαθήματά σου διεξάγονται online είτε όχι. Αν, όμως, δεν την είχες “δουλέψει” τόσα χρόνια, ήρθε ο καιρός να το κάνεις τώρα, καθώς δε θα έχεις καθημερινή συνάντηση από κοντά με συμφοιτητές, συμφοιτήτριες, καθηγητές και καθηγήτριες, ώστε να σου υπενθυμίζουν πολλά deadlines και υποχρεώσεις.

Για αυτό το λόγο μπορείς να αγοράσεις μία agenda ή ένα planner (ό,τι σε βολεύει) και να γράφεις όσα έχεις να κάνεις μέσα στην ημέρα σου. Μπορείς να αφιερώνεις 30 λεπτά κάθε Κυριακή, ώστε να σχεδιάζεις πολύ γενικά την εβδομάδα σου και μετά, λίγη ώρα κάθε βράδυ προκειμένου να σχεδιάσεις την επόμενη ημέρα.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να θέτεις προτεραιότητες και, μάλιστα, να τις αναγράφεις στην agenda σου, ώστε να μην τις ξεχνάς.

2. Πες όχι στην αναβλητικότητα

Η αλήθεια είναι πως η τηλεκπαίδευση αποτελεί από μόνη της έναν πειρασμό, αφού “τοποθετεί” τους φοιτητές και τις φοιτήτριες σε ένα πολύ γνώριμο περιβάλλον, όπου μπορούν να νιώσουν πιο άνετα απ’ ότι συνήθως προκειμένου να αναβάλλουν τη συμμετοχή τους στο μάθημα.

Επομένως, είναι σημαντικό να συνδέεσαι κανονικά στις παραδόσεις αν μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο. Αν πάλι ανεβαίνουν στο internet και τις έχεις στη διάθεσή σου όποια ώρα επιθυμείς, τότε είναι προτιμότερο να δημιουργήσεις ένα σταθερό πρόγραμμα παρακολούθησης των μαθημάτων σου, το οποίο θα είναι σα να πήγαινες κανονικά στο Πανεπιστήμιο. Αν δε νιώθεις σα να πηγαίνεις στο Πανεπιστήμιο άλλωστε, τότε, μάλλον, θα μείνεις λίγο πίσω.

3. Ερωτήσεις

Η τηλεκπαίδευση μπορεί να διαφέρει από την παραδοσιακή, αλλά αυτό δεν αποτελεί βασικό λόγο για να παραμένεις απαθής και αδρανής κατά τη διάρκεια των παραδόσεων. Όταν, λοιπόν, έχεις κάποια απορία, είναι καλό να την εκφράσεις στον/στην διδάσκοντα, ώστε να μη δημιουργηθεί ένα βουνό ερωτήσεων στο τέλος του εξαμήνου, το οποίο δυσκολευτείς να λύσεις λίγο πριν τις εξετάσεις.

Ωστόσο, είναι χρήσιμο να μάθεις πώς να ρωτάς. Δεδομένου ότι δε βρίσκεστε σε ένα αμφιθέατρο και δε μπορείς να ρωτήσεις μετά το μάθημα σκέψου το εξής: Αν βρισκόσασταν σε μία αίθουσα, θα σήκωνες το χέρι σου για να ρωτήσεις ή θα ρωτούσες ιδιαιτέρως στο γραφείο του καθηγητή ή της καθηγήτριας μετά τη λήξη του μαθήματος;

Αν η απάντηση είναι ότι θα σήκωνες το χέρι σου, τότε μπορείς να ρωτήσεις είτε στο chat είτε προφορικά- αναλόγως με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τον/την διδάσκοντα. Αν πάλι πιστεύεις πως θα ρωτούσες ιδιαιτέρως τον καθηγητή/την καθηγήτρια μετά τη λήξη του μαθήματος, τότε στείλε καλύτερα ένα email.

4. Περισπασμοί κατά τη διάρκεια του μαθήματος

Φυσικά, η τηλεκπαίδευση είναι μία τεράστια ευκαιρία να μάθεις πολλά πράγματα από την άνεση του σπιτιού σου χωρίς να χάνεις χρόνο σε μετακινήσεις κλπ. Ωστόσο, η τηλεκπαίδευση κρύβει και την παγίδα των περισπασμών, οι οποίοι μπορεί να είναι περισσότεροι στο σπίτι σου.

Για αυτό το λόγο φρόντισε όταν κάνεις μάθημα να “κλείνεις” όλα τα social media, να βάζεις στο αθόρυβο το κινητό σου και να ενημερώνεις όποιον και όποια βρίσκεται στο σπίτι σου πως κάνεις μάθημα και δε θα ήθελες σε καμία των περιπτώσεων να σε διακόψει για εκείνες τις συγκεκριμένες ώρες.

Δείτε επίσης: Πανεπιστήμια: Έρχονται κοινά πτυχία διαφορετικών τμημάτων – Όλες οι αλλαγές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1