Ανοίγουν τα Πανεπιστήμια: Πότε θα γίνονται δια ζώσης μαθήματα και εργαστήρια
Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται από σήμερα (05/10) στα Πανεπιστήμια - Κανόνες και μάσκα

Ανοίγουν τα Πανεπιστήμια: Πότε θα γίνονται δια ζώσης μαθήματα και εργαστήρια

Από σήμερα, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020, και μέχρι τα μέσα του μήνα, αναμένεται να αρχίσουν τα μαθήματα σε όλα τα Πανεπιστήμια.

Ήδη έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ το πλαίσιο, με το οποίο θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια και ο δίαυλος επικοινωνίας Υπουργείου Παιδείας και πρυτάνεων είναι συνεχώς ανοικτός.

Παρ’ όλα αυτά, εκφράζονται προβληματισμοί από πλευράς πρυτάνεων για το εάν η εφαρμογή των μέτρων και η λειτουργία των πανεπιστημίων θα συνυπάρξουν ανεμπόδιστα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους των πανεπιστημίων και η διδασκαλία των μαθημάτων, σεμιναρίων, εργαστηρίων και κλινικών ασκήσεων με έως και 50 άτομα θα πραγματοποιείται δια ζώσης, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Σημειώνεται ότι, όταν τα μαθήματα τα παρακολουθούν περισσότερα από πενήντα άτομα, οι διαλέξεις θα γίνονται εξ αποστάσεως.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: Αποκλειστικά δια ζώσης οι εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις των φοιτητών

Μέσα στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που επιφέρει στα πανεπιστήμια η πανδημία του κορωνοϊού, η ανάγκη για στελέχωση των πανεπιστημίων με διδακτικό προσωπικό γίνεται ακόμα πιο μεγάλη.

Για αυτό τον λόγο, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Παιδείας, Β. Διγαλάκης, δρομολογούνται οι διαδικασίες ώστε να δοθούν, μέσω ΕΣΠΑ, περίπου 2.000 υποτροφίες, ύψους 5,2 εκατ. ευρώ, με ανταποδοτικό χαρακτήρα, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, προκειμένου να στελεχώσουν σε επιλεγμένα μαθήματα φροντιστηριακές τάξεις για προπτυχιακούς φοιτητές.

Μέχρι πότε θα γίνει η έναρξη των μαθημάτων για το νέο εξάμηνο

Το Υπουργείο βρίσκεται σε επικοινωνία με τους πρυτάνεις για το πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη τα μέτρα και μάλιστα, την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε μία ακόμη τηλεδιάσκεψη του κ. Διγαλάκη με τους πρυτάνεις, προκειμένου να αποσαφηνιστούν λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν τα ιδρύματα κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-21. Αν και το κάθε πανεπιστήμιο επιλέγει αυτόνομα την οργάνωση του ημερολογίου το ακαδημαϊκού έτους, αναμένεται μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου να έχει γίνει η αρχή των μαθημάτων στις σχολές και τα τμήματα των ελληνικών ΑΕΙ.

Μάλιστα, οι σχολές αυτό το διάστημα προβαίνουν σε ενημερώσεις μέσω των ιστοσελίδων και των γραμματειών τους για το πώς θα λειτουργήσει το κάθε τμήμα, τι θα ισχύσει για την πραγματοποίηση του κάθε μαθήματος και ότι άλλο χρειάζεται να γνωστοποιηθεί στους φοιτητές.

Η οργάνωση και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων διδασκαλίας, με βάση τη νέα πραγματικότητα, αποτέλεσε για όλα τα ΑΕΙ μία μεγάλη δυσκολία. Από τη μία, η ανάγκη για να παραμείνουν «ζωντανές» οι ακαδημαϊκές δομές, με την παρουσία φοιτητών και από την άλλη, η ανάγκη για περισσότερες αίθουσες, αλλά και διδάσκοντες.

Και όλα αυτά, με βασικό στόχο την προστασία της υγείας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Όπως δήλωσε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος:

«Προσπαθούμε να δούμε πώς θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα δια ζώσης μαθήματα.»

Ενώ, επεσήμανε τις δυσκολίες που υπάρχουν ως προς την επάρκεια αιθουσών και διδασκόντων.

Συγκεκριμένα, δήλωσε τα εξής:

«Υπάρχει δυσκολία, όσον αφορά την επάρκεια αιθουσών. Όσον αφορά το κομμάτι των μελών ΔΕΠ, έχουμε ήδη κάνει σχετική εισήγηση προς το υπουργείο Παιδείας για επιπλέον διδακτικό προσωπικό.»

Στο ίδιο μήκος κύματος, βρίσκεται και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο ανοίγει τη Δευτέρα τις πύλες του για τα πρώτα μαθήματα της χρονιάς. Ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής, επεσήμανε τα εξής, όπως αναφέρει το CNN:

«Η ανάγκη τήρησης υγειονομικών μέτρων επιβάλλει την αραιή διάταξη στις αίθουσες και τα εργαστήρια και κατά συνέπεια τον πολλαπλασιασμό των τμημάτων διδασκαλίας και άσκησης. Έτσι αναδεικνύονται οι μεγάλες ελλείψεις σε αίθουσες και διδακτικό προσωπικό, αποτέλεσμα της σταθερά υποχρηματοδοτούμενης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.»

ΕΜΠ: Η απόφαση της Συγκλήτου για τα Μαθήματα του Χειμερινού Εξαμήνου

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ανάγκες για διδακτικό προσωπικό εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού μεγεθύνονται εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι μεταξύ των διδασκόντων υπάρχουν και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη διδασκαλία με φυσική παρουσία. Ο κ. Μπουντουβής πρόσθεσε:

«Η εφαρμογή της πρόσφατης ΚΥΑ προσκρούει στην αμείλικτη πραγματικότητα.

Η εφαρμογή της σε υποχρεωτικά μαθήματα με αριθμό εγγεγραμμένων κατά πολύ μεγαλύτερο των 50 είναι δυνατή μόνο με κατάτμηση σε τμήματα. Η εφαρμοσιμότητά της, όμως, συγκαθορίζεται από τη διαθεσιμότητα αιθουσών και διδακτικού προσωπικού και των χρονικών ορίων του ωρολογίου προγράμματος και είναι εξαιρετικά περιορισμένη.»

Για τους παραπάνω λόγους, τα πανεπιστήμια ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να επισπεύσει τις διαδικασίες που θα φέρουν νέες θέσεις μελών ΔΕΠ και χρηματοδότηση για θέσεις επικουρικού εκπαιδευτικού προσωπικού.

ΕΚΠΑ: Πώς θα γίνουν τα μαθήματα

Το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το ΕΚΠΑ, αποφάσισε, όσον αφορά στα μαθήματα της νέας περιόδου, τα εξής:

-Οι Σχολές και τα Τμήματα του Ιδρύματος θα αποφασίσουν ποια θεωρητικά μαθήματα θα διδαχθούν δια ζώσης και ποια εξ αποστάσεως.

Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική του Ιδρύματος, σε συμφωνία και με την ΚΥΑ, είναι να αποκατασταθεί η κανονική, δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, στον βαθμό που οι έκτακτες συνθήκες το επιτρέπουν.

Εγγραφές πρωτοετών 2020 στο ΕΚΠΑ – Πώς θα αποκτήσετε ηλεκτρονικό λογαριασμό

Με βάση αυτή την αρχή, θα διδαχθούν μαθήματα εξ αποστάσεως μόνο όταν οι περιορισμοί που προκύπτουν από τον μεγάλο αριθμό φοιτητών και τον ανεπαρκή αριθμό διαθέσιμων αιθουσών το επιβάλλουν.

-Θα γίνει, επίσης, καταγραφή των μαθημάτων που, ενώ θα διδαχθούν εξ αποστάσεως, κρίνεται ότι είναι απαραίτητο να συνοδευτούν από φροντιστηριακά μαθήματα δια ζώσης, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα πραγματοποίησής τους και να υπάρξει ο σχετικός προγραμματισμός.

-Αυτή την περίοδο το Πανεπιστήμιο βρίσκεται αντιμέτωπο με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό, λόγω της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό η Σύγκλητος θεωρεί θετική την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για χορήγηση υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, οι οποίοι θα αναλάβουν διδακτικό έργο σε φροντιστηριακά και εργαστηριακά μαθήματα. Η πρώτη εκτίμηση, πάντως, είναι ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερος αριθμός υποτρόφων από τον ήδη εγκεκριμένο.

-Η Σύγκλητος ζητεί από την κυβέρνηση την κάλυψη των θέσεων των μελών ΔΕΠ, καθώς και των μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, τα οποία έχουν τα προηγούμενα χρόνια αφυπηρετήσει. Ζητεί, επίσης, την αύξηση των θέσεων του εκτάκτου διδακτικού προσωπικού για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών του Ιδρύματος, που προκύπτουν τόσο από την υποστελέχωση του διδακτικού προσωπικού όσο και από τις παρούσες έκτακτες συνθήκες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΦΕΚ: Πώς θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1