Πυρηνική ενέργεια: Η απειλή διεθνούς ασφάλειας
Της Μαρίας Παπαγιάννη, αναγνώστριας του Neolaia.gr και φοιτήτριας Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων

Ύστερα από πολλά πειράματα επιστημόνων, όπως των James Chadwick, Frédéric και Irène Joliot-Curie, Lise Meitner και Otto Robert Frisch, κατά τη δεκαετία του 1930, ανακαλύφθηκε η πυρηνική ενέργεια, η οποία από την αρχή η χρήση της, προοριζόταν για καταστροφικές ενέργειες και συγκεκριμένα για την εκπλήρωση αναγκών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατευθείαν μετά την τεράστια αυτή ανακάλυψη, τη δεκαετία του 1940, πολλές χώρες ξεκίνησαν προγράμματα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, ενώ οι αισιόδοξες σκέψεις για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ως ενέργειας που θα διευκόλυνε τον κόσμο πρακτικά και οικονομικά, όπως οραματιζόταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ, Λιούις Στράους, διαψεύστηκαν μέσα στα χρόνια, λόγω των τεράστιων προβλημάτων που έχει προκαλέσει.

Η ιδέα πλέον των πυρηνικών όπλων, προκαλεί περισσότερο φόβο στους ανθρώπους πάρα ασφάλεια και αυτό επιβεβαιώνεται και από την έρευνα που διεξήγαγε το Global Challenges Foundation. Έξι στους δέκα ανθρώπους απαντούν πως η ύπαρξη πυρηνικών, χημικών όπλων και όπλων μαζικής καταστροφής γενικά, είναι περισσότερο ανησυχητική από ότι η κλιματική αλλαγή, ενώ ο Ματς Άντερσον, ο αντιπρόεδρος του Global Challenges Foundation δήλωσε τα εξής: «Είναι σαφές ότι τα υπάρχοντα συστήματα συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο δεν προκαλούν πλέον στους ανθρώπους το αίσθημα της ασφάλειας.”

Χάρτης με τις χώρες που υπέγραψαν το Πρωτόκολλο μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων

Μολαταύτα, καταλαβαίνουμε ότι η χρήση πυρηνικών όπλων δεν είναι η σωστή λύση για την άμυνα των κρατών. Γιατί, όμως, είναι τόσο επικίνδυνη και θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί τόσο άμεσα; Η παραγωγή και η χρήση της πυρηνικής ενέργειας αποτελεί απειλή για το περιβάλλον και την ανθρωπότητα! Τα εργοστάσια παραγωγής αποβάλλουν ραδιενεργούς ρύπους, οι οποίοι αν δεν διαχειριστούν σωστά, μπορούν να αποβούν εξαιρετικά καταστροφικοί. Ακόμα και χιλιάδες χρόνια μετά τη χρήση τους, τα υλικά που έχουν μείνει μέχρι και 3 χρόνια στους αντιδραστήρες, μπορούν να εκπέμπουν ακτινοβολία και χρειάζονται πάνω από 10.000 χρόνια για να εξουδετερωθούν.

Άμεση παρενέργεια στο περιβάλλον είναι και η καταστροφή του υδάτινου περιβάλλοντος. Τα απόβλητα που απορρέουν από τη γη στο νερό προκαλούν την ραγδαία ανάπτυξη των φυτών της θάλασσας και όσο αυξάνονται δεσμεύουν το οξυγόνο, που είναι απαραίτητο για να ζήσουν οι υπόλοιποι οργανισμοί. Σίγουρα οι ρύποι δεν είναι το μόνο πρόβλημα.

Μεγάλος είναι και ο κίνδυνος για το ανθρώπινο είδος. Γνωστό σε όλους μας παράδειγμα, είναι το ατύχημα του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία το 1986. Πέρα από την οικονομική καταστροφή των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το ατύχημα προκάλεσε, σύμφωνα με έρευνα της World Health Organization το 2005, τον θάνατο 600.000 ανθρώπων και επηρέασε την υγεία πολλών ανθρώπων ανά τον κόσμο και θα συνεχίσει να την επηρεάζει.

Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και την ρίψη της ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Χιροσίμα, λίγες μέρες μετά την ρίψη της βόμβας

Αυτά τα γεγονότα αν και έγιναν αρκετά χρόνια πριν, συνεχίζουν να επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων αρνητικά. Παιδιά στην Ιαπωνία γεννιούνται, εν έτι 2020, παραμορφωμένα, άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο σε διάφορες χώρες του πλανήτη, και δεν πρέπει να υποτιμήσουμε και τα ψυχολογικά τραύματα που έχουν στιγματίσει τις ζωές των πληγέντων.

Ναγκασάκι, ένα τέταρτο μετά την έκρηξη

Τα τραγικά αποτελέσματα που είχαν τα παραπάνω δυστυχήματα κέντρισαν το ενδιαφέρον των τρομοκρατών, αλλά και του στρατού και, σε συνδυασμό με την ευκολία κατασκευής μιας ατομικής βόμβας ή όπλων με πυρηνική ενέργεια, έχουν «καταδικάσει» την ανθρωπότητα σε μόνιμο κίνδυνο.

Ακόμη, η έλλειψη ασφάλειας των υλικών και του νομικού πλαισίου κατά το οποίο θα τιμωρούνται οι παραβάτες, ενώ και η ελάχιστη φρούρηση των πυρηνικών εργοστασίων που γίνονται στόχοι τρομοκρατικών επιθέσεων, διευκολύνει την κατάσταση. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα.

Μια λύση αποτελεί η σωστή διάθεση και αποθήκευση των αποβλήτων.

Οι εργάτες τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας ψύχουν με νερό τον αντιδραστήρα. Το νερό θωρακίζει και ψύχει τον αντιδραστήρα, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να αφήνει το καύσιμο του μέσα στο νερό. Στη συνέχεια, αυτό το νερό αποθηκεύεται σε μεγάλες πισίνες, στις οποίες μπορούν να μείνουν έως και 50 χρόνια, αν δεν τα μεταθέσουν 5 χρόνια μετά στην αποθήκευση σε ξηρά αεριζόμενα δοχεία από σκυρόδεμα.

Ένας άλλος τρόπος, γνωστός κιόλας, είναι η κίνηση του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτείων, Μπαράκ Ομπάμα, να διοργανώσει Συνόδους Κορυφής μέχρι και το 2016.

Ο Μπαράκ Ομπάμα στη σύνοδο κορυφής έναντι της πυρηνικής τρομοκρατίας

Σωστό θα ήταν να συνεχιστούν οι Συνοδοί με συζητήσεις που θα περιλαμβάνουν θέματα όπως:

α] την μείωση του εμπλουτισμένου ουράνιου στις χώρες όπου υπάρχει,

β] την ένταξη των χωρών με τέτοιου είδους ορυκτά στην Διεθνή Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας,

γ] σύναψη πυρηνικής αυτοσυγκράτησης για αποφυγή επιθέσεων μεταξύ κρατών,

δ] αυστηρότερος έλεγχος συνόρων και οχημάτων για πρόληψη μεταφοράς σχάσιμων υλικών και βομβών και εντοπισμό τρομοκρατών,

ε] διαμόρφωση νομικού πλαισίου για περιπτώσεις τρομοκρατίας,

στ] περιορισμό πληροφοριών για την κατασκευή όπλων με πυρηνική ενέργεια που βρίσκονται στο διαδίκτυο και περιορισμό στην πρόσβαση των υλικών και τέλος οι χώρες που επιθυμούν την κατασκευή εργοστασίων, να ζητούν άδεια και να ελέγχονται πρώτα, διαφορετικά να υπόκεινται σε αυστηρές κυρώσεις.

Η πυρηνική ενέργεια είναι αρκετά επικίνδυνη τόσο όσο να αφανίσει την ανθρωπότητα. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς και το πως τη χρησιμοποιούμε. Αν ληφθούν μέτρα για την προστασία μας από ατυχήματα, τις τρομοκρατικές ενέργειες, για τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων, αλλά και τη σωστή χρήση της, η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να ωφελήσει την ανθρωπότητα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι “να βάλουμε το άτομο να δουλέψει για το καλό της ανθρωπότητας και όχι την καταστροφή της”, όπως είπε και ο πρόεδρος Dwight Eisenhower όταν άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας το 1958 στο Πιτσμπουργκ.

*Ευρετήριο Όρων

Πυρηνική ενέργεια: Πυρηνική ενέργεια ή ατομική ενέργεια είναι η ενέργεια που απελευθερώνεται όταν αντιδρούν ατομικοί πυρήνες. Είναι δηλαδή η δυναμική ενέργεια η οποία βρίσκεται στους πυρήνες των ατόμων εξαιτίας της αλληλεπίδρασης των σωματιδίων που τα συνιστούν. Η πυρηνική ενέργεια εμφανίζεται με την αντίδραση των πυρήνων και εφόσον οι πυρηνικές αντιδράσεις ελέγχονται (όπως γίνεται στο εσωτερικό ενός πυρηνικού αντιδραστήρα) τείνει να χρησιμοποιείται για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών.

Πυρηνική αυτοσυγκράτηση (Nuclear restraint): Είναι όταν ένα κράτος δεσμεύεται πολιτικά συνήθως από τις ΗΠΑ, ακυρώνοντας το πυρηνικό του πρόγραμμα (Nuclear rollback), όμως τελικά το πρόγραμμα του παραμένει ενεργό, χωρίς να μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε μορφή πυρηνικών δραστηριοτήτων.

Κανόνες ασφάλειας: Οι εργάτες μονώνονται από την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα απόβλητα με στολές από παχύ υλικό όπως ο χάλυβας, το σκυρόδεμα ή μερικά μέτρα νερού.

Ευκολία κατασκευής: 25 χιλιόγραμμα ουράνιου ( μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ) και 8 χιλιόγραμμα πλουτωνίου ( περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας του μπέιζμπολ) είναι αρκετά για την κατασκευή μιας βόμβας, η οποία μπορεί να μεταφερθεί με ένα κανονικό αυτοκίνητο.

Με πληροφορίες από Wikipedia, Who.int, NY Times, DigitalCommons, armscontrolcenter.org, conserve-energy-future.com, documentonews.gr

Από τη Μαρία Παπαγιάννη, Φοιτήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 4 
 1 
  
 1 
 0