Mascha Kaléko: Αφιερωμένο στην Πολωνή ποιήτρια το σημερινό doodle της Google
Η Google αφιερώνει το σημερινό doodle της στη Mascha Kaléko.

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στη σπουδαία Πολωνή ποιήτρια, Mascha Kaléko.

Η Mascha Kaléko γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1907 στο Χρζάνοβ της Γαλικίας, μία περιοχή που τότε ανήκε στην Αυστροουγγαρία και σήμερα ανήκει στην Πολωνία. Οι γονείς της Mascha Kaléko ήταν Εβραίοι, οι οποίοι εφτά χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία.

Η ποίηση μπήκε στη ζωή της σε νεαρή ηλικία, αφού άρχισε να γράφει ποίηση στα εφηβικά της χρόνια. Τότε μάλιστα, οι εφημερίδες άρχισαν να δημοσιεύουν το έργο της. Σε ένα από τα πρώτα της εφηβικά ποιήματα με τίτλο “Das Bißchen Ruhm” αναφέρεται στην φήμη, η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται και να διατηρείται, όπως τα φυτά. Η συγκεκριμένη ιδέα αντικατοπτρίζεται στο σημερινό google doodle, το οποίο και είναι αφιερωμένο στην ίδια.

Η Mascha Kaléko ανήκε ήδη τη δεκαετία του ’30 στη λογοτεχνική ελίτ, ενώ στα ποιήματά της η Mascha Kaleko αντικατοπτρίζει την ατμόσφαιρα του Βερολίνου την περίοδο του 1930 εκθειάζοντας μέρη και τοποθεσίες όπου οι άνθρωποι της λογοτεχνίας συναντιούνταν. Το 1933 εκδίδει το πρώτο της βιβλίο με ποιήματα “Lyrisches Stenogrammheft” το οποίο γρήγορα υποκύπτει στη ναζιστική λογοκρισία, αφού ασχολήθηκε με μείζονα κοινωνικά ζητήματα.

Έτσι, το 1938 μετακόμισε στις Η.Π.Α. με το δεύτερο σύζυγό της, το συνθέτη Chemjo Vinaver, και τον επτάχρονο γιο τους, τον οποίο θα χάσει νωρίς από παγκρεατίτιδα σε ηλικία 31 ετών.

Στις Η.Π.Α. παρέμεινε για τις επόμενες δύο δεκαετίες και έπειτα, το 1956 επέστρεψε στο Βερολίνο. Τρία χρόνια αργότερα πρόκειται να τιμηθεί με το βραβείο Fontage , το οποίο όμως απέρριψε καθώς θα της το παρέδιδε ένας πρώην αξιωματικός Ναζί.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

???Hier sehen Sie: Meine tägliche Ration Mascha Kaléko ??… Ein Update meiner momentanen Gefühlslage? Heiter bis wolkig würde ich sagen?. Irgendwie macht es ja auch Spaß… wenn der Druck nicht wäre?. Damit kann ich nämlich so gar nicht! Ich wurde schon öfter gefragt, wie ich mit Stress umgehe. Meine Antwort: Krank werden, durchdrehen, heulen… mit Stress kann ich nämlich NULL KOMMA NULL! Ich bin Harmoniemensch und Druck bedeutet für mich absolutes Chaos. Aber natürlich helfen dann Sachen wie genügend Pausen und Ausgleich schaffen. Und eben früh genug beginnen. Das werde ich allerdings nie lernen ?. #realtalk #studentenleben #bookstagram #bücherwurm #plantlover #pflanzenmuddi #houseplantclub #maschakaléko

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MÄGGI (@junestorm) στις

Το 1959 επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ, όπου αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα. Η Ιερουσαλήμ ήταν ο μόνιμος τόπος κατοικίας της Mascha Kaléko, μέχρι και την ύστατη στιγμή. Η Mascha Kaléko έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψής της στη Ζυρίχη στις 21 Ιανουαρίου 1975.

Δείτε επίσης: Τάσος Λειβαδίτης: 10 στίχοι του ποιητή που κρύβουν μια θλίψη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;