Ύδρα: 4 πράγματα που μπορείς να κάνεις στο ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού
Η Ύδρα είναι το νησί που θα σού κλέψει την καρδιά!

Η Ύδρα αν και είναι ένα μικρό νησί, αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά νησιά του Αργοσαρωνικού. Η Ύδρα εκτός από την κοσμοπολίτικη ομορφιά της, αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά νησιά της χώρας, τα οποία πολλοί τουρίστες επισκέπτονται κατά κόρον κάθε χρόνο. Πριν όμως συνεχίσουμε θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Ύδρα έχει τη μαγική ικανότητα να σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, αφού δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα ή μηχανάκια, κάτι που σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική και την αισθητική της κάνει τον επισκέπτη να νιώθει πως έχει μεταφερθεί σε μία πιο παλιά και συνάμα ανέμελη εποχή.

Ας μάθουμε λίγα πράγματα για την ιστορία της Ύδρας

Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα η Ύδρα κατοικείται πριν από τα Ομηρικά χρόνια, ενώ το όνομα Ύδρα προέκυψε από τα άφθονα νερά που ανάβλυζαν από τις πλούσιες πηγές που είχε στην αρχαιότητα. Οι ιστορικοί αναφέρουν το νησί με το όνομα Υδραία και στο εσωτερικό του νησιού έχουν διασωθεί ίχνη αρχαίων οικισμών, όπως μαρτυρούν αρχαιολογικές ανασκαφές στη θέση Επισκοπή. Ωστόσο, ο ακριβής χρόνος που πήρε την τελική του μορφή το όνομα του νησιού δεν έχει καθοριστεί.

Η Ύδρα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, αφού οι κάτοικοί της ήταν κάτοχοι αμύθητου πλούτου, τον οποίο προσέφεραν απλόχερα προς τιμήν της Εθνικής Απελευθέρωσης. Η Ύδρα, λοιπόν, μαζί με τις Σπέτσες και τα Ψαρά, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 διαθέτοντας τον εμπορικό και πολεμικό τους στόλο, αγωνιστές και χρήματα, στην υπηρεσία του Αγώνα. Γνωστοί Υδραίοι ενίσχυσαν την Ελληνική Επανάσταση είναι ο Ανδρέας Μιαούλης, Πλοίαρχος Αντώνιος Οικονόμου, οι ναυμάχοι Ιάκωβος και Μανώλης Τομπάζης, ο Αναστάσιος Τσαμαδός, ο Γ. Σαχτούρης, ο Γ. Σαχίνης και ο Αντώνης Κριεζής.

Τις δεκαετίες του 1960 – 1970 η Ύδρα αρχίζει να αποκτάει την κοσμοπολίτικη αύρα της, ενώ επισκέπτες όπως ο Leonard Cohen, οι Rolling Stones, ο Henry Miller, ο Έλληνας νομπελίστας, Γιώργος Σεφέρης, και ο Eric Clapton, κάνουν το νησί του Αργοσαρωνικού ξακουστό σε όλο τον κόσμο. Έτσι, ξεκινάει μία περίοδος άνθησης που διαρκεί ως και σήμερα μετατρέποντας το νησί σε ένα αν μη τι άλλο κομψό προορισμό καλοκαιρινών διακοπών.

Τι μπορεί όμως να κάνει κάποιος στην Ύδρα;

1. Τα Μιαούλεια

Αν είσαι λάτρης της ιστορίας, τότε τα “Μιαούλεια” θα σε ενθουσιάσουν, αφού είναι μία εκδήλωση μεγάλου βεληνεκούς, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη του Ιουνίου περιλαμβάνοντας δρώμενα που τιμούν το έργο του Ανδρέα Μιαούλη. Ανάλογα δρώμενα είναι δημοτικοί χοροί, λεμβοδρομίες και αθλητικούς αγώνες. Την τελευταία μέρα η εκδήλωση ολοκληρώνεται με πυροτεχνήματα και αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας, ενώ όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Και κάπως έτσι τελείωσε η χθεσινή νύχτα στο νησί… Δεν ξέρω αν τα πυροτεχνήματα ήταν η τελευταία “αναλαμπή” του έθνους μας μετά τις χθεσινές πολιτικές εξελίξεις, ούτε το “κύκνειο άσμα” μιας χώρας που ζει κάτω απο μια αβάσταχτη απειλή, ξέρω όμως πως είμαι Έλληνας, και αν χρειαστεί, σαν Έλληνας θα ήθελα να πέσω… #Μιαούλεια #2015 #Ύδρα #Ελλάδα

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Christos Daskalakis (@christosdaskalakis) στις

2. Παραλίες

Αν και όπως αναφέρθηκε προηγουμένως η Ύδρα είναι ένα μικρό νησί, διαθέτει παραλίες που σίγουρα θα σού αρέσουν. Μία επιλογή είναι η παραλία της Σπηλιάς, που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από βράχινες πλάκες και σκαλοπάτια στην εξωτερική πλευρά του λιμανιού, που οι δεινοί κολυμβητές μπορούν να κολυμπήσουν και να κάνουν βουτιές σε πεντακάθαρα βαθιά νερά.

Επιπλέον, μία όμορφη παραλία με γκρίζο βότσαλο και κρυστάλλινο νερό είναι ο Βλυχός, όπου για να φτάσει κανείς πιο σύντομα, καλό θα ήταν να πάρει καραβάκι. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να φτάσεις και με τα πόδια. It’s your choice!

Τέλος, μία ακόμη παραλία που αξίζει ειδικά για όσους κάνουν ψαροντούφεκο και καταδύσεις, είναι το Μπιστί. Το Μπιστί είναι ο νοτιότερος όρμος του νησιού, που αν και είναι μια οργανωμένη παραλία με πρασινογάλανα νερά δίπλα σε ένα καταπράσινο δάσος, έχει κανείς πρόσβαση μόνο με εκδρομικά σκάφη που όμως εκτελούν καθημερινά τακτικά δρομολόγια.

Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί πως οι παραπάνω παραλίες αναφέρονται ενδεικτικά και ότι φυσικά, το νησί της Ύδρας έχει περισσότερες παραλίες, σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Already counting down the days for summer! 2020 we are READY! Also check the ‘Greece-Hydra Route’ on @theoceanweek for a memorable sailing week⛵ ?@bioarchnomad . . . #hydra #hydraisland #hydraislandgreece #hydragreece #greece #greek #island #greekislands #greekisland #sailing #sailweek #sailweekgreece #yachtweek #yachtweekgreece #travel #summer #travelphotography #travelinspo #travelinspiration #holidays #vacation

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hydra Island Greece (@hydra_greece) στις

3. … και βουνά!

Εκτός από τις παραλίες όμως, η Ύδρα διαθέτει και ένα υπέροχο βουνό: το Έρως. Το πιο ερωτικό βουνό της χώρας βρίσκεται στην Ύδρα και έχει υπέροχες διαδρομές φτάνοντας τα 600 μέτρα, από όπου μπορεί κανείς να δει τη θέα τον Αργοσαρωνικό και το Μυρτώο Πέλαγος. Αν και μερικά σημεία είναι δύσβατα, η προσπάθεια αξίζει τόσο για τη θέα όσο και για τη διαδρομή, αφού εκεί θα συναντήσει γραφικές και όμορφες εκκλησίες,  όπως αυτή του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, αλλά και τη μονή του Προφήτη Ηλία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anna Varoufaki (@anna_varoufaki) στις

4. Το Μεγάλο Καμίνι

Πρόκειται για ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Ύδρας, αφού εκεί επισκεύαζαν τα ψαροκάικά τους οι κάτοικοι της Ύδρας, ενώ κατά τη διάρκεια της Επανάστασης εκεί ναυπηγούσαν τα πλοία της Επανάστασης. Στο Μεγάλο Καμίνι βρίσκεται και το σπίτι του Ανδρέα Μιαούλη, γνωστό και ως “Κόκκινο Σπίτι”, το οποίο μπορείς να επισκεφθείς, ενώ μάλιστα κάθε χρόνο διοργανώνονται διάφορες εκθέσεις.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anna Varoufaki (@anna_varoufaki) στις

Δείτε επίσης:Σπέτσες: 6 πράγματα που μπορείς να κάνεις στο γραφικό νησί του Αργοσαρωνικού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Άρη
45'
0 - 0
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΑΕΚ
20:30
0 - 0
Παν
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
'
26 - 15
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 0 
  
 1 
 1