Greek Weird Wave: 5 ταινίες για να το κατανοήσεις
Τι είναι το Greek Weird Wave;

Το Greek Weird Wave είναι ένα σύγχρονο καλλιτεχνικό ρεύμα που αποτυπώνεται στον κινηματογράφο και ουσιαστικά προέβαλε τον ελληνικό κινηματογράφο στο εξωτερικό αποσπώντας υποψηφιότητες και βραβεία ακόμη και σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, όπως οι Κάννες και τα Όσκαρ.

Ό,τι και να πούμε για το Greek Weird Wave θα είναι λίγο μπροστά σε αυτό που θα αντικρίσετε μόλις έρθετε σε επαφή με ταινίες που συγκαταλέγονται στο είδος του. Συνήθως πραγματεύονται κοινωνικά ζητήματα μέσω μίας περίεργης οδού που περιλαμβάνει πολύ σουρεαλισμό και τα ιδιαίτερα πλάνα.

Ο όρος κατά κάποιο τρόπο εισήχθη από τον κριτικό της Guardian, Steve Rose, ο οποίος θέλησε να σχολιάσει δύο ελληνικές ταινίες που έχουν μονοπωλήσει αρκετά το ενδιαφέρον στο εξωτερικό και αυτές είναι ο “Κυνόδοντας” και το “Attenberg”. Ο ίδιος τεκμηριώνει την ύπαρξη του ρεύματος αναφερόμενος στο ύφος, τη μορφή και τη θεματολογία.

Χαρακτηριστικό του άρθρου είναι ότι εστιάζει στην εγχώρια ελληνική παραγωγή ταινιών ως παράγωγο της οικονομικής κρίσης, πράγμα που δεν είναι αβάσιμο. Και φυσικά λίγο πριν κλείσει αυτή την τόσο σημαντική για το Greek Weird Wave κριτική του, ο Steve Rose διερωτάται το εξής: Είναι τυχαίο που η πιο χαοτική και ταραγμένη χώρα του κόσμου δημιουργεί τον πιο χαοτικό και ταραγμένο κινηματογράφου του κόσμου;

Εμείς αν και διακρίνουμε μία υπερβολή στα λεγόμενά του, θα συμφωνήσουμε και θα παρουσιάσουμε 5 ταινίες ικανές να εξηγήσουν το Greek Weird Wave μόνες τους.

1. Κυνόδοντας

Σε μια απομονωμένη μονοκατοικία έξω από την Αθήνα ζει μια πενταμελής οικογένεια. Τα τρία παιδιά δεν έχουν βγει ποτέ από το σπίτι και μεγαλώνουν χωρίς κανένα εξωτερικό ερέθισμα. Ο μόνος άνθρωπος που τους επισκέπτεται είναι η Χριστίνα, υπάλληλος στο εργοστάσιο του πατέρα, με σκοπό να κατευνάζει τις σεξουαλικές ορμές του μεγάλου γιου.

Η συγκεκριμένη ταινία εισήγαγε κατά κάποιο τρόπο το Greek Weird Wave, οπότε πρέπει να τη δεις αν θέλεις να το κατανοήσεις.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

2. Miss Violence

Την ημέρα των γενεθλίων της η 11χρονη Αγγελική αυτοκτονεί πηδώντας από το μπαλκόνι. Η αστυνομία και η κοινωνική πρόνοια προσπαθούν να βρουν την αιτία, η οποία κρύβεται πίσω από τα επικίνδυνα μυστικά της οικογένειάς της.

Ο σκηνοθέτης της συγκεκριμένης ταινίας αρνείται τη γενικότερη ύπαρξη του ρεύματος, αλλά γενικότερα αν θεωρήσουμε ότι υφίσταται η ταινία αποτελεί ένα παράδειγμα αυτού.

3. Αφτερλωβ

Σε μια καλοκαιρινή Αθήνα ο άφραγκος μουσικός Νίκος καλεί την πρώην κοπέλα του Σοφία να περάσουν μαζί μερικές ημέρες σε μια άδεια βίλα την οποία έχει αναλάβει να προσέχει. Γρήγορα οι ερωτικές αντιζηλίες τους θα βγουν στην επιφάνεια και η μάχη των δύο φύλων θα πάρει φωτιά.

Είναι η ελαφριά εκδοχή του ρεύματος και σίγουρα έχει ένα από τα πιο ρεαλιστικά φινάλε συναισθηματικής ταινίας.

4. Attenberg

Η Μαρίνα μεγαλώνει με τον πατέρα της, ο οποίος είναι σοβαρά άρρωστος, σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. Περνά τις ώρες της παρακολουθώντας στην τηλεόραση ντοκιμαντέρ για τη ζωή των θηλαστικών και κάνοντας παρέα με τη φίλη της Μπέλλα, ώσπου γνωρίζει έναν μηχανικό που έχει έρθει στην πόλη για δουλειές.

nbsp;

5. Strella

O Γιώργος αποφυλακίζεται μετά από 15 χρόνια εγκλεισμού για ένα φόνο που ομολόγησε ότι διέπραξε στο χωριό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Είναι 48 ετών και αποφασισμένος να κάνει μία καινούρια αρχή στην Αθήνα, μία πόλη άγνωστη γι’ αυτόν. Οι άμεσοι στόχοι του: να πουλήσει το πατρικό του σπίτι και να βρει το γιο του, Λεωνίδα, του οποίου τα ίχνη έχει χάσει από τη μέρα της καταδίκης του. Το βράδυ της αποφυλάκισής του διανυκτερεύει σ’ ένα φτηνό ξενοδοχείο στην Ομόνοια. Εκεί γνωρίζει τη Στρέλλα, μία όμορφη νεαρή πόρνη τρανσέξουαλ. Στη νέα του ζωή όλα επιτρέπονται κι έτσι αποφασίζει να περάσει το βράδυ μαζί της. Η ιδιόμορφη ομορφιά της, η λαχτάρα της για ζωή και το κυνικό της χιούμορ τον γοητεύουν. Λίγες μέρες μετά θα την ξανασυναντήσει και δε θα αργήσουν να μείνουν μαζί. Ωστόσο οι λογαριασμοί του Γιώργου με το παρελθόν είναι ακόμα ανοιχτοί. Μία άλλη “φυλακή” τον περιμένει…

Δείτε επίσης: To πρώτο Drive-in Cinema στο «Νησί των Ιπποτών» είναι γεγονός!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1