Αλλαγή ώρας 2020: Πότε γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μας
Αλλαγή ώρας 2020: Δείτε την ημερομηνία!

Αλλαγή ώρας 2020: Πότε γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μας

Σε λίγες ημέρες από σήμερα, θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω, αφού θα γίνει η μεταφορά στη χειμερινή ώρα. 

Η αλλαγή ώρας 2020, όπου θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μας μια ώρα πίσω, θα γίνει τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 25 Οκτωβρίου 2020 (ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα).

Την ημέρα εκείνη, θα εφαρμοστεί η αλλαγή ώρας 2020, ένα ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο ψήφισε για τον τερματισμό, από το 2021, της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Όπως και να έχει, η ψήφος αυτή δεν είναι η τελευταία λέξη στο ζήτημα, αλλά θα αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών με τις χώρες της Ε.Ε. για να προκύψει η τελική νομοθεσία.

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας το τέλος των αλλαγών στην ώρα μέχρι το 2021, οπότε και η κάθε χώρα καλείται να επιλέξει εάν οι δείκτες των ρολογιών θα παραμείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή.

Το πράσινο φως δίνεται οριστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πού εφαρμόζεται η αλλαγή ώρας 2020;

Η αλλαγή ώρας είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.

Ωστόσο, εξακολουθούν να αποτελούν μειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν.

Γιατί γίνεται αλλαγή της ώρας;

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Τη δεκαετία του 1970 και υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, έτσι ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον, σε αντίθεση με το Φθινόπωρο που τα γυρίζουμε μία ώρα πίσω.

Πότε αλλάζει η ώρα για τελευταία φορά

Αλλαγή ώρας 2019

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, οι χώρες της ΕΕ που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν τη θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021.

Αυτές, οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν την χειμερινή τους ώρα μπορούν να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από τα μέλη του ΕΚ με 410 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά και 51 αποχών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει, τον Σεπτέμβριο του 2018, μια νέα οδηγία που θέτει τέρμα στις αμφιλεγόμενες αυτές αλλαγές των δεικτών του ρολογιού, μία ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, έπειτα από έρευνα της κοινής γνώμης που έδειξε ότι στη μεγάλη πλειονότητά της τασσόταν υπέρ της κατάργησής τους.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη – μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Αυτές οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν την χειμερινή τους ώρα μπορούν να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από τα μέλη του ΕΚ με 410 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά και 51 αποχών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άλλαξαν οι ώρες κοινής ησυχίας – Ποιες είναι κατά τη χειμερινή περίοδο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;